Η εξαιρετική και ιστορική ποικιλία Malvasia Aromatica

Η εξαιρετική και ιστορική ποικιλία Malvasia Aromatica Facebook Twitter
0
Η εξαιρετική και ιστορική ποικιλία Malvasia Aromatica Facebook Twitter
Οι Μαλβαζίες δίνουν αρωματικά κρασιά, όχι όμως εκρηκτικά, όπως το Μοσχάτο και η ποικιλία Μονεμβασιά, που συναντάμε κυρίως στην Πάρο − πρόκειται για διαφορετική ποικιλία. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Οι δοκιμές στην πρόσφατη έκθεση «Οινόραμα» στο Ζάππειο επιβεβαίωσαν την άποψή μας ότι τα Επώνυμα Ελληνικά Κρασιά κάθε χρόνο γίνονται καλύτερα. Ακόμα μια φορά η Κρήτη κέρδισε τις εντυπώσεις, αφενός για την ομοιογενή και συμπαγή εκπροσώπησή της, αφετέρου με τις ενδιαφέρουσες προτάσεις της. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό πως, από τη στιγμή που οι Κρητικοί οινοπαραγωγοί αποφάσισαν να παράγουν ποιοτικό κρασί από γηγενείς ποικιλίες, μειώνοντας τις στρεμματικές αποδόσεις, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Από τις ντόπιες ποικιλίες που δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε ετικέτες –μονοποικιλιακές ή χαρμάνια− από Malvasia Aromatica, που συνήθως έχουν άριστη σχέση ποιότητας/τιμής.


Όμως, τι ακριβώς είναι η Malvasia Aromatica;

Τεκμηριωμένες πληροφορίες και απαντήσεις δίνει ένα και μοναδικό βιβλίο, της κυρίας Κουράκου-Δραγώνα, με τίτλο «Η ποικιλία αμπέλου Μalvasia και οι κατ' όνομα μαλβαζίες». Από τον 12ο αιώνα μ.Χ. και για τρεις περίπου αιώνες, το κρασί που παραγόταν σε περιοχές της ανατολικής Λακωνίας και συγκεντρωνόταν για εξαγωγή στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς είχε το λατινογενές όνομα Malvasia. Πιθανόν προερχόταν από μία μοναδική λευκή ποικιλία και αφορούσε πάντα γλυκό κρασί.

 

Σιγά-σιγά, η αυξημένη ζήτηση –με κύριο προορισμό τη Βενετία− δημιούργησε συνθήκες για καλλιέργεια τέτοιων αμπελιών και στην Κρήτη, με μοσχεύματα που έφεραν από την Καστροπολιτεία. Έτσι, ο αστικός μύθος που θέλει τη σημερινή Malvasia Aromatica να προέρχεται από το Μαλεβίζι της Κρήτης δεν ευσταθεί. Σε μια εποχή που το εμπόριο από τη θάλασσα ευδοκιμεί σε όλη τη Μεσόγειο, δεν είναι δυνατόν μοσχεύματα αμπέλου και κρασί να γνωρίζουν σύνορα. Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα συναντάμε Μαλβαζίες στην Ιταλία, στην Κροατία κ.λπ. 

Άλλωστε, κάτι ανάλογο δεν συνέβη με τον προερχόμενο από τη Σαντορίνη τύπο κρασιού Vinsanto;

Τελειώνοντας, να σημειώσουμε ότι οι Μαλβαζίες δίνουν αρωματικά κρασιά, όχι όμως εκρηκτικά, όπως το Μοσχάτο και η ποικιλία Μονεμβασιά, που συναντάμε κυρίως στην Πάρο − πρόκειται για διαφορετική ποικιλία.

Για μια ευχάριστη γνωριμία με την ποικιλία, προτείνουμε να δοκιμάσετε τις παρακάτω ετικέτες ξηρού λευκού κρασιού, οι οποίες πίνονται ως απεριτίφ ή συνοδεύουν ελαφριά γεύματα.

ΚΥΔΟΣ
Οινοποιείο Ντουράκη / Malvasia Aromatica / 2014

Η εξαιρετική και ιστορική ποικιλία Malvasia Aromatica Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Λαμπερό χρυσαφένιο χρώμα και μελένια αρώματα εσπεριδοειδών, με νύξεις νυχτολούλουδου και ξηρών καρπών. Πολυπλοκότητα αρωμάτων και γευστικό βάθος που μας συνεπαίρνουν. Η φρουτώδης γεύση ισορροπεί απόλυτα την οξύτητα στο στόμα, χαρίζοντας πλούσια και ευχάριστη επίγευση.

MALVASIA AROMATICA 2011
Οινοποιία Αλεξάκη / Malvasia Aromatica /2011

Η εξαιρετική και ιστορική ποικιλία Malvasia Aromatica Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η αρωματική ποικιλία που έχουμε συνηθίσει να πίνουμε φρέσκια μας εκπλήσσει με την ιδιαίτερη γευστική πολυπλοκότητα που αποκτά με την παλαίωση. Τα φρουτώδη αρώματα αποκτούν βουτυράτο χαρακτήρα, χωρίς τα άνθη να λείπουν από την αρωματική παλέτα και με το μέλι να δίνει «το παρών» στο μπουκέτο και στο στόμα. Πλούσια υφή, με την οξύτητα και τις νύξεις ξηρών καρπών να προσδίδουν τραγανή αίσθηση και γλυκιά, καβουρντισμένη επίγευση.

ΟΝΕΙΡΙΚΟΝ
Οινοποιείο Ευφροσύνη / Malvasia Aromatica-Βηλάνα / 2014

Η εξαιρετική και ιστορική ποικιλία Malvasia Aromatica Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Η αρωματική Μalvasia Aromatica σμίγει με τη φρουτώδη Βηλάνα, με αποτέλεσμα ένα ευχάριστο, γευστικό λευκό. Αρώματα εσπεριδοειδών, ανανά και λεμονανθού πλαισιώνονται από νύξεις φρέσκων βοτάνων. Στο στόμα αίσθηση φρεσκάδας, με την οξύτητα να προσδίδει τραγανή γεύση, θυμίζοντας γκρέιπφρουτ και lime, και τη χαρακτηριστική επίγευση τσαγιού να παραμένει για πολλή ώρα.

ΦΡΑΓΚΟΣΠΙΤΟ
Νίκος Γαβαλάς / Malvasia Aromatica-Μοσχάτο Σπίνας / 2014

Η εξαιρετική και ιστορική ποικιλία Malvasia Aromatica Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Εκρηκτικά αρώματα φρούτων με λουλουδένιες νότες και δροσερή γεύση. Εκφραστικό μπουκέτο, με το βερίκοκο και το ώριμο αχλάδι στο προσκήνιο και το γιασεμί να διαδέχεται το τριαντάφυλλο. Στο στόμα, ζουμερή γεύση εσπεριδοειδών και πεπονιού, ισορροπημένη οξύτητα και μακράς διάρκειας επίγευση.

MALVASIA DI CANTIA AROMATICA
Οινοποιείο Δουλουφάκη / Malvasia Aromatica / 2012

Η εξαιρετική και ιστορική ποικιλία Malvasia Aromatica Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Απολαυστικό επιδόρπιο λευκό κρασί από λιαστά σταφύλια. Πολύπλοκο μπουκέτο με αρώματα αποξηραμένων φρούτων. Βελούδινη και μεστή, γλυκιά γεύση. Χρώμα κιτρινοπράσινο στο ποτήρι, με χρυσαφί ανταύγειες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ