Από τα σανδάλια στα κλειστά παπούτσια: 3 τρόποι για να μην τραυματίσετε τα πόδια σας

Από τα σανδάλια στα κλειστά παπούτσια: 3 τρόποι για να μην τραυματίσετε τα πόδια σας Facebook Twitter
Τα μεγαλύτερα θύματα της αλλαγής -κυρίως λόγω του πιο ευαίσθητου δέρματος- είναι οι γυναίκες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και τα αντρικά πόδια υποφέρουν λιγότερο από αυτή τη μετάβαση.
0

Το αιώνιο (μικρο) πρόβλημα των πρώτων αλλαγών του καιρού είναι και η αλλαγή στα... παπούτσια. Πώς από τα σανδάλια, τις σαγιονάρες και την ευκολία με την οποία επί μήνες και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού περπατούσαμε σχεδόν ξυπόλητοι και ξαφνικά με τις πρώτες βροχές και τα πρώτα αισθητά κρύα πρέπει και πάλι να στριμώξουμε τα πόδια μας σε κανονικά παπούτσια. 

Τα μεγαλύτερα θύματα της αλλαγής -κυρίως λόγω του πιο ευαίσθητου δέρματος- είναι οι γυναίκες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και τα αντρικά πόδια υποφέρουν λιγότερο από αυτή τη μετάβαση. Και φυσικά ακολουθεί ένα διάστημα, όπου οι περισσότεροι κυκλοφορούν με ένα χανσαπλαστ στην τσάντα για να προστατεύσουν φτέρνες, μικρά δάχτυλα και γενικώς όποιο σημείο του ποδιού μετά από μήνες ελευθερίας έρχεται και πάλι αντιμέτωπο με «κλειστό» παπούτσι και κάλτσες. 

Tην πρώτη φθινοπωρινή περίοδο επιλέξτε ένα μαλακό ζευγάρι κλειστά παπούτσια για να περάσετε από την απόλυτη ελευθερία του γυμνού ποδιού στα πρώτα "δεσμά" του φθινοπώρου.

Υπάρχουν τρόποι για να αποφύγουμε τον πόνο και την... αιματοχυσία; Υπάρχουν 3 μικρά τρικ για να κάνουμε πιο εύκολη και λιγότερο επώδυνη τη μετάβαση από τη σαγιονάρα και το σανδάλι στις πρώτες μπαλαρίνες ή στα πρώτα στενά παπούτσια γραφείου.

1. Καλτσάκια κουντεπιέ: πρόκειται για εκείνα τα πολύ μικρά, συνήθως βαμβακερά, πολύ λεπτά καλτσάκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο και προστατεύουν τα πόδια μας από την άμεση επαφή με το παπούτσι. Ακόμη κι αν δεν θέλουμε ακόμη να φορέσουμε κάλτσες, τα συγκεκριμένα δεν φαίνονται, δεν επιτρέπουν στο πέλμα να ιδρώσει και κυρίως δεν αφήνουν δάχτυλα, πατούσες και ένα μεγάλο κομμάτι της φτέρνας να τραυματιστεί πάνω στα σκληρά μέρη του παπουτσιού. 

2. Μαλακά δέρματα: την πρώτη φθινοπωρινή περίοδο επιλέξτε ένα μαλακό ζευγάρι κλειστά παπούτσια για να περάσετε από την απόλυτη ελευθερία του γυμνού ποδιού στα πρώτα "δεσμά" του φθινοπώρου. Επίσης, στα φαρμακεία υπάρχουν επιθέματα που μπορείτε να τοποθετήσετε προληπτικά σε κάθε σημείο που εκ των προτέρων γνωρίζετε ότι θα πονέσει από την πρώτη επαφή με παπούτσι (κότσι, κάλοι, άλλες σκληρύνσεις). Στην περίπτωση που θέλετε να φορέσετε ένα συγκεκριμένο ζευγάρι παπούτσια, δοκιμάστε το προηγούμενο βράδυ να το φορέσετε για λίγο, ώστε σταδιακά το παπούτσι να πάρει το σχήμα του ποδιού σας. Οι παλιοί φρόντιζαν να εμβαπτίζουν τα σκληρά μέρη ενός δερμάτινου παπουτσιού σε λίγο οινόπνευμα για να να μαλακώσει, ωστόσο να γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό του δέρματος και άλλες φθορές στο αγαπημένο σας ζευγάρι. 

3. Μόνο για κυρίες: για 10-15 μέρες μπορείτε να παραλείψετε το ραντεβού σας με την πεντικιουρίστ. Περιποιηθείτε μόνες τα νύχια των ποδιών και αφήστε για λίγο το καθημερινό περπάτημα στην πόλη να σκληραγωγήσει πέλματα και φτέρνες που από τις πρώτες μέρες της άνοιξης φροντίζετε να παραμένουν απαλές για λόγους αισθητικής. Αυτό θα βοηθήσει το δέρμα των ποδιών να απωλέσει για λίγο την απαλότητα -αλλά και την ευαισθησία του- και να χωρέσει στο πρώτο ζευγάρι κλειστά παπούτσια της σεζόν, χωρίς αμυχές, μελανιές και κακώσεις που καθιστούν ακόμη και λίγα βήματα έναν πραγματικό εφιάλτη...

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ