Πίνουμε το σωστό τσάι; O Jean-Marie Verlet από τον «Δρόμο του Τσαγιού» εξηγεί

Πίνουμε το σωστό τσάι; O Jean-Marie Verlet από τον «Δρόμο του Τσαγιού» εξηγεί Facebook Twitter
Είτε προετοιμάζουμε το τσάι μας σε τσαγιέρα είτε σε κούπα, θα πρέπει να γεμίζουμε το σκεύος μέχρι το χείλος με νερό και να καλύπτουμε με καπάκι ή ένα πιατάκι, έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται η θερμοκρασία εμβάπτισης του τσαγιού.
0

— Ποια είδη τσαγιού μας προτείνετε γι' αυτές τις χειμωνιάτικες μέρες και γιατί;

Σίγουρα, πρώτη επιλογή είναι το Τσάι του Κρυολογήματος, σαν πρόληψη και θεραπεία. Όμως και το Σαφράν Chai, που κατέκτησε του λάτρεις του σαφράν, ζεστό μείγμα με μπαχαρικά, ή το Mαστίχα Chai, αναζωογονητικό μείγμα πράσινου τσαγιού με μαστίχα και μπαχαρικά, είναι εξίσου καλές επιλογές.


— Λένε ότι δεν πρέπει να γεμίζουμε ποτέ την κούπα του τσαγιού μέχρι πάνω. Γιατί;

Δεν αληθεύει αυτό. Είτε προετοιμάζουμε το τσάι μας σε τσαγιέρα είτε σε κούπα, θα πρέπει να γεμίζουμε το σκεύος μέχρι το χείλος με νερό και να καλύπτουμε με καπάκι ή ένα πιατάκι, έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται η θερμοκρασία εμβάπτισης του τσαγιού.


— Η θερμοκρασία του νερού επηρεάζει τη γεύση του;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η θερμοκρασία του νερού παίζει καθοριστικό ρόλο για το αποτέλεσμα που θα έχουμε στην κούπα μας. Το ίδιο τσάι θα δείξει τελείως διαφορετικό προφίλ προετοιμασμένο σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Μέχρι να εξοικειωθείτε όμως με την προετοιμασία των τσαγιών προέλευσης, σας συστήνουμε να ακολουθείτε τις οδηγίες που συνοδεύουν τα προϊόντα μας ως προς τη θερμοκρασία του νερού και τον χρόνο εμβάπτισης.

Πίνουμε το σωστό τσάι; O Jean-Marie Verlet από τον «Δρόμο του Τσαγιού» εξηγεί Facebook Twitter
Jean-Marie Verlet, υπεύθυνος στον Δρόμο του Τσαγιού


— Και ποιο είναι εκείνο που καταπραΰνει τον στομαχόπονο;

Για να αντιμετωπίσετε τον στομαχόπονο, προτιμήστε το Tσάι αποτοξίνωσης με βότανα του Ολύμπου, το οποίο συνθέτουν βότανα της ελληνικής γης, όπως η τσουκνίδα, το μάραθο, το φλαμούρι και το φασκόμηλο, ή το Τσάι Χώνεψης, στο οποίο πρωταγωνιστούν το χαμομήλι, η μέντα, το μάραθο και η βαλεριάνα, όλα καταπραϋντικά για τις παθήσεις του στομάχου.


— Εκτός από το τσάι του βουνού, ποια άλλα βότανα αποτελούν τις ελληνικές προτάσεις για τσάι;

Το χαμομήλι, η μέντα, η λουίζα, η τσουκνίδα, το φασκόμηλο, το δίκταμο, το ταραξάκο και άλλα πολλά.


— Ποιες είναι οι τελευταίες αφίξεις στον Δρόμο του Τσαγιού;

Φέτος, ο Δρόμος του Τσαγιού έβγαλε, μετά από πολλές δοκιμές, δύο εξαιρετικά ισορροπημένα τσάγια με σαφράν: το Safran Chai, μαύρο τσάι με διάφορα μπαχαρικά, και το Ανατολικό Σαφράν, με χουρμάδες, σύκο και κάρδαμο με βάση ένα πράσινο τσάι. Ακόμα, ένα καινούργιο τσάι detox στη σειρά Sport Waves, εξαιρετικό μείγμα με κινέζικο Pu Er, τσουκνίδα, ταραξάκο, σχεδιασμένο γι' αυτούς που αθλούνται και θέλουν να καθαρίσουν τον οργανισμό τους από τις τοξίνες. Επίσης, το Κόκκινο Σημείο, με ιβίσκο, φραμπουάζ και βατόμουρο, βαθύ κόκκινο, γλυκό μείγμα. Τέλος, η Ρίζα της Ανατολής για τους λάτρεις της πιπερόριζας, που συνδυάζει αρμονικά την πιπερόριζα με γλυκόρριζα και λεμόνι.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT