Πέντε εύκολες συνταγές με καλοκαιρινά υλικά

Πέντε εύκολες συνταγές με καλοκαιρινά υλικά Facebook Twitter
0

Οι καλοκαιρινές βραδιές στην πόλη είναι πιο όμορφες αν τις αφήσεις να σε τυλίξουν με τη γοητεία τους, έχοντας δίπλα σου αγαπημένα πρόσωπα με τα οποία μπορείς να μοιραστείς νόστιμα πιάτα, φτιαγμένα από τα χέρια σου. Όπως και να το κάνεις, ένα χειροποίητο φαγητό σε φέρνει πιο κοντά με την παρέα σου απ' ό,τι το ντελίβερι της γειτονιάς.


Αλλά ο καλοκαιρινός χρόνος είναι πολύτιμος για να τον καταναλώνεις πάνω από την κατσαρόλα. Αυτό που χρειάζεσαι είναι να μπεις στην κουζίνα σου και να μαγειρέψεις εύκολες και γρήγορες συνταγές με υλικά της εποχής, να ασχοληθείς δηλαδή με τη μαγειρική τόσο όσο χρειάζεται για να προσφέρεις αγάπη στις δικούς σου και χαλάρωση στον εαυτό σου.

Πέντε εύκολες συνταγές με καλοκαιρινά υλικά Facebook Twitter
Οι σεφ Μάριος Πιρπιρίδης και Μανώλης Μαυριγιαννάκης ηγούνται της κουζίνας του «Point a» bar & restaurant στο roof garden του ξενοδοχείου Herodion. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι καλοκαιρινές βραδιές στην πόλη είναι πιο όμορφες αν τις αφήσεις να σε τυλίξουν με τη γοητεία τους, έχοντας δίπλα σου αγαπημένα πρόσωπα με τα οποία μπορείς να μοιραστείς νόστιμα πιάτα, φτιαγμένα από τα χέρια σου.


Οι σεφ Μάριος Πιρπιρίδης και Μανώλης Μαυριγιαννάκης ηγούνται της κουζίνας του «Point a» bar & restaurant στο roof garden του ξενοδοχείου Herodion. Εκεί, κάτω από την Ακρόπολη, τιμούν στην κουζίνα τους τα εποχικά υλικά και προτείνουν συνταγές με τόλμη, διάθεση και φαντασία.

«Με λίγα υλικά μπορείς να ετοιμάσεις φαγητό χωρίς να πρέπει να διαθέσεις πολλές ώρες στην κουζίνα» αναφέρουν. Για τη LiFO δημιούργησαν συνταγές που δεν μας βάζουν δύσκολα αλλά μας χαρίζουν της χαρά της δημιουργικότητας.

Λουκουμάδες με μανούρι και μέλι

Πέντε εύκολες συνταγές με καλοκαιρινά υλικά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά

Για το μείγμα 1

500 γρ. αλεύρι

1 φακελάκι μαγιά

30 γρ. μέλι

550 ml νερό

Μείγμα 2

400 γρ. μανούρι

40 ml κρέμα γάλακτος

Σχοινόπρασο (προαιρετικά)

Μείγμα 3

8 φύλλα δυόσμος

20 γρ. σουσάμι

100 γρ. μέλι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με σύρμα τα υλικά από το μείγμα 1 μέχρι να γίνει χυλός. Αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα.


Στο μούλτι χτυπάμε τα υλικά από το μείγμα 2 μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή κρέμα. Πλάθουμε και δίνουμε στους λουκουμάδες το σχήμα που θέλουμε. Τοποθετούμε σε ταψί και βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη να σφίξουν.


Μόλις παγώσουν τους βουτάμε στον χυλό και τους τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι, ψιλοκομμένο δυόσμο και μέλι.

Σπαγγέτι με γαρίδες, τσίλι και παντζάρι

Πέντε εύκολες συνταγές με καλοκαιρινά υλικά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 2 άτομα

200 γρ. σπαγγέτι Νο.6

1/2 κ. γαρίδες

100 γρ. βολβός παντζαριού

1 σκελίδα σκόρδο

1 πιπεριά τσίλι

100 ml ζωμός γαρίδας (μπισκ)

100 γρ. κρέμα γάλακτος

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Σχοινόπρασο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις ψιλοκόβουμε. Τα κελύφη τα βράζουμε και τα κάνουμε ζωμό. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, την πιπεριά τσίλι και το σχοινόπρασο. Τρίβουμε το παντζάρι στο τρίφτη.

Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε ελαφρά τις γαρίδες, ρίχνουμε το σκόρδο, το τσίλι και το τριμμένο παντζάρι. Συμπληρώνουμε με τον ζωμό και την κρέμα γάλακτος και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σε κατσαρόλα με άφθονο νερό και αλάτι βράζουμε το σπαγγέτι στον χρόνο που γράφει στη συσκευασία και σουρώνουμε. Προσθέτουμε το σπαγγέτι στη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με σχοινόπρασο.

Πράσινη σαλάτα με τόνο

Πέντε εύκολες συνταγές με καλοκαιρινά υλικά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 2 άτομα

1 αντιδοσαλάτα

50 γρ. ρόκα baby

1 ματσάκι νεροκάρδαμο

50 γρ. κινόα

20 γρ. φύτρες παντζάρι

15 γρ. φύτρα σκόρδο

1 ροδάκινο κομμένο σε φέτες

½ κρεμμύδι ξερό τηγανητό

20 γρ. κορν φλάουρ

400 γρ. τόνος φρέσκος

Υλικά για το dressing

Χυμός από 2 λάιμ και το ξύσμα

1 ροδάκινο

Τζίντζερ

1/2 σκελίδα σκόρδο

30 γρ. κρεμμύδι ξερό

100 γρ. ντοματίνια

1 κ.γ. σόγια

20 γρ. ζάχαρη

1/5 του μάτσου κόλιανδρο

40 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένουμε τα σαλατικά και τα στεγνώνουμε καλά. Τα τοποθετούμε σε μπολ μαζί με την κινόα και το ροδάκινο που έχουμε κόψει σε φέτες. Προαιρετικά, τα περνάμε από τη σχάρα.

Βάζουμε όλα τα υλικά του dressing στο μούλτι και τα πολτοποιούμε. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτά μπαστουνάκια, το περνάμε από κορν φλάουρ και το τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθεί και να γίνει τραγανό.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στον τόνο και σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τον περνάμε για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά. Τον αφήνουμε να κρυώσει και τον κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τοποθετούμε τον τόνο πάνω από την σαλάτα με το dressing και, τέλος, προσθέτουμε από πάνω τα τηγανητά κρεμμύδια.

Ψητά λαχανικά με ζαμπόνι Νάξου

Πέντε εύκολες συνταγές με καλοκαιρινά υλικά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 2 άτομα

1 μελιτζάνα

2 κολοκύθια

1 κρεμμύδι

1 ντομάτα

3 πολύχρωμες πιπεριές

20 φέτες ζαμπόνι Νάξου

200 γρ. ξινομυζήθρα

100 γρ. ελαιόλαδο

Υλικά για το dressing πιπεριάς

1 πιπεριά κόκκινη

2 πιπεριές κίτρινες

½ σκελίδα σκόρδο

50 ml ελαιόλαδο

30 ml ξίδι

1πρέζα αλάτι

1 πρέζα πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες (δεν τα αλατίζουμε επειδή το ζαμπόν είναι αλμυρό), τα λαδώνουμε και τα περνάμε από τη σχάρα. Τοποθετούμε όλα τα λαχανικά το ένα πάνω στο άλλο, προσθέτουμε μια κουτάλια ξινομυζήθρα στη μέση και τα τυλίγουμε με το ζαμπόνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15 λεπτά.


Για το dressing:

Ψήνουμε τις πιπεριές ολόκληρες στη σχάρα, τις ξεφλουδίζουμε και τις τοποθετούμε στο μούλτι με τα υπόλοιπα υλικά του dressing και πολτοποιούμε.

Προαιρετικά, προσθέτουμε βασιλικό. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με το dressing.

Churros με μους ρυζόγαλο και φρέσκα φρούτα εποχής

Πέντε εύκολες συνταγές με καλοκαιρινά υλικά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 4-6 μερίδες

Για το ρυζόγαλο

60 γρ. ρύζι γλασέ

180 γρ. νερό

0,5 lt γάλα

60 γρ. ζάχαρη

1 πρέζα βανίλια

30 γρ. κορν φλάουρ

10 γρ. φύλλα ζελατίνας
0,5 lt κρέμα γάλακτος

Υλικά για τα churros

150 γρ. νερό

20 γρ. βούτυρο

15 γρ. ζάχαρη

1 πρέζα βανίλια

80 γρ. αλεύρι

2 αυγά

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Για το ρυζόγαλο

Βράζουμε για 8 λεπτά το ρύζι στο νερό. Προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να βράσει. Όταν δέσει, το ρυζόγαλο είναι έτοιμο. Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε νερό, στραγγίζουμε και τις προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας καλά.

Τέλος, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και, αφού έχει κρυώσει το μείγμα του ρυζόγαλου με τη ζελατίνη, αναμειγνύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.


Για τα churros

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά έως ότου να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Έπειτα, το βάζουμε στο μίξερ και το χτυπάμε για μισό λεπτό. Προσθέτουμε σταδιακά τα δύο αυγά.

Τέλος, απλώνουμε μια λαδόκολλα σ' ένα ταψί και βάζουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής. Με το κατσαρό κορνέ «κόβουμε» τα churros σε μήκος 6-7 εκατοστών και τα τηγανίζουμε σε λάδι.

Σερβίρουμε και προαιρετικά προσθέτουμε φρούτα εποχής της επιλογής μας, ανακατεμένα με ζάχαρη και αρωματισμένα με λίγο λικέρ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ