-Πού τοποθετείται ιστορικά η δημιουργία της Νεάπολης και πώς ξεκίνησε;
Η «Νέα πόλη» ή το «Προάστιο» ξεκίνησε από την εποχή που άρχισε να χτίζεται το Οθώνειο Πανεπιστήμιο το 1837. Στη συνέχεια ολοκληρώθηκε η Τριλογία των Αθηνών με τα κτίρια της Ακαδημίας Αθηνών και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Οι ανάγκες των εργασιών της ανοικοδόμησης δημιούργησαν μια συνοικία μαστόρων και κτιστών, κυρίως από τις Κυκλάδες και τις Σποράδες, που στη συνέχεια έγινε μια ζωντανή φοιτητούπολη και μεσοαστική συνοικία.
-Τι κάνει τη Νεάπολη ξεχωριστή;
Η εξαιρετική τοποθεσία της. Βρίσκεται στο κέντρο απόκεντρο της πόλης. Είναι ανάμεσα σε δύο λόφους, τον Λυκαβηττό και τον Στρέφη. Έχει παράδοση στην πνευματική ζωή, στα θέατρα, στα λογοτεχνικά σαλόνια, στα στέκια καλλιτεχνών κ.ά. και έχει χαρακτηριστεί «γειτονιά διανοουμένων».
-Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η συνοικία;
Πολλά είναι πλέον τα παρατημένα νεοκλασικά σπίτια, ενώ ταυτόχρονα οι μεγάλοι πόλοι πολιτισμού, όπως η Λυρική Σκηνή και η Βιβλιοθήκη, απομακρύνονται και πολλές μικρές επιχειρήσεις κλείνουν.
-Ποια ήταν η αφορμή για τη δημιουργία της έκθεσης και ποιος ο σκοπός της;
Σκοπός της έκθεσης είναι να ευαισθητοποιήσει τους Αθηναίους όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νεάπολη σήμερα, όπως και γενικότερα το κέντρο των Αθηνών. Επίσης στοχεύει στην εμψύχωση των κατοίκων της Νεάπολης, καλώντας τους να μοιραστούν τους προβληματισμούς και τα προβλήματα τους μέσα από τις παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης.
-Τι θα δούμε στην έκθεση;
Η έκθεση παρουσιάζει το χρονολόγιο της Νεάπολης με τους σημαντικούς σταθμούς στα 180 χρόνια της ιστορίας της. Επίσης, προβάλλει συγκεκριμένες θεματικές που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη κοινωνική κυρίως διαμόρφωσή της.
-Πείτε μας λίγα λόγια για τα έργα και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν.
Εκθέτουν 31 καλλιτέχνες που ζουν ή εργάζονται στη Νεάπολη. Στο σύνολό τους τα έργα εκφράζουν την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, δείχνουν ιστορικές πλευρές της αλλά και τα σύγχρονα προβλήματά της. Τα έργα, το καθένα ξεχωριστά, είναι εξαιρετικής ποιότητας και η συνομιλία μεταξύ τους έχει μια απίστευτη δυναμική και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το σημαντικό είναι ότι ο λόγος δόθηκε σε όλους τους καλλιτέχνες και μίλησαν για τη δική τους Νεάπολη.
Info: «#NeapolisAthina: και τώρα και τότε», 18/10-16/12, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Mασσαλίας 22. Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 12:00-21:00, Σάβ. 10:30-14:30, είσοδος ελεύθερη