Μια βραδιά στον Γιάννη Κότσιρα με τη ροκ μπάντα του

Μια βραδιά στον Γιάννη Κότσιρα με τη ροκ μπάντα του Facebook Twitter
0

 

Με καινούργιο δίσκο στις αποσκευές του (το άλμπουμ ''Ό,τι θυμάσαι δεν πεθαίνει'' σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου και στίχους Οδυσσέα Ιωάννου), ο ερμηνευτής και τραγουδοποιός Γιάννης Κότσιρας εμφανίστηκε για τρία συνεχόμενα Σάββατα του Μάρτη στο Passport του Πειραιά. Για την ακρίβεια, τρία Σάββατα και μία Παρασκευή, αφού η προσέλευση του κόσμου ''σήκωνε'' ακόμη μία έξτρα παράσταση.

 

Δεν ανήκω στους φαν του Κότσιρα, αν και το ''Τσιγάρο'' που του έγραψαν η Ευανθία Ρεμπούτσικα και η Ελένη Ζιώγα, με είχε συντροφεύσει καθ'όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας μου το 1997. Λίγο μετά ανακάλυψα την ''Αλεξάνδρεια'', πάλι της Ρεμπούτσικα σε στίχους του Άρη Δαβαράκη, ίσως το καλύτερο τραγούδι που έχει πει ο Κότσιρας, κι από κει και πέρα, κάτι μελωμένα του τύπου ''Κορίτσι μου νά'σαι καλά'' και ''Άγγιξε με, ζάλισε με, πάρε με ψηλά'', φχαριστώ, αλλά όχι του γούστου μου.

 

Κι ενώ ο Κότσιρας είναι απλά ο Κότσιρας, όχι ένας τραγουδιστής - φαινόμενο, αλλά σίγουρα ένας άρτιος τραγουδιστής θά'θελα να σταθώ σε δύο επιμέρους θετικά σημεία της παράστασης του: Στην ορχήστρα του και στη Βίκυ Καρατζόγλου, τη γυναικεία παρουσία δίπλα του.

 

Φυσικά και πρόκειται περί γούστου του καθενός, διότι τα ''μελωμένα'' ανήκουν στα πιο δημοφιλή τραγούδια του ερμηνευτή εδώ και μία 15ετία τουλάχιστον. Ήταν τότε που ο Κότσιρας πήγαινε να γίνει κάτι σαν διάδοχος του Γιάννη Πάριου, αλλά ως λαϊκός τραγουδιστής που είναι κατά βάθος, άλλαξε ρότα και προχώρησε σε συνεργασίες, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο επιτυχημένες από καλλιτεχνικής κυρίως άποψης: Από τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα μέχρι τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Κώστα Λειβαδά και τον Μανώλη Φάμελλο. Στο σημείο αυτό θα παρακάμψω το ατυχές revival του θρυλικού ''Δρόμου'' των Μ. Πλέσσα - Λ. Παπαδόπουλου με τη φωνή του (το ίδιο θα μπορούσα να πω και για ''Το Άξιον Εστί'' των Μ. Θεοδωράκη - Ο. Ελύτη) και θα προτιμήσω να εστιάσω στη συμμετοχή του σε δουλειές νεότερων τραγουδοποιών (Στάθης Δρογώσης, Δημήτρης Αρναούτης), στοιχείο που, αν μη τι άλλο, τον τιμάει ως καλλιτέχνη ''γενναιόδωρο''.

 

Τα τραγούδια αυτά, των νεότερων συναδέλφων του δηλαδή, δεν τα λέει στο πρόγραμμα του κι είναι λογικό κι επόμενο. Πως να στηρίξεις κομμάτια από δουλειές άλλων όταν έχεις τη δική σου δισκογραφία να υπηρετήσεις; Ή, ακόμη κι αν δε συμβαίνει αυτό, πως να στερήσεις από τον κόσμο να ενώσει τη φωνή του με τη φωνή του τραγουδιστή στο πιο κοσμαγάπητο παλιό λαϊκό ρεπερτόριο; Παρεμπιπτόντως, στο Passport ο Κότσιρας δεν τραγούδησε ούτε το ''Ένα βράδυ πού'βρεχε μονότονα'' του Γούναρη, ούτε τα ''Μαύρα μάτια σου'' του Μανώλη Αγγελόπουλου, κομμάτια που συνήθως λέει στα live του. Τη μερίδα του λέοντος στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, το πιο λαϊκό - ας το πούμε -, πήραν τα δύο ποτ-πουρί του εν είδει tribute στον Γιάννη Πουλόπουλο και τον Δημήτρη Μητροπάνο. Με τον μακαρίτη τον Μητροπάνο, άλλωστε, ευτύχησε να συνεργαστεί και γι'αυτό θέλησε να τον ''παρουσιάσει'' στο κοινό ως τον σημαντικότερο τραγουδιστή που γνώρισε. Εννοείται πως το κοινό εκτίμησε την επιλογή του συγκεκριμένου ρεπερτορίου και τον καταχειροκρότησε.

 

Ακολούθησαν ή, σωστότερα, παρεμβλήθηκαν κομμάτια από τον τελευταίο του δίσκο μαζί με μερικά του Μαχαιρίτσα, του Μάλαμα, του Ζερβουδάκη, του Πασχαλίδη, του Δουρδουμπάκη, του Μιτζέλου, της Ρεμπούτσικα, αλλά και αρκετά δικά του. Συνειδητοποίησα μάλιστα πως κάποια απ'αυτά ήταν ραδιοφωνικές επιτυχίες του κοντινού παρελθόντος, δίχως να γνωρίζω πως είχαν γραφτεί από τον ίδιο. Γενικά, εκτιμώ τους ερμηνευτές που σε κάποια στιγμή τολμούν να δημοσιοποιήσουν την προσωπική συνθετική δουλειά τους, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος.

 

Κι ενώ ο Κότσιρας είναι απλά ο Κότσιρας, όχι ένας τραγουδιστής - φαινόμενο, αλλά σίγουρα ένας άρτιος τραγουδιστής (η λέξη ''γλυκόλαλος'' του ταιριάζει γάντι) και άκρως επικοινωνιακός ως καλλιτέχνης, θά'θελα να σταθώ σε δύο επιμέρους θετικά σημεία της παράστασης του: Στην ορχήστρα του και στη Βίκυ Καρατζόγλου, τη γυναικεία παρουσία δίπλα του.

 

Η μπάντα του Κότσιρα είναι κατά βάση ηλεκτρική και οι μουσικοί του ροκάρουν ασύστολα: Ο έμπειρος Άκης Κατσουπάκης στα πλήκτρα και τις ενορχηστρώσεις, ο Κώστας Μιχαλός με τα α λα Mark Knopfler κιθαριστικά σολαρίσματα του, ο Άκης Γαβαλάς στα νευρώδη ντραμς, ο Γιάννης Γρυπαίος στο μπάσο, μέχρι και ο Βαγγέλης Μαχαίρας, ο μοναδικός λαϊκός οργανοπαίχτης στο σχήμα. Αν παρατηρούσε κανείς τον ντράμερ Γαβαλά να σιγοτραγουδάει τα κομμάτια, στα οποία δε χρειαζόταν να παίξει ο ίδιος, θα καταλάβαινε πόσο δεμένο team είναι, και με τον leader τους, τον Κότσιρα εν προκειμένω, αλλά και μεταξύ τους οι μουσικοί.

 

Τη Βίκυ Καρατζόγλου, τέλος, δεν την ήξερα. Μία καθαρόαιμη λαϊκή ερμηνεύτρια με εναλλακτικό look και, πάνω απ' όλα, μια δυνατή καθάρια φωνή. Τραγούδησε εξαιρετικά τα ''Διόδια'' του Σταύρου Σιώλα ντουέτο με τον Κότσιρα, κραουνακικά τραγούδια της Τσανακλίδου και της Πρωτοψάλτη, καθώς και μία σύνθεση του Μπάμπη Βαρθακούρη από το επερχόμενο προσωπικό της άλμπουμ. Η κοπέλα αυτή θα μπορούσε να κάνει την ίδια καριέρα με τη Νατάσσα Μποφίλιου βάσει των φωνητικών προσόντων της. 

 

Συνοπτικά, μία παράσταση που δεν ξεχειλώνει σε διάρκεια (ένα τρίωρο μαζί με το διάλειμμα και το ανκόρ) και με το κοινό που γεμίζει ασφυκτικά το χώρο να τραγουδάει μαζί με τον Κότσιρα σχεδόν σε όλα τα τραγούδια. Τα οποία τραγούδια μοιράζονται σε γενικές γραμμές μεταξύ του δίσκου ''Ό,τι θυμάσαι δεν πεθαίνει'' και ''δοξασμένων'' στιγμών του έντεχνου της δεκαετίας 1995 - 2005.

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Μουσική / «Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Η Michelle Gurevich γράφει μουσική για την ψυχή και τις εμπειρίες της, με μια γερή δόση μαύρου χιούμορ και αφοπλιστικής ειλικρίνειας. Μιλά στη LiFO λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Fuzz.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Πώς είναι άραγε να γράφεις το κορυφαίο σου έργο στα 25 σου χρόνια; Πόση αγωνία αισθάνεται ένας συνθέτης που καταλαβαίνει ότι όλοι προσδοκούν από εκείνον το επόμενο μεγάλο έργο; Πού κρύβεται η ακαταμάχητη δύναμη του Κοντσέρτου για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ; Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά ένα από τα διασημότερα έργα για πιάνο και ορχήστρα, την ομορφιά του και την ιστορία του.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μπάρι Άνταμσον: «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα τελευταία κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Μουσική / «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Λίγο πριν προσγειωθεί στην Αθήνα για ένα χορταστικό συναυλιακό διήμερο, ο πολυτάλαντος Μπάρι Άνταμσον μιλά για τη σκηνή του Mad-chester, για το ροκ εν ρολ που όσο «γερνάει» τόσο δυναμώνει, για τη γνωριμία του με τον Λιντς και τον εθισμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Συνέντευξη Saturday Night Satan

Μουσική / «Όσο υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στις συναυλίες, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε κι εμείς»

Mε μια γυναικεία φωνή να ηγείται, αντλώντας έμπνευση από τον horror κινηματογράφο και με επιρροές από τα ’70s και ’80s, οι Saturday Night Satan φέρνουν νέο αέρα στην εγχώρια metal σκηνή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

Μουσική / Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

«Μη σταματάτε. Έχουμε αφθονία. Έχουμε λύσεις. Μπορούμε να αρχίσουμε πάλι από την αρχή»: Η Björk παρουσιάζει την προσωπική της ουτοπία με το πρότζεκτ «Cornucopia» και μιλάει μπροστά στην κάμερα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. 
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ O Tsolimon βλέπει όνειρα με γιαπωνέζικα καρτούν

Μουσική / Ο Tsolimon έγραψε ένα άλμπουμ κλαίγοντας και οδηγώντας

Στον πρώτο του προσωπικό δίσκο, ο νεαρός τραγουδοποιός που λατρεύει τον Λεξ και τα Pokemon συνδυάζει την ηλεκτρονική μπαλάντα με το ραπ και το ζεϊμπέκικο. Όταν έστειλε το «Καλό» στον Κραουνάκη, εκείνος του απάντησε πως πρέπει να το τραγουδήσει η Στανίση - τελικά, το είπε ο ίδιος και η Δεσποινίς Τρίχρωμη.
M. HULOT
Ο Bad Bunny και το μέλλον της urbano μουσικής

Μουσική / Ο Bad Bunny και το μέλλον της παρεξηγημένης urbano μουσικής

Το «Debí tirar más fotos» του 30χρονου Πορτορικανού μουσικού είναι ένα λάτιν αριστούργημα αφιερωμένο στις ρίζες του, στην ιστορία του Πουέρτο Ρίκο και στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, όπως ο υπερτουρισμός και η εποχή του Τραμπ, που πλήττει τους μετανάστες.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η «Δύναμη του πεπρωμένου» αποτελεί τα τελευταία 150 χρόνια έναν διαρκή θρίαμβο της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Μουσική / Η «Δύναμη του πεπρωμένου»: Ο θρίαμβος της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Η όπερα που απασχόλησε τον Τζουζέπε Βέρντι επί είκοσι χρόνια και θεωρείται από τις σημαντικότερες του διεθνούς ρεπερτορίου επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με μια παράσταση αντάξια της φήμης της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ