Εντυπώσεις από το Plissken Festival

Εντυπώσεις από το Plissken Festival Facebook Twitter
1

 

Εντυπώσεις από το Plissken Festival Facebook Twitter
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μαΐδης/ GREKAMAG.gr

Πριν τις εντυπώσεις από το φετινό Plissken αρχή με μια ερώτηση: Γιατί το Plissken είναι μουσικό φεστιβάλ και δεν το παίζει μουσικό φεστιβάλ;(όχι δεν είναι μόνο το line up)

Απάντηση:

1.

Ο χώρος που έχει επιλεγεί είναι κατάλληλος για την διεξαγωγή του event. Που θα πει, ο κόσμος είναι σε θέση να παρακολουθήσει με ασφάλεια και άνεση το θέαμα χωρίς να στριμώχνεται σαν σαρδέλα. Το πώς θα γίνει αυτό αφορά τους διοργανωτές οι οποίοι σύμφωνα με την ζήτηση των εισιτηρίων πρέπει να επιλέγουν το κατάλληλο μέρος. Ο ήχος πρέπει να είναι όσο καλύτερος γίνεται.

2.

Ο χρόνος των θεατών είναι ότι πολυτιμότερο έχουν σε τούτη την σύντομη ζωή που ζούν. Δεν γίνεται να τους τον ροκανίζεις με σαχλές καθυστερήσεις. Στο Plissken οι αλλαγές γινόντουσαν με Βρετανική ακρίβεια. Μέσα σε δέκα λεπτά, άντε λίγο παραπάνω για τους Swans, όλα ήταν έτοιμα. Παρακολουθούσαμε τους τεχνικούς σε εκείνο το δεκάλεπτο να τα ετοιμάζουν όλα. Εικόνα-σοκ για όλους εμάς που θεωρούμε δεδομένη την αναμονή στις συναυλίες δεκαετίες τώρα. Γιατί όλα εδώ λειτουργούν ρολόι; Μήπως επειδή κάποιοι είναι πιο σοβαροί από τους άλλους;

3.

Το Line up σου πρέπει να έχει ταυτότητα. Αυτό το λίγο από όλα, το «βάλε-βγάλε-να το αφήσω;» με τα ονόματα πρέπει κάποιοι στιγμή να τελειώσει. Τι θες τελικά να μας παρουσιάσεις; Διεθνή ονόματα του ροκ; Έντεχνο; Jazz; ή καλή ώρα όπως το Plissken κυρίως φρέσκο υλικό με παλιούς που εξακολουθούν να ορίζουν το σήμερα της μουσικής; Πρέπει να αποφασίσεις.

Εντυπώσεις από το Plissken Festival Facebook Twitter
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μαΐδης/ GREKAMAG.gr

Μερικές εντυπώσεις από το φετινό γενέθλιο πάρτι του Plissken από την αρχή μέχρι τους Swans. Δυστυχώς Simian Mobile Disco δεν μπόρεσα να δω διότι ο συνδυασμός πρωινή δουλειά-καθημερινή -ηλικία δεν με άφησε:

Son Lux: Τι μορφή ο Ryan Lott! Όπου «μορφή» βάλτε έναν νέο άνθρωπο με ωραία φωνή και καλοδουλεμένο υλικό. Ζούσε τα κομμάτια στην σκηνή χωρίς καθόλου πόζα. Είναι δύσκολο να αφήσεις την πόζα στην απέξω σε μια (ψηφιακή) εποχή που ορίζεται από αυτή. Με ανάγκασε να τον ψάξω περισσότερο σήμερα μετά την χθεσινή του εμφάνιση.

Lee "Scratch" Perry: Γκουρού. Πάνω-κάτω στην σκηνή του Plissken σαν να βλέπεις την ιστορία της Ρεγκε να περνάει μπροστά από τα μάτια σου. Και τι πιο ωραίο να σου τραγουδάει «Happy Birthday» για τα τέταρτα γενέθλια σου αυτός ο παππούς-θρύλος από την Τζαμάικα; A! και αγαπητέ εσύ που ρώτησες «τι είναι όλα αυτά που φοράει;» να ξέρεις ότι όλα αυτά τα έχουν αντιγράψει οι νεώτεροι για να φανούν κουλ με πολλές φορές αστεία αποτελέσματα. Αυτός είναι κουλ επειδή δεν τον νοιάζει το πώς φαίνεται γιατί σε αυτή την φάση του έχει ήδη γράψει την ιστορία του στη μουσική. Επίσης, ο μπάφος μόνο δεν αρκεί για να πάρεις μυρωδιά από τη μουσική της Τζαμάικας.

The Bug: Όχι ο ήχος που προτιμώ. Μου φάνηκε μονοδιάστατος αλλά μάλλον η γνώμη μου δεν μετράει. Αν και η αγάπη μου για την Ninja Tune είναι μεγάλη (Bonobo, The Cinematic Orchestra, Coldcut, Dj Food κ.τ.λ) εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι εντελώς διαφορετικό. Έχει και στην Αθήνα ένα σκληρό πυρήνα θαυμαστών που μάλλον ικανοποιήθηκε.

Swans: Εμπειρία. Τι λάθη έκαναν ή δεν έκαναν στο live τους δεν έχω ιδέα. Μπήκα σε ένα τριπάκι για όση ώρα κράτησε και δεν ήθελα να βγω. Δεν ήθελα να πάρω τα μάτια μου από την σκηνή λες και παρακολουθούσα κάποια θεατρική παράσταση ή κινηματογραφική ταινία και θα έχανα την συνέχεια. Άψογο, προσηλωμένο στην σκηνή, κοινό.

Εύχομαι στο Plissken να κρατήσει για πολλά χρόνια μα πάνω από όλα να κρατήσει χαρακτήρα. Χρόνια πολλά!


Ωραίο βίντεο απο την χθεσινή εμφάνιση των Swans:


 

Μουσική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια
ποπο κρίμα να έχουμε τόσο διαφορετική άποψη... αλήθεια με αυτά που διάβασα ένιωσα λες και πήγα σε άλλο live. με το πρώτο σκέλος συμφωνώ σε όλα εκτός από to 3. αν και μου άρεσαν σχεδόν όλα τα ονόματα τα θεώρησα εξαιρετικά άσχετα μεταξύ τους. (lee "scratch" perry με swans και simian mobile disco μαζί? ότι να'ναι δηλαδή...). όσον αφορά τις μπάντες, son lux δυστυχώς δε πρόλαβα να δω (μιας και όπως αναφέρθηκε και στο άρθρο πίστευα ότι θα υπάρξει η κλασική καθυστέρηση και θα βγει μια ώρα μετά). lee "scratch" perry χάααλια... δε μου άρεσε καθόλου. the bug λάτρεψα (ήδη μου άρεσε πολύ και τον άκουγα καιρό αλλά ειδικά με το live ξετρελάθηκα) και οι swans μου φάνηκαν σχεδόν φρικτοί. αν και μου άρεσαν αρκετά κομμάτια τους πριν τους δω live, στο plissken όταν παίξανε απλά σχεδόν παρακάλαγα να τελειώσουν. τρομερή βαβούρα, μονοτονία, τα κομμάτια τραβηγμένα από τα μαλλιά σε διάρκεια. γενικώς δεν. (αλλά οκ άποψη μου)