[Από τον Θανάση Χαραμή]
O πύργος ξεκίνησε να κατασκευάζεται στο κέντρο του Καράκας το 1990. Λίγα χρόνια αργότερα και ενώ το έργο κόντευε να ολοκληρωθεί μια τραπεζική κρίση έβλαψε ανεπανόρθωτα τα οικονομικά της εταιρείας η οποία διέκοψε τις εργασίες. Λίγο καιρό αργότερα ο θάνατος του μεγάλου επενδυτή του έργου David Brillembourg το καταδίκασε σε οριστική εγκατάλειψη.
Ο 45 ορόφων ουρανοξύστης παρέμενε άδειος έως και το 2007. Το κόστος για να συνεχίσει το έργο ήταν σχετικά μικρό, αλλά κανείς δεν έδειχνε ενδιαφέρον να επενδύσει σε ένα ημιτελές κτίριο. Το κόστος για να κατεδαφιστεί ήταν όμως ακόμη μεγαλύτερο, οπότε όλα έδειχνα πως ο ουρανοξύστης θα μετατρέπονταν σε κτίριο φάντασμα. Οι πρώτοι καταληψίες που άρχισαν να δειλά-δειλά να τον χρησιμοποιούν για καταφύγιο ήταν φτωχοί άνθρωποι, άστεγοι και οικογένειες που λόγω κρίσης άρχισαν να πέφτουν θύματα των εξώσεων.
Χρόνο με το χρόνο ολοένα και περισσότεροι άρχισαν να διεκδικούν μια θέση στο κτίριο και τώρα πια σχεδόν 3000 άνθρωποι έχουν γίνει οι μόνιμοι 'ένοικοί' του.
Οι άνθρωποι που κατοικούν εκεί ονόμασαν τον ουρανοξύστη "Tower of David" για να τιμήσουν τον David Brillembourg που χάρη σε αυτόν και την επένδυσή του βρήκαν ένα καταφύγιο. Πλέον ο πύργος μοιάζει με μια ξεχωριστή πόλη που λειτουργεί μακριά από τους υπόλοιπους και έχει τα δικά της μαγαζιά, τις δικές της γειτονιές και ξεχωριστή ιστορία.
Ο φωτογράφος του Reuters Jorge Silva πέρασε μερικές ημέρες στον ουρανοξύστη, καταγράφοντας τη ζωή στη πιο ψηλή παραγκούπολη του κόσμου.
σχόλια