Αξίζει μια βόλτα μέχρι τη Χαλκίδα για να φας σε μια ψησταριά-σουβλατζίδικο;

Αξίζει μια βόλτα μέχρι τη Χαλκίδα για να φας σε μια ψησταριά-σουβλατζίδικο; Facebook Twitter
Όλες οι κομψές Χαλκιδαίες παραγγέλνουν από δω το μεσημεριανό τους, μια πεντανόστιμη, σούπερ τεράστια σαλάτα με ρόκα, κινόα και ντομάτα με ένα τρυφερό, ζουμερό, άπαχο σουβλάκι κοτόπουλο. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης
0

Μια ανάσα δρόμος από την Αθήνα, η Χαλκίδα και τα πέριξ είναι η συντομότερη διαδρομή για ένα ζωντανό όστρακο, ένα κυριακάτικο τσίπουρο με σαγανάκι πετροσωλήνες.

Πρώτη φαν, έχω μετρήσει χιλιάδες χιλιόμετρα σε σούρτα-φέρτα για μια θαλασσινή πανδαισία όπως μόνον οι Χαλκιδαίοι, οι Βολιώτες και οι Καλύμνιοι την αντιλαμβάνονται. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, όμως, τα περιθώρια έχουν στενέψει, πολλά καλά στέκια έκλεισαν, πολλοί αλλαξοδρόμησαν, αντικαθιστώντας το κατεψυγμένο με το φρέσκο-λαχταριστό, άλλοι ακρίβυναν, ελάχιστα απέμειναν τα καλά.

Ταυτόχρονα, η πόλη πήρε μια καταχνιά και μια γκριζάδα, ένα πένθος που δεν ταιριάζει στα γαλάζια νερά και στην παιχνιδιάρικη, δαντελωτή ακτογραμμή της. Στην τελευταία βόλτα τη βρήκα κάπως να συνέρχεται, να ξεζαλίζεται, να ξαναβρίσκει τη χαρά των παλαβών νερών της. Και επιτέλους ξανασυνάντησα την κοσμικότητά της, αυτό το χαρούμενο μαζικό, όταν συναντούσες μια ολόκληρη πόλη να γλεντά στα-τέως-μοδάτα μαγαζιά της.

Το Πικάντικο είναι το βασίλειο του πρόσχαρου Πάρι Σαλεμή που είχε ένα διαφορετικό, σύγχρονο όραμα και αφού σπούδασε Θεολογία και ολίγη μαγειρική, αποφάσισε να μετακομίσει απέναντι, μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά, το οικογενειακό, παραδοσιακό σουβλατζίδικο.

Αυτήν τη φορά η έκπληξη προέκυψε από τη στεριά και όχι από τη θάλασσα. Από μια βουνίσια γειτονιά, στα ίχνη της αρχαίας Κανήθου και όχι πλάι στο κύμα. Καθημερινή βράδυ, όλος ο καλός κόσμος σε λαϊκό προσκύνημα για ένα «πικάντικο» τραπεζάκι.

Επειδή στη συνέχεια θα σε κατακυριεύσουν οι ενοχές μιας λουκούλλειας κρεοφαγίας και δεν πρόκειται να σε γλιτώσει ούτε ένα καφάσι σόδες, έχω το αντίδοτο μιας μαγικής ανάβασης στο παραδίπλα εντελώς φρούριο του Καράμπαμπα. Aυτό το μαγικό, ενετοτουρκικό φρούριο με το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και την απέραντη γαλανή θέα, περίπατος της σιωπής μακριά από τον κόσμο, ο Καρυωτάκης και ο Καβάφης μαζί στον άχρονο χρόνο όπου μπερδεύονται όλες μαζί οι Ιστορίες.

Αξίζει μια βόλτα μέχρι τη Χαλκίδα για να φας σε μια ψησταριά-σουβλατζίδικο; Facebook Twitter
Άλλη επιτυχία, το μπιφτέκι, σκέτο ή γεμιστό με τυρί. Και το κεμπάπ. Ανάλαφρα, χωρίς βαριά μπαχαρικά, νοστιμιά φινετσάτη, όσο χρειάζεται ψημένη. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

Πίσω στο Πικάντικο, που είναι σουβλατζίδικο, ψησταριά αλλά και τίποτε από αυτά τα δύο. Κυρίως είναι το βασίλειο του πρόσχαρου Πάρι Σαλεμή που είχε ένα διαφορετικό, σύγχρονο όραμα και αφού σπούδασε Θεολογία και ολίγη μαγειρική, αποφάσισε να μετακομίσει απέναντι, μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά, το οικογενειακό, παραδοσιακό σουβλατζίδικο.

Ευρύχωρο, πρόσχαρο, με ωραία ξύλινα τραπέζια, χωράει όλους τους οπαδούς του Πάρι που φαίνεται να τον αγαπούν και να τον γνωρίζουν όλοι στην πόλη. Απλή αισθητική, που όμως κάνει «έξοδο» και όχι μια πρόχειρη στάση για ένα σουβλάκι «στα γρήγορα».

Όλες οι κομψές Χαλκιδαίες παραγγέλνουν από δω το μεσημεριανό τους, μια πεντανόστιμη, σούπερ τεράστια σαλάτα με ρόκα, κινόα και ντομάτα με ένα τρυφερό, ζουμερό, άπαχο σουβλάκι κοτόπουλο. Υπέροχη και η, εξίσου για γίγαντες, σαλάτα με ντοματίνια όλων των λογιών, πιπεριές, ελιές, κρεμμυδάκι, κάππαρη και μους φέτας με μπουκίτσες φρυγανισμένης πίτας. Και οι δυο σαλάτες απόλυτα ισορροπημένες στις σος, που δεν γλυκίζουν ούτε ξινίζουν, απλώς φτιάχνουν το τέλειο ενιαίο σύνολο.

 
Το τυροπιτάρι, σπιτική ζύμη γεμιστή με φέτα και τριμμένο κεφαλοτύρι στην κορυφή, το πιάτο που δεν λείπει από κανένα τραπέζι. Το σουβλάκι από μοσχαρίσιο φιλέτο κάτι σαν αφρός, μετάξι, μία μόνο και απλώς κρεατένια νοστιμιά, ζουμερά ψημένη. Αν θες, τη συνδυάζεις με πίτα ολικής.

Αξίζει μια βόλτα μέχρι τη Χαλκίδα για να φας σε μια ψησταριά-σουβλατζίδικο; Facebook Twitter
Το τυροπιτάρι, σπιτική ζύμη γεμιστή με φέτα και τριμμένο κεφαλοτύρι στην κορυφή, το πιάτο που δεν λείπει από κανένα τραπέζι. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

Αυτό που έκανε, όμως, το σουξέ του Πικάντικου είναι τα ιδιαίτερα κοντοσούβλια. Το κοτοπουλίσιο μην το προσπεράσετε. Γεμάτο χυμούς, βελούδινο, νόστιμο κοτόπουλο, με νοστιμότατη πετσούλα − δεν έχω ξαναφάει τέτοιο. Κυκλοφορεί και σε χοιρινό.

Άλλη επιτυχία, το μπιφτέκι, σκέτο ή γεμιστό με τυρί. Και το κεμπάπ. Ανάλαφρα, χωρίς βαριά μπαχαρικά, νοστιμιά φινετσάτη, όσο χρειάζεται ψημένη. Μοσχαρίσια ή χοιρινή μπριζόλα, club με χοιρινό και κοτόπουλο, όλα σερβίρονται σε πίτα με ντομάτα και πατάτες. Αυτό που κυρίως νιώθεις είναι το χειροποίητο, την καλή ποιότητα.

Αξίζει, ωστόσο, να έρθεις μεσημέρι. Τότε που στη σούβλα γυρίζουν γουρουνάκια, σπληνάντερο, αρνίσια κεφαλάκια, κοτόπουλο και κοκορέτσι, τα οποία δεν προλαβαίνουν να βραδιάσουν, ανάρπαστα πριν καν κατέβουν από τη σούβλα.

Μια νέα άποψη για μια σουβλακερί, με όλη τη νοστιμιά της παράδοσης και μια φινέτσα που θυμίζει «καλό» εστιατόριο.

Για το τέλος ο Πάρις είχε φτιάξει μια ονειρεμένη πορτοκαλόπιτα −και το λέω εγώ που δεν είμαι φαν του γλυκού αυτού− σαν να έσκαγε στο στόμα σου μια ολόκληρη, δροσερή, χειμωνιάτικη πορτοκαλιά.

Το Πικάντικο, Αριστοτέλους 52, πλ. Κανήθου, 22210 76990, whatsup 6970388326

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ