Η άνοδος, η πτώση και η ανέλπιστη επιστροφή του Ιωάννη Πάππου

Η άνοδος, η πτώση και η ανέλπιστη επιστροφή του Ιωάννη Πάππου Facebook Twitter
0

«Θα δεχτούν να μου δώσουν δωμάτιο τώρα; Στην Αμερική αν πας τόσο αργά δε σε δέχονται», λέει καθώς έχει αποφασίσει να μείνει τη νύχτα στην πόλη. Είναι σχεδόν εννιά το βράδυ, κι έχουμε τελειώσει από μια γαστρονομική παρουσίαση βιβλίου στο Έργον Αγορά, λίγο μετά τη ραδιοφωνική μας συνέντευξη στον Amagi. «Γιατί δεν σε δέχονται;» αναρωτιέμαι. «Κοίτα, αν πας τέτοια ώρα σε ένα καλό ξενοδοχείο θα το θεωρήσουν ύποπτο και δε θα σε δεχτούν αν δεν έχεις κράτηση.» 

Ο άνθρωπος ξέρει από ξενοδοχεία. Ως μπίζνεσμαν -πριν γράψει το βιβλίο του έζησε τη μεγάλη ζωή ως σύμβουλος επιχειρήσεων- έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του αλλάζοντας δωμάτια, ξενοδοχεία και πόλεις και τον θεωρώ ειδικό σε αυτά. Μου λέει πως, ακριβώς επειδή μένει τόσο συχνά σε ξενοδοχεία, το σπίτι του στο Μανχάταν δεν έχει ακόμα μερικά βασικά πράγματα, πχ. ψυγείο, ή τραπέζι φαγητού ή ούτε καν κουζίνα αφού έχει συνηθίσει να τρώει στα ξενοδοχεία ή έξω: «Για πέντε χρόνια ο λογιστής μου δεν μπορούσε να με βάλει να πληρώνω φόρους στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, επειδή δε ζούσα σπίτι μου ούτε καν το μίνιμουμ ημερών που απαιτούνταν γι' αυτό. Το διαμέρισμά μου ήταν άδειο κι εγώ ζούσα στο Λάνκαστερ του Παρισιού, στο Βerkeley του Λονδίνου, στο Chateau Marmont του Δυτικού Χόλιγουντ...» 

Η άνοδος, η πτώση και η ανέλπιστη επιστροφή του Ιωάννη Πάππου Facebook Twitter
«Δεν είχα καμία 'προϋπηρεσία' στον κόσμο της γραφής και της λογοτεχνίας. Να φανταστείς το μόνο πράγμα που είχα γράψει μέχρι τότε ήταν επαγγελματικές σημειώσεις στο powerpoint, γεμάτες βιαστικές, κομμένες προτάσεις και αρκτικόλεξα...»


Καθόλου τυχαίο που το πρώτο του μυθιστόρημα λέγεται Hotel Living
(στις ΗΠΑ βγήκε απ' τις εκδόσεις Harper Collins, στην Ελλάδα κυκλοφόρησε μόλις απ' τον Λιβάνη) και μιλά για έναν ήρωα που ζει μια ζωή εν κινήσει. Η εξέλιξη του Πάππου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Με καταγωγή απ' το Πήλιο, σπούδασε στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εργάστηκε για σχεδόν δυο δεκαετίες ως σύμβουλος επιχειρήσεων, ζώντας μια πλούσια ζωή με τα golden boys, γεμάτη αριθμούς και τρέξιμο. 

Αλλά ξαφνικά, χωρίς να έχει γράψει ποτέ τίποτα, ούτε καν ένα διήγημα, βγάζει πέρσι στις ΗΠΑ ένα βιβλίο και γίνεται ο αγαπημένος των κριτικών (αλλά και των αναγνωστών). Το αγόρι απ' το Πήλιο που δεν περίμενε ποτέ πως θα έγραφε ποτέ οτιδήποτε -«είμαι τυχαίος (ή τυχαίως) συγγραφεάς» μου λέει- έγινε Φιναλίστ για τα βραβεία Lambda και Edmund White Debut Fiction και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές όχι μόνο των ΜΜΕ αλλά και των ομότεχνών του. Μόνο τον Μάικλ Κάνινγκχαμ θα αναφέρω, το βραβευμένο με Πούλιτζερ συγγραφέα του The Hours, που έγραψε: «Το Hotel Living θα μπορούσε να είναι 'Ο Μεγάλος Γκάτσμπι' μετενσαρκωμένος σε μια σύγχρονη κόλαση πέρα και απ' τη φαντασία του Φ.Σ. Φιτζέρλαντ. Είναι οδυνηρό. Είναι ευφυές και σέξι. Είναι αστείο και τραγικό. Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα τρομακτικό όμορφο βιβλίο.»

Τόσο η προσωπική μου ζωή όσο και η μακροοικονομία είχαν χτυπηθεί ανελέητα. Δεν ήξερα τι ήθελα να κάνω, είχα αυτό που λέμε κρίση μέσης ηλικίας και τελικά γύρισα Ελλάδα, στην Καμάρα της Αργαλαστής στο Πήλιο, κι άρχισα να γράφω ένα ημερολόγιο...

Το βιβλίο είναι ουσιαστικά «η ιστορία ενός Έλληνα μπίζνεσμαν που η ζωή του κατρακυλά στα ναρκωτικά, τις ξεπέτες και την οικονομική κρίση του 2008» όπως γράφει το περιοδικό Entertainment Weekly που σημειώνει «Το management consulting δεν ήταν ποτέ πιο σέξι απ' ό,τι σ' αυτήν την ιστορία». «Πες μου την αλήθεια» τον ρωτώ. «Είσαι εσύ ο ήρωας;» Περπατάμε στην σκοτεινή, ψευδοχριστουγεννιάτικη Θεσσαλονίκη, μια πόλη στην οποία είχε να έρθει δεκαετίες αν δεν κάνω λάθος. «Όχι» απαντά με υπομονή. Πρέπει να είναι η χιλιοστή φορά που του τίθεται αυτό το ερώτημα. «Εννοείται πως πήρα στοιχεία απ' τον κόσμο που έζησα και απ' όσα γνώρισα αλλά δεν προσπάθησα να γράψω μια αυτοβιογραφία.»

Πώς αποφάσισε όμως να γράψει αρχής εξαρχής;

«Το αποφάσισα σε μια φάση που η ζωή μου ήταν μάλλον σταματημένη. Τόσο η προσωπική μου ζωή όσο και η μακροοικονομία είχαν χτυπηθεί ανελέητα. Δεν ήξερα τι ήθελα να κάνω, είχα αυτό που λέμε κρίση μέσης ηλικίας και τελικά γύρισα Ελλάδα, στην Καμάρα της Αργαλαστής στο Πήλιο, κι άρχισα να γράφω ένα ημερολόγιο. Σύντομα κατάλαβα πως δεν με ενδιέφερε να γράψω τη δική μου ιστορία, αλλά να γράψω μία ιστορία. Στην αρχή έγραφα πιο πολύ για μένα και κάποιους φίλους μου. Σιγά-σιγά αυτό πήρε πόδια και άρχισε να περπατάει - και έφτασε να το αγοράσει η Harper Collins. Εξεπλάγην. Είναι ένα απίστευτο συναίσθημα, ειδικά επειδή δεν είχα καμία 'προϋπηρεσία' στον κόσμο της γραφής και της λογοτεχνίας. Να φανταστείς το μόνο πράγμα που είχα γράψει μέχρι τότε ήταν σημειώσεις για τη δουλειά στο powerpoint, με κομμένες προτάσεις και αρκτικόλεξα... Μου άρεσε όμως το διάβασμα, από παιδί. Και του πατέρα μου του άρεσε και αγαπούσε τον Καζαντζάκη πολύ, πράγμα που πέρασε και σε μένα νωρίς. Από τότε που έφυγα απ' την Ελλάδα είχα πάντα μαζί μου ένα βιβλίο για συντροφιά.»

Τον ρωτώ αν τώρα που είναι επίσημα συγγραφέας διαβάζει λιγότερο ή περισσότερο. «Τώρα πια διαβάζω τουλάχιστον τέσσερα πέντε βιβλία μαζί.» Λέγοντας "μαζί" εννοεί ταυτόχρονα; «Ακριβώς. Γιατί πρόσεξα πως αν διαβάζω μόνο το ίδιο βιβλίο, μετά από καναδυό βδομάδες αρχίζω και γράφω όπως ο συγγραφέας του!»

Η άνοδος, η πτώση και η ανέλπιστη επιστροφή του Ιωάννη Πάππου Facebook Twitter
«Θα ήθελα να γυρίσω στο Πήλιο και κάνω κάτι με τη θάλασσα...» Φωτ.: Yiorgos Kordakis

Βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και αρκετές εβδομάδες. Συνεχίζει μεν να είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, αλλά επιλέγει να δουλεύει πολύ λιγότερο πια, κάπως σαν freelancer, ώστε να μπορεί να γράφει και να περνά περισσότερο χρόνο στο Πήλιο. Σ' αυτό το μεγάλο του ταξίδι επέβλεψε την ελληνική έκδοση του Hotel Living, έδωσε συνεντεύξεις -όπως αυτή που μου έδωσε στο ραδιοφωνικό στούντιο του Amagi, αλλά και αυτή που διαβάζετε τώρα- και κάνει παρουσιάσεις. Την Δευτέρα 19/12, στις 7 το απόγευμα θα βρίσκεται στον Ιανό της Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Αριστοτέλους και μιλάμε λίγο για την αγωνία του συγγραφέα σχετικά με το αν θα πατήσει ψυχή στις παρουσιάσεις του. Εγώ, του λέω, είμαι τυχερός γιατί συνήθως κάνω τις παρουσιάσεις των παιδικών μου βιβλίων σε σχολεία, και τα παιδιά θέλοντας και μη είναι υποχρεωμένα να τις παρακολουθήσουν, άρα έχω σίγουρο κοινό. Ένας συγγραφέας βιβλίων για ενήλικες αγχώνεται πιο πολύ για την προσέλευση, αν και ο Πάππος δεν πρέπει να ανησυχεί - στην Αθήνα ο χώρος ήταν φίσκα, και το ίδιο φαντάζομαι θα γίνει και στην Θεσσαλονίκη.

Καθώς τρώμε κάτι μου μιλά για τη ζωή στον Μανχάταν, για το πώς στην αρχή ένιωθε σαν παιδί σε ζαχαροπλαστείο, για το πόσο τους ένωσε όλους η 11η Σεπτεμβρίου (αλλά και πόσο τους διέλυσε τώρα η εκλογή του Τραμπ), για τη μαύρη τρύπα του 2008 τότε που το κραχ έμοιαζε να μην έχει πάτο. Ο ψυχολόγος του θεωρεί ότι το γεγονός πως συνεχίζει να τριγυρίζει από εδώ κι από κει -ακόμα και τώρα που ζει σχετικά μόνιμα στο σπίτι του στο Μανχάταν, τρώει μόνο έξω, σα να βρίσκεται ακόμα ως τουρίστας στην πόλη του- δείχνει θέματα που πρέπει να λυθούν. «Αλλά εγώ κωλυσιεργώ», χαμογελά πονηρά. Ήταν πάντως τεράστια η αλλαγή στη ζωή του μετά το κραχ του '08. Και δείχνει ελληνικό δαιμόνιο το πώς αναγεννήθηκε και κατόρθωσε να την ξαναλλάξει γράφοντας το βιβλίο του. Ήταν, όπως τονίζει, «μια καθαρτική εμπειρία» κάτι που τον βοήθησε να κλείσει ένα κεφάλαιο. 

Ένα επόμενο κεφάλαιο πάντως περιλαμβάνει το μακροπρόθεσμο στόχο του να επιστρέψει στο Πήλιο, στην παιδική του ηλικία. «Συχνά τους ανθρώπους που πεθαίνουν μόνοι στη Νέα Υόρκη, τους ανακαλύπτουν μετά από πολύ καιρό, λόγω της μυρωδιάς. Οι συγγενείς στο τέλος δεν μπορούν καν να ταυτοποιήσουν ότι είναι ο δικός τους άνθρωπος. Δε θέλω να μου συμβεί αυτό. Προφανώς και δε θέλω να γυρίσω μόνο γι' αυτό το λόγο αλλά όταν διάβασα τα στατιστικα, ότι οι αρχές αναγκάζονται να κάνουν εξέταση DNA σε 50.000 πτώματα το χρόνο γιατί δεν αναγνωρίζονται, ένιωσα πως αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα!»

«Η ζωή στην Ελλάδα της κρίσης θα είναι πάντως πολύ πιο δύσκολη απ' το hotel living και το Μανχάταν που έχεις συνηθίσει», τον τσιγκλάω. «Το βλέπω και τώρα που είμαι εδώ» απαντά, «όμως βλέπω πως υπάρχει ακόμα ένας ρομαντισμός. Υπάρχουν ακόμη θραύσματα της Ελλάδας και των Ελλήνων που για μένα έχουν αξία και μου λείπουν.» «Να γυρίσεις» τον προτρέπω, «για να γίνει το αντίθετο του brain drain». «Με βρίσκεις μυαλό;» γελάει, και προσθέτει, «ε, δε με ξέρεις καλά».

Αν γυρίσει λοιπόν τελικά, τι δουλειά θα κάνει; «Στο Πήλιο δεν θα γινόμουν προφανώς σύμβουλος των επιχειρήσεων... Θα ήθελα να κάνω κάτι με τη θάλασσα. Την αγαπώ πάρα πολύ, ένα απ' τα πιο αγαπημένα μου πράγματα όταν ήμουν μικρός ήταν το ψάρεμα. Σε κλειστές περιοχές όπως είναι ο Παγασητικός, το ψάρεμα έχει πλέον αλλάξει πολύ και υπάρχουν πολλές -και σωστές- επικρίσεις για το πώς καταστρέφουμε το βυθό. Θα ήθελα να βρω ηθικότερους τρόπους ψαρέματος και να ασχοληθώ με τη θάλασσα και την Ελλάδα... Και βέβαια, αν έχω ενδιαφέροντα πράγματα να πω, θα ήθελα να συνεχίσω να γράφω.» 

Και τώρα; Γράφει; «Ναι βέβαια, γράφω το δεύτερό μου μυθιστόρημα. Θα λέγεται Drowning Zeus (Πνιγόμενος Δίας) και ξεκινάει σ' ένα χωριό έξω από τη Λάρισα -είμαστε περίπου στο 1981 όταν γυρίζει ο γιος απ' τη βασική του εκπαίδευση- καθώς στον Θεσσαλικό κάμπο το 'εικονοστάσι' έχει απ' τη μία μεριά τον Ανδρέα Παπανδρέου κι απ' την άλλη τον Γιασέρ Αραφάτ, κι η Ραδιοτηλεόραση είναι στο τραπέζι της κουζίνας. Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται στην Ελλάδα τις δεκαετίες του '80 και του '90 και φτάνει μέχρι το μεγάλο πανηγύρι των Ολυμπιακών Αγώνων.» Το γράφει -όπως και το Hotel Living- στα αγγλικά, αλλά αυτό θα είναι ένα τελείως ελληνικό μυθιστόρημα. «Προσπαθώ, μέσω της ιστορίας, να μεταφέρω στους αναγνώστες την ελληνική εμπειρία πέρα απ' τα στατιστικά και τις αναλύσεις, να εξερευνήσω τις συλλογικές ψευδαισθήσεις μας -και το πώς δεν βλέπαμε το τρένο να έρχεται κατά πάνω μας.» 

Όταν χωριζόμαστε για να πάει στο ξενοδοχείο του (τον δέχτηκε τελικά κι ας μην είχε κάνει νωρίτερα κράτηση) ζητά να μάθει κάποιο κλασικό θεσσαλονικιώτικο μέρος για να πάει για καφέ την επομένη. «Τι μου προτείνεις;» Τρέμω αυτήν την ερώτηση, γιατί, αν και Θεσσαλονικιός, είμαι σπιτόγατος και άρα ο πιο αδαής ξεναγός της πόλης. Σπάω το κεφάλι μου για να σκεφτώ ένα καφέ που θα του προσφέρει την αυθεντική σαλονικιώτικη θέα κι εμπειρία. Βρίσκω ένα, που, κατά σύμπτωση, είναι στην κορυφή ενός ξενοδοχείου, του Ηλέκτρα Παλάς. 

Κοιτώντας το Instagram του το επόμενο πρωί, διαπίστωσα ότι, τελικά, ακολούθησε τη συμβουλή μου. 

Coffee in Thessaloniki. December in Greece. #ohwell

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Ioannis Pappos (@ioannispappos) στις

***

Η άνοδος, η πτώση και η ανέλπιστη επιστροφή του Ιωάννη Πάππου Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ