Γιατροί προειδοποιούν για κινδύνους από τα τατουάζ σε όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

Γιατροί προειδοποιούν για κινδύνους από τα τατουάζ σε όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα Facebook Twitter
1

Γιατροί προειδοποιούν για τα τατουάζ όσους ανθρώπους έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και ισχυρίζονται πως θα μπορούσαν να κρύβει κίνδυνο επιπλοκών.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς μια γυναίκα με κυστική ίνωση η οποία είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνεύμονα παρουσίασε πόνο στο μηρό και στο γόνατο, σε σημεία που είχε κάνει τατουάζ.

Οι γιατροί λένε ότι όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις εάν σκέφτονται να κάνουν τατουάζ.

Αυτά τα φάρμακα χορηγούνται συχνά μετά από μεταμόσχευση οργάνου ή για την αντιμετώπιση αυτοάνοσων καταστάσεων όπως η νόσος του Crohn, ο λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Το ίδιο ισχύει και για όσους υποφέρουν από χρόνιες μακροχρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης.

«Γνωρίζουμε ότι σε αυτά τα άτομα, ο κίνδυνος λοιμώξεων είναι υψηλότερος, είτε πρόκειται για προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση είτε για τατουάζ ή piercing, γι' αυτό θα λέγαμε σε αυτές τις περιπτώσεις ότι πρέπει να είναι προσεχτικοί και να μιλήσουν με το γιατρό τους. Θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι όποιος τους κάνει το τατουάζ, χρησιμοποιεί τα κατάλληλα προϊόντα και ακολουθεί όλες τις πρακτικές για να κρατήσει τα πάντα αποστειρωμένα», δήλωσε ο William Wilson, ειδικός στον τραυματισμό και την ορθοπεδική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Queen Elizabeth και συν-συγγραφέας της έκθεσης.

Γράφοντας στο περιοδικό BMJ Case Reports, ο Wilson και οι συνεργάτες του περιγράφουν πώς μια 31χρονη γυναίκα παραπέμφθηκε σε κλινική ρευματολογίας στη Γλασκώβη, 10 μήνες αφότου έκανε ένα τατουάζ  στον μηρό της. Το γόνατό της ήταν πρησμένο και είχε πόνο στο πόδι της.

Ενώ είχε κάνει ένα άλλο τατουάζ στο άλλο της πόδι μερικά χρόνια πριν χωρίς προβλήματα, η γυναίκα διαπίστωσε ότι μόλις πάνω από μία εβδομάδα μετά από το νέο τατουάζ, πονούσε άσχημα. Ο πόνος ήταν τόσο οξύς που της χορηγήθηκε το συνθετικό οπιοειδές φάρμακο tramadol καθώς και παρακεταμόλη και το παυσίπονο nefopam.

Έλαβε επίσης ανοσοκατασταλτικά, για τη διαχείριση επιπλοκών από τη μεταμόσχευση και ινσουλίνη για τον διαβήτη σχετιζόμενο με την κυστική ίνωση.

Τίποτα ασυνήθιστο δεν παρατηρήθηκε μέσω εξετάσεων αίματος ή ακτίνων Χ, ενώ οι δοκιμές σε υγρό από το γόνατο δεν έδειξαν κανένα σημάδι μόλυνσης από βακτηρίδια ή μύκητες.

Ωστόσο, οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι ένας από τους μυς του μηρού είχε σοβαρή φλεγμονή. Μια βιοψία δεν έδειξε κανένα σημάδι μόλυνσης, αλλά επιβεβαίωσε τη μυϊκή φλεγμονή.

«Δεν μπορούμε να αποδείξουμε απολύτως ότι οφείλεται στο τατουάζ, αλλά λόγω της χρονικής στιγμής, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται μια εβδομάδα μετά το τατουάζ, στο σημείο όπου το είχε κάνει, οδηγούμαστε στο να συμπεράνουμε πως σχετίζεται. Το συμπέρασμα είναι ότι θα μπορούσε να είναι βακτήρια που έχουν εισέλθει εκεί, ή θα μπορούσε να είναι μια αντίδραση σε μια τοξίνη, όπως ίσως το μελάνι», πρόσθεσε ο γιατρός.

Η γυναίκα έλαβε φυσιοθεραπεία και ένα χρόνο μετά το τατουάζ η κατάσταση βελτιώθηκε, με την ομάδα να σημειώνει ότι μετά από τρία χρόνια δεν πονούσε πλέον.

Η ομάδα που συνέγραψε την μελέτη συστήνει στους γιατρούς να αυξήσουν τους πιθανούς κινδύνους για τα τατουάζ στους ασθενείς και να εξετάσουν την επίδραση των τατουάζ όταν διαγνώσουν παρόμοιες καταστάσεις.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σπάνιο περιστατικό ή να αντιπροσωπεύει μια υπο-διάγνωση για ασθενείς που παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα και είχαν κάνει τατουάζ», γράφουν ωστόσο.

Mε πληροφορίες από Guardian

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ