Γιατί όλο και περισσότεροι άντρες κάνουν αποτρίχωση;

Γιατί όλο και περισσότεροι άντρες κάνουν αποτρίχωση; Facebook Twitter
Τις μασχάλες του έχει αποτριχώσει το 42% των αντρών το 2018...
2

Στο δρόμο για το γραφείο, κάθομαι στο μετρό, απέναντι από έναν αντικειμενικά πολύ όμορφο άντρα. Κάτι όμως δεν πάει καλά.

Στη δεύτερη κλεφτή ματιά συνειδητοποιώ ότι κάθε εκατοστό εκτεθειμένου δέρματος είναι εντελώς άτριχο! Στην εποχή που όλο και περισσότερες γυναίκες προτιμούν τη φυσική τους τριχοφυΐα από την αποτρίχωση, η θέα ενός άντρα χωρίς ούτε μία τρίχα δεν μπορεί παρά να μπερδεύει.

Η πρώτη αποτρίχωση ήταν, για ένα κορίτσι, ένα είδος μύησης στον κόσμο των γυναικών. Θεωρία που επιβεβαιώθηκε εκ νέου με μια έρευνα του βρετανικού site Mintel το 2013, που αποκάλυψε πως το 95% των γυναικών σε ηλικία 16-24 αποτριχώνει τις μασχάλες και το 92% τα πόδια. Μια νέα όμως έρευνα από το ίδιο site αποκαλύπτει πως πλέον όλο και περισσότεροι Βρετανοί άντρες υιοθετούν μια ζωή... αποτριχωμένη!

Το σημαντικό είναι να εκτιμά και να αγαπά κανείς το σώμα του και να αποφασίσει μία και καλή πως κανείς, πέρα από τον ίδιο, δεν θα έπρεπε να ορίζει την αυτοεικόνα του.

Σύμφωνα με την έρευνα 46% των αντρών έκαναν μέσα στο 2018 αποτρίχωση στο σώμα – ποσοστό που το 2016 ήταν 36%. Ακόμα, το 57% των αντρών σε ηλικία 16-24 έκαναν αποτρίχωση στο εφήβαιο, σε αντίθεση με το 40% του 2016. Τις μασχάλες του έχει αποτριχώσει το 42% των αντρών το 2018, ενώ το 2016 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 16%. Τέλος, η αποτρίχωση στο στήθος έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και πλέον αγγίζει το 30%.

Και ενώ οι αριθμοί αυτοί δεν αγγίζουν τα αντίστοιχα ποσοστά στις γυναίκες, δηλώνουν μια σαφή αλλαγή και αυξάνονται συνεχώς! Όσο για το τι προκαλεί αυτή την αλλαγή, πολλοί θεωρούν πως τα social media με την τέλεια εικόνα που προβάλλουν αλλά και μερικά δημοφιλή shows όπως το Love Island έχουν κάνει το γυμνό, άτριχο δέρμα τάση!

Ωστόσο, αν σκεφτεί κανείς πως η αντίστοιχη πρακτική στην περίπτωση του γυναικείου φύλου άγγιξε την καταπίεση, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί μήπως μια αντίστοιχου είδους πίεση βιώνουν τώρα και οι νεαροί άντρες. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν πως η χρήση στεροειδών στις ηλικίες 16-24 τετραπλασιάστηκε μέσα στο 2017 (σύμφωνα με στοιχεία του The Home Office) αλλά και πως το ποσοστό των αντρών που εισάγονται στο νοσοκομείο με διατροφικές διαταραχές έχει αυξηθεί κατά 70% τα τελευταία 6 χρόνια, η τρομακτική αυτή υπόθεση μοιάζει όλο και πιο αληθινή.

Τελικά, πάντως, είτε μιλάμε για το ζήτημα της αποτρίχωσης (στην περίπτωση των αντρών) είτε για αυτό της αποφυγής της (στην περίπτωση των γυναικών) μία είναι η αλήθεια: Το σημαντικό είναι να εκτιμά και να αγαπά κανείς το σώμα του και να αποφασίσει μία και καλή πως τίποτα, πέρα από τον ίδιο, δεν θα έπρεπε να ορίζει την αυτοεικόνα του. 

Με στοιχεία από το dazeddigital.com

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Αν αγνοήσεις τα σοσιαλμύδια, κανένας δεν πολυασχολείται αν θα ξυρίσεις τις τρίχες σου ή όχι, εκτός αν είναι επαγγελματίας κουτσομπόλης.Και οι δυο γιοι μου στην εφηβεία έχουν ξυρίσει πόδια, όχι σαν μόνιμη κατάσταση αλλά σαν δοκιμή. Αν βαριούνται, δεν θα το κάνουν, δεν νιώθουν καμία υποχρέωση ούτε ψυχαναγκασμό. Η κόρη μου που πάει Δημοτικό, φοράει συνεχώς σορτσάκια (θα μπορούσε να φοράει και φούστες), οπότε οι γάμπες της είναι εκτεθειμένες σε κοινή θέα και δυστυχώς έχει τρίχες. Και επειδή μια δασκάλα της το είχε σχολιάσει, η μικρή ένιωσε άσχημα. Εγώ την βοηθάω να τις ξυρίσει, αλλά όταν το είπε σε μια φίλη της εκείνη της απάντησε ότι η δική της μαμά είναι κατά του ξυρίσματος των ποδιών. Άρα, ό,τι μάθει καθένας από το σπίτι του.Στην δική μου γενιά, μαθήτρια της Α' γυμνασίου έφαγε επίπληξη από την διευθύντρια του Λυκείου μετά την πρωινή προσευχή γιατί φορούσε νάυλον καλσόν κάτω από την σχολική ποδιά! Άλλες εποχές.Όποιος ανεβάζει φωτογραφίες με ή χωρίς ξυρισμένο το κατιτίς του θεωρώ ότι επιζητεί τα σχόλια, είτε θετικά είτε αρνητικά, ή θέλει να δημιουργήσει μία μόδα ή θέλει να τραβήξει την προσοχή. Αλλά να γράφονται και ολόκληρα άρθρα γι' αυτό μόνο ως εργαλείο μάρκετινγκ/έρευνας αγοράς θα μπορούσα να το δω.