Το Centrale αλλάζει σεφ και γίνεται (πολύ) καλύτερο

Το Centrale αλλάζει σεφ και γίνεται (πολύ) καλύτερο Facebook Twitter
Ο γύρος κοτόπουλο είναι ένα πληθωρικό πιάτο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Το Centrale στην καρδιά της πόλης έχει ιστορία είκοσι χρόνων. Ήταν το πρώτο μαγαζί στην οδό Ευαγγελιστρίας, ανάμεσα στα εμπορικά καταστήματα της εποχής που σέρβιρε καφέ, γλυκά και αναψυκτικά. Τα χρόνια κύλησαν και σήμερα στόχο έχει να γίνει ο πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας στους ξένους επισκέπτες. Όλα τα φαγητά είναι της ώρας και τα ετοιμάζει μια ομάδα επτά μαγείρων, ενώ την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο Γρηγόρης Τσακίρης, γνωστός για το πάθος του με τη μαγειρική. Μου άρεσαν οι σερβιτόροι με τα λευκά, τριζάτα πουκάμισα και τα μαύρα παπιγιόν, που, σε συνδυασμό με την απροσποίητη ευγένεια, σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Ξεκινάς πίνοντας έναν ωραίο καφέ φρέντο που σερβίρεται σε ισοθερμικό ποτήρι για να μη λιώνουν τα παγάκια και να μεγιστοποιείται η απόλαυση.

Το Centrale αλλάζει σεφ και γίνεται (πολύ) καλύτερο Facebook Twitter

Υπάρχει προσοχή στη λεπτομέρεια. Θα το ανακαλύψεις και στη χειροποίητη τυρόπιτα (€2,60) με σφολιάτα ζυμωμένη στο χέρι και γέμιση από φέτα, ανθότυρο και ξινομυζήθρα – ισορροπία στη γεύση που κάνει την τυρόπιτα πετυχημένη. Τα ποιοτικά υλικά φιγουράρουν και σε μια πληθωρική σαλάτα ελληνική (€6,90) με ντομάτες, ρόκα, μαρούλι, πράσινη πιπεριά, ξινομυζήθρα Κρήτης πάνω σε αφράτα παξιμάδια, ραντισμένα με νοστιμότατη μαγειρεμένη σαλτσούλα. Είναι η καλοδεχούμενη έκπληξη που ανακαλύπτεις στο πιάτο. Ο γύρος κοτόπουλο (€8,40) είναι ένα πληθωρικό πιάτο. Φτιάχνεται από φιλέτο κοτόπουλο που μαρινάρεται σε κονιάκ και αρωματικά πριν μπει στην πυρά. Σερβίρεται ψιλοκομμένος, πάνω σε ψητή πίτα, περασμένη με φρέσκο βούτυρο που μοσχοβολάει και συνοδεύεται με ψητή ντομάτα, κρεμμύδι και κοκκινοπίπερο. Μεγάλο σουξέ έχει ο μερακλίδικα φτιαγμένος μουσακάς (€8,90) –αδιαμφισβήτητος βασιλιάς–, που η νοστιμιά του απογειώνεται με την κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας. Στην είσοδο του μαγαζιού σε υποδέχεται μια λιμπιστική βιτρίνα με φρούτα εποχής, γλυκά, γιαούρτι, κρύα σάντουιτς και μια εντυπωσιακή σαμπανιέρα με φιάλες ελληνικών κρασιών για όσους θέλουν να πιουν κρασί σε ποτήρι. Το Centrale, με τις ποιοτικές γευστικές προτάσεις και τη φιλοξενία του, γεννά την πεποίθηση ότι θα περάσεις όμορφα.

Το Centrale αλλάζει σεφ και γίνεται (πολύ) καλύτερο Facebook Twitter
Ένα μαγαζί με ιστορία είκοσι χρόνων στην καρδιά της ΑθήναςΜεγάλο σουξέ έχει ο μερακλίδικα φτιαγμένος μουσακάς... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το Centrale αλλάζει σεφ και γίνεται (πολύ) καλύτερο Facebook Twitter
Xειροποίητη τυρόπιτα με σφολιάτα ζυμωμένη στο χέρι... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το Centrale αλλάζει σεφ και γίνεται (πολύ) καλύτερο Facebook Twitter
Πληθωρική σαλάτα ελληνική... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

☛ Centrale, Ευαγγελιστρίας 2 & Μητροπόλεως, Αθήνα, 210 3226681.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ