David Brewer
Ελλάδα 1453-1821
Μτφρ.: Νίκος Γάσπαρης, Εκδόσεις Πατάκη Σελ.: 440
Πόσο ελεύθεροι ήταν οι Έλληνες κάτοικοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Ήταν υπόδουλοι; Πόσο κοντά στην αλήθεια είναι διαδεδομένες αντιλήψεις σχετικά με θέματα όπως το παιδομάζωμα, οι εξισλαμισμοί, η δυσβάστακτη φορολογία, το κρυφό σχολειό; Ποιος ήταν ο ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας την περίοδο αυτή; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα εστιάζει ο Βρετανός ιστορικός David Brewer.
Κυριάκος Αθανασιάδης
Οι τέσσερις εποχές της Μέλισσας
Εκδόσεις Ψυχογιός, Σελ.: 448
Ήταν βάσανο να την κοιτάς τη Μέλισσα. Γιατί η πολλή ομορφιά είναι πράγμα σπαρακτικό... Όλο το νησί είχε να λέει γι' αυτήν. Γιατί η Μέλισσα θα γινότανε αρχόντισσα. Εκτός κι αν, τελικά, δεν τα κατάφερνε να ξεφύγει από την κατάρα. Μια συγκινητική ιστορία αγάπης και μυστικών που νίκησε τον χρόνο και τη λήθη.
Γιάκομπσεν
Μόγκενς
Μτφρ.: Αγγελική Νάτση, Εκδόσεις Ροές, Σελ.: 112
Ο Γιάκομπσεν υπήρξε στα τέλη του 19ου αιώνα ο αδιαμφισβήτητος «κυρίαρχος του στυλ» στη σκανδιναβική λογοτεχνία. Το ιδιαίτερο ύφος του επηρέασε την επόμενη γενιά των Βορειοευρωπαίων συγγραφέων. Η νουβέλα Μόγκενς θεωρείται το έργο που εισήγαγε τον νατουραλισμό στη δανέζικη λογοτεχνία, σηματοδοτώντας την αποκαθήλωση του ρομαντισμού ως κυρίαρχου ρεύματος.