Από τον Παπανδρέου στον Τσίπρα: 15 ψέματα που άλλαξαν την ελληνική πολιτική ιστορία Facebook Twitter

Από τον Παπανδρέου στον Τσίπρα: 15 ψέματα που άλλαξαν την ελληνική πολιτική ιστορία

9

Τα ψέματα αποτελούν διαχρονικό εργαλείο για την άσκηση πολιτικής εξουσίας. Απόκρυψη, παραπλάνηση, προπαγάνδα, παραποίηση, διαστρέβλωση, ανακρίβεια, όλα στην υπηρεσία ενός και μοναδικού σκοπού, τη διατήρηση της εξουσίας. Είτε για προεκλογικούς λόγους είτε ως κυρίαρχο στοιχείο κυβερνητικής ρητορείας, το πολιτικό προσωπικό της χώρας ανατρέχει πολλές φορές στα «εύκολα λόγια», στις δεσμεύσεις που ξεχνιούνται την επόμενη μέρα καθώς και στην πρακτική του ψέματος ως μεθόδου πολιτικής στρατηγικής. Ρηχές ομιλίες, υπερβολικά κλισέ, ατάκες και συνθήματα που στοχεύουν στο συναίσθημα, ιδεολογίες που μετατράπηκαν σε απλουστευτικά σχήματα δημαγωγίας με αποτέλεσμα οι πολίτες να δυσπιστούν και τα κόμματα διαρκώς να απαξιώνονται. Παρακάτω ξεχωρίσαμε μερικά από τα «μεγάλα ψέματα» που ειπώθηκαν, τις «υποσχέσεις» και τις «δεσμεύσεις» που δεν τηρήθηκαν, στιγματίζοντας την πολιτική ιστορία της χώρας μεταπολιτευτικά.

ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο

Από τον Παπανδρέου στον Τσίπρα: 15 ψέματα που άλλαξαν την ελληνική πολιτική ιστορία Facebook Twitter
«Αν όσοι μας ψήφισαν το '81 πίστευαν ότι θα φεύγαμε από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, δεν θα μας είχαν ψηφίσει» είναι μια φράση που αποδίδεται στον Ανδρέα Παπανδρέου και χρονολογείται το 1983.

«Η ΕΟΚ είναι μια άλλη όψη του ΝΑΤΟ» έλεγε τον Σεπτέμβρη του 1976 ο Ανδρέας Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, τόνιζε: «Μιλώντας για την ΕΟΚ, ανοίγουμε τα σύνορά μας στις πολυεθνικές εταιρείες και η πορεία της χώρας δεν θα κρίνεται πια από το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση. Θα κρίνεται από τα ξένα επιχειρηματικά κέντρα αποφάσεων. Αν ενταχθούμε στην ΕΟΚ, μετά από δεκαπέντε χρόνια θα έχει καταληστευτεί ο εθνικός μας πλούτος, θα έχει ρυπανθεί ανεπανόρθωτα το περιβάλλον, θα μεταναστεύσουν τα νιάτα της χώρας, πράγμα που θα επηρεάσει τη δημογραφική δομή της χώρας. Στη γεωργία οι επιπτώσεις θα είναι καταλυτικές και θα επιζήσουν μόνο ο καπνός, τα λαχανικά, τα οπωρικά και τα κρασιά. Με την πλήρη ένταξη εξαφανίζεται η δυνατότητα των διμερών συμφωνητικών με τις ξένες-τρίτες χώρες. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ πιστεύει σε μια πολύπλευρη ανάπτυξη των σχέσεών μας με την Κοινή Αγορά, όπως η Νορβηγία, αλλά και με όλες τις χώρες που μας παρέχουν τη δυνατότητα εμπορικών συναλλαγών». Έναν χρόνο πριν, τον Μάρτη του 1975, σημείωνε για ΕΟΚ και Ευρωπαϊκή Ένωση: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εναντίον της ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ. Η κυβερνητική πολιτική είναι εντελώς διαφορετική, αλλά και λανθασμένη, όσον αφορά τη δική της στρατηγική. Διαδηλώνει καθημερινά τους πόθους της να μπει η Ελλάδα στην ΕΟΚ με τόση έμφαση, ώστε καταργεί εκ των προτέρων κάθε διαπραγματευτική της δυνατότητα. Θα μας ζητήσουν να δώσουμε, για να μπούμε στην ΕΟΚ. Τι έχουμε, όμως, να δώσουμε; Μήπως έχουμε προσβάσεις προς τον αραβικό χώρο για να μας θέλουν, ώστε μέσω της χώρας μας να περάσουν τα κεφάλαιά τους στον αραβικό χώρο; Ή ακόμα για να μπορούμε να έχουμε εναλλακτικές λύσεις; Οι Ευρωπαίοι δεν δίνουν λεφτά χωρίς ανταλλάγματα. Τα 480 εκατ. του δανείου δεν είναι διατεθειμένοι να τα δώσουν χωρίς σοβαρά ανταλλάγματα. Και απορώ γιατί τα χρήματα αυτά δεν ζητήθηκαν από τη Σαουδική Αραβία ή το Κουβέιτ, που θα δίνονταν με λιγότερα και οπωσδήποτε συνηθέστερα στον λαό μας ανταλλάγματα. Δεν ασχοληθήκαμε όμως. Άλλωστε, τα λεφτά των Ευρωπαίων πάλι αραβικά είναι. Γενικά, η κυβέρνηση έχει κάνει βήματα για να ανησυχήσουν οι "σύμμαχοί" μας, αλλά όχι αυτά για να αποδώσουν». Το 1981 το ΠΑΣΟΚ γίνεται κυβέρνηση και η πολιτική αλλάζει προσανατολισμό. «Αν όσοι μας ψήφισαν το '81 πίστευαν ότι θα φεύγαμε από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, δεν θα μας είχαν ψηφίσει» είναι μια φράση που αποδίδεται στον Ανδρέα Παπανδρέου και χρονολογείται το 1983. Δύο χρόνια αργότερα, το 1985, απαντά στο τι σκοπεύει να κάνει το ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την Ευρώπη, ανακοινώνοντας σε συνέντευξη Τύπου μετά το Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ότι: «Η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ για να μείνει».


Ο χωρισμός κράτους - Εκκλησίας

Το 1982 η προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για χωρισμό κράτους - Εκκλησίας αλλά και για υποχρεωτικότητας του πολιτικού γάμου, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της επίσημης Εκκλησίας και του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, αποσύρεται. Λίγα χρόνια αργότερα, τη διετία 1987-1988, το ζήτημα του χωρισμού τίθεται ξανά, με αφορμή το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά και πάλι δεν προχώρησε. Ύστερα από απαίτηση της Εκκλησίας, ο τότε υπουργός Παιδείας, Αντώνης Τρίτσης, απομακρύνεται και αντικαθίσταται από τον Γιώργο Παπανδρέου. Ακόμη και σήμερα, ο χωρισμός κράτους – Εκκλησίας, παρόλο που υπήρχε και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει ένα ανενεργός.

Η επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στη ΝΔ

Στο φύλλο της εφημερίδας «Καθημερινή» της Κυριακής 4 Ιουλίου 1993 ο Αντώνης Σαμαράς, ως πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, έδινε συνέντευξη στον Αντώνη Καρκαγιάννη. Όταν ρωτήθηκε αν θα επέστρεφε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, απάντησε τα εξής: «Δεν θα επιστρέψω στη ΝΔ και αν ακόμη αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες, έστω και αν με καλέσουν για να γίνω ο "αρχηγός" της». Φυσικά, περίπου δέκα χρόνια μετά, λίγο πριν από τις εκλογές του 2004, η Πολιτική Άνοιξη διαλύθηκε, ο Αντώνης Σαμαράς εντάχθηκε πάλι στη Νέα Δημοκρατία, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιό της στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2004, και εξελέγη ευρωβουλευτής. Αργότερα, τον Νοέμβρη του 2009, γίνεται αρχηγός, κερδίζοντας τη συνυποψήφιά του Ντόρα Μπακογιάννη.


Το Χρηματιστήριο

Από τον Παπανδρέου στον Τσίπρα: 15 ψέματα που άλλαξαν την ελληνική πολιτική ιστορία Facebook Twitter
Αφού είχε σκάσει η λεγόμενη «φούσκα», ο Κώστας Σημίτης επέρριψε την ευθύνη στους επενδυτές, λέγοντας: «Ας πρόσεχαν».

Στις 2 Ιουνίου του 1999 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου δηλώνει: «Το κόμμα του Χρηματιστηρίου πάει κανόνι. Πάει κανόνι και ό,τι και να λένε ψηφίζει ΠΑΣΟΚ. Η Ελλάδα το καλοκαίρι θα έχει ένα Χρηματιστήριο που θα το ζηλεύουν πολλά άλλα διεθνή χρηματιστήρια, που δεν θα έχουν φτάσει σ' αυτό το επίπεδο». Τον ίδιο μήνα αφίσα του ΠΑΣΟΚ, τοιχοκολλημένη σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας, υπενθύμιζε: «1.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ». Επίσης, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωνε σε συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, στις 5 Σεπτεμβρίου 1999: «Ο τζίρος του Χρηματιστηρίου θα είναι υψηλός και θα αποδώσει αυτά τα οποία έχουμε σχεδιάσει». Τον Οκτώβριο του 1999, μιλώντας σε συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμιζε: «Η κατάσταση στη Σοφοκλέους θα ομαλοποιηθεί μέσα σε ένα-δυο 24ωρα». Τον Νοέμβρη του 1999, ο Γιάννος Παπαντωνίου δήλωνε: «Πήραμε πολύ έγκαιρα τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε ήδη σήμερα να έχουν γίνει όλες οι ρυθμίσεις. Δεν υπάρχει κανείς απολύτως κίνδυνος στο Χρηματιστήριο». Να θυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβρη του 1999 ο δείκτης της Σοφοκλέους είχε σημειώσει ρεκόρ ανόδου, σκαρφαλώνοντας περίπου στις 6.500 μονάδες, και τρία χρόνια αργότερα είχε κατρακυλήσει κάτω από τις 2.000. Στη συνέχεια, αφού είχε σκάσει η λεγόμενη «φούσκα», ο Κώστας Σημίτης επέρριψε την ευθύνη στους επενδυτές, λέγοντας: «Ας πρόσεχαν».


Η είσοδος στην ΟΝΕ

Από τον Παπανδρέου στον Τσίπρα: 15 ψέματα που άλλαξαν την ελληνική πολιτική ιστορία Facebook Twitter
Τελικά, το όνειρο έγινε εφιάλτης και από τη «σιγουριά και την ανάπτυξη», φτάσαμε στις κατηγορίες για δημιουργική λογιστική.

Στις 9 Μαρτίου 2000 ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωνε στο Ζάππειο Μέγαρο, στην εκδήλωση για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ: «Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα. Η αίτηση ένταξης στην ΟΝΕ σηματοδοτεί έναν νέο ιστορικό κύκλο για την πατρίδα μας. Ανοίγει μια νέα εποχή ασφάλειας και σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας. Σήμερα τελειώνει οριστικά η εικόνα μας Ελλάδας μικρής και ανασφαλούς. Μιας χώρας που βρισκόταν στο περιθώριο των μεγάλων διεθνών εξελίξεων. Σήμερα η Ελλάδα είναι ισχυρή. Μπαίνουμε στην ΟΝΕ με το σπαθί μας. Οι κόποι, οι προσπάθειες και οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο». Τελικά, το όνειρο έγινε εφιάλτης και από τη «σιγουριά και την ανάπτυξη», φτάσαμε στις κατηγορίες για δημιουργική λογιστική, αναληθείς ισχυρισμούς και παραποιημένα οικονομικά στοιχεία, βαδίζοντας ολοταχώς προς την οικονομική κρίση.


Η θωρακισμένη οικονομία

Τον Οκτώβρη του 2008, αφού έχει προηγηθεί η πτώση της Lehman Brothers, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωνε: «Η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη από τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση και έχει σημαντικές αντοχές. Το έλλειμμα μειώθηκε, οι ρυθμοί ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη, ενώ η ανεργία μειώνεται». Τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, υποστήριζε: «Διαδόσεις για πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση του χρέους είναι υποβολιμαίες, ανεύθυνες κι επικίνδυνες. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η δύναμη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στην αναπτυξιακή της δυναμική. Το επισημαίνουν τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Από τα στοιχεία της Eurostat αποδείχτηκε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης σημείωνε ραγδαία πτώση, ενώ στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 το έλλειμμα ήταν πάνω από 30 δισ. ευρώ και το δημόσιο χρέος υπερέβαινε τα 300 δισ.

«Λεφτά υπάρχουν...»

Μια φράση που συνοδεύει τον Γιώργο Παπανδρέου και έχει καταγραφεί ως μία από τις πιο δημοφιλείς, ιστορικές πλέον ατάκες είναι το «λεφτά υπάρχουν». Πρώτη φορά ειπώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2009 κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ: «Εγώ θέλω να πω το εξής, ότι πράγματι το ζήτημα δεν είναι μόνο πού θα βρούμε τα έσοδα. Λεφτά υπάρχουν. Φορολογικό σύστημα, με αναμορφωμένη μορφή, ώστε να είναι δίκαιο, αλλά να έχουμε και περισσότερα έσοδα...».


Η προσφυγή στο ΔΝΤ

Από τον Παπανδρέου στον Τσίπρα: 15 ψέματα που άλλαξαν την ελληνική πολιτική ιστορία Facebook Twitter
Στις 23 Απριλίου ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει από το ακριτικό Καστελόριζο πως η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που συμφώνησε να μπει στον μηχανισμό στήριξης με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστηρίζοντας πως «δεν είμαστε στο χείλος του γκρεμού» και ζητώντας «να σταματήσει η παραφιλολογία των μέτρων». 13 Ιανουαρίου 2010. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ζάππειο για τις 100 ημέρες της κυβέρνησης δήλωνε: «Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να φύγουμε από το ευρώ ούτε να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν το έχουμε ανάγκη». Στις 23 Απριλίου ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει από το ακριτικό Καστελόριζο πως η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που συμφώνησε να μπει στον μηχανισμό στήριξης με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ. Έναν χρόνο αργότερα, στις 3 Μαΐου 2011, αποκαλύπτεται ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, σε κομμένο απόσπασμα από την τηλεοπτική του συνέντευξη στο Canal+, το οποίο μεταδόθηκε στην εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου «Αλ Τσαντίρι Νιουζ», ανέφερε: «Όταν λέω, υπερβάλλοντας, πως όταν ήρθε το ΔΝΤ (στην Ελλάδα) κλείσαμε το θέμα σε 15 μέρες, το κλείσαμε σε 15 μέρες διότι δουλεύαμε επί μήνες πριν με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε υπόγεια. Γιατί αυτό; Γιατί οι ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ, αν και ο Παπανδρέου για πολιτικούς λόγους δεν το έλεγε στον λαό. Αλλά με είχε πάρει τηλέφωνο από πολύ νωρίς, από τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2009, λέγοντάς μου "χρειαζόμαστε βοήθεια". Και είναι αλήθεια πως είχε συνειδητοποιήσει ότι χρειαζόταν βοήθεια».


Συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

«Προσπαθούν να μας πείσουν πως είμαστε ίδιοι με το ΠΑΣΟΚ. Και την ίδια στιγμή κάνουν ό,τι μπορούν για να μας αναγκάσουν να συγκυβερνήσουμε με το ΠΑΣΟΚ. Τους χαλάμε τα σχέδια. Τους λέμε: "Ευχαριστώ, δεν θα πάρω". Τους απαντώ: "Δεν είμαστε ίδιοι"». Αυτά δήλωνε σε προεκλογική ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη στις 2 Μαΐου 2012. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά.


Από το «χαράτσι» στον ΕΝΦΙΑ

Από τον Παπανδρέου στον Τσίπρα: 15 ψέματα που άλλαξαν την ελληνική πολιτική ιστορία Facebook Twitter
Τσίπρας και Βενιζέλος υπήρξαν κατηγορηματικά αντίθετοι στον ΕΝΦΙΑ.

Στις 23/6/2011 ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών, δήλωνε: «Δεν είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους, ιδίως φόρους, διότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα κοινωνικό αγαθό θεμελιώδες». Φυσικά, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ο ίδιος υπουργός παρουσίαζε στη Θεσσαλονίκη έναν έκτακτο φόρο, γνωστό ως ΕΕΤΗΔΕ, που πληρωνόταν μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα, ο φόρος αυτός μετεξελίχθηκε στον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο εξακολουθούμε να πληρώνουμε μέχρι σήμερα, παρά τα συνεχή ψέματα περί κατάργησής του. Ενδεικτικά θυμίζουμε τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας τον Σεπτέμβρη του 2014: «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος, δεν διορθώνεται, καταργείται», ενώ σε προεκλογική συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη για το YouTube και το Protagon υποστήριζε ότι δεν πλήρωσε το χαράτσι για συμβολικούς λόγους. Αργότερα, το 2015, σε ομιλία του στη Βουλή, καλούσε τους πολίτες «να ανταποκριθούν στην εθνική προσπάθεια και να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ», ενώ σε άλλη συνέντευξή του στο STAR υποστήριζε ότι «η κατάργηση του φόρου ακινήτων θα πραγματοποιηθεί το 2016, αφού εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας».


Η ρευστότητα στις τράπεζες

«Δίνω τόσες πιθανότητες να πει ο Ντράγκι ότι κόβει την ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, όσες να μην ανατείλει αύριο ο ήλιος» δήλωνε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ στις 12/1/2015. Μερικές μέρες αργότερα, στις 26/1, σε συνέντευξη στην εκπομπή «»Ενικός» είχε πει: «Αν γίνει δημοψήφισμα, θα είναι για το ευρώ, νομίζω ότι είναι άδικο να τοποθετηθεί ο πολίτης απέναντι σε ένα τέτοιο δίλημμα και να πρέπει να απαντήσει με ένα Ναι ή με ένα Όχι».


Το σκίσιμο των μνημονίων

«Η μόνη εναλλακτική και σωτήρια πρόταση είναι η κατάργηση με έναν νόμο και σε ένα άρθρο, όπως ακριβώς τα ψηφίσατε προχθές, όλων των μέτρων λιτότητας που εξαθλιώνουν την κοινωνία και γεννούν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση» είχε πει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ τον Ιούλιο του 2015, σε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό «Κόκκινο» δήλωνε: «Δεν είπα εγώ ότι μπορούν να σκιστούν τα μνημόνια με έναν νόμο».


«Όταν το Όχι έγινε Ναι»

Από τον Παπανδρέου στον Τσίπρα: 15 ψέματα που άλλαξαν την ελληνική πολιτική ιστορία Facebook Twitter
Την επομένη του δημοψηφίσματος, με το Όχι να έχει συγκεντρώσει το 61,31%, στο Συμβούλιο των Αρχηγών Κομμάτων ετοιμάζεται το κείμενο που μετέτρεψε το Όχι σε Ναι, ενώ στις 8 Ιουλίου κατατέθηκε επίσημη αίτηση της Αθήνας για νέο, τριετές πρόγραμμα διάσωσης.

Στις 3 Ιουλίου, δύο ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλούσε μέσω διαγγέλματος τους πολίτες να πουν «όχι στα τελεσίγραφα, στους εκβιασμούς και στον φόβο», ενώ το ίδιο βράδυ, σε μεγάλη συγκέντρωση υπέρ του Όχι, στο Σύνταγμα δήλωνε: «Στέλνουμε μήνυμα ελπίδας στους λαούς, την Κυριακή αποφασίζουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στην Ευρώπη». Την επομένη του δημοψηφίσματος, με το Όχι να έχει συγκεντρώσει το 61,31%, στο Συμβούλιο των Αρχηγών Κομμάτων ετοιμάζεται το κείμενο που μετέτρεψε το Όχι σε Ναι, ενώ στις 8 Ιουλίου κατατέθηκε επίσημη αίτηση της Αθήνας για νέο, τριετές πρόγραμμα διάσωσης.

«Ούτε νεκρός...»

«Ούτε νεκρός δεν συνεργάζομαι με κόμμα που στηρίζει το Μνημόνιο» διατυμπάνιζε συνεχώς ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ. και σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ενώ σε μεγάλη συνέντευξή του σε μηνιαίο περιοδικό τον Αύγουστο του 2015 είχε πει: «Αν έρθει μια συμφωνία με την οποία δεν συμφωνώ και την οποία δεν έχουμε πάρει τη λαϊκή εντολή να την ψηφίσουμε, βεβαίως και δεν θα την ψηφίσω. Ακόμα κι αν διαφωνούν και οι ίδιοι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Θα προτιμήσω να αποχωρήσω από την κυβέρνηση, να παραιτηθώ και από τους ΑΝ.ΕΛ. και να φύγω εντελώς από την πολιτική, παρά να ψηφίσω μια συμφωνία». Στην ίδια συνέντευξη είχε τονίσει: «Με καμία καρέκλα δεν ανταλλάσσω την αξιοπρέπειά μου και την εντολή που μου έδωσε ο ελληνικός λαός. Εγώ θα περπατάω στον δρόμο χωρίς ασφάλεια, θα ψωνίζω μόνος μου στην ψαραγορά, με τα παιδιά μου, και θα κυκλοφορώ κοιτώντας τους Έλληνες στα μάτια». Όπως γνωρίζουμε, στη συνέχεια αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί ψηφίζοντας Ναι, εξηγώντας όχι μόνο γιατί ψήφισε το Τρίτο Μνημόνιο αλλά και γιατί «αποτελούσε τη μόνη ελπίδα για τον λαό». Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα, η «ψαραγορά» αναβαθμίστηκε, αφού ο φωτογραφικός φακός σε πρωτοσέλιδα εβδομαδιαίας εφημερίδας τον απαθανάτιζε να βρίσκεται σε καζίνο του Λονδίνου, να ψωνίζει σε πολυτελή καταστήματα και να διαμένει σε πανάκριβα ξενοδοχεία.


«Είπαμε ψέματα, αλλά δεν κλέψαμε κιόλας»

«Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού και δεν βρέθηκα σε αυτήν τη θέση επειδή αγάπησα την καρέκλα της εξουσίας» δήλωνε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στον Αντώνη Αλαφογιώργο ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σε άλλη συνέντευξη, στην εκπομπή «Εnikos», δήλωνε: «Κωλοτούμπες και υποχωρήσεις εξευτελισμού υπάρχουν άλλοι για να τις κάνουν». Στις 25 Ιανουαρίου, με τη συμπλήρωση δύο ετών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στην οποία υπογράμμιζε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα». Παλιότερα, σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, μιλούσε «για επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ». Στον βαρύ λογαριασμό του Τέταρτου Μνημονίου που θα εφαρμοστεί από το 2019 προβλέπονται μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, περικοπές επιδομάτων ή φοροαπαλλαγών, μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 6.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι φορολογούμενοι να πληρώσουν έως και 650 ευρώ υψηλότερους φόρους. Ανάμεσα σε όλα αυτά, η καλύτερη απάντηση ήρθε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», σημείωνε: «Αν βγεις έξω στον δρόμο και ρωτήσεις γι' αυτή την κυβέρνηση, πολλοί μπορεί να μας πουν ψεύτες αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή ανήθικοι ή ότι βάλαμε το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Buzz
9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Διεθνή / Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Τι δηλώνουν οι υποψήφιοι; Και ποια θέση παίρνουν κάποιες διασημότητες μεταξύ των δύο μονομάχων των επόμενων εκλογών;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Βιβλίο / Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Όλοι οι συγγραφείς και ποιητές (ακόμα και μουσικοί, για τον ποιητικό τους λόγο) που βραβεύτηκαν από τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας για το έργο τους από το 2011 μέχρι και φέτος και οι λόγοι για τους οποίους τους επέλεξαν.
THE LIFO TEAM
Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Διεθνή / Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Μερικές χαρακτηριστικές φράσεις της από συνεντεύξεις, ομιλίες και δηλώσεις που συνθέτουν το προφίλ μιας εμβληματικής προσωπικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του αγώνα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Ελλάδα / Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Στον αυριανό 36ο Μαραθώνιο έχει σημειωθεί ρεκόρ συμμετοχών και η διαδρομή θα έχει φέτος συμβολική σημασία. Μιλήσαμε με 10 δρομείς που θα είναι εκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ