Η εξαιρετική και ιστορική ποικιλία Malvasia Aromatica

Η εξαιρετική και ιστορική ποικιλία Malvasia Aromatica Facebook Twitter
0
Η εξαιρετική και ιστορική ποικιλία Malvasia Aromatica Facebook Twitter
Οι Μαλβαζίες δίνουν αρωματικά κρασιά, όχι όμως εκρηκτικά, όπως το Μοσχάτο και η ποικιλία Μονεμβασιά, που συναντάμε κυρίως στην Πάρο − πρόκειται για διαφορετική ποικιλία. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Οι δοκιμές στην πρόσφατη έκθεση «Οινόραμα» στο Ζάππειο επιβεβαίωσαν την άποψή μας ότι τα Επώνυμα Ελληνικά Κρασιά κάθε χρόνο γίνονται καλύτερα. Ακόμα μια φορά η Κρήτη κέρδισε τις εντυπώσεις, αφενός για την ομοιογενή και συμπαγή εκπροσώπησή της, αφετέρου με τις ενδιαφέρουσες προτάσεις της. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό πως, από τη στιγμή που οι Κρητικοί οινοπαραγωγοί αποφάσισαν να παράγουν ποιοτικό κρασί από γηγενείς ποικιλίες, μειώνοντας τις στρεμματικές αποδόσεις, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Από τις ντόπιες ποικιλίες που δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε ετικέτες –μονοποικιλιακές ή χαρμάνια− από Malvasia Aromatica, που συνήθως έχουν άριστη σχέση ποιότητας/τιμής.


Όμως, τι ακριβώς είναι η Malvasia Aromatica;

Τεκμηριωμένες πληροφορίες και απαντήσεις δίνει ένα και μοναδικό βιβλίο, της κυρίας Κουράκου-Δραγώνα, με τίτλο «Η ποικιλία αμπέλου Μalvasia και οι κατ' όνομα μαλβαζίες». Από τον 12ο αιώνα μ.Χ. και για τρεις περίπου αιώνες, το κρασί που παραγόταν σε περιοχές της ανατολικής Λακωνίας και συγκεντρωνόταν για εξαγωγή στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς είχε το λατινογενές όνομα Malvasia. Πιθανόν προερχόταν από μία μοναδική λευκή ποικιλία και αφορούσε πάντα γλυκό κρασί.

 

Σιγά-σιγά, η αυξημένη ζήτηση –με κύριο προορισμό τη Βενετία− δημιούργησε συνθήκες για καλλιέργεια τέτοιων αμπελιών και στην Κρήτη, με μοσχεύματα που έφεραν από την Καστροπολιτεία. Έτσι, ο αστικός μύθος που θέλει τη σημερινή Malvasia Aromatica να προέρχεται από το Μαλεβίζι της Κρήτης δεν ευσταθεί. Σε μια εποχή που το εμπόριο από τη θάλασσα ευδοκιμεί σε όλη τη Μεσόγειο, δεν είναι δυνατόν μοσχεύματα αμπέλου και κρασί να γνωρίζουν σύνορα. Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα συναντάμε Μαλβαζίες στην Ιταλία, στην Κροατία κ.λπ. 

Άλλωστε, κάτι ανάλογο δεν συνέβη με τον προερχόμενο από τη Σαντορίνη τύπο κρασιού Vinsanto;

Τελειώνοντας, να σημειώσουμε ότι οι Μαλβαζίες δίνουν αρωματικά κρασιά, όχι όμως εκρηκτικά, όπως το Μοσχάτο και η ποικιλία Μονεμβασιά, που συναντάμε κυρίως στην Πάρο − πρόκειται για διαφορετική ποικιλία.

Για μια ευχάριστη γνωριμία με την ποικιλία, προτείνουμε να δοκιμάσετε τις παρακάτω ετικέτες ξηρού λευκού κρασιού, οι οποίες πίνονται ως απεριτίφ ή συνοδεύουν ελαφριά γεύματα.

ΚΥΔΟΣ
Οινοποιείο Ντουράκη / Malvasia Aromatica / 2014

Η εξαιρετική και ιστορική ποικιλία Malvasia Aromatica Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Λαμπερό χρυσαφένιο χρώμα και μελένια αρώματα εσπεριδοειδών, με νύξεις νυχτολούλουδου και ξηρών καρπών. Πολυπλοκότητα αρωμάτων και γευστικό βάθος που μας συνεπαίρνουν. Η φρουτώδης γεύση ισορροπεί απόλυτα την οξύτητα στο στόμα, χαρίζοντας πλούσια και ευχάριστη επίγευση.

MALVASIA AROMATICA 2011
Οινοποιία Αλεξάκη / Malvasia Aromatica /2011

Η εξαιρετική και ιστορική ποικιλία Malvasia Aromatica Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η αρωματική ποικιλία που έχουμε συνηθίσει να πίνουμε φρέσκια μας εκπλήσσει με την ιδιαίτερη γευστική πολυπλοκότητα που αποκτά με την παλαίωση. Τα φρουτώδη αρώματα αποκτούν βουτυράτο χαρακτήρα, χωρίς τα άνθη να λείπουν από την αρωματική παλέτα και με το μέλι να δίνει «το παρών» στο μπουκέτο και στο στόμα. Πλούσια υφή, με την οξύτητα και τις νύξεις ξηρών καρπών να προσδίδουν τραγανή αίσθηση και γλυκιά, καβουρντισμένη επίγευση.

ΟΝΕΙΡΙΚΟΝ
Οινοποιείο Ευφροσύνη / Malvasia Aromatica-Βηλάνα / 2014

Η εξαιρετική και ιστορική ποικιλία Malvasia Aromatica Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Η αρωματική Μalvasia Aromatica σμίγει με τη φρουτώδη Βηλάνα, με αποτέλεσμα ένα ευχάριστο, γευστικό λευκό. Αρώματα εσπεριδοειδών, ανανά και λεμονανθού πλαισιώνονται από νύξεις φρέσκων βοτάνων. Στο στόμα αίσθηση φρεσκάδας, με την οξύτητα να προσδίδει τραγανή γεύση, θυμίζοντας γκρέιπφρουτ και lime, και τη χαρακτηριστική επίγευση τσαγιού να παραμένει για πολλή ώρα.

ΦΡΑΓΚΟΣΠΙΤΟ
Νίκος Γαβαλάς / Malvasia Aromatica-Μοσχάτο Σπίνας / 2014

Η εξαιρετική και ιστορική ποικιλία Malvasia Aromatica Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Εκρηκτικά αρώματα φρούτων με λουλουδένιες νότες και δροσερή γεύση. Εκφραστικό μπουκέτο, με το βερίκοκο και το ώριμο αχλάδι στο προσκήνιο και το γιασεμί να διαδέχεται το τριαντάφυλλο. Στο στόμα, ζουμερή γεύση εσπεριδοειδών και πεπονιού, ισορροπημένη οξύτητα και μακράς διάρκειας επίγευση.

MALVASIA DI CANTIA AROMATICA
Οινοποιείο Δουλουφάκη / Malvasia Aromatica / 2012

Η εξαιρετική και ιστορική ποικιλία Malvasia Aromatica Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Απολαυστικό επιδόρπιο λευκό κρασί από λιαστά σταφύλια. Πολύπλοκο μπουκέτο με αρώματα αποξηραμένων φρούτων. Βελούδινη και μεστή, γλυκιά γεύση. Χρώμα κιτρινοπράσινο στο ποτήρι, με χρυσαφί ανταύγειες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT