10 τοματοπελτέδες. Από την Ελένη Ψυχούλη

10 τοματοπελτέδες. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
1

Ο πελτές

 

Περισσότερο από οποιαδήποτε συντηρημένη τροφή, ο πελτές κρατά στην καρδιά του συμπυκνωμένη τη γεύση του καλοκαιρινού ήλιου και της ντομάτας στις ωραιότερες στιγμές της, για να αναστήσει στις κατσαρόλες του χειμώνα το άρωμα των ηλιόλουστων ημερών. Τα πολύ παλιά χρόνια, θυμάμαι τα παιδιά στο χωριό των διακοπών, να τον τρώνε σαν κολατσιό, πάνω σε φέτες ζυμωτό ψωμί, με ελαιόλαδο. Εκείνον τον ολόγλυκο πελτέ που έφτιαχναν οι μαμάδες με τις τελευταίες ντομάτες του καλοκαιριού, σε χάλκινα ταψιά, πάνω σε φωτιές που άναβαν στα δρομάκια με το φως του δειλινού. Κολατσιό ιδιόρυθμο, στα όρια του αποτρόπαιου, για μας τα παιδιά της πόλης. Η επιστροφή της ελληνικότητας, έφερε τη «σάλτσα», όπως την έλεγαν οι γιαγιάδες, στο προσκήνιο της νεότερης νοστιμιάς, της έδωσαν νέες διαστάσεις, της βρήκαν καινούριους ορίζοντες. Όμως, ο πελτές, ταιριάζει εξίσου και στα «εύκολα» τραπέζια της κάθε στιγμής.

 

 

Ποιόν να πρωτοδιαλέξω;

*Bio Farma. Βιολογικός ελληνικός πελτές, με ευχάριστο άρωμα ντομάτας, σχετικά ανάλατος, γλυκός και ιδιαίτερα πηχτός με κάπως αμυλώδη υφή.

Ιδανικός για καναπεδάκια και σάντουιτς.

*Άνυδρο Βιολογικό Σαντορίνης. Από βιολογικά πομοντόρια Σαντορίνης με μεστό άρωμα ντομάτας, υπόξινος, με έντονη «μεταλλική» επίγευση.

Ιδανικός για σάλτσες, σάντουιτς με ροσμπίφ ή φιλέτο.

*Funature. Βιολογικός πελτές με πολύ σκούρο χρώμα και άρωμα που δεν παραπέμπει ακριβώς σε ντομάτα.

Ιδανικός για πικάντικο γκασπάτσο, σάλτσα για μπιφτέκια.

*Il Nutrimento. Βιολογικός πελτές από την Ιταλία με αμυλώδη υφή, πολύ πηχτός και κάπως στιφή επίγευση, χωρίς χαρακτηριστικό άρωμα ντομάτας.

Ιδανικός για σάντουιτς, ντιπ, χειμωνιάτικες σάλτσες με κυνήγι.

*Pummaro. Γλυκός, ελαφρύς, με ανοιχτό κόκκινο χρώμα.

Ιδανικός για σάλτσες με κοτόπουλο, ντοματόσουπα, ντιπ και ακριβώς αυτό που χρειάζεται το ιδανικό κοκκινιστό.

*Κύκνος. Αραιός, με έντονο χρώμα ώριμης ντομάτας, ιδανική γλυκύτητα, με άρωμα φρέσκιας σάλτσας ντομάτας.

Ιδανικός για σάλτσες του καλοκαιριού, ντιπ, καναπεδάκια και οπουδήποτε χρειάζεται να τον χρησιμοποιήσεις ωμό.

*Μπάρμπα Στάθης. Γλυκόξινη γεύση, αμυλώδης υφή, άρωμα υπερβολικά ώριμης ντομάτας.

Ιδανικός για γιουβέτσι και χειμωνιάτικες σάλτσες με μοσχάρι.

*ΖΑΝΑΕ. Αραιή σύσταση, υπόπικρη επίγευση, μέτρια έντονο άρωμα ντομάτας.

Ιδανικός για σάλτσες κρεατικών, αλμυρό κέικ ντομάτας.

*Primo Gusto. Πηχτός, με κόκκινο χρώμα φρέσκιας σάλτσας, ελαφρώς υπόξινος, με άρωμα ντομάτας.

Ιδανικός για σάλτσες όλων των ειδών, ντιπ, αυγοσαλάτα.

*Santos. Του Συνεταιρισμού Σαντορίνης. Από σαντορινιά πομοντόρια με πολύ μεστή γεύση υπερώριμης ντομάτας, κάπως πικρός και με στιφή επίγευση.

Ιδανικός για έντονες σάλτσες με κυνήγι και μοσχάρι, στο γιουβέτσι, σαν ντιπ σε χωριάτικο ψωμί με προζύμι.

(Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1, Αγροτική Γωνιά Σόλωνος 30, στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου και στα καταστήματα με τοπικά προϊόντα)

 

Για να μην σου μουχλιάσει ποτέ

*Το κουτί με τον πελτέ που ανοίγει πρέπει οπωσδήποτε να ο φυλάξουμε στο ψυγείο. Ακόμη, όμως, κι όταν είναι σκεπασμένος, μπορεί να πιάσει μούχλα στην επιφάνεια. Για να το αποφύγουμε, γεμίζουμε το κουτάκι ως επάνω με ελαιόλαδο και το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη αν δεν έχει το δικό του πλαστικό κάλυμα. Κάθε φορά που τον χρησιμοποιούμε, συμπληρώνουμε το ελαιόλαδο.

 

Γρήγορα και ντοματένια, αντιοξειδωτικά και φουλ στο λυκοπένιο!

*Τον αλείφουμε πάνω σε μια φέτα ζυμωτό ψωμί με προζύμι, ραντίζουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, λίγους κόκκους χοντρό, θαλασσινό αλάτι και προαιρετικά δυό-τρία φυλλαράκια μαϊντανό.

*Ανακατεύουμε καλά 2 κουταλιές της σούπας πελτέ και 1 κουταλιά μπαλσάμικο και φτιάχνουμε ένα ντιπ το οποίο μπορούμε να σερβίρουμε με παξιμαδάκια, κριτσίνια και όλα τα κινέζικα τηγανητά ορεκτικά, όπως spring rolls ή φλογέρες με τυρί.

*Ανακατεύουμε 2 κουταλιές πελτέ, 1 κουταλίτσα του γλυκού ζάχαρη, 1 κουταλίτσα του γλυκού ξύδι και μισή κουταλίτσα γλυκιά πάπρικα για να φτιάξουμε νόστιμη, σπιτική κέτσαπ, που ταιριάζει με σαγανάκια φέτας και κίτρινων τυριών.

*Ανακατεύουμε 2 κουταλιές πελτέ, 3 κυβάκια λιωμένη φέτα, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, για να φτιάξουμε μια γρήγορη σάλτσα για ψητά κρέατα και μπιφτέκια.

*Ανακατεύουμε 1 κουταλιά πελτέ, μια κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό, 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο, 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι, 2 κουταλιές της σούπας νερό, 1 σκελίδα λιωμένη σκόρδο, αλάτι και 1 κουταλιά ελαιόλαδο για να φτιάξουμε ντιπ για ωμά λαχανικά. Σερβίρεται και πάνω σε ψημμένο ψωμί σαν μπρουσκέτα, ταιριάζει και σαν σος για πράσινες σαλάτες.

*Ανακατεύουμε 2 κουταλιές της σούπας πελτέ, 3 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι, 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο, φρέσκο δυόσμο, αλάτι, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 1 κουταλίτσα του γλυκού μπσάμικο και φτιάχνουμε ένα ντιπ που συνδυάζεται με σουβλάκι χοιρινό ή με κοτόπουλο και ψητά κρεατικά γενικότερα.

*Οι πατάτες φούρνου μπορούν να γίνουν πιο πρωτότυπες αν τις κάνουμε με πελτέ: τις κόβουμε χοντρές κυδωνάτες, τις στρώνουμε στο ταψί, τις πασπαλίζουμε αλάτι, ρίγανη, ξερό θυμάρι, προσθέτουμε 1 φύλλο δάφνης, 1 ξυλαράκι κανέλα, 1 κρεμμύδι κομμένο όπως στη χωριάτικη, ελαιόλαδο και 1 ποτηράκι νερό στο οποίο θα διαλύσουμε 2 κουταλιές της σούπας πελτέ. Τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

 

Κι άλλες ιδέες με πελτέ

*Σάντουιτς με μοσχάρι. Αλείφουμε δυό φέτες μαύρο ψωμί με πελτέ και τις γεμίζουμε με μια φέτα κρύο μοσχάρι, ροδέλες αγγουράκι τουρσί, ροδέλες από σφιχτό αυγό και 1 μαρουλόφυλλο.

*Αναμειγνύοντας ίση ποσότητα πελτέ με pesto βασιλικού, φτιάχνουμε μια νόστιμη σάλτσα που μπορεί να αντικαταστήσει τη μαγιονέζα στα σάντουιτς.

*Ο πελτές μπορεί να αντικαταστήσει υγιεινά και διαιτητικά τις μαγιονέζες και όλες τις παχυντικές σάλτσες όπως Βουδαπέστης, ουγγαρέζικη, κέτσαπ και τυροσαλάτα.

*Μια κουταλιά πελτέ στη φακή, τη φασολάδα και όλες τις κόκκινες σάλτσες του χειμώνα δίνει ζωντανό κόκκινο χρώμα στη σάλτσα και έντονη γεύση ντομάτας.

*Στις κοκκινιστές σάλτσες μπορούμε είτε να τον χρησιμοποιήσουμε μόνο του είτε να τον συνδυάσουμε με κονσέρβα ντοματάκι ή φρέσκια ντομάτα προσθέτοντας πάντα 1 κουταλιά πελτέ. 

 

 

 

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια