5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό

5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Είναι πικάντικη, αρωματική, έχει χρώματα, χρησιμοποιεί σάλτσες και φρέσκα υλικά, ανακατεύει το καυτερό με το δροσερό, παίζει με τις πίτες. Τι άλλο θες από μια έθνικ κουζίνα για την αγαπήσεις; Η μεξικάνικη κουζίνα σού θυμίζει ότι τυλιχτό ή σκεπαστό δεν είναι μόνο το πιτόγυρο. Τορτίγια, τάκος και μπουρίτο σε καλούν να φορέσεις το... σομπρέρο που σου ταιριάζει και να παραδοθείς σε γεύσεις που κρατούν από την εποχή των Αζτέκων.


Ο Παναγιώτης Μαραγκός είναι σεφ και ιδιοκτήτης του μεξικάνικου εστιατορίου Dos Hermanos που έχει ιστορία 25 χρόνων στην Κηφισιά. Σπούδασε σεφ στις ΗΠΑ, εργάστηκε στο οικογενειακό εστιατόριο και επέλεξε να αφοσιωθεί στη μεξικάνικη κουζίνα, μια επιλογή που αποδείχτηκε πολύ επιτυχημένη, αν τη μετρήσεις με τα χρόνια που λειτουργεί το εστιατόριό του.

Η μεξικάνικη κουζίνα αρέσει στους Έλληνες γιατί αγαπούν τις πικάντικες γεύσεις και τις τραγανές τορτίγιες.


«Τη μεξικάνικη κουζίνα τη χαρακτηρίζει η φρεσκάδα των υλικών, το καλαμπόκι και η ποικιλία από τσίλι πιπεριές που δίνουν πικάντικη ένταση στη γεύση. Τα υλικά πρέπει να είναι φρέσκα γιατί φαίνονται στο πιάτο και στη γεύση», λέει ο Παναγιώτης και προσθέτει: «Η μεξικάνικη κουζίνα είναι αρχαία. Κρατάει από την εποχή των Αζτέκων και στην πορεία δέχτηκε επιρροές από τους Ισπανούς.

Χρησιμοποιεί πολλές και διαφορετικές τσίλι πιπεριές που είναι από καυτερές μέχρι πολύ καυτερές, έχουν διαφορετικές γεύσεις και αναδεικνύονται από τον τρόπο μαγειρέματός τους αλλά και τα ταιριάσματα με τα διαφορετικά υλικά του πιάτου. Η μεξικάνικη κουζίνα αρέσει στους Έλληνες γιατί αγαπούν τις πικάντικες γεύσεις και τις τραγανές τορτίγιες».

5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ο Παναγιώτης έφτιαξε για τη LiFO πέντε από τις βασικές συνταγές της μεξικάνικης κουζίνας, δίνοντας μια καλή αφορμή για να ασχοληθεί κανείς μαζί της.

Γουακαμόλε με νάτσο τσιπ

Μια αρχαία μεξικάνικη συνταγή της οποίας η βάση είναι το αβοκάντο, το χαρακτηριστικό φρούτο του Μεξικού, που χρησιμοποιείται σε πολλά παραδοσιακά πιάτα.

5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

4 ώριμα αβοκάντο

Χυμός από 2 λάιμ

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 ντομάτα κομμένη σε κύβους

½ κρεμμύδι ξερό κομμένο σε κύβους

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε το αβοκάντο στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και με ένα κουτάλι βγάζουμε τη σάρκα του και την τοποθετούμε σε μπολ. Με ένα πιρούνι λιώνουμε το αβοκάντο, προσθέτουμε τον χυμό λάιμ, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, κρεμμύδι, ντομάτα και ανακατεύουμε απαλά.

Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με νάτσο τσιπς από καλαμπόκι.

Τip: Στο γουακαμόλε ταιριάζουν κορίανδρο και πιπεριές χαλαπένιος για πιο πικάντικη γεύση.

Εντσιλάδα (Enchiladas)

Καθημερινό μεξικάνικο φαγητό που προτιμούν ιδιαίτερα στις γιορτές.

5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

1 τσίλι πιπεριά μεγάλη

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ντομάτα ψιλοκομμένη

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 φιλέτο κοτόπουλο

4 τορτίγιες από καλαμπόκι

50 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο

50 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε την τσίλι πιπεριά μέχρι να μαραθεί και προσθέτουμε το σκόρδο και την ντομάτα για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από το τηγάνι τα υλικά, τα ρίχνουμε στο μπλέντερ με λίγο νερό και χτυπάμε μέχρι να γίνουν αλοιφή. Μαρινάρουμε το κοτόπουλο με 2 κ.σ. από την αλοιφή και το τοποθετούμε σκεπασμένο στο ψυγείο 2-3 ώρες.


Βάζουμε το κοτόπουλο σε ταψί με την πιπεριά και το κρεμμύδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Την υπόλοιπη αλοιφή (εντσιλάδα σος) τη βράζουμε σε κατσαρόλα με 1 κούπα νερό για 30 λεπτά.


Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε την τορτίγια καλαμποκιού με την εντσιλάδα σος μέχρι να μαλακώσει.
Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο και τις πιπεριές, τα προσθέτουμε στην τορτίγια, την τυλίγουμε, από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη εντσιλάδα και προσθέτουμε τα τυριά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να λιώσει το τυρί.


Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με ρύζι ή φασόλια πουρέ.

Τάκος με κιμά

Κλασικό street food που φτιάχνουν στους δρόμους του Μεξικoύ και τρώγεται με το χέρι.

5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

4 τορτίγιες από καλαμπόκι

300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 πιπεριά τσίλι τριμμένη

1 ντομάτα ψιλοκομμένη

1 πρέζα κύμινο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

300 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο

1 κούπα μαρούλι ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε την πιπεριά τσίλι μαζί με το σκόρδο, το κρεμμύδι και την πράσινη πιπεριά για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε καλά για 3 λεπτά, ρίχνουμε ½ κούπα νερό και σιγομαγειρεύουμε για 40 λεπτά.


Βουτάμε την τορτίγια σε ελαιόλαδο για να μαλακώσει. Την τοποθετούμε σε πιάτο, προσθέτουμε κιμά στη μέση, τη διπλώνουμε και την κλείνουμε στην κορυφή με οδοντογλυφίδα. Βάζουμε την τορτίγια σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά και την τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να γίνει τραγανή. Την αποσύρουμε, τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει και βγάζουμε την οδοντογλυφίδα. Ανοίγουμε προσεχτικά την τορτίγια, προσθέτουμε μαρούλι, ντομάτα, τυρί και σερβίρουμε αμέσως.

Μπουρίτο (Burrito)

Burrito σημαίνει γαϊδουράκι και το φαγητό αυτό ονομάστηκε έτσι επειδή τα πουλούσαν στους δρόμους με τα γαϊδουράκια.

5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

4 τορτίγιες από αλεύρι

300 γρ. μοσχαρίσιο κρέας

1 τσίλι πιπεριά ψιλοκομμένη

1 ντομάτα ψιλοκομμένη

1 κ.σ. τσίλι σκόνη

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 πατάτα καθαρισμένη, κομμένη σε κύβους

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κούπα ζεστό νερό

1 κούπα τυρί γκούντα και μοτσαρέλα τριμμένα

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε το κρέας σε ταψί μαζί με όλα τα υλικά εκτός από το τυρί, ανακατεύουμε και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά.


Αποσύρουμε το κρέας, το μαδάμε με πιρούνι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά.


Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά τοποθετούμε την τορτίγια και τη ζεσταίνουμε και από τις δύο πλευρές.


Βάζουμε σε πιάτο την τορτίγια, προσθέτουμε τη γέμιση με το κρέας, τυλίγουμε και από πάνω ρίχνουμε τυρί. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί.

Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με πουρέ φασολιών ή πράσινη σαλάτα.

Χοιρινό ψαρονέφρι με ανανά

Ένα πιάτο που σερβίρεται στο μεξικάνικο κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι.

5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

500 γρ. ψαρονέφρι κομμένο σε μερίδες

200 γρ. φρέσκο ανανά σε κομμάτια

1 κούπα φρέσκος χυμός ανανά

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. τσίλι σκόνη

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 σφηνάκι κόκκινο κρασί

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Μαρινάρουμε το κρέας με το τσίλι και αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 3 ώρες.


Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρέας για 5 λεπτά από όλες τις πλευρές, σβήνουμε με το κρασί και το αποσύρουμε. Τοποθετούμε το κρέας σε σχάρα και ψήνουμε στο γκριλ για 15 λεπτά.


Στο ίδιο τηγάνι με τους χυμούς από το κρέας, σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε τον ανανά, ανακατεύουμε, ρίχνουμε τον χυμό ανανά και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά.


Σερβίρουμε το κρέας με τη σάλτσα ανανά, γαρνίρουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι και συνοδεύουμε με ρύζι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 25.11.2017

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM