Γευστικές αναζητήσεις

Γευστικές αναζητήσεις Facebook Twitter
0

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

Γευστικές αναζητήσεις Facebook Twitter
Κουκουνάρι

Το Κουκουνάρι είναι ό,τι πιο φρέσκο έχει ανοίξει στην αγορά του Χολαργού – δεν έχει κλείσει ακόμη μήνα. Μάλιστα, όταν μπεις, η σάλα του είναι γεμάτη με κόσμο που δείχνει να είναι ευχαριστημένος. Σου δίνει την εικόνα ενός μαγαζιού που δουλεύει αρκετό καιρό κι έχει καταφέρνει να γίνει στέκι. Το γιατί συμβαίνει αυτό το διαπιστώνεις όταν βρεθείς μπροστά στα πιάτα του. Η συνταγή δουλεύει πολύ καλά. Μενού με οικεία πιάτα και καλοφτιαγμένα, μερίδες πληθωρικές, τιμές συρρικνωμένες και περιβάλλον σχεδιασμένο χωρίς υπερβολές. Δεν θες και κάτι περισσότερο για να πετύχει ένα μαγαζί. Ο ιδιοκτήτης Βαγγέλης Κοντοδήμος έχει οικογενειακή παράδοση με φούρνους και δείχνει να ξέρει καλά πώς να έχει ευχαριστημένους πελάτες. Στο τραπέζι τώρα.

Οι κολοκυθοκεφτέδες (€3,60) είναι ζυμωμένοι με φρέσκα αρωματικά βότανα και έρχονται τραγανοί απέξω και αφράτοι – τους ταιριάζει και η συνοδευτική δροσερή σος γιαουρτιού. Τα παραδοσιακά κεφτεδάκια (€4,80) που είναι γεμιστά με φέτα σερβίρονται μέσα σε σαγανάκι, με μια ντοματένια πικάντικη σάλτσα. Από τα κρύα ορεκτικά η καπνισμένη μελιτζανοσαλάτα (€3,50) με φέτα και μυρωδικά βγάζει ένα ωραίο διακριτικό κάπνισμα στη γεύση που δεν σκεπάζει την ομορφιά της μελιτζάνας. Η χωριάτικη σαλάτα (€6) σερβίρεται εντυπωσιακά, αφού έρχεται μέσα σε ζεστό παραδοσιακό καρβελάκι ψωμί. Είναι σκέτος πειρασμός έτσι όπως έχει ποτίσει το ψωμί με το ωραίο ελαιόλαδο από τη Μεσσηνία και τους χυμούς της ντομάτας. Από το τηγάνι βγαίνουν τα φρέσκα ραβιόλια γεμιστά με ανθότυρο και προσούτο (€7,5), βελούδινα στην υφή και εύγευστα. Το μενού εκδηλώνει τη διάθεσή του για σπιτικό φαγητό, έχοντας πιάτα που φτιάχνονται στη γάστρα και την κατσαρόλα. Το μοσχαράκι με δαμάσκηνα (€7,90), σιγομαγειρεμένο στη γάστρα, ήρθε μελωμένο, με συνοδεία καλοφτιαγμένου αρωματικού ρυζιού. Πιάτο χορταστικό. Με τα φαγητά που βγάζει η σχάρα το παιχνίδι δυναμώνει. Το ευμέγεθες χοιρινό κοντοσούβλι (€7,90) σερβίρεται σε σούβλα, ωραία μαριναρισμένο, τρυφερό και ιδανικά ψημένο. Στο πιάτο συναντιέται με χειροποίητες τηγανητές πατάτες και μικρές, αφράτες πιτούλες. Το πιο εντυπωσιακό σε μέγεθος από τα πιάτα είναι η κρεατοποικιλία δύο ατόμων (€15,30), όπως λέει ο κατάλογος, που μπορεί όμως να χορτάσει και περισσότερους. Έρχεται πάνω σε τεράστιο ξύλο με τηγανητές πατάτες, πίτες και τρεις σάλτσες. Για το κλείσιμο, αν αντέχεις, θα δοκιμάσεις πορτοκαλόπιτα με παγωτό (€4) που θα προτιμούσα να ήταν λιγότερο σιροπιασμένη ή προφιτερολ σπέσιαλ (€4,5). Η οινική λίστα έχει καλές επιλογές και εξαιρετική τιμολόγηση. Το σέρβις τα καταφέρνει πολύ καλά, ακόμη και με γεμάτο μαγαζί.

☛Κουκουνάρι, λεωφόρος Μεσογείων 262, Χολαργός, 210 6540400

Με μπίρα σε πολλές παραλλαγές.

Εκτός από την μόδα των wine bars που ξεφυτρώνουν σε κάθε γειτονιά, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και για τις μπιραρίες – καιρός ήταν να αναβαθμιστούν στην ελληνική αγορά της εστίασης. Ένα παλιό κτίριο του Μεσοπολέμου μεταμορφώθηκε σε μια ολοκαίνουργια και με μοντέρνα αισθητική μπιραρία, τη Bock Beer and Cocktail Restaurant, που μπήκε στο παιχνίδι από μια παρέα τριών αρχιτεκτόνων κι ενός μπάρμαν. Ο αρχιτέκτονας Αλέξης Φρυδάς, ο ένας από τους συνεταίρους, σε υποδέχεται με ευγένεια σαν να είσαι φιλοξενούμενος στο σπίτι του κι εξηγεί πώς μεταμόρφωσαν ένα βιοτεχνικό εργαστήριο ταπετσαρίας αυτοκινήτων σε μια καλόγουστη μπιραρία. Πίσω από την μπάρα ο Δημήτρης Κληρονόμος αναλαμβάνει να σε μυήσει σε ευφάνταστα κοκτέιλ με βάση την μπίρα, όπως το Diezel, που η συνταγή έχει Budweiser lager, elder flower, ginger και lime. Παίρνεις θέση στους καναπέδες που συνθέτουν σεπαρέ και επιλέγεις κάποια από τις πέντε εξαιρετικές draft μπίρες ή κάποια από την καλοστημένη λίστα με τριάντα πέντε μπίρες εισαγωγής αλλά και με τρεις προτάσεις σε ελληνικές. Θα βρεις μπίρες χωρίς αλκοόλ αλλά και χωρίς γλουτένη. Το μενού έχει ενδιαφέρον και η φιλοσοφία του ακολουθεί τον ζύθο. Στην κουζίνα ο σεφ Αντρέας Χαραλαμπίδης, με εμπειρία σε ανάλογα εστιατόρια της Γερμανίας, ετοιμάζει ωραία πιάτα. Αρχή με σουβλάκια ψητών λαχανικών (€6,5) που ήρθαν τραγανά και έδεναν γευστικά με κομμάτια από ταλαγάνι. Από τις έξι σαλάτες που προτείνει ο κατάλογος δοκιμάσαμε τη ζεστή πατατοσαλάτα (€6) που ήρθε σε τηγανάκι με μπέικον, άνηθο και μαϊντανό και συνοδευόταν από αραβικές πίτες και σος γιαουρτιού – ένα πιάτο που μέσα από την απλότητά του έβγαζε μια πικάντικη νοστιμιά. Από τα κυρίως, προσπέρασα το χοιρινό κότσι και το οσομπούκο που έρχονται σε πλατό για δύο άτομα και ενέδωσα σε ένα σνίτσελ (€7,5) που συνοδευόταν από τηγανητές πατάτες. Ήρθε τεράστιο, λεπτό, ωραία παναρισμένο και άψογα τηγανισμένο. Πραγματικά ωραίο πιάτο και χορταστικό. Μου άρεσε η χιουμοριστική πινελιά στον κατάλογο που προτείνει το πειρατικό πιάτο (€0) για τσιμπολόγημα από τα πιάτα των συνδαιτυμόνων σας. Θα κλείσεις με ένα ωραίο κοκτέιλ και θα ανανεώσεις σύντομα το ραντεβού σου στον όμορφο χώρο με τους φίλους σου.

☛Bock Beer, Σπύρου Δοντά 9, Μακρυγιάννη (Ακρόπολη), 210 9200369

Για τους συλλέκτες των... κεμπάπ

Στην αναζήτηση του καλού κεμπάπ αξίζει να κάνεις μια στάση στον Κυρ-Αρίστο στο Παλαιό Φάληρο – το κάνουν, άλλωστε, καθημερινά εκατοντάδες άλλοι. Κεμπαπτζίδικο με τα όλα του. Σάλα με αύρα άλλης εποχής και ευχάριστος σκεπαστός εξωτερικός χώρος που σφύζει από κόσμο. Εδώ εστιάζουν στη φρέσκια καλή ποιότητα στα κρεατικά, τα λαχανικά και στις φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες. Οι παραγγελίες έρχονται άμεσα στο τραπέζι και η ευγένεια του προσωπικού μετράει στα θετικά του μαγαζιού. Αρχή με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (€3,80) με διακριτικό σκορδάκι και ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά που τρώγεται ευχάριστα με τις ζεστές, ψητές, αλάδωτες πίτες. Το παστουρμαλί (€4,5), φτιαγμένο από τα χεράκια της κυρίας Δέσποινας, είναι περασμένο από το τηγάνι, με τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση από παστουρμά, κασέρι και ντομάτα. Το κεμπάπ, ζουμερό κι ευωδιαστό, ξεχειλίζει από πληθωρική νοστιμιά που συνοδεύεται από πίτα, ψητή ντομάτα και πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαϊντανό (€7,50) και σερβίρεται και σε μισή μερίδα (€4,50). Το σις μοσχάρι γάλακτος, με ευμεγέθη κομμάτια, θα ήταν πιο απολαυστικό αν ήταν λιγότερο ψημένο (€10) και η μισή μερίδα (€5,50) που δοκίμασα ήταν χορταστική. Άφησα για επόμενη επίσκεψη τις τηγανητές πατάτες με τα αυγά μάτια και το κασερλί κεμπάπ που έρχεται με πλούσιο λιωμένο τυρί και μέσα και απέξω. Πάντως, αν είσαι... συλλέκτης κεμπάπ, πρέπει να κάνεις τη βόλτα σου από τον Κυρ-Αρίστο.

☛Κυρ-Αρίστος, Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο, 210 9822320

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT