Πώς να φτιάξεις ένα από τα πιο τρελά πιάτα του Σαλβαντόρ Νταλί

Πώς να φτιάξεις ένα από τα πιο τρελά πιάτα του Σαλβαντόρ Νταλί Facebook Twitter
Στο Les Dîners de Gala, ο Νταλί εξηγεί την αγάπη του για τις καραβίδες, λέγοντας «Λατρεύω τα οστρακοειδή. Το φαγητό που για να το απολαύσει ο ουρανίσκος μας πρέπει πρώτα να δοθεί μια μάχη».
0

Ο Σαλβαντόρ Νταλί ήταν ο απόλυτος καλλιτέχνης που δημιουργούσε αριστουργήματα όχι μόνο στο στούντιό του αλλά και στην κουζίνα του. Και η καλύτερη απόδειξη γι' αυτό είναι το φημισμένο βιβλίο μαγειρικής του 1974, το Les Dîners de Gala που επανεκδόθηκε πριν ένα χρόνο περίπου από την Taschen.

Στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς The Art Assignment του PBS, η δημιουργός και παρουσιάστρια της εκπομπής Sarah Urist Green ξεναγεί τους θεατές της στον καταπληκτικό τόμο και ενώ μοιράζεται μαζί τους πληροφορίες και λεπτομέρειες για την ζωή και το έργο του Νταλί ταυτόχρονα ετοιμάζει ένα από τα ελάχιστα πιάτα του βιβλίου που κάποιος μπορεί να δημιουργήσει στην κουζίνα του σπιτιού του.

Πώς να φτιάξεις ένα από τα πιο τρελά πιάτα του Σαλβαντόρ Νταλί Facebook Twitter
Η Green έφτιαξε το πιάτο "Bush of crayfish in Viking herbs".

Το ζευγάρι των Νταλί, όπως μας εξηγεί η Green ήταν γνωστό για τα φανταστικά dinner parties του στα οποία συμμετείχαν πολλές διασημότητες. Οι περίτεχνες γαλλικές συνταγές προέρχονται από τα πιο πολυτελή εστιατόρια του Παρισιού

Το ζευγάρι των Νταλί, όπως μας εξηγεί η Green ήταν γνωστό για τα φανταστικά dinner parties του στα οποία συμμετείχαν πολλές διασημότητες. Οι περίτεχνες γαλλικές συνταγές προέρχονταν από τα πιο πολυτελή εστιατόρια του Παρισιού και στο βιβλίο συνοδεύονται τόσο από φωτογραφίες όσο και από τα σχέδια του ίδιου του καλλιτέχνη. 

«Αν είστε απ' αυτούς που μετράτε τις θερμίδες και μετατρέπετε την ευχαρίστηση του φαγητού σε τιμωρία αυτό το βιβλίο δεν είναι για σας», προειδοποιεί ο Νταλί στην εισαγωγή του. «Είναι πολύ ζωντανό, πολύ επιθετικό και υπερβολικά θρασύ για σας».

Πώς να φτιάξεις ένα από τα πιο τρελά πιάτα του Σαλβαντόρ Νταλί Facebook Twitter
Στην κορυφή του κώνου με τις καραβίδες έβαλε ένα λεμόνι και μια ντομάτα κομμένα στη μέση μαζί με μια τεράστια μαύρη τρούφα.

Η Green προσπάθησε να φτιάξει το πιάτο  "Bush of crayfish in Viking herbs", μια πανύψηλη πυραμίδα μικρών καραβίδων αρωματισμένων με μαϊντανό, εστραγκόν και άνηθο, παρόλο που στο βιβλίο ο Νταλί παραδέχθηκε ότι «αφού μας έδωσαν τη συνταγή ο σεφ αποφάσισε ότι θέλει να κρατήσει τα ακριβή συστατικά μυστικό». 

Για να φτιάξει τον ζωμό της η Green βρήκε μια συνταγή στο Serious Eats και την χρησιμοποίησε για να βράσει τις καραβίδες της ώσπου να πάρουν ένα ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα. Στην συνέχεια τις τοποθέτησε σ' έναν ψηλό κώνο στην κορυφή του οποίου έβαλε ένα λεμόνι και μια ντομάτα κομμένα στη μέση μαζί με μια τεράστια μαύρη τρούφα.

Πώς να φτιάξεις ένα από τα πιο τρελά πιάτα του Σαλβαντόρ Νταλί Facebook Twitter
Η συνταγή του "Bush of crayfish in Viking herbs"στο βιβλίο δεν είναι ακριβής αφού ο ίδιος ο Νταλί παραδέχθηκε ότι «αφού μας έδωσαν τη συνταγή ο σεφ αποφάσισε ότι θέλει να κρατήσει τα ακριβή συστατικά μυστικό».

Στο Les Dîners de Gala, ο Νταλί εξηγεί την αγάπη του για τις καραβίδες, λέγοντας «Λατρεύω τα οστρακοειδή. Το φαγητό που για να το απολαύσει ο ουρανίσκος μας πρέπει πρώτα να δοθεί μια μάχη».

Στην εκπομπή της πάντως η Green παραδέχθηκε ότι η περίτεχνη παρουσίαση του βουνού με τις καραβίδες είναι εντελώς περιττή, αλλά πολύ διασκεδαστική. Τα αποτελέσματα όπως δήλωσε η ίδια, «είναι θριαμβευτικά, υπερβατικά και πολύ ...Νταλινικά».

 

Το επεισόδιο του The Art Assignment

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ