Botrini's:Τρως σαν να βρίσκεσαι σε θεατρική σκηνή

Botrini's:Τρως σαν να βρίσκεσαι σε θεατρική σκηνή Facebook Twitter
0
Botrini's:Τρως σαν να βρίσκεσαι σε θεατρική σκηνή Facebook Twitter
Στόχος όλης της ομάδας του Έκτορα είναι να προσφέρει αυτό που αποκαλούμε «προσιτή γαστρονομία», και το πετυχαίνει με τον καλύτερο τρόπο...

Σαν να βρίσκομαι σε θεατρική σκηνή, αυτή είναι η αίσθηση που μου προσφέρει η ανοιχτή κουζίνα του Botrini's, με τη μαγειρική ομάδα να ετοιμάζει τα πιάτα με φοβερή επιμέλεια. Οι μάγειρες, προσηλωμένοι, δίνουν με ακρίβεια την τελική πινελιά στο πιάτο, τοποθετώντας άνθη, αλμυρίδες, ζελεδάκια, και στήνουν πιάτα εντυπωσιακά, που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Όπως ένας λογοτέχνης στήνει με δεξιοτεχνία την ατμόσφαιρα του βιβλίου του, έτσι κι ο Έκτορας βάζει με πάθος την προσωπική του σφραγίδα. Ο chef/patron Έκτορας Μποτρίνι συνεχώς εξελίσσει τα πιάτα και τις τεχνικές του. Δεν είναι τυχαίο που έχει διακριθεί με 1 αστέρι Michelin και έχει συγκεντρώσει 25 διαφορετικές βραβεύσεις. Αεικίνητος, σφύζει πάντα από ζωντάνια και διευθύνει με τη μαγειρική μπαγκέτα του τις κουζίνες των τριών εστιατόριων του σε Κέρκυρα, Αθήνα και Ρόδο, στα οποία θα προστεθεί ένα ακόμα στη Μύκονο, με φιλοσοφία «meat and lobster». Στο εστιατόριο Botrini's στο Χαλάνδρι ο Έκτορας παντρεύει τις παραδοσιακές γεύσεις με τη μοριακή κουζίνα, έχοντας στο πλευρό του δύο ικανότατους sous-chefs, τους Νίκο Μπίλλη και Τάσο Στεφάτο, που ακολουθούν συνειδητά τον δρόμο της εξέλιξης.

Botrini's:Τρως σαν να βρίσκεσαι σε θεατρική σκηνή Facebook Twitter
Χταπόδι καρπάτσιο γεμιστό με ταρτάρ θαλασσινών, αφρό από ζωμό του χταποδιού, δίπλα πατάτα καολίν –φτιαγμένη απέξω όπως κάνουν την πορσελάνη–, γεμισμένη με μαγιονέζα σκόρδου, και στην άκρη ένα ζελεδάκι ούζου.

Κάθε πιάτο του σεφ ερεθίζει πρώτα το μάτι πριν συναρπάσει τις υπόλοιπες αισθήσεις σου. Άφωνη έμεινα όταν ήρθε ο δίπατος διαφανής γαλάζιος δίσκος. Κάτω από το γυαλί διέκρινα άμμο και βότσαλα, ενώ επάνω φιγουράριζαν αραχνοΰφαντες φέτες καπνιστού ξιφία καρπάτσιο σε συνταγή που ακολουθούν οι ψαράδες στη νήσο Έλβα, οι οποίες συνοδεύονταν με νεραντζοσαλάτα κερκυραϊκή, βραχάκια από κουρκουμά, τραγανή σαλικόρνια (αλμυρίδα) και στο κέντρο σορμπέ από πιπεριά χαλαπένιο. Οι διαφορετικές υφές και τα υλικά ισορροπούσαν μαγικά, ξεδιπλώνοντας στον ουρανίσκο τις πολύπλοκες γεύσεις τους – έκρηξη νοστιμιάς που απογείωνε το εσπεριδοειδές και συμπλήρωνε με τη δροσιά του το διακριτικά πικάντικο σορμπέ (€19). Πιάτο για πολλά αστέρια, που καταγράφεται στη γευστική μνήμη. Ακολούθησε σε ανάλογο σκεύος εξαιρετικό «χταπόδι στο φυσικό του περιβάλλον». Χταπόδι καρπάτσιο γεμιστό με ταρτάρ θαλασσινών, αφρό από ζωμό του χταποδιού, δίπλα πατάτα καολίν –φτιαγμένη απέξω όπως κάνουν την πορσελάνη–, γεμισμένη με μαγιονέζα σκόρδου, και στην άκρη ένα ζελεδάκι ούζου (€22). Κορυφαία στιγμή ήταν η αλλιώτικη «καρμπονάρα», όπου το καλαμάρι ήταν δουλεμένο και κομμένο σαν πάστα και συνοδευόταν, στο μπολ που σερβιρίστηκε, με αυγά αχινού, αυγό κότας, μπέικον και τρούφα. Ονειρεμένο! Το ριζότο «Al nero, Η σκοτεινή πλευρά της σελήνης» (€21) δικαιολογούσε απόλυτα την ονομασία του, φτιαγμένο με παλαιωμένο ρύζι ακουαρέλο, σωστά χυλωμένο, με βούτυρο καραβίδας, μελάνι σουπιάς, αχινό και έντονη τη γεύση πορτοκαλιού. Πιάτο γοητευτικό. Το «Fantasy Lambia» (€29) μας πρόσφερε πλουσιοπάροχα τρεις παραλλαγές του αρνιού. Ήρθε σε μπολάκι με μαγειρίτσα ευωδιαστή και πληθωρική, ακολούθησε τρυφερό αρνί μπρεζέ με ρεβίθια και αέρα από λεμόνι με πληθωρική νοστιμιά και ο κύκλος έκλεισε με ωραία λιχουδιά από χειροποίητο πιτάκι σε ρολό γεμιστό με αρνάκι, ντομάτα, γιαούρτι και δυόσμο. Το επιδόρπιο, ευφάνταστο, ένα αποδομημένο τζατζίκι (€13) σε γλυκό.

Botrini's:Τρως σαν να βρίσκεσαι σε θεατρική σκηνή Facebook Twitter
Στο εστιατόριο Botrini's στο Χαλάνδρι ο Έκτορας παντρεύει τις παραδοσιακές γεύσεις με τη μοριακή κουζίνα...


Εντυπωσιακό όσο και εξαιρετικό παιχνίδι αλμυρού-γλυκού χάρισε το Corek à la Greca (€13), παγωτό τσουρέκι με κρέμα κανέλας με μαχλέπι και μαστίχα. Μεγάλο ατού της σάλας ο σομελιέ Δημήτρης Μανωλάκος. Ευγενής και ενημερωμένος, παντρεύει ιδανικά τα πιάτα με τις οινικές επιλογές του από τον παγκόσμιο αμπελώνα. Στόχος όλης της ομάδας του Έκτορα είναι να προσφέρει αυτό που αποκαλούμε «προσιτή γαστρονομία», και το πετυχαίνει με τον καλύτερο τρόπο. Στο Botrini's μπορείς να βρεις το «μενού ανακάλυψης» τεσσάρων πιάτων με 40 ευρώ και το μενού degustation έντεκα πιάτων με 80 ευρώ.

☛Botrini's, Βασιλέως Γεωργίου Β' 24Β, Χαλάνδρι, 210 6857323

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM