10 τοματοπελτέδες. Από την Ελένη Ψυχούλη

10 τοματοπελτέδες. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
1

Ο πελτές

 

Περισσότερο από οποιαδήποτε συντηρημένη τροφή, ο πελτές κρατά στην καρδιά του συμπυκνωμένη τη γεύση του καλοκαιρινού ήλιου και της ντομάτας στις ωραιότερες στιγμές της, για να αναστήσει στις κατσαρόλες του χειμώνα το άρωμα των ηλιόλουστων ημερών. Τα πολύ παλιά χρόνια, θυμάμαι τα παιδιά στο χωριό των διακοπών, να τον τρώνε σαν κολατσιό, πάνω σε φέτες ζυμωτό ψωμί, με ελαιόλαδο. Εκείνον τον ολόγλυκο πελτέ που έφτιαχναν οι μαμάδες με τις τελευταίες ντομάτες του καλοκαιριού, σε χάλκινα ταψιά, πάνω σε φωτιές που άναβαν στα δρομάκια με το φως του δειλινού. Κολατσιό ιδιόρυθμο, στα όρια του αποτρόπαιου, για μας τα παιδιά της πόλης. Η επιστροφή της ελληνικότητας, έφερε τη «σάλτσα», όπως την έλεγαν οι γιαγιάδες, στο προσκήνιο της νεότερης νοστιμιάς, της έδωσαν νέες διαστάσεις, της βρήκαν καινούριους ορίζοντες. Όμως, ο πελτές, ταιριάζει εξίσου και στα «εύκολα» τραπέζια της κάθε στιγμής.

 

 

Ποιόν να πρωτοδιαλέξω;

*Bio Farma. Βιολογικός ελληνικός πελτές, με ευχάριστο άρωμα ντομάτας, σχετικά ανάλατος, γλυκός και ιδιαίτερα πηχτός με κάπως αμυλώδη υφή.

Ιδανικός για καναπεδάκια και σάντουιτς.

*Άνυδρο Βιολογικό Σαντορίνης. Από βιολογικά πομοντόρια Σαντορίνης με μεστό άρωμα ντομάτας, υπόξινος, με έντονη «μεταλλική» επίγευση.

Ιδανικός για σάλτσες, σάντουιτς με ροσμπίφ ή φιλέτο.

*Funature. Βιολογικός πελτές με πολύ σκούρο χρώμα και άρωμα που δεν παραπέμπει ακριβώς σε ντομάτα.

Ιδανικός για πικάντικο γκασπάτσο, σάλτσα για μπιφτέκια.

*Il Nutrimento. Βιολογικός πελτές από την Ιταλία με αμυλώδη υφή, πολύ πηχτός και κάπως στιφή επίγευση, χωρίς χαρακτηριστικό άρωμα ντομάτας.

Ιδανικός για σάντουιτς, ντιπ, χειμωνιάτικες σάλτσες με κυνήγι.

*Pummaro. Γλυκός, ελαφρύς, με ανοιχτό κόκκινο χρώμα.

Ιδανικός για σάλτσες με κοτόπουλο, ντοματόσουπα, ντιπ και ακριβώς αυτό που χρειάζεται το ιδανικό κοκκινιστό.

*Κύκνος. Αραιός, με έντονο χρώμα ώριμης ντομάτας, ιδανική γλυκύτητα, με άρωμα φρέσκιας σάλτσας ντομάτας.

Ιδανικός για σάλτσες του καλοκαιριού, ντιπ, καναπεδάκια και οπουδήποτε χρειάζεται να τον χρησιμοποιήσεις ωμό.

*Μπάρμπα Στάθης. Γλυκόξινη γεύση, αμυλώδης υφή, άρωμα υπερβολικά ώριμης ντομάτας.

Ιδανικός για γιουβέτσι και χειμωνιάτικες σάλτσες με μοσχάρι.

*ΖΑΝΑΕ. Αραιή σύσταση, υπόπικρη επίγευση, μέτρια έντονο άρωμα ντομάτας.

Ιδανικός για σάλτσες κρεατικών, αλμυρό κέικ ντομάτας.

*Primo Gusto. Πηχτός, με κόκκινο χρώμα φρέσκιας σάλτσας, ελαφρώς υπόξινος, με άρωμα ντομάτας.

Ιδανικός για σάλτσες όλων των ειδών, ντιπ, αυγοσαλάτα.

*Santos. Του Συνεταιρισμού Σαντορίνης. Από σαντορινιά πομοντόρια με πολύ μεστή γεύση υπερώριμης ντομάτας, κάπως πικρός και με στιφή επίγευση.

Ιδανικός για έντονες σάλτσες με κυνήγι και μοσχάρι, στο γιουβέτσι, σαν ντιπ σε χωριάτικο ψωμί με προζύμι.

(Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1, Αγροτική Γωνιά Σόλωνος 30, στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου και στα καταστήματα με τοπικά προϊόντα)

 

Για να μην σου μουχλιάσει ποτέ

*Το κουτί με τον πελτέ που ανοίγει πρέπει οπωσδήποτε να ο φυλάξουμε στο ψυγείο. Ακόμη, όμως, κι όταν είναι σκεπασμένος, μπορεί να πιάσει μούχλα στην επιφάνεια. Για να το αποφύγουμε, γεμίζουμε το κουτάκι ως επάνω με ελαιόλαδο και το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη αν δεν έχει το δικό του πλαστικό κάλυμα. Κάθε φορά που τον χρησιμοποιούμε, συμπληρώνουμε το ελαιόλαδο.

 

Γρήγορα και ντοματένια, αντιοξειδωτικά και φουλ στο λυκοπένιο!

*Τον αλείφουμε πάνω σε μια φέτα ζυμωτό ψωμί με προζύμι, ραντίζουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, λίγους κόκκους χοντρό, θαλασσινό αλάτι και προαιρετικά δυό-τρία φυλλαράκια μαϊντανό.

*Ανακατεύουμε καλά 2 κουταλιές της σούπας πελτέ και 1 κουταλιά μπαλσάμικο και φτιάχνουμε ένα ντιπ το οποίο μπορούμε να σερβίρουμε με παξιμαδάκια, κριτσίνια και όλα τα κινέζικα τηγανητά ορεκτικά, όπως spring rolls ή φλογέρες με τυρί.

*Ανακατεύουμε 2 κουταλιές πελτέ, 1 κουταλίτσα του γλυκού ζάχαρη, 1 κουταλίτσα του γλυκού ξύδι και μισή κουταλίτσα γλυκιά πάπρικα για να φτιάξουμε νόστιμη, σπιτική κέτσαπ, που ταιριάζει με σαγανάκια φέτας και κίτρινων τυριών.

*Ανακατεύουμε 2 κουταλιές πελτέ, 3 κυβάκια λιωμένη φέτα, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, για να φτιάξουμε μια γρήγορη σάλτσα για ψητά κρέατα και μπιφτέκια.

*Ανακατεύουμε 1 κουταλιά πελτέ, μια κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό, 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο, 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι, 2 κουταλιές της σούπας νερό, 1 σκελίδα λιωμένη σκόρδο, αλάτι και 1 κουταλιά ελαιόλαδο για να φτιάξουμε ντιπ για ωμά λαχανικά. Σερβίρεται και πάνω σε ψημμένο ψωμί σαν μπρουσκέτα, ταιριάζει και σαν σος για πράσινες σαλάτες.

*Ανακατεύουμε 2 κουταλιές της σούπας πελτέ, 3 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι, 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο, φρέσκο δυόσμο, αλάτι, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 1 κουταλίτσα του γλυκού μπσάμικο και φτιάχνουμε ένα ντιπ που συνδυάζεται με σουβλάκι χοιρινό ή με κοτόπουλο και ψητά κρεατικά γενικότερα.

*Οι πατάτες φούρνου μπορούν να γίνουν πιο πρωτότυπες αν τις κάνουμε με πελτέ: τις κόβουμε χοντρές κυδωνάτες, τις στρώνουμε στο ταψί, τις πασπαλίζουμε αλάτι, ρίγανη, ξερό θυμάρι, προσθέτουμε 1 φύλλο δάφνης, 1 ξυλαράκι κανέλα, 1 κρεμμύδι κομμένο όπως στη χωριάτικη, ελαιόλαδο και 1 ποτηράκι νερό στο οποίο θα διαλύσουμε 2 κουταλιές της σούπας πελτέ. Τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

 

Κι άλλες ιδέες με πελτέ

*Σάντουιτς με μοσχάρι. Αλείφουμε δυό φέτες μαύρο ψωμί με πελτέ και τις γεμίζουμε με μια φέτα κρύο μοσχάρι, ροδέλες αγγουράκι τουρσί, ροδέλες από σφιχτό αυγό και 1 μαρουλόφυλλο.

*Αναμειγνύοντας ίση ποσότητα πελτέ με pesto βασιλικού, φτιάχνουμε μια νόστιμη σάλτσα που μπορεί να αντικαταστήσει τη μαγιονέζα στα σάντουιτς.

*Ο πελτές μπορεί να αντικαταστήσει υγιεινά και διαιτητικά τις μαγιονέζες και όλες τις παχυντικές σάλτσες όπως Βουδαπέστης, ουγγαρέζικη, κέτσαπ και τυροσαλάτα.

*Μια κουταλιά πελτέ στη φακή, τη φασολάδα και όλες τις κόκκινες σάλτσες του χειμώνα δίνει ζωντανό κόκκινο χρώμα στη σάλτσα και έντονη γεύση ντομάτας.

*Στις κοκκινιστές σάλτσες μπορούμε είτε να τον χρησιμοποιήσουμε μόνο του είτε να τον συνδυάσουμε με κονσέρβα ντοματάκι ή φρέσκια ντομάτα προσθέτοντας πάντα 1 κουταλιά πελτέ. 

 

 

 

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια