5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό

5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Είναι πικάντικη, αρωματική, έχει χρώματα, χρησιμοποιεί σάλτσες και φρέσκα υλικά, ανακατεύει το καυτερό με το δροσερό, παίζει με τις πίτες. Τι άλλο θες από μια έθνικ κουζίνα για την αγαπήσεις; Η μεξικάνικη κουζίνα σού θυμίζει ότι τυλιχτό ή σκεπαστό δεν είναι μόνο το πιτόγυρο. Τορτίγια, τάκος και μπουρίτο σε καλούν να φορέσεις το... σομπρέρο που σου ταιριάζει και να παραδοθείς σε γεύσεις που κρατούν από την εποχή των Αζτέκων.


Ο Παναγιώτης Μαραγκός είναι σεφ και ιδιοκτήτης του μεξικάνικου εστιατορίου Dos Hermanos που έχει ιστορία 25 χρόνων στην Κηφισιά. Σπούδασε σεφ στις ΗΠΑ, εργάστηκε στο οικογενειακό εστιατόριο και επέλεξε να αφοσιωθεί στη μεξικάνικη κουζίνα, μια επιλογή που αποδείχτηκε πολύ επιτυχημένη, αν τη μετρήσεις με τα χρόνια που λειτουργεί το εστιατόριό του.

Η μεξικάνικη κουζίνα αρέσει στους Έλληνες γιατί αγαπούν τις πικάντικες γεύσεις και τις τραγανές τορτίγιες.


«Τη μεξικάνικη κουζίνα τη χαρακτηρίζει η φρεσκάδα των υλικών, το καλαμπόκι και η ποικιλία από τσίλι πιπεριές που δίνουν πικάντικη ένταση στη γεύση. Τα υλικά πρέπει να είναι φρέσκα γιατί φαίνονται στο πιάτο και στη γεύση», λέει ο Παναγιώτης και προσθέτει: «Η μεξικάνικη κουζίνα είναι αρχαία. Κρατάει από την εποχή των Αζτέκων και στην πορεία δέχτηκε επιρροές από τους Ισπανούς.

Χρησιμοποιεί πολλές και διαφορετικές τσίλι πιπεριές που είναι από καυτερές μέχρι πολύ καυτερές, έχουν διαφορετικές γεύσεις και αναδεικνύονται από τον τρόπο μαγειρέματός τους αλλά και τα ταιριάσματα με τα διαφορετικά υλικά του πιάτου. Η μεξικάνικη κουζίνα αρέσει στους Έλληνες γιατί αγαπούν τις πικάντικες γεύσεις και τις τραγανές τορτίγιες».

5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ο Παναγιώτης έφτιαξε για τη LiFO πέντε από τις βασικές συνταγές της μεξικάνικης κουζίνας, δίνοντας μια καλή αφορμή για να ασχοληθεί κανείς μαζί της.

Γουακαμόλε με νάτσο τσιπ

Μια αρχαία μεξικάνικη συνταγή της οποίας η βάση είναι το αβοκάντο, το χαρακτηριστικό φρούτο του Μεξικού, που χρησιμοποιείται σε πολλά παραδοσιακά πιάτα.

5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

4 ώριμα αβοκάντο

Χυμός από 2 λάιμ

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 ντομάτα κομμένη σε κύβους

½ κρεμμύδι ξερό κομμένο σε κύβους

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε το αβοκάντο στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και με ένα κουτάλι βγάζουμε τη σάρκα του και την τοποθετούμε σε μπολ. Με ένα πιρούνι λιώνουμε το αβοκάντο, προσθέτουμε τον χυμό λάιμ, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, κρεμμύδι, ντομάτα και ανακατεύουμε απαλά.

Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με νάτσο τσιπς από καλαμπόκι.

Τip: Στο γουακαμόλε ταιριάζουν κορίανδρο και πιπεριές χαλαπένιος για πιο πικάντικη γεύση.

Εντσιλάδα (Enchiladas)

Καθημερινό μεξικάνικο φαγητό που προτιμούν ιδιαίτερα στις γιορτές.

5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

1 τσίλι πιπεριά μεγάλη

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ντομάτα ψιλοκομμένη

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 φιλέτο κοτόπουλο

4 τορτίγιες από καλαμπόκι

50 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο

50 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε την τσίλι πιπεριά μέχρι να μαραθεί και προσθέτουμε το σκόρδο και την ντομάτα για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από το τηγάνι τα υλικά, τα ρίχνουμε στο μπλέντερ με λίγο νερό και χτυπάμε μέχρι να γίνουν αλοιφή. Μαρινάρουμε το κοτόπουλο με 2 κ.σ. από την αλοιφή και το τοποθετούμε σκεπασμένο στο ψυγείο 2-3 ώρες.


Βάζουμε το κοτόπουλο σε ταψί με την πιπεριά και το κρεμμύδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Την υπόλοιπη αλοιφή (εντσιλάδα σος) τη βράζουμε σε κατσαρόλα με 1 κούπα νερό για 30 λεπτά.


Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε την τορτίγια καλαμποκιού με την εντσιλάδα σος μέχρι να μαλακώσει.
Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο και τις πιπεριές, τα προσθέτουμε στην τορτίγια, την τυλίγουμε, από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη εντσιλάδα και προσθέτουμε τα τυριά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να λιώσει το τυρί.


Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με ρύζι ή φασόλια πουρέ.

Τάκος με κιμά

Κλασικό street food που φτιάχνουν στους δρόμους του Μεξικoύ και τρώγεται με το χέρι.

5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

4 τορτίγιες από καλαμπόκι

300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 πιπεριά τσίλι τριμμένη

1 ντομάτα ψιλοκομμένη

1 πρέζα κύμινο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

300 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο

1 κούπα μαρούλι ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε την πιπεριά τσίλι μαζί με το σκόρδο, το κρεμμύδι και την πράσινη πιπεριά για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε καλά για 3 λεπτά, ρίχνουμε ½ κούπα νερό και σιγομαγειρεύουμε για 40 λεπτά.


Βουτάμε την τορτίγια σε ελαιόλαδο για να μαλακώσει. Την τοποθετούμε σε πιάτο, προσθέτουμε κιμά στη μέση, τη διπλώνουμε και την κλείνουμε στην κορυφή με οδοντογλυφίδα. Βάζουμε την τορτίγια σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά και την τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να γίνει τραγανή. Την αποσύρουμε, τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει και βγάζουμε την οδοντογλυφίδα. Ανοίγουμε προσεχτικά την τορτίγια, προσθέτουμε μαρούλι, ντομάτα, τυρί και σερβίρουμε αμέσως.

Μπουρίτο (Burrito)

Burrito σημαίνει γαϊδουράκι και το φαγητό αυτό ονομάστηκε έτσι επειδή τα πουλούσαν στους δρόμους με τα γαϊδουράκια.

5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

4 τορτίγιες από αλεύρι

300 γρ. μοσχαρίσιο κρέας

1 τσίλι πιπεριά ψιλοκομμένη

1 ντομάτα ψιλοκομμένη

1 κ.σ. τσίλι σκόνη

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 πατάτα καθαρισμένη, κομμένη σε κύβους

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κούπα ζεστό νερό

1 κούπα τυρί γκούντα και μοτσαρέλα τριμμένα

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε το κρέας σε ταψί μαζί με όλα τα υλικά εκτός από το τυρί, ανακατεύουμε και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά.


Αποσύρουμε το κρέας, το μαδάμε με πιρούνι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά.


Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά τοποθετούμε την τορτίγια και τη ζεσταίνουμε και από τις δύο πλευρές.


Βάζουμε σε πιάτο την τορτίγια, προσθέτουμε τη γέμιση με το κρέας, τυλίγουμε και από πάνω ρίχνουμε τυρί. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί.

Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με πουρέ φασολιών ή πράσινη σαλάτα.

Χοιρινό ψαρονέφρι με ανανά

Ένα πιάτο που σερβίρεται στο μεξικάνικο κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι.

5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

500 γρ. ψαρονέφρι κομμένο σε μερίδες

200 γρ. φρέσκο ανανά σε κομμάτια

1 κούπα φρέσκος χυμός ανανά

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. τσίλι σκόνη

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 σφηνάκι κόκκινο κρασί

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Μαρινάρουμε το κρέας με το τσίλι και αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 3 ώρες.


Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρέας για 5 λεπτά από όλες τις πλευρές, σβήνουμε με το κρασί και το αποσύρουμε. Τοποθετούμε το κρέας σε σχάρα και ψήνουμε στο γκριλ για 15 λεπτά.


Στο ίδιο τηγάνι με τους χυμούς από το κρέας, σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε τον ανανά, ανακατεύουμε, ρίχνουμε τον χυμό ανανά και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά.


Σερβίρουμε το κρέας με τη σάλτσα ανανά, γαρνίρουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι και συνοδεύουμε με ρύζι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 25.11.2017

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ