Η αποθέωση του «βρόμικου»: 6 συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας αυθεντικό street food

Η αποθέωση του «βρόμικου»: 6 συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας αυθεντικό street food Facebook Twitter
2

Δεν το λένε τυχαία «βρόμικο». Όχι γιατί οι συνθήκες καθαριότητας στην παρασκευή του street food είναι κακές αλλά γιατί συνήθως «λερώνει» και επιβαρύνει τον οργανισμό με όλα εκείνα τα στοιχεία που τρομάζουν ακόμη και τον πιο ψύχραιμο καταγραφέα θερμίδων και διατροφικών απειλών.


Παρ' όλα αυτά, είναι ακαταμάχητα νόστιμο. Έτσι το στοίχημα είναι αν μπορείς να μετατρέψεις το «βρόμικο» σε υγιεινό φαγητό, κάνοντας ελάχιστους ή καθόλου συμβιβασμούς στην απόλαυση.

Όσοι γνωρίζουν τις ισορροπίες της κουζίνας ισχυρίζονται ότι υπάρχουν ιδέες και προτάσεις που μπορούν να δώσουν λύσεις ώστε να απολαύσουμε το «φαγητό του δρόμου» χωρίς ενοχές. Το παιχνίδι των υλικών είναι που κάνει τη διαφορά.

Ζητήσαμε από τον σεφ Αλέξανδρο Ρουχάνη που είναι υπεύθυνος στην κουζίνα του εστιατορίου Bella Vespa στο Κολωνάκι να «πειράξει» τις συνταγές των κλασικών «βρόμικων» (burger, hot-dog, πίτσα κ.λπ.), αλλάζοντας έξυπνα κάποια υλικά και δίνοντας μαγειρικές προσεγγίσεις που μπορούν να εξευγενίσουν σε θερμίδες και διατροφικές ιδιότητες το φαγητό, χωρίς να περιορίσουν τη νοστιμιά του.

Αξίζει να μπείτε στην κουζίνα σας, να σηκώσετε τα μανίκια και να καταπλήξετε τους φίλους σας, ετοιμάζοντας εύκολες και γρήγορες συνταγές με τις πιο κλασικές προτάσεις street food.

Η αποθέωση του «βρόμικου»: 6 συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας αυθεντικό street food Facebook Twitter
Ο σεφ Αλέξανδρος Ρουχάνης. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ο Αλέξανδρος, με μαγειρική εμπειρία σε διάφορα εστιατόρια της Αθήνας, πιστεύει ότι το diet street food δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το παραδοσιακό «φαγητό του δρόμου», αφού μπορεί και με υλικά που δεν είναι θερμιδογόνα να βγάλει νοστιμιά.

Τελικά, όλα μια ιδέα είναι. Αξίζει να μπείτε στην κουζίνα σας, να σηκώσετε τα μανίκια και να καταπλήξετε τους φίλους σας, ετοιμάζοντας εύκολες και γρήγορες συνταγές με τις πιο κλασικές προτάσεις street food.


Burger

Η αποθέωση του «βρόμικου»: 6 συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας αυθεντικό street food Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

50 γρ. κινόα λευκή

50 γρ. κινόα κόκκινη

40 γρ. κατσικίσιο τυρί

1 αυγό ποσέ

1 κ.γ. μαγιονέζα αρωματισμένη με τζίντζερ και φρέσκο κόλιανδρο

1 ψωμί μπριός

10 γρ. baby ρόκα κόκκινη

1 κρόκος αυγού

15 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

1 κ.σ. μουστάρδα Dijon

10 ml ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μπολ βάζουμε τη λευκή και την κόκκινη κινόα, τον κρόκο αυγού, τη μουστάρδα, την παρμεζάνα, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Πλάθουμε σε μπιφτέκι, το τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 6 λεπτά και από τις δύο πλευρές. Ανοίγουμε με μαχαίρι στη μέση το μπριός και τοποθετούμε στη μία πλευρά το μπέργκερ, επάνω προσθέτουμε μαγιονέζα, κόκκινη ρόκα, το ποσέ αυγό και καλύπτουμε με το υπόλοιπο ψωμί. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα ραντισμένη με λαδολέμονο.

Πίτσα με μανιτάρια και ανθότυρο

Η αποθέωση του «βρόμικου»: 6 συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας αυθεντικό street food Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

50 γρ. αλεύρι ΟΟ

80 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

2 γρ. μαγιά νωπή

70 ml νερό χλιαρό

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα ζάχαρη

Για τη γέμιση

1 ντομάτα τριμμένη

20 γρ. μοτσαρέλα για πίτσα σε κομμάτια

20 γρ. ανθότυρο σπασμένο

30 γρ. μανιτάρια λευκά χοντροκομμένα

5 γρ. ρόκα κόκκινη

2 κλωνάρια θυμάρι

Αλάτι, πιπέρι

Ντοματίνια κόκκινα και κίτρινα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Για το ζυμάρι: Σε λεκάνη ρίχνουμε τα αλεύρια. Στο χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά, το προσθέτουμε στο αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ζυμώνουμε μέχρι το μείγμα να αποκτήσει απαλή υφή. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκι και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο πάχους 1 εκατοστού.

Απλώνουμε πάνω στο φύλλο της ζύμης την ντομάτα, τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι, τη μοτσαρέλα και το ανθότυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 300 βαθμούς για 3 έως 5 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως και γαρνίρουμε με ρόκα και ντοματίνια.

Hot-Dog με γαρίδες

Η αποθέωση του «βρόμικου»: 6 συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας αυθεντικό street food Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

8 γαρίδες Νο 3 καθαρισμένες

10 γρ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο

Ασπράδι από 1 αυγό

100 γρ. λάχανο τουρσί

50 γρ. πίκλα αγγουράκι κομμένο σε ροδέλες

1 κ.σ. μουστάρδα Dijon

Αλάτι, πιπέρι

1 ψωμί φραντζολάκι του hot-dog

30 γρ. γουακαμόλε

Εκτέλεση

Για το γουακαμόλε: 1 αβοκάντο καθαρισμένο, 10 γρ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο, ½ σκελίδα σκόρδο, χυμός από μισό λάιμ, 1 τσίλι ψιλοκομμένο. Σε μπολ πολτοποιούμε όλα τα υλικά με πιρούνι.

Για το καραμελωμένο κρεμμύδι: 1 κρεμμύδι ξερό λευκό χοντροκομμένο, 2 κ.σ. ζάχαρη, 200 ml νερό. Σε κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το νερό.

Ψιλοκόβουμε τις γαρίδες σε μπολ και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μουστάρδα, ασπράδι, ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, ζυμώνουμε σε σχήμα λουκάνικου, το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 4 λεπτά.

Αποσύρουμε και αφαιρούμε τη μεμβράνη.

Κόβουμε το ψωμί κατά μήκος και το ανοίγουμε στα δύο. Αλείφουμε την ψίχα με γουακαμόλε, επάνω τοποθετούμε λάχανο τουρσί, πίκλα αγγουράκι, το λουκάνικο γαρίδας και καλύπτουμε με το καραμελωμένο κρεμμύδι.

Τορτίγια με καβούρι και μαύρο σουσάμι

Η αποθέωση του «βρόμικου»: 6 συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας αυθεντικό street food Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

2 τορτίγιες ολικής άλεσης

200 γρ. καβούρι ψίχα

50 γρ. εσκαρόλ

50 γρ. αγγουράκι πίκλα ψιλοκομμένο

5 γρ. μαύρο σουσάμι

10 γρ. λιναρόσπορος

Αλάτι, πιπέρι

Υλικά για σος

50 ml σόγια

Χυμός από 1 λάιμ

Εκτέλεση

Για τη σος, ανακατεύουμε καλά τη σόγια με τον χυμό λάιμ.

Σε μπολ βάζουμε το καβούρι, μαύρο σουσάμι, λιναρόσπορο, προσθέτουμε τη σος και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο μια μέρα για να μαριναριστεί. Απλώνουμε επάνω στην τορτίγια το καβούρι, εσκαρόλ, αγγούρι πίκλα και τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό. Κόβουμε στη μέση και σερβίρουμε.

Bagel με καπνιστό σολομό

Η αποθέωση του «βρόμικου»: 6 συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας αυθεντικό street food Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

1 bagel

200 γρ. καπνιστό σολομό

50 γρ. φύλλα baby kale

2 ροδέλες ντομάτα

1 κ.γ. πάστα horseradish (από σούπερ-μάρκετ)

2 τεμάχια αγγουράκι πίκλα σε ροδέλες

50 γρ. φινόκιο κομμένο σε ροδέλες

1 κ.σ. μαγιονέζα

Εκτέλεση

Κόβουμε στη μέση το bagel και αλείφουμε τη μαγιονέζα, την πάστα horseradish και επάνω τοποθετούμε τον σολομό, τα φύλλα baby kale, τη μαγιονέζα και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο bagel. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με ταραμοσαλάτα αρωματισμένη με πορτοκάλι.

Σουβλάκι γαλοπούλας μαριναρισμένο με πάστα καυτερής πιπεριάς

Η αποθέωση του «βρόμικου»: 6 συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας αυθεντικό street food Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

400 γρ. στήθος γαλοπούλας φιλέτο κομμένο σε κύβους

30 γρ. πάστα κίμτσι (από σούπερ-μάρκετ)

Υλικά για τζατζίκι αβοκάντο:

150 γρ. γιαούρτι

½ αβοκάντο ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

50 γρ. αγγούρι τριμμένο

10 γρ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

20 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

Σε μπολ βάζουμε τη γαλοπούλα και την πάστα κίμτσι, ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ημέρα. Την επομένη περνάμε τα κομμάτια της γαλοπούλας σε σουβλάκια μπαμπού που έχουμε βρέξει. Ψήνουμε τα σουβλάκια σε σχαροτήγανο σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά απ' όλες τις πλευρές.

Σε μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για το τζατζίκι με αβοκάντο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε τα σουβλάκια γαλοπούλας και συνοδεύουμε με το τζατζίκι.

Γεύση
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM