Στο ολοκαίνουργιο City Bistro

Στο ολοκαίνουργιο City Bistro Facebook Twitter
0
Στο ολοκαίνουργιο City Bistro Facebook Twitter

Φάγαμε στο ολοκαίνουργιο City Bistro!

Η στοά Σπυρομήλιου στο City Link έχει καταφέρει από τότε που επαναδημιουργήθηκε να εκφράζει ό,τι καλύτερο στις ευρωπαϊκές αναφορές της Αθήνας. Αυτή την εικόνα έρχεται να επιβεβαιώσει τώρα ένα αυθεντικό bistro, που με εμφανώς ευρωπαϊκό αέρα δίνει όσα πάντα γυρεύαμε από ένα bistro επιπέδου. Το City Bistro που μόλις άνοιξε ξέρει τι ακριβώς θέλει να προσφέρει, αφού οι άνθρωποι που το τρέχουν έχουν αποδείξει ότι δίκαια βρίσκονται στην κορυφή της ελληνικής εστίασης. Πρόκειται για την ομάδα του Matsuhisa με τον Τάσο Ιωαννίδη στο management και τον Μιχάλη Λαδά στη διεύθυνσή του, που υλοποιούν ένα επιχειρηματικό πρότζεκτ της Τράπεζας Πειραιώς. Εκλεπτυσμένη, κομψή πολυτέλεια σε αγκαλιάζει μόλις περάσεις το κατώφλι του. Θερμοί οι τόνοι της σάλας με τους δερμάτινους καναπέδες, τα τραπέζια με το σομόν μάρμαρο, το βιτρό στην οροφή και τους μεγάλους καθρέφτες. Αέρας belle époque. Η καταπληκτική μπάρα με τη σφυρήλατη επένδυση λειτουργεί με δύο όψεις, στη σάλα αλλά και στη στοά, προσφέροντας υπέροχα κοκτέιλ με την υπογραφή του Αλέξανδρου Γκικόπουλου και του Σπύρου Κερκύρα. Τα λιγωτικά αρώματα από τα χειροποίητα ψωμιά, τα λαχταριστά κρουασάν και τα αφράτα κέικ που βγαίνουν από τον φούρνο του City Bistro σε συστήνουν με μια ακόμη δημιουργική προσφορά του all day χώρου. Πήραμε θέση στα φινετσάτα τραπέζια της στοάς για ευχάριστο lunch. Μελετώ το καθόλου φλύαρο μενού που ετοιμάζει ο σεφ Γιώργος Φτάκλας με γευστικές προτάσεις που αντλούν έμπνευση από τη Μεσόγειο. Ξεκινήσαμε με Millet Croquette (€16), μια κροκέτα με κεχρί σαν αφράτη πληθωρική τηγανίτα με καπνιστό σολομό, πράσινη σαλάτα και φρέσκια κρέμα με μια ιδέα μοσχομυριστό λεμόνι και μπρικ. Ανάλαφρη γεύση με καλές ισορροπίες, αφού η διακριτική γλύκα της κροκέτας παντρεύεται όμορφα με τον σολομό. Ακολουθεί το καρπάτσιο τόνου (€16) σαν ζωγραφικός πίνακας, με τις λεπτοκομμένες, βελούδινης υφής φέτες του τόνου να ενισχύονται γευστικά με πιπέρι σετσουάν, σχινόπρασο, κάρδαμο, φύτρα ραπανάκι, μπαστουνάκια ξινόμηλο και ένα ελαφρύ ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και σόγια – απλά υπέροχο. Το Vitello Tonnato (€17) αποκάλυπτε ένα τρυφερό κρέας που θα απογειωνόταν γευστικά, αν η σος τόνου δεν ήταν τόσο ήπιας γεύσης. Με περισσότερη κάππαρη στο πιάτο ενδέχεται να αποκτήσει την τσαχπινιά που του λείπει. Προσπέρασα μια πάστα και ένα ριζότο που φιγουράρουν στο μενού καθώς και δύο ενδιαφέρουσες προτάσεις για vegetarian και επέλεξα από τα τέσσερα κυρίως πιάτα του μενού το κοτόπουλο σεφταλιά (€14). Ήρθε ωραιότατη, αφράτη και αρωματική η σεφταλιά με τη συνοδεία μιας εξαιρετικής μους γιαουρτιού, αρωματισμένης με λεμόνι. Οι συνοδευτικές ριγανάτες πατάτες του πιάτου ήταν μάλλον αδιάφορες. Η Μαλαγουζιά του Γεροβασιλείου κράτησε ωραία συντροφιά στο τραπέζι και οφείλω να ομολογήσω ότι η οινική λίστα που έφτιαξε με γνώση ο Νικόλας Γιαννόπουλος AIWS με πολλές διακρίσεις και για τρίτη χρονιά καλύτερος Έλληνας οινοχόος, αποκαλύπτει μια σοφία: «Στη λίστα υπάρχουν 120 ετικέτες από τον ελληνικό και παγκόσμιο αμπελώνα. Δίνω όμως έμφαση σε ελληνικές ποικιλίες λιγότερο γνωστές, όπως το Βλάχικο από το Κατώγι Αβέρωφ, η Λημνιώνα από το Κτήμα Ζαφειράκη, η κρητική ποικιλία Βιδιανό του Διαμαντάκη που μπορείς να δοκιμάσεις σε ποτήρι» εξηγεί ο σομελιέ. Ο εξαιρετικός pastry chef Θοδωρής Μωυσίδης ετοιμάζει καθημερινά τα γλυκά του-κολασμένα έργα τέχνης που τρώγονται απνευστί. Η επιλογή κρίνεται δύσκολη. Ψηφίζω το αλλιώτικο ραβανί (€9). Στα θετικά το ζεστό χαμόγελο και η αληθινή ευγένεια από τους ανθρώπους του σέρβις.

☛ City Bistro, στοά Σπ. Μήλιου, 210 3211315

  • Ιταλική έμπνευση πέρα από τα συνηθισμένα

Το Cantinetta άνοιξε μόλις στο πιο «καυτό» σημείο της Γλυφάδας και προσφέρει ιταλικό φαγητό. Εύκολα σε παρασύρει η σκέψη ότι ένα ακόμα ιταλικό δεν θα κάνει τη διαφορά, όμως εξίσου εύκολα αλλάζεις γνώμη όταν δοκιμάσεις τα πιάτα του. Τα ισχυρά ατού του είναι ο μεγάλος πετρόφουρνος, η Rolls-Royce των ιταλικών φούρνων όπως λένε, που δεσπόζει στο μαγαζί, η σύνθεση του μενού που έχει επιμεληθεί ο Κώστας Τσίγκας –οικεία αλλά ταυτόχρονα πρωτότυπη– και η εξαιρετική σχέση τιμής/ποιότητας που το χαρακτηρίζει. Η σάλα της τρατορίας σε αποχρώσεις του γκρι και του λευκού και με εντυπωσιακά αλουμινένια πλακάκια είναι χαλαρή και δένει με την ανοιχτή κουζίνα. Ο κατάλογος προσφέρει πολλές και ελκυστικές γευστικές προτάσεις. Κάθε ιταλικό μενού που σέβεται τον εαυτό του προτείνει και μια σειρά από μπρουσκέτες στα antipasti. Εδώ, οι μπρουσκέτες κάνουν τη διαφορά απ' ό,τι γνώριζες μέχρι τώρα. Έρχονται πάνω σε ξύλο με λαδόκολλα, είναι πληθωρικές με ψωμί χειροποίητο και ξεχειλίζουν από φαντασία. Τι θέλω να πω; Δοκιμάσαμε μπρουσκέτα με σέσκουλο ραγού, μπουράτα, ελιές μαύρες κομμένες σε ροδέλες και σοταρισμένους κύβους πανσέτας (€4,50). Οι γεύσεις ξεδιπλώνουν τη νοστιμιά τους όμορφα στον ουρανίσκο. Εξαιρετική και αυτή με τα λευκά φασόλια αρωματισμένα με δεντρολίβανο, μπέικον και δροσερά φύλλα ρόκας (€4,50). Οι αγκινάρες που ψήνονται στον πετρόφουρνο με λευκό κρασί, λεμόνι και δυόσμο και συνοδεύονται με μπακαλιάρο mantecato (€8,50), δηλαδή χτυπημένο με ελαιόλαδο, δίνουν μαθήματα γευστικής ισορροπίας . Η pasta Cacio e Pepe (€6,50), που σημαίνει τυρί και πιπέρι, είναι η απλή καθημερινή σπιτική μακαρονάδα των Ιταλών. Έρχεται πληθωρική, τσιγαρισμένη με φασκόμηλο, μπόλικο πιπέρι, τυρί Pecorino Romano και κύβους ψωμί φρυγανισμένο. Το μεγαλείο της απλότητας σε κάθε νόστιμη μπουκιά. Οι πίτσες χωρίζονται στον κατάλογο σε κόκκινες και λευκές. Πήρα ωραία γεύση από την πίτσα με μανιτάρια, γκοργκοντζόλα, ταλέτζιο και θυμάρι (€9) με λεπτή τραγανή και γευστική ζύμη. Εξαιρετικό πιάτο είναι τα χειροποίητα «αμαρτωλά» τορτέλι –ένα μεγάλο τορτελίνι– γεμιστά με ρικότα, μια ιδέα μπούκοβο και μαγειρεμένα με σπαράγγια και ντοματίνια (€12). Η ζύμη έδειχνε τη μαστοριά του παρασκευαστή, το βράσιμο ήταν τέλειο al dente και τα υλικά έδεναν σε ένα ακαταμάχητο σύνολο. Στον κατάλογο φιγουράρει η γνωστή κινηματογραφική ατάκα «Leave the gun, take the cannoli», αλλά εμείς αφήσαμε το cannoli να το δοκιμάσουμε σε μια επόμενη επίσκεψή μας.

☛ Cantinetta, Πανδώρας 14, Γλυφάδα, 210 8941735

  • Για μεζέδες και τσίπουρα

Παραμένουμε Γλυφάδα, μια και ένα καινούργιο μαγαζί με μεζέδες μπήκε στο γευστικό χάρτη. Το Mezze Glyfada είναι το νέο παιδί του ομίλου «Καστελόριζο» και δηλώνει, με την ονομασία του, ευθύς εξαρχής τις προθέσεις του. Το μενού προτείνει μεζέδες με αφορμή τη θάλασσα αλλά και τη στεριά που συνοδεύουν ούζο ή τσίπουρο και δίνει ιδέες για τις παρέες με σούβλα mezze κοτόπουλο. Ο χώρος είναι ευχάριστος και η μπάρα σερβίρει ελληνικά κοκτέιλ με μαστίχα ή κρητικό ρακί και ρακόμελο υπό τους ήχους έντεχνου, ρεμπέτικου αλλά και κρητικού ρεπερτορίου.

☛ Mezze Glyfada, Φοίβης 11 & Αγγέλου Μεταξά, Γλυφάδα, 210 8980480

  • Η γοητεία του κλασικού

Το Μπουγιαμπές είναι ένα από τα πιο κλασικά ψαροεστιατόρια της Αθήνας. Σταθερή αξία, αφού μας έχει δώσει την ευκαιρία να τσεκάρουμε σε βάθος χρόνου την ποιότητά του. Είναι αλήθεια ότι δεν θα σε απογοητεύσει κι έχει καταφέρει σε εποχές δύσκολες να συντηρήσει τον μύθο του. Η αστική σάλα του, ανανεωμένη πρόσφατα, εκφράζει διακριτική φινέτσα αλλά πρωταγωνιστής είναι ο μαρμάρινος πάγκος του, όπου φιγουράρουν τα φρέσκα ψάρια. Στο μενού, εκτός από την πάντα αγαπημένη εξαιρετική μπουγιαμπέσα και το κλασικό ρεπερτόριο της θάλασσας, έχουν προστεθεί νέα πιάτα όπως η πλούσια φρέσκια σαλάτα του ψαρά με μαρούλι, τραγανή πιπεράτη ρόκα, καλαμάρι ψητό ψιλοκομμένο, καβούρι και γαρίδες βραστές που λούζονται σε λαδολέμονο (€12). Για τους εραστές των ζυμαρικών σερβίρεται λιμπιστική γαριδομακαρονάδα λινγκουίνι με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και ολόκληρες ευμεγέθεις γαρίδες (€19) ή καραβιδομακαρονάδα με φρέσκιες καραβίδες ή ψίχα καραβίδας (€19). Φιλόξενο περιβάλλον, άψογο σέρβις και καταπράσινος κήπος για τις ανοιξιάτικες μέρες.

☛Μπουγιαμπές, Ζησιμοπούλου 28, Αμφιθέα, 210 9419082

  • Πανδαισία ζάχαρης και σοκολάτας

Η μυρωδιά από το τσουρέκι σε τραβάει από τη μύτη όταν περνάς έξω από την πόρτα του ζαχαροπλαστείου Μέλισσα. Λαϊκό προσκύνημα για τα πολίτικα τσουρέκια με άρωμα μαχλέπι ή τα σχεδόν άγλυκα τσουρέκια γεμιστ με καρύδια και, φυσικά, για τα σοκολατένια γλυκά και όχι μόνο του Χρήστου Μπιτσακτσή.. Στις βιτρίνες φιγουράρουν σοκολατένια εφήμερα έργα τέχνης με αφορμή το Πάσχα. Κλασικές αλλά και παιχνιδιάρικες προτάσεις με διαφορετικά είδη σοκολάτας Valrhona. Η ζάχαρη υπάρχει στο DNA του Χρήστου, ο οποίος μεγάλωσε στο γαλακτοζαχαροπλαστείο του Μικρασιάτη παππού του που κληρονόμησε από τον πατέρα του και απογείωσε σε ναό υψηλής ζαχαροπλαστικής. «Η σοκολάτα είναι τρομερός πειρασμός. Το ιδανικό φάρμακο για την κακοκεφιά» υποστηρίζει ο Χρήστος με σεμνό χαμόγελο.

☛ Μέλισσα, Eθνάρχου Mακαρίου 43, Περιστέρι, 210 5711055

  • Aurelia

Το καινούργιο ροζέ αφρώδες κρασί Aurelia είναι αποκάλυψη. Ζωηρό τριανταφυλλί χρώμα και αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων με νότες κερασιού και φράουλας. Η χημικός-οινολόγος της Ζοίνος-Ζίτσα, Ελένη Σίντου, οινοποίησε έναν φυσικώς αφρώδη οίνο από τις ηπειρώτικες ποικιλίες Βλάχικο, Μπεκιάρη και Ντεμπίνα που σε κερδίζει στο ποτήρι με το λαμπερό κορδόνι φυσαλίδων, τις διακριτικές τανίνες και τη δροσιστική οξύτητα. Ένα γοητευτικό απεριτίφ αλλά και ιδανικός συνοδός των εξωτικών finger food.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ