Μετά τα ΦΥΤΑ είναι η Φυτίνη

Μετά τα ΦΥΤΑ είναι η Φυτίνη Facebook Twitter
0

Μετά τα ΦΥΤΑ είναι η Φυτίνη Facebook Twitter
Από μια περιήγηση, πάντως, στο bandcamp διαπίστωσα πως το σχήμα επιχειρεί να αιτιολογήσει 100% το όνομά του... Φωτ.: M. Hulot/ ΓΚΡΕΚΑ

 

«H Φυτίνη είναι ένα ελληνόφωνο DIY label για την παραγωγή queer, performative, πειραματικής μουσικής και υβριδικών ηχητικών μέσων». Τούτo διαβάζουμε στο fytini.com… και μπορώ να πω πως είναι αρκετά ξεκάθαρο σαν προσδιορισμός. Παρά ταύτα αξίζει να πούμε λίγα λόγια παραπάνω…

Η ετικέτα επιχειρεί να δώσει σχήμα και μορφή στο ηχητικώς απροσδόκητο και το κοινωνικο-αισθητικώς αποκλεισμένο, έχοντας σαν βασικό της στόχο (έτσι το αντιλαμβάνομαι) την αποδραματοποίηση της pop. Υπάρχει η διάθεση, δηλαδή, να προσφερθεί χώρος στο αρχέτυπο και το πρωτόλειο, σε ό,τι αποτελεί, κάθε φορά, την βαθιά ουσία της μουσικής έκφρασης, και που καλύπτεται συχνά κάτω από τα αλλεπάλληλα στρώματα μιας, άψογης κατά τα λοιπά, επαγγελματικής παραγωγής.

Στην περίπτωση της ομάδας Φυτίνη, οι μουσικές παραγωγές της μοιάζουν παιδικές, και άρα απαλλαγμένες, από θέση, από οποιαδήποτε αίσθηση... άγχους. Το «άγχος» μεταφράστε το σε επίδειξη, σε υψηλή καλλιτεχνία, σε ευρεία αποδοχή, σε κέρδος...

Στην περίπτωση της Φυτίνης οι μουσικές προτάσεις μοιάζουν παιδικές, και άρα απαλλαγμένες, από θέση, από οποιαδήποτε αίσθηση… άγχους. Το «άγχος» μπορείτε να το μεταφράσετε σε… επίδειξη, υψηλή καλλιτεχνία, ευρεία αποδοχή, κέρδος και τα λοιπά.

Όπως παίζεις (σαν παιδί) χωρίς υστεροβουλία, δίχως την ανάγκη ν’ αποδείξεις τίποτα που να σχετίζεται με τον κόσμο των μεγάλων, έτσι κάπως κινείσαι και στο στούντιο καταγράφοντας ένα ηχητικό παιγνίδι. Φυσικά υπάρχουν επιρροές, όπως και αναφορές στις μουσικές των… μεγάλων, μόνο που κι εκείνες διαλύονται εις τα εξ ων συνετέθησαν.

Μετά τα ΦΥΤΑ είναι η Φυτίνη Facebook Twitter

Αυτή η πυρηνική αντίληψη αφορά στις παραγωγές των ΦΥΤΑ και της Φυτίνης που έχω ακούσει… και με την ευκαιρία ας δούμε μερικές… Αν και τα ΦΥΤΑ δεν υπάρχουν από τον Νοέμβριο του ’13, δικαιωματικά πρέπει να ξεκινήσουμε απ’ αυτά…

Όπως διαβάζουμε στο site τους… «τα ΦΥΤΑ αποτελούνται από τους Φ89 και Φ78, δύο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες με διαφορετικά μπακγράουντ.(…) Μαζί ξεκίνησαν να δουλεύουν στο βοτανολογικό ντεμπούτο τους “Άνθη”. Σύντομα νέοι δρόμοι ανοίχτηκαν μπροστά τους και αποφάσισαν ότι η μουσική όπως την ξέρουμε δεν τους χωρούσε και έτσι με τον δεύτερο δίσκο τους εισήγαγαν ένα νέο μουσικό είδος, την λεγόμενη bratmusik (τηγανητή μουσική) όπου το τηγάνισμα είναι τόσο κυριολεκτικό (ηχογραφήσεις στην κουζίνα και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την μαγειρική θεματολογία) όσο και μεταφορικό (τσιγαρισμένοι ήχοι, σοταρισμένα αισθήματα και λιπαρές εκτελέσεις)».

Ακούγοντας την κασέτα «14 ημέρες στη ζωή της Πικάντικης Πίτσας», ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ των ΦΥΤΑ, προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα. Είναι δύο ή περισσότεροι; Τι όργανα χειρίζονται; Ό,τι ακούμε προέρχεται από πραγματικά όργανα ή μήπως από samples; (Αν και το ακορντεόν είναι αληθινό).

Από μια περιήγηση, πάντως, στο bandcamp διαπίστωσα πως το σχήμα επιχειρεί να αιτιολογήσει 100% το όνομά του. Εκδόσεις όπως τα «Ανθοϊάματα», τα «Φυτά τηγανητά», τα «Άνθη» κ.λπ., μα και περαιτέρω οι τίτλοι των tracks του εκάστοτε άλμπουμ, δεν μοιάζουν απλώς αλλά είναι δηλωτικοί ενός ευρύτερου πλάνου που υπάρχει στο μυαλό του γκρουπ, και που άνευ αυτού (του πλάνου) δεν θα είχε νόημα η όποια δραστηριότητά του.

 

Τα ΦΥΤΑ γράφουν «στοιχειώδη» τραγούδια, τα οποία από στιχουργικής πλευράς ενώ περιστρέφονται, κάθε φορά, γύρω από ένα… φυτικό concept, στην πραγματικότητα «λένε τα δικά τους». Επί του προκειμένου παρακολουθούμε τις… 14 ημέρες από τη ζωή της Πικάντικης Πίτσας – ήτοι μια σειρά σκοπών με τίτλους «Πιπέρι», «Κανέλα», «Κύμινο», «Μοσκοκάρυδο», «Ρίγανη», «Τσίλι», «Μουστάρδα» κ.λπ.

Μετά τα ΦΥΤΑ είναι η Φυτίνη Facebook Twitter
Πέφτω στην «παγίδα» δηλαδή της Φυτίνης… να αντιμετωπίσω τα σχιστομάτικα τερατάκια κάπως σαν τα στρουμφάκια (με τα οποία επίσης δεν μεγάλωσα – είμαι παλιότερος) ή τις φιγούρες του Disney (πέφτουμε στην κλάση μας…).

Να οι στίχοι από τη «Μουστάρδα»:

Οι πικρές μου μέρες
Μέρες βαμμένες από πάνω ως κάτω
Με ερείπια και εμετούς
Με βασανιστήρια και απομόνωση
Με σκουπίδια στο μυαλό
Μπλοκαρισμένες επιθυμίες
Αδιέξοδες αλέες
Και σπασμένες χορδές
Σπασμένες χορδές

 

Τα ΦΥΤΑ δηλαδή περιγράφουν φάσεις της κοινωνικής, ερωτικής ή αντι-ερωτικής καθημερινότητας μ’ έναν ελλειπτικό τρόπο, φέρνοντας στο νου την τραγουδοποιία της Λένα Πλάτωνος για παράδειγμα.

Ηχητικώς πιο «συγκεντρωμένοι», για να μην χρησιμοποιήσω τον όρο «ολοκληρωμένοι» (ένας όρος, που αντίκειται, υποθέτω, στις αισθητικές επιδιώξεις τους) τα ΦΥΤΑ, εμφανίζουν και άλλες «νύξεις» στα κομμάτια τους (όπως π.χ. η δημοτική παράδοση, τα βαλσάκια, τα παιδικά τραγούδια, τα jingles, το… τρανζίστορ), πράγμα που «βοηθά» και στην ευρύτερη στιχουργική κατανόηση.

Ένα «μαζεμένο» σχήμα έκδηλου πειραματισμού είναι οι φίλοι μας, και παρότι η εν λόγω κασέτα δεν βοηθά, από πρακτικής πλευράς, στην διάδοση του μηνύματός τους, λέω πως ένα βινύλιο –το οποίο αξίζουν και με το παραπάνω– θα ήταν ό,τι έπρεπε. Έστω και με χρονοκαθυστέρηση…

Μετά τα ΦΥΤΑ είναι η Φυτίνη Facebook Twitter
Δεν ξέρω, για να λέμε την αλήθεια, αν είναι παιδικό ή μη το CD (αν αφορά και σε παιδιά δηλαδή – γιατί όχι;) εκείνο που νοιώθω είναι την προσπάθεια τής Καρτσάκη να μιλήσει και να τραγουδήσει σε μια γλώσσα στρωτή, νηφάλια και αποκαλυπτική, που να εμπεριέχει στοιχεία πρωτόλεια και αυθόρμητα

Κάποια στιγμή τα ΦΥΤΑ δημιουργούν το πόρταλ Φυτίνη, ανοίγοντας τις δραστηριότητές τους. Ένα από τα πρώτα άλμπουμ τους ήταν τα «Ποιήματα για Πόκεμον»...

Πρόκειται για μία παράξενη πορτοκαλί και πολύ περιποιημένη κασέτα μικρής διάρκειας (δεκατρία λεπτά η πρώτη πλευρά και έντεκα η δεύτερη) της ομάδας Φυτίνη που περιέχει τραγούδια για φωνή (Ιωάννα Μετζοφόρτη) και πιάνο (Αλεξανδρόσος). Τι τραγούδια;

Τραγούδια, που άλλοτε έχουν τη μορφή ενός σύγχρονου lied, ενώ άλλοτε ακούγονται κάπως πιο συμβατικά (έως και pop) και τα οποία σχετίζονται με την κουλτούρα των Πόκεμον – τη γνωστή ιαπωνική σειρά βιντεοπαιχνιδιών και κινουμένων σχεδίων, με τα οποία μεγάλωσε (και) μία γενιά ελληνοπαίδων, εκεί προς τα τέλη των nineties.

Τα τραγούδια φανερώνουν κάτι σοβαρό (από την μεριά των εμπνευστών του project), που δεν ξέρω αν είναι αμέσως φανερό (για όποιον ακούσει την κασέτα και διαβάσει τα στιχάκια στις χρωματιστές κάρτες). Επιχειρείται μια «κλασικοποίηση» των «Ποιημάτων για Πόκεμον». Nα εμφανισθούν δηλαδή μ’ έναν τρόπο συνθετικό, στιχουργικό και ενοργανικό, που να παραπέμπει σε έργο κάποιας παλιότερης δεκαετίας.

Πιθανώς, δια αυτού του τρόπου η ομάδα Φυτίνη να θέλει να δηλώσει πως και τα Πόκεμον ΔΕΝ πρέπει να ιδωθούν ως κάτι ξεχωριστό, ως κάτι «απ’ έξω», που να διαφοροποιείται σώνει και καλά από την… Λιλιπούπολη ή από την Θεία Λένα. Και αυτό είναι αλήθεια.

Εγώ, ας πούμε, που δεν έχω την παραμικρή ιδέα της χρήσης και της σημασίας των Πόκεμον, αντιλαμβάνομαι και αποκωδικοποιώ τα συγκεκριμένα τραγούδια με όρους παρελθόντος. Πέφτω στην «παγίδα» δηλαδή της Φυτίνης… να αντιμετωπίσω τα σχιστομάτικα τερατάκια κάπως σαν τα στρουμφάκια (με τα οποία επίσης δεν μεγάλωσα – είμαι παλιότερος) ή τις φιγούρες του Disney (πέφτουμε στην κλάση μας…). Το αποτέλεσμα ομολογώ πως είναι πάντα ευχάριστο, όταν δεν είναι εκπληκτικό («Η μπάγια ρούμπα της Σανφλώρας», «Φαντασία γύρω από τον Scyther»).

Μετά τα ΦΥΤΑ είναι η Φυτίνη Facebook Twitter
Αγγελική Καρτσάκη

Μέλος της ομάδας Φυτίνη έγινε εσχάτως και Αγγελίνα Καρτσάκη, μουσικός με σπουδές σε Θεσσαλονίκη και Λονδίνο και μέλος, ήδη, ποικίλων συνασπισμών (The Black Hook, Oiseaux Bizzares, Spring, ensemble ARKYS, Τhe Phoneyisland Cabaret Orchestra κ.ά.), που φανερώνουν διάθεση για πειραματισμό και εξερεύνηση. Η Καρτσάκη, ή ΝΤόΝΤΟ κατά το project, έχει έτοιμο CD, το οποίον επιγράφει «ΗΛΕΚΤΡΙΚέΣ ΣΥΣΚΕΥέΣ & άΛΛΑ ΖώΑ» και που διακρίνεται (και αυτό) για την ιδιοσυγκρασιακή παιδικότητά του.

Δεν ξέρω, για να λέμε την αλήθεια, αν είναι παιδικό ή μη το CD (αν αφορά και σε παιδιά δηλαδή – γιατί όχι;)  εκείνο που νοιώθω είναι την προσπάθεια τής Καρτσάκη να μιλήσει και να τραγουδήσει σε μια γλώσσα στρωτή, νηφάλια και αποκαλυπτική, που να εμπεριέχει στοιχεία πρωτόλεια και αυθόρμητα. Σκέψεις, που μετατρέπονται σε λόγο και περαιτέρω σε τραγούδια, με γνώμονα την αμεσότητα και την απλότητα.

Τούτο, βεβαίως, δεν σημαίνει πως και τα νοήματα είναι εκ προοιμίου απλά, αφού, ορισμένες φορές, κάτω από το αρχέτυπο, κρύβεται μια πιο σύνθετη εικόνα. Θέλω να πω πως το «ΗΛΕΚΤΡΙΚέΣ ΣΥΣΚΕΥέΣ & άΛΛΑ ΖώΑ» μπορεί να «διαβαστεί» με ποικίλους τρόπους και να αποκρυπτογραφηθεί (αν υπάρχει λόγος) αναλόγως.

Πιθανόν ορισμένοι, ακούγοντας το CD, ν’ ανακαλέσουν στη μνήμη τους την Λένα Πλάτωνος της «Λιλιπούπολης», ή ακόμη καλύτερα εκείνη των «Μασκών Ηλίου» και του «Γκάλοπ».

Η αλήθεια είναι πως η Καρτσάκη είναι επηρεασμένη από εκείνο το αισθητικό σκηνικό (Πλάτωνος, Γιαννάτου… αντιλαμβάνεστε), συγχρόνως, όμως, έχει φροντίσει να καταστήσει σαφή και τη δική της φόρμα. Σε τι συνίσταται αυτή; Σε μιαν ακόμη μεγαλύτερη απλοποίηση του ηχητικού καμβά, αντλώντας από το στοιχειώδες την ψυχολογία του παιγνιδιού.

Αν ό,τι σκέφτεσαι το τραγουδάς, τότε όπως παίζεις συνθέτεις…

Επαφή: http://fytini.com/fyta/

 


 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρήστο Μάστορα, την έχεις ψωνίσει;

Ρώτα με ό,τι θες / Χρήστο Μάστορα, την έχεις ψωνίσει;

Στο trailer της ταινίας τελικά τραγουδάει ο ίδιος ή είναι ΑΙ; Ποιο είναι το red flag του; Αν δεν ήταν εμφανίσιμος θα είχε την ίδια καριέρα; Ισχύει ότι ήταν μεταλλάς; Ο Χρήστος Μάστορας απαντά στις ερωτήσεις του κοινού.
ΒΑΝΑ KΡΑΒΑΡΗ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΚΟΖΗΣ
10 χρόνια μετά, ακόμη μας στοιχειώνει το «Ταπεινοί Και Πεινασμένοι»

Μουσική / Το «Ταπεινοί Και Πεινασμένοι» του ΛΕΞ ακόμη μας στοιχειώνει

Πέρασαν 10 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού δίσκου του «Τ.Κ.Π.», που δεν ήταν απλώς ένα σημείο τομής για την εγχώρια ραπ σκηνή. Ήταν κάτι που σε άρπαζε και σε προσγείωνε με το ζόρι στην καθημερινότητα.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
Η Bipolia δεν φοβάται να παίζει μουσική στον δρόμο

Μουσική / Η Bipolia δεν φοβάται να παίζει μουσική στον δρόμο

«Είναι σίγουρα πιο χαλαρά στην Κυψέλη, πιο γειτονιά σε σχέση με την Ερμού»: Η νεαρή μουσικός φέρνει αναζωογονητική αύρα στα ελληνικά ροκ και ποπ δεδομένα με το ντεμπούτο άλμπουμ της και τις εμφανίσεις της στους δρόμους της Αθήνας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Βλάσφημο, σατανιστικό, πορνογραφικό»: Η ιστορία του θρυλικού ‘666’, του άλμπουμ που σήμανε το τέλος των Aphrodite’s Child

Μουσική / «Βλάσφημο, σατανιστικό, πορνογραφικό»: Η ιστορία του θρυλικού «666», του άλμπουμ που σήμανε το τέλος των Aphrodite’s Child

Οι εξωφρενικές ιδέες του Νταλί, τα λάγνα φωνητικά της Ειρήνης Παπά και οι διαμάχες του Βαγγέλη Παπαθανασίου με τη δισκογραφική εταιρεία ήταν μόνο μερικά από τα επεισόδια της δημιουργίας ενός μνημειώδους άλμπουμ που επανακυκλοφορεί αυτές τις μέρες σε deluxe έκδοση.
THE LIFO TEAM
«Μόλις νιώσεις σιγουριά ως γυναίκα, θα προσπαθήσουν να σε σπρώξουν προς τα κάτω»

Μουσική / «Μόλις νιώσεις σιγουριά ως γυναίκα, θα προσπαθήσουν να σε σπρώξουν προς τα κάτω»

Aφήνοντας πίσω της την προηγούμενη ζωή της ως νοσοκόμα, μετά από παρότρυνση των ασθενών της να κυνηγήσει τα όνειρά της, η παραγωγός και καλλιτέχνιδα Kelly Lee Owens μιλά για την τελευταία της δουλειά, τις σημαντικές συνεργασίες της και τη μουσική που διαμορφώνει συνειδήσεις και επηρεάζει συναισθήματα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Η σπουδαία επανεκκίνηση της Καμεράτα ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Μουσική / Η συγκινητική επανεκκίνηση της Καμεράτας

Τέσσερα χρόνια, δύο νομοθετικές παρεμβάσεις, τρεις υπουργικές αποφάσεις και μία εκκαθάριση χρειάστηκαν ώστε να μπορέσει η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής να κάνει restart και να επανέλθει ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Beyoncé εναντίον Beatles: Τα βραβεία Grammy ξεπέρασαν κάθε όριο φαιδρότητας

Μουσική / Beyoncé εναντίον Beatles: Τα βραβεία Grammy ξεπέρασαν κάθε όριο φαιδρότητας

Η υποψηφιότητα ενός ξεχασμένου και μάλλον αδιάφορου κομματιού του Τζον Λένον για το βραβείο του δίσκου της χρονιάς φαίνεται να συμπυκνώνει όλη την σύγχυση και την έλλειψη σοβαρότητας που διακρίνει τον κουρασμένο μηχανισμό κύρους των Grammy.
THE LIFO TEAM
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αφηγείται τη ζωή του στη LIFO

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αφηγείται τη ζωή του στη LIFO

Δημοσιογράφος, στιχουργός. Θα ήταν ευχαριστημένος αν, απ’ όλα τα τραγούδια του, έμενε στην ιστορία το τετράστιχο: «Το απομεσήμερο έμοιαζε να στέκει, σαν αμάξι γέρικο, στην ανηφοριά».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ
Stilpon: Η επιστροφή ενός Έλληνα κοσμοπολίτη του σύγχρονου ροκ

Μουσική / Stilpon: Η επιστροφή ενός Έλληνα κοσμοπολίτη του σύγχρονου ροκ

Ο Στίλπων Νέστωρ μαζί με εκλεκτούς καλεσμένους παρουσιάζουν αυτή την Πέμπτη στην Αθήνα τη νέα του δουλειά που έχει τίτλο «The Second Cloud Commission» και αποτελεί το απόγειο μιας δημιουργικής πορείας στο σύγχρονο ροκ που διανύει τέσσερις δεκαετίες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το κονσέρτο που σφράγισε μια βαθιά φιλία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Το κονσέρτο που σφράγισε μια βαθιά φιλία

Η Ματούλα Κουστένη βουτά στα άδυτα μιας βαθιάς φιλίας, αυτής των Γιόζεφ Γιόακιμ και Γιοχάνες Μπραμς, που στηρίχτηκε στην καλλιτεχνική ιδιοφυΐα και τη χημεία αυτών των δύο μουσικών, αφήνοντας ένα μοναδικό ενθύμιο, το Κοντσέρτο για Βιολί και Ορχήστρα που υπογράφει -ποιος άλλος;- o Γιοχάνες Μπραμς.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Συναυλία Μαλερ

Μουσική / Ένας έξοχος Μάλερ του Κουρεντζή στο Μέγαρο

Ο Κουρεντζής βημάτισε αργά πάνω στο λεπτό σκοινί που συνδέει το υπαρκτό και του μαγικό, του εδώ και του επέκεινα, και με αδρές κινήσεις δεν παρουσίασε απλώς το Adagietto αλλά εξήγησε στον ακροατή κάθε του συλλαβή
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΜΠΙΔΗΣ
Νταλάρας - Παπακωνσταντίνου: Οι πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμένομενη συνεργασία τους

Πολιτισμός / Νταλάρας - Παπακωνσταντίνου: Οι πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη συνεργασία τους

Οι δύο σπουδαίοι ερμηνευτές θα συναντηθούν επί σκηνής από τις 5 Δεκεμβρίου στο Vox σε μια θεατροποιημένη παράσταση με κείμενα του Οδυσσέα Ιωάννου τα οποία θα παρουσιάζει o ίδιος έχοντας τον ρόλο του αφηγητή
LIFO NEWSROOM