Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Φωτ.: ΜΑΚΟS
2

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ χιονισμένους δημοφιλείς προορισμούς του χειμώνα, το θαλασσινό Πήλιο κρατά καλά κρυμμένη μια αύρα νησιού, ιδανική προέκταση των διακοπών για όποιον δεν έχει καμιά διάθεση να αναμετρηθεί με το ενδεχόμενο ενός απαγορευτικού στο πλοίο της γραμμής.

Όσοι δεν ξέρουν, ταυτίζουν το Πήλιο με τα αρχοντικά της Τσαγκαράδας, τα χιονισμένα λιφτ στα Χάνια, τις αιωνόβιες καστανιές της Πορταριάς και τις φασολάδες πλάι στο τζάκι. Νοτιότερα, το Πήλιο γίνεται αλλιώς, ένα χαμηλόφωνο τοπίο, που κρατά άθικτη τη θέα της θάλασσας, τις παραλίες κάτω από τα λιόδεντρα, τα πεύκα και τις φτελιές, όπου μπορείς να νοιώσεις τη γη μόνο δική σου ακόμη και το Δεκαπενταύγουστο, μια βλάστηση μεσόγεια στα μέτρα του ανθρώπου, νερά που κυλάνε δίπλα σε αιωνόβια πλατάνια, μποστάνια και η γαλήνια πλευρά της ξεκούρασης που αγνοεί το λάιφ-στάιλ, όταν στη βαλίτσα αρκεί μόνο ένα παρεό και ένα ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα. Γαλήνιες θάλασσες πάνω σε 60’s παραλίες στο εσωτερικό του Παγασητικού, από κείνες που οι μαμάδες που παραθερίζουν στα “ενοικιαζόμενα” κυνηγάνε ακόμη τον Γιωργάκη με ένα τάπερ κεφτεδάκια στο χέρι, μετά η μύτη του νομού στρίβει, αγκαλιάζει το Αιγαίο. Blue lagoon νερά, μοναχικοί κολπίσκοι-ό,τι πρέπει για φουσκωτό- μεταλλάσονται σταδιακά σε άγριες παραλίες με βυζαντινά εκκλησάκια και βράχια που θυμίζουν Σκωτία, από κει η βουτιά στις Κουκουναριές της Σκιάθου μόλις δέκα λεπτά θαλασσινή πορεία ως απέναντι.

Το καλοκαίρι εδώ περνά χωρίς beach bars και νυχτερινά ξεσαλώματα, με ένα μαγιό κι ένα φούτερ για τις νυχτερινές ψύχρες, ξυπόλητο, χωρίς ταυτότητα: ούτε εναλλακτικό, ούτε κοσμικό. Απλά ανθρώπινο, να το πλάσεις στα μέτρα σου.

  

Όσα αξίζουν

  • Η βόλτα για σμαραγδένιες βουτιές από τη Μηλίνα με βαρκάκι στα γειτονικά καταπράσινα ερημονήσια του Αλατά και της Πρασούδας.
  • Η θέα από το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου της Πάου και οι βουτιές στη γειτονική παραλία του Μπελιάν: μόνος ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο.

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Νοτιότερα, το Πήλιο γίνεται αλλιώς, ένα χαμηλόφωνο τοπίο, όπου μπορείς να νοιώσεις τη γη μόνο δική σου ακόμη και το Δεκαπενταύγουστο... Φωτο: MAKOS

  • Η μια ώρα πορεία από τον Πλατανιά στο Προμύρι από το παλιό (σηματοδοτημένο) μονοπάτι, με μια στάση στο βυζαντινό ξωκκλήσι της Αγίας Σοφίας-για να ακούσεις τον ήχο της σιωπής. Στο τέλος της διαδρομής, ελληνικός και πορτοκαλάδα ΕΨΑ στην πλατεία του Προμυρίου, ένα από τα ομορφότερα, διατηρημένα, αμφιθεατρικά χωριά του Νότιου Πηλίου.

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Το μονοπάτι που ενώνει Πλατανιά με Προμύρι... Φωτο: MAKOS

  • Να περάσεις όλη τη μέρα σου στις παραλίες της Αργαλαστής, Πάλτση και Ποτιστικά, τελειώνοντας με ένα μαγικό μοχίτο και αφ’ υψηλού θέα στο ηλιοβασίλεμα αραχτός στα κρεβάτια-καναπεδάκια του Climax, στα Ποτιστικά.
Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Πλατανιάς. Φωτο: MAKOS
  • Αν έχεις παιδιά σε τρυφερή ηλικία, το Μικρό είναι ο παράδεισός σου: μια απέραντη παραλία με ενοικιαζόμενα πάνω στο κύμα και πολλούς ομοίους σου που θα αναλάβουν το μπέιμπι-σίτινγκ - ή μάλλον το μπέιμπι-μπλουμ.

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Ποτιστικά. Φωτο: MAKOS

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Aν έχεις μικρά παιδιά το Μικρό είναι ο παράδεισός σου... Φωτο: MAKOS

  • Φημισμένος ψαρότοπος, ο γραφικός κόλπος του Κατηγιώργη θα σε χορτάσει καθημερινά με ζωντανούς αστακούς, αστακομακαρονάδες και κακαβιές σε τιμές αθηναϊκής αθερίνας.
  • Αν είσαι σέρφερ που προτιμά την ησυχία του, θα ταιριάξεις με τους ανέμους της Θεοτόκου.
  • Η Λύρη, το Καστρί και τα ονειρεμένα βράχια του Μουρτιά, η μικρή ακτογραμμή απέναντι από τη Σκιάθο, για όσους τις διακοπές τις ονειρεύονται σε 10 βήματα: από το ενοικιαζόμενο-ταβέρνα ως την ακρογιαλιά.

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Μικρό. Φωτο: MAKOS

  •  Ο Λαύκος, το πιο παραδοσιακό από τα χωριά της περιοχής, έχει πολλά όμορφα να σου πει: θέα στο βουνό και τη θάλασσα, τον παλιό ξυλόφουρνο που σχεδίασε ο μπαμπάς του Ντεκίρικο, ωραίους ξενώνες όπως το Αρχοντικό Παρίση (2423065856) και μια πλατεία-σκηνικό κάτω από τα πλατάνια, με το ωραιότερο στεριανό φαγητό, βλέπε κοψίδι και μαγειρευτά.
  • Η 20λεπτή πορεία πλάι στο νερό και κάτω από τα πεύκα, από τον Κατηγιώργη στο Βρωμονέρι, την πιο Καραϊβική-τιρκουάζ παραλία στο Νότιο Πήλιο.
  • Να εξερευνήσεις την περιοχή στη ράχη των αλόγων του Ερρίκου Λαφόρτ. Εκδρομές μονοήμερες ή διήμερες (6977871728)

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
O Λαύκος είναι το πιο παραδοσιακό χωριό της περιοχής.... Φωτο: MAKOS

 

Τι να δοκιμάσετε

Λιόψωμο, τυρόψωμο, τηγανοκουλούρα πασπαλισμένη με κατσικίσιο τυρί, τσιτσίραβλα, κρίταμα και αμπελοβλάσταρα τουρσί, τσίπουρο, πεταλίδες κρασάτες, γαλοτύρι, ριγανοκεφτέδες, στριφτή τυρόπιτα στο τηγάνι, αυγά με ντομάτα και πιπεριά, λικέρ κεράσι από βύσσινα, φρέσκο ψάρι, μελιτζάνα τουρσί, καραβιδομακαρονάδες, κακαβιά, αστακό, όστρακα και όλα τα γλυκά του κουταλιού.

 

Tα πιο νόστιμα

  • ΦΛΟΙΣΒΟΣ, Κατηγιώργης, 2423071071 

Ο Κατηγιώργης φημίζεται για το ψάρι και τον αστακό του, που δεν είναι ημέρας, αλλά ώρας, όσο και για τις χαμηλές τιμές του. Εδώ θα φάτε ψαρόσουπα πάνω στο κύμα και με τα πόδια στην άμμο, στα τραπεζάκια πάνω στην αμμουδιά, θα διαλέξετε το ψάρι που θα σας ψήσουν από την προθήκη, και μέχρι να ψηθεί θα δοκιμάσετε τσίπουρο με φρέσκα κρίταμα, τσιτσίραβλα και μύδια. Τον φωτισμό αναλαμβάνει η πανσέληνος.

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Προμύρι. Φωτο: MAKOS
 

  • ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ, Κατηγιώργης, 24230 71080

Ο Κατηγιώργης έχει δυό ταβερνάκια: τον Φλοίσβο και τον Σταμούλη. Στον Φλοίσβο πάμε για τη σούπα, στο Σταμούλη, που έχει πιο μπαλκωνάτη θέα, για τους τσιπουρομεζέδες και το ψάρι. Και οι δυό είναι το ίδιο καλοί, οπότε κρίνεις ανάλογα με την όρεξή σου.

  • Ο ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ, Μηλίνα, Άγιος Ανδρέας, 2423065518

Ολόφρεσκο ψάρι σε μια ταβέρνα για μυημένους της ψαροφαγίας. Θα ξεκινήσετε με τσίπουρο, κοπάνι που παστώνει ο ιδιοκτήτης, λεκατίκι και φρέσκια παλαμίδα στα κάρβουνα. 

  • ΕΛΕΝΗ, Αφειλιάνες, 2423071206

Στη μέση του καταπράσινου πουθενά, με απέραντη θέα στο Αιγαίο, η οικογένεια Βούλγαρη μαγειρεύει πιο σπιτικά-δεν-γίνεται, τις τοπικές σπεσιαλιτέ στην αυλή του σπιτιού της. Σπεσιαλιτέ το κουνέλι με δαμάσκηνα, το κατσικάκι με πατάτες στον ξυλόφουρνο, οι κολοκυθοκεφτέδες, τα τυλιχτάρια μελιτζάνας, το μοσχάρι σοφιγαδούρα με σκόρδο, ρίγανη και κεφαλοτύρι και τα νόστιμα γλυκά, όπως η λεμονόπιτα.

  • Η ΔΡΟΣΙΑ, Λαύκος πλατεία, 24230 65078

Η Κατερίνα Σφονφυλιά ψήνει κοντοσούβλι, γεμιστό μπιφτέκι, λουκάνικο και όλα τα ντόπια κρεατικά, βάζει κατσικάκι στη λαδόκολλα, φτιάχνει την πιο βελούδινη φάβα με το δικό της ελαιόλαδο, ανοίγει φύλλο και απογειώνει την έννοια της μαμαδίστικης πίτας, τηγανίζει τα ωραιότερα κεφτεδάκια και μαγειρεύει όλα τα καλοκαιρινά μαγειρευτά όπως δεν θα τα βρεις αλλού.

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Φλοίσβος. Φωτο: MAKOS

 

Γεύση
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

2 σχόλια