5 λόγοι που εξηγούν τα αιωνίως «σκασμένα» πέλματα των ποδιών σας

5 λόγοι που εξηγούν τα αιωνίως «σκασμένα» πέλματα των ποδιών σας Facebook Twitter
Σιγουρευτείτε ότι οι κοκκινίλες, οι σκληρύνσεις και οι φαγούρες ανάμεσα στα δάχτυλα δεν είναι αρχή εκζέματος. Είναι αντιμετωπίσιμη δερματική πάθηση, αρκεί να εντοπιστεί και να διαγνωστεί εγκαίρως.
0

«Σκασμένες» φτέρνες, πατούσες που μοιάζουν έτοιμες να διαλυθούν, πόδια που συνήθως... αντιστοιχούν σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Αν το πεντικιούρ, επιπροσθέτως, δεν έχει απολύτως καμία θέση στη ρουτίνα σας, πολύ συχνά ίσως παρατηρείτε ότι η εικόνα των ποδιών σας -μετά από ώρες ατέλειωτες περπατήματος και ορθοστασίας μέσα σε στενά παπούτσια- όχι απλώς δεν είναι η καλύτερη, αλλά είναι σχεδόν ανησυχητική. Και είναι: γιατί τα πόδια σας, στέλνουν ένα μήνυμα. Όλη αυτή η ξηρότητα, οι σκληρύνσεις και η ταλαιπωρημένη εικόνα είναι ένας τρόπος να σας «μιλήσουν» για μερικά από τα παρακάτω:

1. Αφυδάτωση 

Πολύ συχνά οι σκασμένες φτέρνες δεν είναι απλώς αποτέλεσμα της κακοποίησης που υφίστανται τα κάτω άκρα σας. Είναι αποτέλεσμα της ελλιπέστατης ενυδάτωσης του οργανισμού και της απουσίας θρεπτικών συστατικών που κρατούν το δέρμα σε όλη την επιφάνεια του σώματος ελαστικό, ενυδατωμένο, υγιές. 

2. Μυκητιάσεις 

Σύμφωνα με την ποδίατρο Rebbeca Pruthi, τις περισσότερες φορές, όλες αυτές οι σκληρύνσεις στο κάτω μέρος του ποδιού, στη φτέρνα, αλλά και ανάμεσα στα δάχτυλα είναι μυκητιάσεις ετών, συνήθως ύποπτες και για τη δυσοσμία των παπουτσιών, που δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ με την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή. «Αν το δέρμα ξεφλουδίζει ή δημιουργεί το αίσθημα του κνησμού, τότε είναι σίγουρο ότι πρόκειται για μυκητίαση. Αν εντοπίζεται στο δέρμα, συνήθως προχωρεί και στα νύχια των ποδιών και μετά η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί», εξηγεί η ειδικός.   

3. Υπερβολική υγρασία 

Πόδια που μοιάζουν σα να έχουν μείνει ώρα στο νερό, ακόμη κι αν έχετε ώρα που βγάλατε τα παπούτσια είναι μια ένδειξη ότι τα αφήνετε πολλές περισσότερες ώρες με κάλτσες ή σε παπούτσια που τα κάνουν να ιδρώνουν. Η εφίδρωση μετατρέπεται σε εστία μυκήτων και μικροβίων, ειδικά αν συνηθίζεται να περνάτε αρκετό χρόνο στο γυμναστήριο ή να περπατάτε ξυπόλητοι μέσα στο σπίτι. 

4. Έκζεμα

Σιγουρευτείτε ότι οι κοκκινίλες, οι σκληρύνσεις και οι φαγούρες ανάμεσα στα δάχτυλα δεν είναι αρχή εκζέματος. Είναι αντιμετωπίσιμη δερματική πάθηση, αρκεί να εντοπιστεί και να διαγνωστεί εγκαίρως. 

5. Μυρμηγκιά 

...ή αλλιώς ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων. Το επίμονο σπυράκι που μοιάζει με σκλήρυνση στο πόδι σας -ή και σε άλλα σημεία του σώματός σας- ενδεχομένως να προέρχεται ακριβώς επειδή περπατούσατε ξυπόλητοι (όπως και στην περίπτωση 3) μέσα σε γυμναστήρια, σε χώρους από δημόσιες πισίνες κ.λπ. Η μυρμηγκιά κάνει συνήθως την εμφάνισή της, όταν υπάρχει μια μεγάλη σχισμή στο δέρμα τη στιγμή της επιμόλυνσης και συνήθως σε μέρη, όπου το δέρμα εκτίθεται σε υπερβολική υγρασία. Αντιμετωπίζεται, ωστόσο θέλει προσοχή για την οριστική αφαίρεση της από το σημείο που αναπτύχθηκε.

Με στοιχεία από το Men'sHealth.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ