Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Kari Piipo

Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη

0

Στο Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζεται στις 25 Σεπτεμβρίου η πολυαναμενόμενη έκθεση «Το Νέο "Salon des Cent". Διεθνής Έκθεση Αφίσας. Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec» που συνδιοργανώνει το μουσείο με το περιοδικό «GR Design» και την Alpha Bank. Οι αφίσες χάρισαν στον ζωγράφο τεράστια φήμη, καθώς, όπως τονίζει η Danièle Devynck, διευθύντρια του Μουσείου Τουλούζ-Λοτρέκ του Αλμπί, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, «από τα πρώτα του έργα, ο Λοτρέκ καταλαµβάνει µια ιδιαίτερη θέση και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους στον χώρο της καλλιτεχνικής αφίσας, τονίζοντας την αξία του χρώµατος µε την επινοητικότητα και τη δηµιουργική ελευθερία που τον χαρακτηρίζουν, πολλαπλασιάζοντας τις ευρηµατικές λύσεις, στο πλαίσιο µιας πραγµατικά διαφηµιστικής προσέγγισης».

To 2001, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τον θάνατο του Ανρί ντε Τουλούζ-Λοτρέκ, εκατό κορυφαίοι γραφίστες από όλο τον κόσμο σχεδίασαν από μια αφίσα, τιμώντας τον ίδιο και το έργο του. Οι αφίσες αυτές παρουσιάστηκαν στην έκθεση «Le nouveau Salon des Cent» στο Κέντρο Πομπιντού, στο Παρίσι. Ο εμπνευστής και διοργανωτής της έκθεσης Άντον Μπίκε λέει σχετικά: «Το σχέδιο της επιτροπής για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας του θανάτου του µε συγκινούσε πολύ, αλλά µου φαινόταν αδύνατη η πραγµατοποίησή του. Ωστόσο, πρότεινα την εξής εξωφρενική ιδέα: να ζητήσουµε από τους γιους και τις κόρες του, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του να τον τιµήσουν µε µια αφίσα σχεδιασµένη από αυτούς. Ακολούθησε σιωπή. Οι συνοµιλητές µου γνώριζαν φυσικά ότι ο Τουλούζ-Λοτρέκ δεν είχε αφήσει απογόνους. Ο Μισέλ Εσκουρµπιάκ µου το υπενθύµισε ευγενικά. Οφείλω να διευκρινίσω ωστόσο πως, σε ό,τι µε αφορά, γνώριζα πολλά µέλη της οικογένειας, τα οποία έχουν ακόμα επαφή µεταξύ τους. Εξάλλου, κι εγώ απόγονός του είµαι. Θα πρόσθετα ότι τα περισσότερα µέλη της οικογένειας, σχεδιαστές αφισών για τον πολιτισµό, είχαν, όπως κι εγώ, ακολουθήσει συνειδητά ή ασυνείδητα τον δρόµο του "µπαµπά Τουλούζ" και ότι η οικογένεια συγκεντρωνόταν πότε-πότε με την ευκαιρία διαφόρων µπιενάλε, κριτικών επιτροπών και άλλων εκδηλώσεων σχετικών µε αφίσες. Βρήκαν την ιδέα καταπληκτική! Αλλά πώς θα την υλοποιούσαμε; Λοιπόν, ήταν απλό. Θα ζητούσαµε από εκατό γνωστούς καλλιτέχνες αφισών να κάνουν ένα σχέδιο προς τιµήν του Τουλούζ-Λοτρέκ. Μετά θα τις τυπώναµε σε µεγάλο σχήµα και θα τις εκθέταµε σε ολόκληρο τον κόσµο, µαζί µ' έναν εξαιρετικό κατάλογο».

Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Mieczyslaw Gorowski


Η ιδέα βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, με τον Μπίκε να δυσκολεύεται στην επιλογή, καθώς οι υποψήφιοι έφτασαν τους 225. Οι 100 γραφίστες που τελικά επελέγησαν ως «οικογένεια του Δασκάλου» προσάρµοσαν το όνοµά τους ανάλογα: το πρώτο επίθετο όλων είναι «Τoulouse». Όλοι υπογράφουν µε το νέο τους επίθετο, από τον Αµερικανό Charles Toulouse-Anderson έως τον Ιάπωνα Τadanor Toulouse-Yokoo. Επίσης, µε βάση το µοναδικό, έντονο κόκκινο µονόγραµµα που είναι τυπωµένο σε όλες τις αφίσες του Λοτρέκ δηµιουργήθηκαν εκατό µονογράµµατα των σχεδιαστών µε το νέο τους ονοµατεπώνυμο. Η οργανωτική επιτροπή της έκθεσης ζήτησε από τους συμμετέχοντες να χρησιμοποιηθεί στο δημιουργικό της αφίσας η φράση: «Le nouveau Salon des Cent. Exposition Internationale d'affiches. Hommage/Ode à Toulouse Lautrec». Μπορούσαν να αναπτύξουν το θέμα με απόλυτη ελευθερία στη θεματική και στην εκτέλεση. Ο Αλέν Βέιγ σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης του Παρισιού: «Σχετικά με την απόδοση φόρου τιµής στον Λοτρέκ, µόνο ευχαρίστηση προκαλεί η ποικιλία των προτεινόµενων αφισών, οι οποίες εν γένει είναι καλές. Πρέπει να τονίσουμε ότι το θέµα ήταν εξ ορισµού εύκολο: ο άνθρωπος ως µια ζωντανή καρικατούρα και οι χαρακτήρες που απαθανάτισε, οι οποίοι αποτελούν ένα µαγικό χρυσωρυχείο του οποίου το σκάψιμο είναι απολαυστικό. Σε μια πιο προσεχτική θεώρηση, η αναµέτρηση µε τον Λοτρέκ, ενώ στόχος σου είναι να τιμήσεις τη µνήµη του, δεν πρέπει να ήταν το ευκολότερο πράγµα στον κόσµο και το σύνδροµο του καθρέφτη ενίοτε αγχωτικό». Η Danièle Devynck μιλά για τα έργα των διακεκριμένων γραφιστών: «Αν παραβλέψουµε τη συµβολή των σύγχρονων τεχνολογιών, ιδίως σε ό,τι αφορά την τυπογραφία, το προφανές επιβάλλεται µε όλη του τη δύναµη. Η διαρκής έγνοια για την αναγνωσιµότητα του οπτικού µηνύµατος, το οποίο δίνει µια εικόνα που βασίζεται στην απλότητα και στη φροντίδα για το χρώµα, µε έντονες µονοχρωµίες ή ζωηρές αντιθέσεις, και σκοπό έχει να τραβήξει το βλέµµα του κοινού, παραπέµπει στην προσέγγιση που πρώτος εισήγαγε ο Τουλούζ-Λοτρέκ. Ελέγχοντας τη λεπτή ισορροπία ανάµεσα στην πρόκληση και στην επικοινωνία, στην αναγνωσιµότητα και στη µορφοπλαστική κοµψότητα, ήταν από τους πρώτους που ήξερε πώς να θέσει τις βάσεις για µια γραφιστική πρακτική πάντα επίκαιρη».

Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Wolf Erlbruch
Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Heinz Edelmann

Δεκαέξι χρόνια μετά, το υλικό της έκθεσης του 2001 έρχεται στην Αθήνα και ο επιμελητής της έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη Πάνος Κωνσταντόπουλος γράφει: «Γαλλία 2001. Εκατό χρόνια από τον θάνατο του Τουλούζ-Λοτρέκ. Εκατό καλλιτέχνες σχεδιαστές αφισών απ' όλο τον κόσµο προσκαλούνται να τιµήσουν τον πρωτοπόρο δηµιουργό, σχεδιάζοντας αφίσες ως φόρο τιµής στο έργο και στο πρόσωπό του. Ελλάδα 2017. Δεκαέξι χρόνια από την πρώτη επέτειο, 16 Έλληνες καλλιτέχνες και σχεδιαστές που καλύπτουν τον ευρύ χώρο των εικαστικών καλούνται να καταθέσουν το δικό τους φόρο τιµής στον προπάτορα της αφίσας. Οι 116 αφίσες που αφίχθησαν στο Μουσείο της καρδιάς µας γιορτάζουν και τιµούν τον πατέρα της αφίσας, τον µεγάλο αφισίστ και δάσκαλο Τουλούζ-Λοτρέκ, αναφωνώντας όλοι µαζί: "Zήτω η αφίσα!"».


Εκτός από τους 116 δηµιουργούς, την έκθεση πλαισιώνουν οι πέντε αυθεντικές αφίσες του Λοτρέκ, μαζί με μία του Πιερ Μπονάρ από την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, τα έργα των σπουδαστών του Κολεγίου Βακαλό και η Αριάδνη Περράκη µε τα «Χαρτιά Περράκης», κάνοντας ένα θεµατικό ταξίδι στην έµπνευση του Τουλούζ-Λοτρέκ, και µε 116 ειδικά χρωµατιστά χαρτιά αποτυπώνουν τη νύχτα στη Μονµάρτη. Η έκθεση αναλύει τη χρωµατιστή παλέτα του καλλιτέχνη, ξαναφτιάχνει αφαιρετικά τον ανεµόµυλο του εµβληµατικού καµπαρέ Μουλέν Ρουζ και επαναφέρει τη µυρωδιά που άφηναν οι χορεύτριες του κανκάν στο πέρασµά τους, στον χώρο και σε χαρτιά. Το ταξίδι από τα σκοτάδια του Μουλέν Ρούζ στο φως της Πειραιώς µόλις άρχισε.

Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Stasys Eidrigevicius
Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
S. Sanderson
Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Gary Kelly
Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Kisman
Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
James McMullan
Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Pierre Bernard
Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Isidro Ferrer
Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Katsuhiko Hibino
Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Aυθεντική αφίσα του Λοτρέκ
Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Aυθεντική αφίσα του Λοτρέκ
Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
H αφίσα της έκθεσης

Info

Το Nέο «Salon des Cent». Διεθνής Έκθεση Αφίσας: Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec

Διάρκεια: 28/09 έως 12/11

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΚΤΙΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Γκάζι, 210 3453111

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή: 10:00 -18:00, Παρασκευή & Σάββατο: 10:00 - 22:00

Εισιτήριο: 3,5-7 ευρώ

Εγκαίνια: 25/09 στις 20:00

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Εικαστικά / Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή υποδέχεται την αναδρομική έκθεση ενός διεθνούς φήμης ανένταχτου Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, γνωστού για το πολύπλευρο και στοχαστικό έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Τα ρεαλιστικά γλυπτά του, που εκφράζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και τις αδυναμίες, εξακολουθούν να είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλή και να συγκεντρώνουν πλήθη φιλότεχνων όπου και αν εκτίθενται.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Εικαστικά / Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Μια έκθεση στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου φέρνει στο προσκήνιο μετά από έξι αιώνες τη θρυλική καλλιτεχνική «μονομαχία» μεταξύ Ντα Βίντσι και Μικελάντζελο με δυο έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Tependris vs Tependris

Εικαστικά / Tependris vs Tependris

Μια αναδρομική έκθεση με πίνακες και γλυπτά, εικονογραφήσεις και ηχογραφήσεις, έργα του Κωνσταντίνου Κακανιά από το 1996 μέχρι σήμερα, με θεματικές που εκτείνονται από τα βαθιά παιδικά τραύματα μέχρι το χιούμορ που χαρακτηρίζει τον πολυδιάστατο καλλιτέχνη.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Εικαστικά / Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Η National Portrait Gallery του Λονδίνου φιλοξενεί μια από τις κορυφαίες εικαστικές εκθέσεις της χρονιάς παγκοσμίως, μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του Βρετανού καλλιτέχνη που άλλαξε την προσωπογραφία, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη ζωγραφική της φιγούρας με σπαραγμό, απελπισία και ευαισθησία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Ο Τζάκσον Πόλοκ και η επιρροή που είχαν στο έργο του ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες

Πολιτισμός / Ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες στα πρώιμα έργα του Τζάκσον Πόλοκ

Μια μοναδική έκθεση στο Παρίσι παρουσιάζει πίνακές του από τα χρόνια που τον επηρέαζαν οι σουρεαλιστές και ο Καρλ Γιουνγκ, πριν ακόμα γίνει γνωστός για τα αφηρημένα έργα του με την τεχνική «dripping», το 1947.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Εικαστικά / Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Η μοναδική οπτική του Λουκά Σαμαρά παρουσιάζεται στο μουσείο Dia Beacon της Νέας Υόρκης, στην πρώτη μεταθανάτια έκθεσή του και τελευταία στην οποία συνεργάστηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το πέρασμα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα από τη Δύση στην Ανατολή μέσα από μια μνημειώδη έκθεση

Εικαστικά / Το πέρασμα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα από τη Δύση στην Ανατολή μέσα από μια μνημειώδη έκθεση

Tο Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή την επέτειο 30 χρόνων από τον θάνατό του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη, διοργανώνει μια έκθεση αφιερωμένη στο ταξίδι του από τη Δύση στην Ανατολή το 1958. Ένα ταξίδι κυριολεκτικό και μεταφορικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ