Ευκολάκια για την καλοκαιρινή κουζίνα

Ευκολάκια για την καλοκαιρινή κουζίνα Facebook Twitter
Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LIFO
1


 

Σε ένα ταψί κόψε πιπεριές, κολοκυθάκια, κρεμμύδια και ντοματίνια τσέρι. Ράντισε με λίγο ελαιόλαδο. Βάλε αλάτι, πιπέρι. Ψήσε στον φούρνο ή στο grill μέχρι να ψηθούν καλά τα λαχανικά. Παράλληλα, βάλε πλιγούρι ή κινόα ή κουσκούς να μουλιάσει σε ζεστό νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες στο κουτί κ.λπ. Σουρώνεις το πλιγούρι και το ρίχνεις στα ψητά λαχανικά. Ανακατεύεις, προσθέτεις χυμό λεμονιού και έξτρα λάδι και αλάτι, αν χρειάζεται, βασιλικό κομμένο και έχεις το επικότερο φαγητό.

Βράσε ρύζι Basmati σε ελαφρώς αλατισμένο νερό (250 γρ. ρύζι, 500 ml νερό), με ένα κλωναράκι lemongrass που το έχεις «σπάσει» λίγο ή τη φλούδα ενός λάιμ, μέχρι να ψηθεί. Θέλει περίπου δώδεκα λεπτά. Κατέβασέ το από τη φωτιά και άσε το ρύζι σκεπασμένο στην κατσαρόλα για ένα πεντάλεπτο. Πρόσθεσε 150 γρ. ζάχαρη, ανακάτεψε μέχρι να διαλυθεί στο ρύζι κι έπειτα πρόσθεσε και 300 ml γάλα καρύδας. Άφησε το μείγμα σκεπασμένο για δέκα λεπτά κι έπειτα πρόσθεσε 100 ml κρέμα γάλακτος. Σε αυτό το σημείο μπορείς να το φας ζεστό. Είναι υπέροχο, κρεμώδες και ελαφρύ. Αλλιώς, άδειασε το μείγμα σε ένα μπολ, σκέπασέ το με μία μεμβράνη και βάλ' το στο ψυγείο να παγώσει. Όταν θες να σερβίρεις (εδώ είναι, βέβαια, που σταματάει να είναι λάιτ όλο αυτό), χτυπάς στο μίξερ περίπου 300 ml κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει και να γίνει αρκετά σφιχτή. Στην κρέμα προσθέτεις το μείγμα από το ρύζι και το ανακατεύεις με κυκλικές κινήσεις για να ενωθούν. Το τρως και όπως είναι, αλλά μπορείς να κάνεις πολλά με αυτό. Σέρβιρέ το σε ένα με γάλο μπολ με συνοδευτικά! Θρυμματισμένα μπισκότα, μάνγκο, κεράσια. Είναι το πιο ωραίο ρυζόγαλο για το καλοκαίρι.

Άλειψε ροδάκινα με μαλακό βούτυρο ανάλατο, μετά πασπάλισέ τα με ζάχαρη και ρίξ' τα σε δυνατό φούρνο. Θα ψηθούν και θα καραμελώσουν σε 25 περίπου λεπτά μαξ. Τα τρως με παγωτό, σκέτα, όπως θες. Είναι η γεύση του καλοκαιριού στο πιο decadent. Εγώ τα φτιάχνω έτσι, μετά τα πολτοποιώ, τα περνάω από σουρωτήρι και τα βάζω στην παγωτομηχανή. Σορμπέ από καραμελωμένα ροδάκινα. Απλώς, με όλη αυτήν τη διαδικασία δεν είναι ευκολάκι.

Αμπελοφάσουλα ελαφρώς βρασμένα, χλωρή ή ξινομυζήθρα ή ένα άλλο μαλακό τυρί, καλό λάδι, χοντρό αλάτι και λίγη ντομάτα στο πλάι. Κολοκυθάκια στον ατμό, σαλάτα με φρέσκο δυόσμο και ντομάτα. Κανένα κρέας δεν μπορεί να νικήσει την καλοκαιρινή σαλάτα.

Μην υποτιμάς το ζελέ, αγαπημένε μου φίλε. Κάνε ό,τι σου κατέβει. Πάρε έτοιμα, χημικά πλαστικά που είναι η γεύση που θυμάσαι από τα παιδικά σου και κάνε πολύχρωμα παιχνίδια. Γίνε πιο σοφιστικέ και φτιάξε ζελέ με χυμούς φρούτων, με σιρόπια, με ζωμούς. Μάθε μόνο πώς πήζουν και θα μπορέσεις να φτιάξεις τα πάντα.

Μην υποτιμάς την πατατοσαλάτα. Πατάτες νέας εσοδείας βραστές, λίγος μαϊντανός, λίγο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο. That's it. Μπορείς και πιο πολύπλοκα, αλλά κι έτσι είναι μια χαρά. Και κρατάει και τέλεια στο ψυγείο.

Πεπόνι, γαρίδες βραστές ή καβούρι, αν είσαι billionaire, τσίλι, λάιμ. Λίγο fish sauce. Ψάξε τις ταϊλανδέζικες συνταγές. Αν βρεις τα υλικά, θα μπορέσεις να φτιάξεις πολλές συνταγές καυτερές και δροσερές και πικάντικες που είναι ό,τι πρέπει για μια μέρα «καυτερή».

Μην υποτιμάς τις σαλάτες με ζυμαρικά. Δεν θα σου πω καν τι να βάλεις μέσα. Απλώς θα δηλώσω ότι μια σαλάτα με ζυμαρικά στο ψυγείο κρατάει άνετα ένα διήμερο και αν δεν το παρακάνεις με μαγιονέζες, τυριά και κρέατα, είναι και μια σχετικά λάιτ φάση.

Το καλοκαίρι οφείλεις να έχεις φρούτα στο ψυγείο. Τα κεράσια κάνουν καλό – μαθαίνω ότι έχουν και μελατονίνη, θα κοιμάσαι καλύτερα. Καρπούζια και άλλα κόκκινα. Πεπόνια και ό,τι άλλο βρεις. Φάε να χορτάσεις χρώμα και γεύση και ενέργεια. Και τον χειμώνα βλέπουμε τι θα κάνουμε με τα κρέατα και τα βαριά.

Μην ανάβεις φούρνους. Μη φτιάχνεις κέικ και περίτεχνα φαγητά τα καλοκαίρια. Μην ξοδεύεις πάνω από είκοσι με τριάντα λεπτά στην κουζίνα. Δυο-τρεις κινήσεις και το φαγητό στο πιάτο. Μη σκέφτεσαι το φαΐ όσο έχει ήλιο και σαραντάρια, μεζεδάκια, κρύα πιάτα, μικρές ποσότητες, μην πίνεις αλκοόλ, είναι θάνατος το καλοκαίρι.


Σας φιλώ!

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Μια ερώτηση ... Το ρίζι πως μετα απο 150 γρ. ζάχαρη ειναι ακόμα "λαιτ" ? Η ζάχαρη είναι ότι χειρότερο , ακόμα και η κρέμα γάλακτος είναι "καλύτερη" απο σχεδόν ενα φλυτζάνι ζάχαρη .