Γευστικές αναζητήσεις

Γευστικές αναζητήσεις Facebook Twitter
0

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

Γευστικές αναζητήσεις Facebook Twitter
Κουκουνάρι

Το Κουκουνάρι είναι ό,τι πιο φρέσκο έχει ανοίξει στην αγορά του Χολαργού – δεν έχει κλείσει ακόμη μήνα. Μάλιστα, όταν μπεις, η σάλα του είναι γεμάτη με κόσμο που δείχνει να είναι ευχαριστημένος. Σου δίνει την εικόνα ενός μαγαζιού που δουλεύει αρκετό καιρό κι έχει καταφέρνει να γίνει στέκι. Το γιατί συμβαίνει αυτό το διαπιστώνεις όταν βρεθείς μπροστά στα πιάτα του. Η συνταγή δουλεύει πολύ καλά. Μενού με οικεία πιάτα και καλοφτιαγμένα, μερίδες πληθωρικές, τιμές συρρικνωμένες και περιβάλλον σχεδιασμένο χωρίς υπερβολές. Δεν θες και κάτι περισσότερο για να πετύχει ένα μαγαζί. Ο ιδιοκτήτης Βαγγέλης Κοντοδήμος έχει οικογενειακή παράδοση με φούρνους και δείχνει να ξέρει καλά πώς να έχει ευχαριστημένους πελάτες. Στο τραπέζι τώρα.

Οι κολοκυθοκεφτέδες (€3,60) είναι ζυμωμένοι με φρέσκα αρωματικά βότανα και έρχονται τραγανοί απέξω και αφράτοι – τους ταιριάζει και η συνοδευτική δροσερή σος γιαουρτιού. Τα παραδοσιακά κεφτεδάκια (€4,80) που είναι γεμιστά με φέτα σερβίρονται μέσα σε σαγανάκι, με μια ντοματένια πικάντικη σάλτσα. Από τα κρύα ορεκτικά η καπνισμένη μελιτζανοσαλάτα (€3,50) με φέτα και μυρωδικά βγάζει ένα ωραίο διακριτικό κάπνισμα στη γεύση που δεν σκεπάζει την ομορφιά της μελιτζάνας. Η χωριάτικη σαλάτα (€6) σερβίρεται εντυπωσιακά, αφού έρχεται μέσα σε ζεστό παραδοσιακό καρβελάκι ψωμί. Είναι σκέτος πειρασμός έτσι όπως έχει ποτίσει το ψωμί με το ωραίο ελαιόλαδο από τη Μεσσηνία και τους χυμούς της ντομάτας. Από το τηγάνι βγαίνουν τα φρέσκα ραβιόλια γεμιστά με ανθότυρο και προσούτο (€7,5), βελούδινα στην υφή και εύγευστα. Το μενού εκδηλώνει τη διάθεσή του για σπιτικό φαγητό, έχοντας πιάτα που φτιάχνονται στη γάστρα και την κατσαρόλα. Το μοσχαράκι με δαμάσκηνα (€7,90), σιγομαγειρεμένο στη γάστρα, ήρθε μελωμένο, με συνοδεία καλοφτιαγμένου αρωματικού ρυζιού. Πιάτο χορταστικό. Με τα φαγητά που βγάζει η σχάρα το παιχνίδι δυναμώνει. Το ευμέγεθες χοιρινό κοντοσούβλι (€7,90) σερβίρεται σε σούβλα, ωραία μαριναρισμένο, τρυφερό και ιδανικά ψημένο. Στο πιάτο συναντιέται με χειροποίητες τηγανητές πατάτες και μικρές, αφράτες πιτούλες. Το πιο εντυπωσιακό σε μέγεθος από τα πιάτα είναι η κρεατοποικιλία δύο ατόμων (€15,30), όπως λέει ο κατάλογος, που μπορεί όμως να χορτάσει και περισσότερους. Έρχεται πάνω σε τεράστιο ξύλο με τηγανητές πατάτες, πίτες και τρεις σάλτσες. Για το κλείσιμο, αν αντέχεις, θα δοκιμάσεις πορτοκαλόπιτα με παγωτό (€4) που θα προτιμούσα να ήταν λιγότερο σιροπιασμένη ή προφιτερολ σπέσιαλ (€4,5). Η οινική λίστα έχει καλές επιλογές και εξαιρετική τιμολόγηση. Το σέρβις τα καταφέρνει πολύ καλά, ακόμη και με γεμάτο μαγαζί.

☛Κουκουνάρι, λεωφόρος Μεσογείων 262, Χολαργός, 210 6540400

Με μπίρα σε πολλές παραλλαγές.

Εκτός από την μόδα των wine bars που ξεφυτρώνουν σε κάθε γειτονιά, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και για τις μπιραρίες – καιρός ήταν να αναβαθμιστούν στην ελληνική αγορά της εστίασης. Ένα παλιό κτίριο του Μεσοπολέμου μεταμορφώθηκε σε μια ολοκαίνουργια και με μοντέρνα αισθητική μπιραρία, τη Bock Beer and Cocktail Restaurant, που μπήκε στο παιχνίδι από μια παρέα τριών αρχιτεκτόνων κι ενός μπάρμαν. Ο αρχιτέκτονας Αλέξης Φρυδάς, ο ένας από τους συνεταίρους, σε υποδέχεται με ευγένεια σαν να είσαι φιλοξενούμενος στο σπίτι του κι εξηγεί πώς μεταμόρφωσαν ένα βιοτεχνικό εργαστήριο ταπετσαρίας αυτοκινήτων σε μια καλόγουστη μπιραρία. Πίσω από την μπάρα ο Δημήτρης Κληρονόμος αναλαμβάνει να σε μυήσει σε ευφάνταστα κοκτέιλ με βάση την μπίρα, όπως το Diezel, που η συνταγή έχει Budweiser lager, elder flower, ginger και lime. Παίρνεις θέση στους καναπέδες που συνθέτουν σεπαρέ και επιλέγεις κάποια από τις πέντε εξαιρετικές draft μπίρες ή κάποια από την καλοστημένη λίστα με τριάντα πέντε μπίρες εισαγωγής αλλά και με τρεις προτάσεις σε ελληνικές. Θα βρεις μπίρες χωρίς αλκοόλ αλλά και χωρίς γλουτένη. Το μενού έχει ενδιαφέρον και η φιλοσοφία του ακολουθεί τον ζύθο. Στην κουζίνα ο σεφ Αντρέας Χαραλαμπίδης, με εμπειρία σε ανάλογα εστιατόρια της Γερμανίας, ετοιμάζει ωραία πιάτα. Αρχή με σουβλάκια ψητών λαχανικών (€6,5) που ήρθαν τραγανά και έδεναν γευστικά με κομμάτια από ταλαγάνι. Από τις έξι σαλάτες που προτείνει ο κατάλογος δοκιμάσαμε τη ζεστή πατατοσαλάτα (€6) που ήρθε σε τηγανάκι με μπέικον, άνηθο και μαϊντανό και συνοδευόταν από αραβικές πίτες και σος γιαουρτιού – ένα πιάτο που μέσα από την απλότητά του έβγαζε μια πικάντικη νοστιμιά. Από τα κυρίως, προσπέρασα το χοιρινό κότσι και το οσομπούκο που έρχονται σε πλατό για δύο άτομα και ενέδωσα σε ένα σνίτσελ (€7,5) που συνοδευόταν από τηγανητές πατάτες. Ήρθε τεράστιο, λεπτό, ωραία παναρισμένο και άψογα τηγανισμένο. Πραγματικά ωραίο πιάτο και χορταστικό. Μου άρεσε η χιουμοριστική πινελιά στον κατάλογο που προτείνει το πειρατικό πιάτο (€0) για τσιμπολόγημα από τα πιάτα των συνδαιτυμόνων σας. Θα κλείσεις με ένα ωραίο κοκτέιλ και θα ανανεώσεις σύντομα το ραντεβού σου στον όμορφο χώρο με τους φίλους σου.

☛Bock Beer, Σπύρου Δοντά 9, Μακρυγιάννη (Ακρόπολη), 210 9200369

Για τους συλλέκτες των... κεμπάπ

Στην αναζήτηση του καλού κεμπάπ αξίζει να κάνεις μια στάση στον Κυρ-Αρίστο στο Παλαιό Φάληρο – το κάνουν, άλλωστε, καθημερινά εκατοντάδες άλλοι. Κεμπαπτζίδικο με τα όλα του. Σάλα με αύρα άλλης εποχής και ευχάριστος σκεπαστός εξωτερικός χώρος που σφύζει από κόσμο. Εδώ εστιάζουν στη φρέσκια καλή ποιότητα στα κρεατικά, τα λαχανικά και στις φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες. Οι παραγγελίες έρχονται άμεσα στο τραπέζι και η ευγένεια του προσωπικού μετράει στα θετικά του μαγαζιού. Αρχή με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (€3,80) με διακριτικό σκορδάκι και ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά που τρώγεται ευχάριστα με τις ζεστές, ψητές, αλάδωτες πίτες. Το παστουρμαλί (€4,5), φτιαγμένο από τα χεράκια της κυρίας Δέσποινας, είναι περασμένο από το τηγάνι, με τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση από παστουρμά, κασέρι και ντομάτα. Το κεμπάπ, ζουμερό κι ευωδιαστό, ξεχειλίζει από πληθωρική νοστιμιά που συνοδεύεται από πίτα, ψητή ντομάτα και πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαϊντανό (€7,50) και σερβίρεται και σε μισή μερίδα (€4,50). Το σις μοσχάρι γάλακτος, με ευμεγέθη κομμάτια, θα ήταν πιο απολαυστικό αν ήταν λιγότερο ψημένο (€10) και η μισή μερίδα (€5,50) που δοκίμασα ήταν χορταστική. Άφησα για επόμενη επίσκεψη τις τηγανητές πατάτες με τα αυγά μάτια και το κασερλί κεμπάπ που έρχεται με πλούσιο λιωμένο τυρί και μέσα και απέξω. Πάντως, αν είσαι... συλλέκτης κεμπάπ, πρέπει να κάνεις τη βόλτα σου από τον Κυρ-Αρίστο.

☛Κυρ-Αρίστος, Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο, 210 9822320

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT