[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]
Ο Olaf Schuelke είναι ένας Γερμανός αρχιτέκτονας, φωτογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ, που τα τελευταία χρόνια ζει κι εργάζεται στην πόλη Γιανγκόν της Μιανμάρ. Της μεγαλύτερης χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.
Την Μιανμάρ την γνωρίζαμε μέχρι το 1989 ως Βιρμανία.
Η Βιρμανία, λοιπόν, απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1948, και το 1989 εγκαθιδρύθηκε στη χώρα στρατιωτική δικτατορία, από την οποία προέκυψε και η αλλαγή της ονομασίας.
Το 2010 διεξήχθησαν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές, μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια.
Από τότε η χώρα προσπαθεί να εκσυγχρονιστεί κοινωνικά, πολιτικά, αλλά και πολιτισμικά. Με τριάντα σχεδόν χρόνια καθυστέρηση, η Μιανμάρ έχει πλέον και την δική της πανκ ροκ κοινότητα, με τοπικά συγκροτήματα να ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο (Chaos In Burma, Kultureshock, Rebel Riot κ.α.)
Ο Schuelke, που έζησε το peak του underground punk στην Γερμανία την δεκαετία του '80, ακολουθεί με τον φακό του τις ολοκαίνουριες μουσικές υποκουλτούρες της χώρας, τα μέλη των οποίων θα φυλακίζονταν πάραυτα μέχρι και πριν από λίγα μόλις χρόνια.
Οι παρακάτω φωτογραφίες τραβήχτηκαν πριν από ένα παράνομο live, κάτω από μία γέφυρα στην πρωτεύουσα της χώρας.
"Οι συναυλίες δεν απαγορεύονται πλέον, αλλά χρειάζονται προέγκριση από το κράτος και τις δημοτικές αρχές. Μία διαδικασία τρομερής γραφειοκρατίας την οποία οι πανκς αποφεύγουν, ρισκάροντας την διακοπή της συναυλίας από την αστυνομία, πράγμα που συμβαίνει συνήθως μετά από λίγες ώρες", εξηγεί ο φωτογράφος.
"Παρ' όλα αυτά, το punk όχι απλά δεν έχει πεθάνει εδώ, αλλά μόλις γεννήθηκε."
σχόλια