Οι δοκιμές στην πρόσφατη έκθεση «Οινόραμα» στο Ζάππειο επιβεβαίωσαν την άποψή μας ότι τα Επώνυμα Ελληνικά Κρασιά κάθε χρόνο γίνονται καλύτερα. Ακόμα μια φορά η Κρήτη κέρδισε τις εντυπώσεις, αφενός για την ομοιογενή και συμπαγή εκπροσώπησή της, αφετέρου με τις ενδιαφέρουσες προτάσεις της. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό πως, από τη στιγμή που οι Κρητικοί οινοπαραγωγοί αποφάσισαν να παράγουν ποιοτικό κρασί από γηγενείς ποικιλίες, μειώνοντας τις στρεμματικές αποδόσεις, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Από τις ντόπιες ποικιλίες που δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε ετικέτες –μονοποικιλιακές ή χαρμάνια− από Malvasia Aromatica, που συνήθως έχουν άριστη σχέση ποιότητας/τιμής.
Όμως, τι ακριβώς είναι η Malvasia Aromatica;
Τεκμηριωμένες πληροφορίες και απαντήσεις δίνει ένα και μοναδικό βιβλίο, της κυρίας Κουράκου-Δραγώνα, με τίτλο «Η ποικιλία αμπέλου Μalvasia και οι κατ' όνομα μαλβαζίες». Από τον 12ο αιώνα μ.Χ. και για τρεις περίπου αιώνες, το κρασί που παραγόταν σε περιοχές της ανατολικής Λακωνίας και συγκεντρωνόταν για εξαγωγή στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς είχε το λατινογενές όνομα Malvasia. Πιθανόν προερχόταν από μία μοναδική λευκή ποικιλία και αφορούσε πάντα γλυκό κρασί.
Σιγά-σιγά, η αυξημένη ζήτηση –με κύριο προορισμό τη Βενετία− δημιούργησε συνθήκες για καλλιέργεια τέτοιων αμπελιών και στην Κρήτη, με μοσχεύματα που έφεραν από την Καστροπολιτεία. Έτσι, ο αστικός μύθος που θέλει τη σημερινή Malvasia Aromatica να προέρχεται από το Μαλεβίζι της Κρήτης δεν ευσταθεί. Σε μια εποχή που το εμπόριο από τη θάλασσα ευδοκιμεί σε όλη τη Μεσόγειο, δεν είναι δυνατόν μοσχεύματα αμπέλου και κρασί να γνωρίζουν σύνορα. Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα συναντάμε Μαλβαζίες στην Ιταλία, στην Κροατία κ.λπ.
Άλλωστε, κάτι ανάλογο δεν συνέβη με τον προερχόμενο από τη Σαντορίνη τύπο κρασιού Vinsanto;
Τελειώνοντας, να σημειώσουμε ότι οι Μαλβαζίες δίνουν αρωματικά κρασιά, όχι όμως εκρηκτικά, όπως το Μοσχάτο και η ποικιλία Μονεμβασιά, που συναντάμε κυρίως στην Πάρο − πρόκειται για διαφορετική ποικιλία.
Για μια ευχάριστη γνωριμία με την ποικιλία, προτείνουμε να δοκιμάσετε τις παρακάτω ετικέτες ξηρού λευκού κρασιού, οι οποίες πίνονται ως απεριτίφ ή συνοδεύουν ελαφριά γεύματα.
ΚΥΔΟΣ
Οινοποιείο Ντουράκη / Malvasia Aromatica / 2014
Λαμπερό χρυσαφένιο χρώμα και μελένια αρώματα εσπεριδοειδών, με νύξεις νυχτολούλουδου και ξηρών καρπών. Πολυπλοκότητα αρωμάτων και γευστικό βάθος που μας συνεπαίρνουν. Η φρουτώδης γεύση ισορροπεί απόλυτα την οξύτητα στο στόμα, χαρίζοντας πλούσια και ευχάριστη επίγευση.
MALVASIA AROMATICA 2011
Οινοποιία Αλεξάκη / Malvasia Aromatica /2011
Η αρωματική ποικιλία που έχουμε συνηθίσει να πίνουμε φρέσκια μας εκπλήσσει με την ιδιαίτερη γευστική πολυπλοκότητα που αποκτά με την παλαίωση. Τα φρουτώδη αρώματα αποκτούν βουτυράτο χαρακτήρα, χωρίς τα άνθη να λείπουν από την αρωματική παλέτα και με το μέλι να δίνει «το παρών» στο μπουκέτο και στο στόμα. Πλούσια υφή, με την οξύτητα και τις νύξεις ξηρών καρπών να προσδίδουν τραγανή αίσθηση και γλυκιά, καβουρντισμένη επίγευση.
ΟΝΕΙΡΙΚΟΝ
Οινοποιείο Ευφροσύνη / Malvasia Aromatica-Βηλάνα / 2014
Η αρωματική Μalvasia Aromatica σμίγει με τη φρουτώδη Βηλάνα, με αποτέλεσμα ένα ευχάριστο, γευστικό λευκό. Αρώματα εσπεριδοειδών, ανανά και λεμονανθού πλαισιώνονται από νύξεις φρέσκων βοτάνων. Στο στόμα αίσθηση φρεσκάδας, με την οξύτητα να προσδίδει τραγανή γεύση, θυμίζοντας γκρέιπφρουτ και lime, και τη χαρακτηριστική επίγευση τσαγιού να παραμένει για πολλή ώρα.
ΦΡΑΓΚΟΣΠΙΤΟ
Νίκος Γαβαλάς / Malvasia Aromatica-Μοσχάτο Σπίνας / 2014
Εκρηκτικά αρώματα φρούτων με λουλουδένιες νότες και δροσερή γεύση. Εκφραστικό μπουκέτο, με το βερίκοκο και το ώριμο αχλάδι στο προσκήνιο και το γιασεμί να διαδέχεται το τριαντάφυλλο. Στο στόμα, ζουμερή γεύση εσπεριδοειδών και πεπονιού, ισορροπημένη οξύτητα και μακράς διάρκειας επίγευση.
MALVASIA DI CANTIA AROMATICA
Οινοποιείο Δουλουφάκη / Malvasia Aromatica / 2012
Απολαυστικό επιδόρπιο λευκό κρασί από λιαστά σταφύλια. Πολύπλοκο μπουκέτο με αρώματα αποξηραμένων φρούτων. Βελούδινη και μεστή, γλυκιά γεύση. Χρώμα κιτρινοπράσινο στο ποτήρι, με χρυσαφί ανταύγειες.
σχόλια