Συγγνώμη Natalie, η ετικέτα που σε χαρακτηρίζει δεν λέει "plus size" αλλά "bully"

Συγγνώμη Natalie, η ετικέτα που σε χαρακτηρίζει δεν λέει "plus size" αλλά "bully" Facebook Twitter
41

Η ιστορία τoυ διαπληκτισμού της Natalie Hage, plus size μοντέλου και influencer της κοινότητας του Instagram με 132.000 followers, και του Eric, συνεπιβάτη της σε πτήση της American Air έγινε είδηση, όταν εκείνη επέλεξε να την μοιραστεί μέσω των λογαριασμών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ανάρτηση της αναπαράχθηκε αστραπιαία και χρήστες ανά τον κόσμο εξέφρασαν την συμπαράσταση τους για την λίαν δυσάρεστη εμπειρία της, κατακεραυνώνοντας τον αγενή συνεπιβάτη για την απαράδεκτη συμπεριφορά του, επαινώντας την ίδια για την στάση της και προτρέποντας την να συνεχίσει να είναι περήφανη για το σώμα της και να το αγαπά.

 

Στ' αλήθεια όμως ποιος υπέστη κακομεταχείριση στο εν λόγω συμβάν και ποιος συμπεριφέρθηκε απρεπώς;

 

Η Natalie Hage φωτογράφισε την οθόνη του κινητού ενός αγνώστου εν αγνοία του και αποφάσισε να μοιραστεί την ιδιωτική του συνομιλία με 132.000 τουλάχιστον ανθρώπους. Το συνοδευτικό σχόλιο εξιστορεί την προσβολή που αναγκάστηκε να υποστεί. Η Hage ξεκινάει λέγοντας πως αγχώνεται όταν πετάει και γι' αυτό πλήρωσε έξτρα για μια θέση με περισσότερο χώρο όμως η αεροπορική εταιρεία της έδωσε την μεσαία θέση στην σειρά της εξόδου κινδύνου. Όταν κάθισε στη θέση της στο αεροπλάνο ο Eric, ο επιβάτης με την θέση δίπλα στο παράθυρο έδειξε να δυσανασχετεί και «ΔΥΝΑΤΑ ξεφύσηξε, αναστέναξε και προσπάθησε να βολευτεί στο κάθισμα». Η περιγραφή συνεχίζει ως εξής, «τον βλέπω να στέλνει μανιωδώς μηνύματα και επίτηδες απέστρεψε την οθόνη του από εμένα, οπότε φυσικά την επόμενη φορά που άρχισε να γράφει μήνυμα, κοίταξα.»

 

i'm shaking right now. i'm on a flight to LA right now on @americanair. i paid almost $70 extra for this seat i'm in because i know i need a little extra leg room. i'm extremely flight anxious but there were only middle seats available so i had to take what i could get. as soon as i sat down, the gentleman on my left began LOUDLY huffing, sighing, and readjusting himself in his seat. i see him furiously texting and then purposefully turning the phone away from me. so, naturally next time he texts, i take a look. the texts were about me and i'm almost positive he took photos of me. not only were the texts about me, but they were really mean and ugly, with even the recipient named 'linda' chiming back with shaming retorts...someone who can't even see the situation. if you can't read the texts, it says 'hopefully she didn't have any mexican food' and his response is 'i think she ate a mexican'. then he proceeds to say he's leaving a 'neck mark on the window' because he's so smashed against the wall. from the photos, you can see i'm not in his space. he's even taken over both arm rests on purpose, coming to my space and digging his elbows into my side...which is in my seat. his next text to her was 'if the news reports a DFW airbus a321 leaving the runway without rotating, that would be my flight.' another i see later? 'if these seats don't hold, it's not going to matter.' and that's just a few of them. there were several more. i didn't do anything to him. i'm in my seat, completely (see photos). i am crumpled into a ball trying to not bother. i'm just so upset. i asked the other man to my right if he'd switch me and told him what the man was saying about me and he said laughed and refused. that's fine, it's not his issue. this is a fat person's daily reality and not just on a plane. this is on a bus, standing in line at the grocery store, at a concert, on the internet. you can be completely in your own space, not bothering anyone, and people will still fuck with you and try to hurt you. all you can do is know you haven't done anything wrong just by existing and to move on. this just makes me a mixture of enraged and super sad.

A post shared by natalie. (@nataliemeansnice) on


Εν ολίγοις, έχουμε έναν άνθρωπο σε μία πτήση – πιθανά και ο ίδιος να φοβάται τα αεροπλάνα, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν εξετάζεται από την Natalie – που νιώθει περιορισμένος, δυσανασχετεί που κάποιος αρκετά μεγαλόσωμος κάθεται δίπλα του και αφού προσπαθεί να βολευτεί αρχίζει να στέλνει μηνύματα σε κάποια Linda, κρύβοντας μάλιστα την οθόνη του από την διπλανή του, χωρίς καμία στιγμή να απευθυνθεί στην ίδια. Αν τα σχόλια του ήταν μεγαλόφωνα και απευθύνονταν σε εκείνη ή σε συνεπιβάτες, αν επιδεικτικά ζητούσε από το πλήρωμα θαλάμου επιβατών να του αλλάξουν θέση επιδιώκοντας να την φέρει σε δύσκολη θέση για το σώμα της, αν εν ολίγοις είχε όντως υποστεί το λεγόμενο body ή fat shaming η αντίδραση της θα ήταν κατανοητή και δικαιολογημένη.

 

Τίποτε όμως από αυτά δεν συνέβη, αντιθέτως, το μόνο που παραβιάστηκε ήταν ο προσωπικός χώρος και η ιδιωτική συζήτηση του συνεπιβάτη της. Η εκφοβιστική συμπεριφορά προήλθε από την ίδια όταν του ζήτησε τα ρέστα για τα μηνύματα που αντάλλαξε με την φίλη του βιντεοσκοπώντας τη συζήτηση τους, εν αγνοία του και πάλι, την οποία και ανάρτησε στο Facebook.

Εδώ λοιπόν γεννάται ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Γιατί ένας άνθρωπος που με τέτοια ζέση διακηρύσσει πόσο καλά νιώθει στο σώμα του επιδιώκει με τέτοια ένταση είτε την αποδοχή του άλλου είτε την διαμάχη στην αντίθετη περίπτωση; Τι της δίνει το δικαίωμα να αστυνομεύσει τις σκέψεις και το χιούμορ ενός αγνώστου από την στιγμή που στην πραγματικότητα δεν την βλάπτει, δεν την εκθέτει, δεν της επιτίθεται και αντιθέτως μάλιστα φρόντισε να μην δει το περιεχόμενο της επικοινωνίας του; Γιατί θεωρεί αυτονόητο πως της επιτρέπεται να φανεί αδιάκριτη προκειμένου να μάθει τι σκέφτεται για εκείνη; Και το κυριότερο, και πιο ενδιαφέρον ερώτημα, είναι γιατί η συμπεριφορά της αυτή επικροτείται από χιλιάδες ανθρώπων;

 

A post shared by natalie. (@nataliemeansnice) on

 

 

Δεν δικαιούται κάποιος που μας συναντά τυχαία να θεωρήσει τα ρούχα μας κακόγουστα, το άρωμα μας φτηνό, τα πόδια μας στραβά ή την μύτη μας μεγάλη και να αστειευτεί με κάποιον φίλο του ιδιωτικά γι' αυτό; Οφείλουμε όλοι να περνάμε από την κρησάρα της πολιτικής ορθότητας κάθε άποψη μας ή ένα σαχλό αστείο ακόμα κι αν σκοπεύουμε να τα εκφράσουμε στον κολλητό μας γιατί μπορεί όποιος νιώσει θιγμένος να μας κάνει βούκινο δημόσια;

 

Η πολιτική ορθότητα εισήχθη στη σφαίρα της δημόσιας ζωής ως ένα χρήσιμο εργαλείο, ώστε να περιοριστεί και να ρυθμιστεί η ανεξέλεγκτη διατύπωση υβριστικών και προσβλητικών απόψεων που στόχευαν στην γελοιοποίηση και περιθωριοποίηση συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων. Συνετέλεσε στο να εμπεδωθεί η ατομική ταυτότητα και η αξιολόγηση των ανθρώπων ως μεμονωμένες προσωπικότητες ώστε να πάψουν να χαρακτηρίζονται ως "χοντροί", "μαύροι", "ανάπηρος" κλπ. Δυστυχώς, όμως προϊόντος του χρόνου τα ωφελήματα της έχουν κατά πολύ περιοριστεί εξαιτίας της παγίωσης μιας στρεβλής αντίληψης και εφαρμογής της, που έχει οδηγήσει στο να υπάρχουν "ιερές αγελάδες" τις οποίες κανείς δεν τολμά να θίξει. Σπάνια τολμά κανείς να επικρίνει κάποιον που ανήκει σε αυτές τις "προστατευόμενες" ομάδες από φόβο μη χαρακτηριστεί ρατσιστής ή αναίσθητος.


Η μοναδική λαμπρή εξαίρεση στον κανόνα αυτό που έχει πέσει στην δική μου αντίληψη ήταν το 2003, με την μορφή μιας εντυπωσιακής γαλλόφωνης διαφήμισης της Ένωσης Ατόμων για την Στέγαση Αναπήρων επ' αφορμή του Ευρωπαϊκού Έτους Ατόμων με Αναπηρία. Στο τηλεοπτικό αυτό σποτ βλέπουμε μια παρέα που γευματίζει. Ένας εξ αυτών λέει διαρκώς ασύλληπτα σεξιστικά και προσβλητικά πράγματα όμως όλοι κοιτάζουν κάπως αποστασιοποιημένα και δεν αντιδρούν όπως θα περίμενε κανείς. Στη συνέχεια το πλάνο ανοίγει και βλέπουμε πως ο εν λόγω άνδρας κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι ενώ εκείνη την στιγμή ακούγεται μια φωνή που λέει "Αυτός ο άνδρας είναι άτομο με αναπηρία, αλλά πάνω απ' όλα είναι μαλάκας. Τα άτομα με αναπηρία είναι κι αυτοί άνδρες και γυναίκες όπως όλοι μας."


Αυτή η παγωμάρα και η αμηχανία των συνδαιτημόνων συνδέεται άμεσα με το αντανακλαστικό επιβράβευσης της διαπόμπευσης του συνεπιβάτη της Natalie Hage, γιατί είναι το αποτέλεσμα της στρεβλής και υποκριτικής έκφρασης της πολιτικής ορθότητας που αποδίδει το καθεστώς του θύματος σε ανθρώπους ακόμα κι όταν είναι θύτες, και τους επιτρέπει να διεκδικήσουν εκβιαστικά μια συγγνώμη που κανείς δεν τους οφείλει.

Πρόσωπα
41

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 σιγεί για πάντα η πιο υπέροχη φωνή που πέρασε από τα λυρικά θέατρα τον 20ό αιώνα και έμεινε στην ιστορία με το όνομα Λουτσιάνο Παβαρότι
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Αγάπη που διαπερνάει το φακό: πώς η Ίνγκριντ Μπέργκμαν άφησε έκθαμβο ολόκληρο τον κόσμο

Γεννήθηκε και Πέθανε Σαν Σήμερα / Αγάπη που διαπερνάει το φακό: πώς η Ίνγκριντ Μπέργκμαν άφησε έκθαμβο ολόκληρο τον κόσμο

Η ομορφιά, η σκανδαλώδης -για την εποχή της- σχέση με τον Ροσελίνι, ο ορμητικός χαρακτήρας της κορυφαίας Σουηδέζας σταρ μέσα από ένα ντοκιμαντέρ.
THE LIFO TEAM
Ζαν Μορό: η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ζαν Μορό: Η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός που έζησε με έμπνευση και ενέργεια για το παρόν και πέθανε σαν σήμερα το 2017 απεχθανόταν τις μελό αναδρομές στο παρελθόν, τις γενικές ερωτήσεις και την ανοησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνα Κώνστα: «Έκανα αυτό που ήθελα, δεν έπληξα στη ζωή μου με γάμους και παιδιά»

Σαν Σήμερα Πέθανε / Ντίνα Κώνστα (1938-2022): «Έκανα αυτό που ήθελα, δεν έπληξα στη ζωή μου με γάμους και παιδιά»

Η Ελληνίδα ηθοποιός που πέρασε από όλες τις μεγάλες θεατρικές σκηνές της Αθήνας και αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό για τους τηλεοπτικούς της ρόλους ως «Γιολάντα» στο «Δις Εξαμαρτείν» και Ντένη Μαρκορά στους «Δύο ξένους» αφηγήθηκε την πολυκύμαντη ζωή της στο LiFO.gr.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η σύντομη αλλά φωτογενής και απόλυτα τραγική ιστορία ζωής του Billy Bo

Πέθανε Σαν Σήμερα / Η σύντομη αλλά φωτογενής και απόλυτα τραγική ιστορία ζωής του Billy Bo

Το όμορφο αγόρι από την Κοκκινιά που στα λαμπερά '80s ήταν ο σούπερσταρ της μόδας και της αθηναϊκής κοσμικής ζωής ήταν από τα πρώτα θύματα του AIDS στη χώρα μας. Πέθανε σαν σήμερα, στις 13 Ιουνίου του 1987.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

σχόλια

20 σχόλια
Στο αρθρο σχολιάζετε το οτι το ανεβασε στο διαδικτυο.Να ρωτησω κατι;Εαν δε το εκανε, τι θα συνεβαινε;Ενα ακομα πλασμα να δεχεται σχολιασμό για την εμφανιση του.Και γιατι παρακαλω ακομα κ σε ιδιωτικες συνομιλιες μπορουμε να εχουμε το ακατολόγιστο.Υποτιθεται σε αυτον τον τρελο κοσμο που ζουμε , το μοτο που επικρατει για να παμε μπροστα σα κοινωνια ειναι να προσπαθει να διορθωσει ο καθενας τον εαυτο του.Το να κανεις καφρικες κουβεντες με τους φιλους σου δε σε κανει να χαλαρωνεις αλλα να πιστευεις οτι μπορεις να εχεις αποψη και κριση για να χαραχτηριζεις αλλους ανθρωπους και μαλιστα να τονιζεις τα ευαισθητα σημεια τους.Λυπαμαι, αλλα τα σχολια που εκανε ο αντρας αυτος, ο τυχαιος αντρας, ο καθημερινος που συνανταμε παντου και κοιταει με μισο ματι και σχολιαζει απο το χρωμα των μαλλιων μεχρι τα κιλα του διπλανου, ειναι αυτά που θα πρεπει να αφανισουμε για να παμε μπροστα.Ειτε κοροϊδευε την ομοφυλοφιλια, ειτε τα κιλα ειτε τα ρουχα του διπλανού του ανθρώπου.
Κάτι τελευταίο. Παρατηρώ ότι διατυπώθηκε η άποψη περί διαχωρισμού μεταξύ εγγενών και επίκτητων φαινοτυπικών χαρακτηριστικών ενός ατόμου. Ότι τάχα δηλαδή, άλλη βαρύτητα έχει το να σχολιαστεί κάποιος για ένα εγγενές -γονιδιακά καθοριζόμενο- χαρακτηριστικό (π.χ., χρώμα δέρματος) και άλλη για ένα επίκτητο (π.χ., βάρος).Ας πούμε, με μια δόση αφέλειας, μια χοντρή μαύρη κοπέλα ας κάνει λίγο δίαιτα ή ένας γκέυ με εξτρίμ στυλιστικές επιλογές ας προσέξει λίγο το ντύσιμο του για να μην "τραβάει" αρνητικά σχόλια που κάνει ο περίγυρος ... ιδιωτικά πάντα βεβαίως-βεβαίως.Προσωπικά, αδυνατώ να καταλάβω γιατί κάποιος να ασχοληθεί και να σχολιάσει αρνητικά την εμφάνιση ή τις στυλιστικές επιλογές ενός άλλου ατόμου, ειδικά παντελώς αγνώστου! Έχοντας αδερφή με αρκετά παραπάνω κιλά και θείο αμεα, έχω φτάσει σε σημείο μέχρι και να χειροδικήσω απέναντι σε τσογλάνια που έθιξαν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων μου. Εσείς, λοιπόν, οι διαμορφωτές κοινής γνώμης οφείλετε να είστε λίγο προσεκτικοί ώστε να μην δίνετε άθελα σας θάρρος στους "χωριάτες" (της παροιμίας).
Ολοι τσεκαρουμε τα αντανακλαστικα μας γραφοντας, διαβαζοντας και σχολιαζοντας αρθρα σαν και αυτο. Kαι καταληγουμε στο οτι το bullying ειναι απαραδεκτη συμπεριφορα. Τα πραγματα γινονται περιπλοκα οταν προσπαθουμε να αναλυσουμε ποιος απο τους εμπλεκομενους (πχ στη συγκεκριμμενη ιστορια) δεχεται τον εκφοβισμο τελικα, οποτε και αρχιζουμε να αναρωτιομαστε ποιο λακκο εχει η φαβα στην ιδεολογια αυτου που διαφωνει μαζι μας. Ο κοινος παρονομαστης παντως ειναι οτι ολοι υπερασπιζομαστε καποιον. Με καλη προθεση σιγουρα. Στη συγκεκριμενη ιστορια πιστευω οτι ο Ερικ σιγουρα ΔΕΝ δεχτηκε εκφοβισμο, καποια προσπαθησε να υπερασπιστει τον εαυτο της οταν αυτος την εθιξε. Εκεινο ομως που δεν μου καθεται καθολου καλα στην ιστορια ειναι ο τιτλος του αρθρου. 'Η ετικετα που σε χαρακτηριζει λεει bully'. Γιατι πρεπει ντε και καλα να της βαλουμε ετικετα; Γιατι πρεπει κανεις ντε και καλα να ειναι καλος ή κακος, bully ή θυμα; Για να νιωσουμε καλα και μεις με τη σειρα μας, οταν υπερασπιστουμε το θυμα; (Οποιον ο καθενας θεωρει θυμα εδω.) Δεν ξερουμε τιποτα για την κοπελα (ουτε για τον τυπο) και δε χρειαζεται καν να της φορεσουμε ταμπελα! By the way, bully θα ηταν αμα τραμπουκιζε κοσμο στο αεροδρομιο ή στο διαδρομο του αεροπλανου για να μπει πρωτη ή για να εχει ειδικη μεταχειριση λογω των κιλων της.
- Αυτή όμορφη, νέα, χυμώδης, με προσεγμένο ντύσιμο και θελκτικό πρόσωπο. Χωρίς όμως αυτοπεποίθηση, νομίζει ότι όλοι γύρω της σκαλώνουν σε κάποια ίσως περιττά κιλά της. Μάλλον της φαίνεται παράξενο, πως κάποιος μπορεί να δει και κάτι άλλο πάνω της.- Αυτός τρέμει μπροστά σε κάποια Linda, που την ενημερώνει συνέχεια γραπτώς, για όλες τις γυναίκες γύρω του. Τονίζοντας τα μειονεκτήματά τους, μήπως και καθησυχάσει τις συνεχείς υποψίες της. Ούτε στον εαυτό του δεν τολμάει να ομολογήσει, τις πιο μύχιες και λάγνες σκέψεις του.- Άλλη μια ερωτική ιστορία, που δεν πρόλαβε να αρχίσει ποτέ...
Εγώ θέλω να πω κάτι άσχετο με το συμβάν...το να εξισώνονται άνθρωποι (και μέσα από αυτό το άρθρο) που ανήκουν σε μειονότητες λόγω χρώματος, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού κλπ. και δεν μπορούν (ούτε χρειάζεται) να κάνουν κάτι για αυτό, με ανθρώπους που έχουν σοβαρά θέματα με το βάρος τους (είτε πολύ προς τα κάτω είτε πολύ προς τα επάνω), το οποίο μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την υγεία τους και σχετίζεται συνήθως με διατροφικές διαταραχές (ανορεξία, βουλιμία κ.λπ) που χρήζουν θεραπείας, είναι άδικο και ισοπεδωτικό. Στην πρώτη περίπτωση οι άνθρωποι δεν μπορούν (ούτε χρειάζεται να κάνουν κάτι για αυτό, εκτός κι αν θέλουν να επεξεργαστούν θέματα αποδοχής), στη δεύτερη περίπτωση οι άνθρωποι χρειάζεται να κάνουν κάτι για αυτό για να διασφαλίσουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Φυσικά το bullying είναι bullying για όλες τις περιπτώσεις και καταδικάζεται.
Ξαναδιαβασε τι γραφεις και κανε αυτοκριτικη..."Στην πρώτη περίπτωση οι άνθρωποι δεν μπορούν (ούτε χρειάζεται να κάνουν κάτι για αυτό, εκτός κι αν θέλουν να επεξεργαστούν θέματα αποδοχής"και γραφεις για αναπηρους.
Αν όντως η αρθρογράφος είναι γυναίκα, έχουμε εδώ μια χαρακτηριστική περίπτωση εσωτερικευμένου μισογυνισμού και αποθέωσης του male gaze. Η δε αναφορά σε "ιερές αγελάδες" (σίγουρα θαύμασε τον εαυτό της/του για το πανέξυπνο "λογοπαίγνιο") λέει πολλά για τη στάση της/του! Και λίγα του έκανε η κοπέλα, έπρεπε να καταγγείλει το γεγονός στο πλήρωμα του αεροπλάνου και να τον κάνει ρεζίλι και στους υπόλοιπους επιβάτες! Όχι τόσο για την ίδια -που πιστεύω θα το ξεπεράσει εύκολα- αλλά για κάποια άλλη λιγότερο θαρραλέα κοπέλα που μπορεί να το κρατούσε μέσα της με απρόβλεπτες συνέπειες!
Για την αρθρογραφο αναφερει το μισογυνισμο και το εξηγει ο ανθρωπος.Και μονο που χρησιμοποιεις το"ενοχλησε" ειναι τρελό.Τον ενοχλησε που ειναι χοντρη και την κοροϊδευε σα τα παιδακια του Δημοτικου.Ντροπη πια
Με αφορμή λοιπόν αυτο το άρθρο μου δίνεται η ευκαιρία να σας διηγηθώ και εγω την ιστορία μου. Εγω ανήκω στην αλλη κατηγορία body shaming το αντιθετο ακριβώς με αυτο της Ναταλί ! Απο τοτε που γεννήθηκα μεχρι σημερα βιώνω ρατσισμό επειδή ειμαι πολυ αδύνατη, κοκαλιάρα, σκιάχτρο, στραβοποδαρη
Αφήστε την πολιτική ορθότητα απ'εξω γιατί μπερδεύετε τις πράξεις ενός ανθρώπου που δεν έχουν καμία σχέση με την έννοια της πολιτικής ορθότητας. Κάπως έτσι μετά κάποιοι παραπονιούνται ότι η πολιτική ορθότητα δεν τους αφηνει να εκφραστούν και χάνουμε την ουσία του πράγματος.
Πες τα ρε mitsi! Πλέον οι μόνοι που χρησιμοποιούν τον όρο πολιτική ορθότητα και την 'αναγκαιότητα να επαναπροσδιοριστεί' είναι τα γαϊδούρια που θέλουν να λένε τη χοντράδα τους στα μούτρα του άλλου χωρίς συνέπειες. Αλλά εδω φαίνεται και από τους περ/ρους σχολιαστές το πόση λίγη ενσυναίσθηση έχουμε ως κοινωνία στο θέμα των παραπάνω κιλών και πόσο εύκολα θεωρούμε ότι δικαιούμαστε να κράζουμε είτε δημόσια είτε κατ'ιδίαν κάποιον υπέρβαρο, αφού 'ας πρόσεχε'. Όπως εύστοχα είπε κάποιος παραπάνω, αν ήταν σε μαύρη πχ, δεν θα υπήρχαν αμφισβητίες.
Υπάρχει μια διαφορά. Το είμαι μαύρος είναι ένα χαρακτηριστικό που δε μπορείς να αλλάξει, αντίθετα με το "είμαι plus size μοντέλο". Παρακαλώ πριν έρθει το αντεπιχείρημα "ναι, αλλα μπορεί να έχει ορμονικό/γενετικό/οτιδήποτε πρόβλημα που την εμποδίζει να χάσει βάρος" να πω ότι πρώτον ναι, θα μπορούσε, αλλά δε γίνεται η συντριπτική πλειοψηφία των παχύσαρκων να απέκτησε ξαφνικά πρόβλημα και δεύτερον πρώτος νόμος της θερμοδυναμικής: αποκλείεται να μη μπορείς να χάσεις βάρος με αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας. Στο προκείμενο τώρα, αρνητικά σχόλια για το χρώμα του δέρματος και άλλα χαρακτηριστικά που δε μπορείς να αλλάξεις καθιστούν ρατσισμό. Σχόλια για άλλα χαρακτηριστικά δεν είναι ρατσισμός. Επίσης, λυπάμαι που στο λέω αλλά σε ιδιωτική συνομιλία, ακόμα και ρατσιστική, δε μπορείς να επέμβεις. Αν αυτά τα σχόλια γίνονται δημόσια τότε ναι. Και για τα ψιλά γράμματα, στην Αγγλία που βρίσκομαι οι φίλοι μου σχολιάζουν όλη την ώρα τους λεγόμενους gingers, όπως και οι περισσότεροι άλλωστε, και λένε ότι gingers have no soul. Κι εγώ πρέπει να "pay my debts to germany" γιατί είμαι ελληνίδα. Και άλλα τέτοια. Κανένας δεν έχει υπάρξει ρατσιστής. Αν ήταν ένας φίλος μου στο αεροπλάνο πχ και δίπλα του καθόταν μια πολωνή και άρχιζε να μου στέλνει τα αντίστοιχα πολωνικά στερεοτυπικά αστεία και η πολωνή τον ξεφτιλιζε, όπως έκανε η αγαπητή Natalie, θα εκνευριζόμουν με την τύπισσα. Κι εγώ στέλνω στους κολλητούς μηνύματα από το αεροπλάνο όταν κάθονται δίπλα μου μωρά που κλαίνε, λέγοντας ότι δε γουστάρω που κλαίνε και το χλωροφόρμιο είναι η λύση στα προβλήματά μου. Απλά δε γουστάρω δίχρονα που κλαίνε δίπλα μου σε μία τετράωρη πτήση γιατί θέλω να κοιμηθώ χωρίς να ακούω τσιρίδες και κλάματα. Δεν πάω ποτέ να πω στους γονείς να μαζέψουν το παιδί τους και να σκάσουν με το καλημέρα, γιατί πολύ απλά δεν έχω το δικαίωμα, έχω όμως κάθε δικαίωμα να εκφράσω τη δυσφορία μου σε μια ιδιωτική κουβέντα και αν γίνει ιδιαιτέρως ενοχλητικό να τη δείξω κιόλας στο συνεπιβάτη, γιατί το αεροπλάνο δεν είναι ιδιωτικό, κι όπως εγώ πρέπει να σεβαστώ το συνεπιβάτη μου έτσι οφείλει κι εκείνος να με σεβαστεί (στο να κάνουμε το ταξίδι όσο λιγότερο άβολο γίνεται). Αν τώρα σε όλο αυτό ο άκυρος διπλανός αρχίζει και χώνει τη μύτη του στο κινητό μου και μου ζητήσει και τα ρέστα θα τα ακούσει, γιατί δεν έχει δικαίωμα να χώνεται εκεί που δεν τον σπέρνουν. Το ίδιο ισχύει και για μένα. Έχω πετύχει κόσμο να σχολιάζει με άλλους τη μύτη μου, δεν μπορώ να πάω και να ζητάω τα ρέστα γιατί το έκανε, ειδικά τη στιγμή που δεν ήρθε μπροστά μου να μου το πει.
Nayakepler όλα αυτά όμως τι σχέση έχουν με την πολιτική ορθότητα; Διότι αυτό ενοχλεί εμένα, να μπερδεύουμε την υποστήριξη προς κάποιων με την έννοια της πολιτικής ορθότητας. Συμφωνώ απόλυτα με τη neverlander .
Πάντως η κ. D'Athenes κατάφερε να επαινέσουν το άρθρο της πολλοί κάφροι που βρίζουν την χοντρή που τρώει 10 χάμπουργκερ στην καθισιά της(βλ.σελίδα fb της lifo).Στο προκείμενο τώρα.Έχω να πω ότι προφανώς και η κοπέλα δεν κάνει bullying στον συνεπιβάτη της επειδή τον φέρνει αντιμέτωπο με την συμπεριφορά του.Δεν πήγε σπίτι του να ψάξει το κινητό του.Δίπλα της καθόταν και έγραφε ότι έγραφε και προφανώς ο ίδιος ήθελε να καταλάβει η Νάταλι την μεγάλη δυσφορία που του προκαλούσε η παρουσία της.Σε κάποια φάση λέει(και φαίνεται και από τις φώτο)ότι αυτός έχει απλωθεί και έχει πιάσει το μπράτσο της μεσαίας θέσης.Επίσης,δεν φανερώνει το πρόσωπο του,ούτε το όνομα του οπότε κανένα από τα επιχειρήματα της αρθρογράφου δεν στέκουν.Προφανώς και δεν έχετε υπάρξει θύμα bullying γιατί διαφορετικά θα αντιλαμβανόσασταν πως μπορείς μετά απο κάποιο καιρό να αντιλαμβάνεσαι αμέσως πότε κάποιος σε κοροϊδεύει,σε κοιτάζει και δυσανασχετεί,γελάει-νομίζοντας-πίσω από την πλάτη σου.Η κοπέλα έκανε πολύ καλά και τον έφερε αντιμέτωπο με την απαράδεκτη συμπεριφορά του.Ίσως την επόμενη φορά να το σκεφτεί 2 φορές πριν προσπαθήσει να γελοιοποιήσει κάποιον δίχως λόγο.
Μήπως αυτή θα έπρεπε να σκεφτεί 2 φορές να επισκεφθεί κάποιον διατροφολόγο και ίσως και ένα γυμναστήριο? Για να τελειωνει μια και καλή με το θέμα του bullying.Αλλά μάλλον έχει βολευτεί μ΄αυτή την κατάσταση, τώρα έχει followers.
Πολύ θα ήθελα να δω τι θα κάνεις αν κάποιος έρθει και σου ζητήσει τα ρέστα για μια ιδιωτική συνομιλία την επόμενη φορά που θα σχολιάζεις με μία φίλη ή φίλο σου τον εκάστοτε τύπο/τύπισσα που δε σου αρέσει και που σου προκαλεί δυσφορία. Ή που απλά δε σου αρέσει η φάτσα του ρε παιδί μου.
Πολύ απλά δεν το κάνω.Θα σου πω λοιπόν μια προσωπική ιστορια.Χρόνια πριν,στη διάρκεια της εφηβείας μου μου συνέβη ένα ανάλογο περιστατικό.ήμουν σε κρεπερί με συμμαθητές μου και περνούσαμε τέλεια.Σε κάποια φάση και μετά από ένα ανέκδοτο που λυθήκαμε στα γέλια όλοι ακούω μια μάνα που κάθεται στο πίσω από μας τραπέζι να λέει στα 2 παιδιά της:Αυτό το παιδί είναι gay μάλλον.Τι άσχημο πράγμα.Ό,τι χειρότερο για έναν γονιό.Ένιωσα απαίσια.Δεν είπα τίποτα και έκατσα στην άκρη.Ήταν ιδιωτική η συνομιλία.Δεν με έβρισε ανοιχτά όυτε μου απευθύνθηκε.Απλώς εγώ την αντιλήφθηκα επειδή είχα εκπαιδευτεί να αντιλαμβάνομαι σήματα αποδοκιμασίας.Μακάρι να είχα τα κότσια να κάνω αυτό που έκανε η Νάταλι και να γυρίσω να απαντήσω διακόπτοντας την ιδιωτική τους συνομιλία.Γι'αυτό λοιπόν εσύ και οι άλλοι που επιδίδεστε ή υποστηρίζετε τέτοιες συμπεριφορές σκεφτείτε πολύ καλά πως μπορεί να κάνετε να αισθανθεί έναν άνθρωπο που δεν σας έφταιξε σε τίποτα απλώς για να σπάσετε πλάκα ιδιωτικά με το φιλαράκι σας.
Εγώ πάλι θα διαφωνήσω εδώ και όχι για να κάνω τη διαφορά. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και αντιλαμβανόμαστε πολύ συχνά από ένστικτο τις αρνητικές συμπεριφορές εναντίον μας και την έλλειψη αποδοχής χωρίς ο άλλος να το εκδηλώσει. Δε νομίζω βέβαια ότι ήταν αυτή η περίπτωση. Ο συνεπιβάτης έδειξε με την στάση του στη γυναίκα και την έλλειψη αποδοχής και ότι αισθανόταν άβολα και ότι τη σχολίαζε σε κάποια φίλη/ο του. Μπούλινγκ δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση με προσβλητικό τρόπο κάποιου αλλά και η προσπάθεια περιθωριοποιήσης του κάνοντας τον να αισθάνεται άβολα. Προσωπικά λοιπόν διαφωνώ εδώ , θεωρώ ότι η κοπέλα δέχτηκε το μπούλιγκ...τώρα ότι επειδή εγώ είμαι θιασώτης της πολιτικής ορθότητας θεωρώ ότι δε χρειαζόταν να φωτογραφίσει το κινητό του για απόδειξη. Νομίζω ότι όλοι θα την πιστεύαμε με απλή αφήγηση του γεγονότος. Πολλές φορές μου έχει τύχει να δυσανασχετήσω επειδή κάποιο μελασώμο άτομο κάθησε δίπλα μου στο κτελ ενώ θα μπορούσα να είχα τη διπλανή θέση ελευθερη για εμένα. Πάντα φέρθηκα ευγενικά και δε θα το έδειχνα στον άλλον με κάνεναν τρόπο έμμεσα ή άμεσα.
Εγω παντως οταν εκατσε στο κτελ διπλα μου ενας ευτραφης ιδρωμενος που τον επαιρνε ο υπνος και στριμωγμενη κόντεψα να πνιγω, δυσανασχετισα και το εδειξα. Ελευθερη χωρα ειμαστε αν καποιος με ενοχλει, θα το πω. Οπως εχει αυτος δικαίωμα να ειναι χοντρος και μα παιρνει το κτελ μες στη μπιχλα ετσι κι εγω εχω το δικαιωμα να δυσανασχετισω κρυφα ή φανερά
Και τι ακριβως κατορθωσες με αυτο; Περα απο το να του φερθεις ασχημα; Και να γινεις αγενης; Μετα απο αυτην την συμπεριφορα ιδρωνε λιγοτερο; Μαλλον και οχι...ουτε εχασε τα κιλα του δια μαγειας. Δεν ξερουμε τι προβλημα εχει και εαν μπορει να αδυνατισει η να ιδρωνει λιγοτερο. Επιπλεον ουτε εμεις ξερουμε, ειδικα οι γυναικες , με τα γνωστα θεματα μετα απο καποια ηλικια ποσα κιλα θα ειμαστε μετα απο καποια χρονια...ουτε θα θελαμε να μας προσβαλλουν τοτε υποθετω.
Maggie, η δική σου είναι άλλη περίπτωση καθώς ο τύπος δεν χώραγε στη θέση του και σε ενόχλησε. Αθελα του μεν, αλλά σε ενόχλησε. Καλά έκανες και τον ενημέρωσες. Πάντως, το θέμα με (συνήθως υπέρβαρους) ανθρώπους που δεν χωρούν στην ατομική θέση απασχολεί πάρα πολύ τις αεροπορικές εταιρίες.
Δεν εχει να κανει με πολιτικη ορθοτητα το θεμα και κακως γινεται τετοιου ειδους αναλυση. Καποιοι υπερασπιστηκαν αντανακλαστικα τη Ναταλι απο αισθημα αλληλεγγυης πριν καλα καλα επεξεργαστουν τα δεδομενα, και την επαινεσαν για το 'θαρρος' της. Συμβαινει συχνα αυτο. Το ιδιο κανει και η αρθρογραφος παρεμπιπτοντως, με τον συνεπιβατη της Ναταλι. Επισημαινει οτι μπορει να φοβοταν την πτηση (οντως) και οτι εν ολιγοις he was minding his own business οποτε κακως η Ναταλι του την ειπε και κακως απαιτησε τη συγγνωμη του.Η συγγνωμη του Ερικ οντως ειναι απαραιτητη σε αυτη την ιστορια. Αλλα οχι επειδη η Ναταλι ανηκει σε καποιο γκρουπ που δεχεται συχνα εκφοβισμο (οποτε και κανει υποτιθεται χρηση αυτου του 'σπεσιαλ' στατους της για να αποσπασει εκβιαστικα τη συγγνωμη, no matter what). Η συγγνωμη ειναι απαραιτητη επειδη ο αλλος την κοροιδευε. Τελος. Απο τη στιγμη που εκατσε διπλα του, εκεινος ξεφυσαγε, γελουσε, εστελνε μηνυματα (καποια εγραφαν χυδαιοτητες) και τελικα της ειπε οτι κακως καθεται στην εξοδο κινδυνου. Δηλαδη ο καθε ενας απο εμας πως θα αντιδρουσε σε αντιστοιχη περιπτωση;
Οπως πλαδαρή η σκεψη εκεινου που προσφατα κατέκρινε την δημοσια εικόνα γυναικείων σωματων που δεν ταιριαζαν με την αισθητικη του και "ενιωσε την αναγκη" να εχει τις ευλογιες οι τις καταρες του απροσωπου κοινου του διαδικτύου ,ετσι παθολογικα παχυσαρκη η αναγκη για ιντερνετικό ξεκατίνιασμα και χρηση του ανωνυμου.δημοσιου κατηγορου του.διαδικτύου .Η εικονα που η πρέπει να πουλησει η να πουληθεί σε καλη τιμη με δικαιολογια την πολιτικη ορθοτητα ασχέτως μεγεθους το μονο προαπαιτουμενο η ετυμηγορία των likes η των emogies .Απλα ειμαστε στην εποχη που οι περισσότεροι εχουν παρει κατι παραπανω απο σοβαρα αυτου που καποτε λεγοταν παγκοσμιο χωριο και εχουν αναγκη του σχολιου της κουτσομπολας της οθονης.
Με βάση την περιγραφή που έχουμε για το περιστατικό από την κοπέλα, ας δούμε κάποια γεγονότα:- όταν η Νάταλι κάθησε στη μεσσαία θέση, ο κύριος Έρικ έδειξε έντονη δυσανασχέτηση (ξεφυσούσε, ανακαθόταν, κλπ.).- η Νάταλι γνωρίζοντας ότι είναι ογκώδης, είχε φροντίσει να είναι "μαζεμένη" στη θέση της. Από την άλλη, ο κύριος Έρικ φρόντισε να καπαρώσει και τον ενδιάμεσο βραχίονα (που υποτίθεται αφήνουμε γι'αυτόν που κάθεται στη μέση) και μάλιστα "έχωνε" τον αγκώνα του στα πλευρά της κοπέλας. - η Νάταλι κατάλαβε ότι κάτι τρέχει και δίχως ιδιαίτερη προσπάθεια είδε ότι όντως ο τύπος την χλεύαζε. Εάν "άθελα" μου μπορώ να δω, την ιδιωτική σου συνομιλία, κάτι κάνεις λάθος. Επίσης, μην αγνοούμε την υποψία ότι την φωτογράφησε κιόλας! - επιπλέον, στο βίντεο που κυκλοφορεί, ο κύριος Έρικ από τη μια απολογείται κι'από την άλλη αμφισβητεί την καταλληλότητα της κοπέλας για να κάθεται κοντά σε έξοδο κινδύνου.Με βάση τα παραπάνω, δίνω πολλά δίκια στη Νάταλι για την αντίδραση της και σαφώς διαφωνώ με την συντάκτρια του άρθρου.Food for thought. Αναρωτιέμαι, θα είχατε την ίδια θέση εάν στη θέση της Νάταλι ήταν μια έγχρωμη κοπέλα που αντιλαμβανόταν ότι ο διπλανός της έγραφε (ιδιωτικά) ρατσιστικά σχόλια. Εγώ πάλι θα υπερασπιζόμουν την κοπέλα (το πραγματικό θύμα).
@Food for thought. Όταν κάνεις κάτι ιδιωτικά είναι αυτό ακριβώς,ιδιωτικό.Το πρόβλημα αρχίζει από τη στιγμή που κάποιος εξωτερικεύει τις ιδιωτικές του σκέψεις.Όσο αυτές οι σκέψεις μένουν σε ιδιωτικά πλαίσια ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει το δικαίωμα να επέμβει.(Ελπίζω να το καταλαβαίνετε αυτό).Οι πράξεις είναι για τις οποίες κάποιος θα λογοδοτήσει όχι οι σκέψεις που κάνει.Μέχρι στιγμής δεν έχει θεσμοθετηθεί αστυνομία σκέψης.Δεν νομίζω να θέλετε να συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο.Το θέμα φυσικά είναι επίσης είναι να αποκτήσουμε τέτοια παιδεία ώστε να μην φτάνουμε σε σημείο να κάνουμε ρατσιστικές σκέψεις...
Εν προκειμένω, ο κύριος Έρικ δεν έμεινε μόνο στις σκέψεις, ήταν ενοχλητικός και αγενής. Επίσης, το γραπτό κείμενο αποτελεί απτό ντοκουμέντο και όχι άϋλη σκέψη. Κυκλοφορούν άτομα που γράφουν τέτοια μηνύματα και στα κοινωνικά δίκτυα. Το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια είναι πρωτεύον. Οποιοσδήποτε λοιπόν αντιληφθεί ότι τον χλευάζουν, έχει δικαίωμα και στην αντίδραση (για την οποία θα κριθεί με την σειρά του). Η παιδεία είναι σαν το άγιο δισκοπότηρο. Ας ξεκινήσουμε με την εμπέδωση του σεβασμού και της ευγένειας και θα δούμε τεράστια βελτίωση στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μας.Τέλος, εγώ με τον όρο έγχρωμος είχα στο μυαλό μου οποιοδήποτε άνθρωπο (λατίνος, ασιάτης, αφροαμερικανός, κλπ.) με διαφορετικό χρώμα δέρματος απ'τον τυχόν κύριο Έρικ. Ο αντίστοιχος όρος στα αγγλικά ξέρω ότι είναι αδόκιμος, αλλά στα ελληνικά είναι? Ο foul, εκτός από το δασκαλίστικο υφάκι πολιτικής ορθότητας, δεν με ενημέρωσε.
@Tony. Το σχόλιό μου αφορά την τροφή για σκέψη που έδωσες και όχι το περιστατικό αυτό καθ'αυτό.Για να είσαι ευγενικός και να σέβεσαι θα πρέπει να έχεις κάποια παιδεία...
@Tony ii. Εάν το γραπτό σχόλιο ήταν προσωπικό μήνυμα σε κάποιο φίλο/φίλη εξακολουθεί να διέπεται από τους κανόνες που διέπουν την ιδιωτικότητα,εάν το σχόλιο ήταν δημόσιο έχετε δίκιο
Γενικά διαφωνώ με τις απόψεις σου κατά καιρούς, αλλά σήμερα πραγματικά ν'αγιάσει το στόμα σου! Η πολιτική ορθότητα δεν επιτρέπει σε κανέναν να εκφράζεται υπό τον φόβο της αστυνομίας που περιπολεί αδιάκοπα στους σχολιασμούς και κρίνει αδιάλλακτα χωρίς να κατανοεί ότι εκείνη τη στιγμή γίνεται πιο μ@#$%$# από αυτόν που κρίνει. Όλοι έχουμε δικαίωμα να έχουμε άποψη και έχουμε, ειδικά ιδιωτικά. Πιστεύω ότι παρακράτησε η γελοιότητα της πολιτικής ορθότητας και πρέπει να έρχεται το τέλος της σταδιακά...
Δηλαδη εσυ μας λες να παύσει η πολιτικη ορθότητα που με το ζόρι υπαρχει σε βασικά θέματα , για να μπορεις εσυ να σχολιαζεις αρνητικά και να μην στην λένε και από πάνω....Ω ρε που παμε ω,ρέ...
Όχι, δεν είναι ακριβώς έτσι. Όταν ο άλλος καγχάζει μες στα μούτρα σου, ξεφυσάει, είναι σαφές ότι σε σχολιάζει, πόσο υπεράνω μπορείς να το παίξεις; Και μιλάμε για μια κουλτούρα που η παραμικρή σωματική επαφή θεωρείται μηνύσιμη επίθεση με οικονομικες προεκτάσεις. Όπότε, χρησιμοποίησε κι αυτή ό,τι όπλο είχε: τους followers που την αποθεώνουν για τα πάχη της και καθόλου κάλλη της.
Η κοπέλα αυτή είναι παχύσαρκη, δηλ. ασθενής. Όπως η ανορεξία είναι πάθηση και η παχυρακία είναι πάθηση (που απειλεί τη ζωή). Είναι τραγικό οποιοσδήποτε μη υγιής να καμαρώνει γι'αυτό. Σαφώς και δεν επιδοκιμάζουμε τη συμπεριφορά που αντιμετώπισε αλλά δεν μπορεί να θαυμάζουμε την έλλειψη άσκησης, την καθιστική ζωή και την υπερκατανάλωση τροφής
foodinspector Πολύς κόσμος βλάπτει τον εαυτό του με διάφορους τρόπους (πχ κάπνισμα,χρήση κάνναβης, υπέρμετρη κατανάλωση ποτού,κακή διατροφή ανεξαρτήτως βάρους κλπ κλπ). Και όλα τα παραπάνω ναι μπορεί , όπως επισημαίνεις και για την παχυσαρκία, να απειλούν τη ζωή αυτού που επιλέγει να ζει μ' αυτόν τον τρόπο. Αυτό δε νομιμοποιεί τον κάθε άσχετο να εκφέρει άποψη για το πώς φέρεται κάποιος άλλος στο σώμα του. Όταν δεν εκφέρεις άποψη δεν σημαίνει ότι θαυμάζεις τον τρόπο που ζει ο άλλος, σημαίνει απλώς ότι δεν σου πέφτει λόγος. Και προς τους λοιπούς σχολιαστές, ο τύπος στο αεροπλάνο εν προκειμένω δεν σχολίασε την κοπέλα για το βάρος της ορμώμενος από ενδιαφέρον για την υγεία της, έκανε χιούμορ με ένα φίλο του για να περάσει η ώρα, χωρίς να έχει το τακτ να προσέξει να μην γίνει αντιληπτό αυτό απ την κοπέλα. Οπότε ναι, όταν κάποιος σε σχολιάζει προσβλητικά έχεις δικαίωμα να εκφράσεις το γεγονός ότι προσβάλλεσαι. Και αντίστροφα, όταν σχολιάζεις κάποιον χωρίς να προσέχεις αν θα γίνεις αντιληπτός ναι μπορεί να σου ζητήσει το λόγο αν αισθανθεί προσβεβλημένος. Δεν είναι bullying αυτό,είναι υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς σου. Δεν φαίνεται το πρόσωπο του ανθρώπου στο βίντεο, δεν μπορεί να τον αναγνωρίσει κάποιος από το παντελόνι του , συνεπώς η κοπέλα δεν τον εκθέτει, απλά υπερασπίζεται τον εαυτό της. Η παχυσαρκία , ό,τι και να ναι, δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να σε χλευάζει.
@ ΑμελίΑπό τη στιγμή που όλες αυτές οι ασθένειες που οφείλονται σε πάθη, καταχρήσεις και έλλειψη αυτοσυγκράτησης, απασχολούν το ίδιο ασφαλιστικό και νοσοκομειακό σύστημα που φροντίζει καρκινοπαθείς, διαβητικούς, ανθρώπους που πάσχουν από ασθένειες που τους έλαχαν, σαφώς και είναι θέμα όλων.Φυσικά ο καθένας ότι θέλει κάνει, όταν όμως του έρθει ο καρκίνος του πνεύμονα από το τσιγάρο, δεν αποσύρεται στο δάσος όπως ο γέρος ινδιάνος, αλλά προστρέχει και στερεί τα νοσοκομεία από μια ΜΕΘ που θα μπορούσε να φροντίζει ένα παιδάκι με σύνδρομο.