Όλες οι γεύσεις και τα μυστικά της Σίφνου

Όλες οι γεύσεις και τα μυστικά της Σίφνου Facebook Twitter
0
Όλες οι γεύσεις και τα μυστικά της Σίφνου Facebook Twitter
Η πανέμορφη εκκλησία του Ταξιάρχη και Ευαγγελισμού.

Γαλήνια και άγρια, ρομαντική και μυστηριώδης, νοσταλγική και αρχοντική αυτά και άλλα τόσα επίθετα θα ταίριαζαν δίπλα στην ομορφιά της Σίφνου. Τόπος μαγικός που όταν τον ανακαλύψεις δένεσαι αιώνια μαζί του. Μυρωδιές, εικόνες, απέραντο γαλάζιο, ασημένιοι βράχοι, ξερολιθιές σαν ζωνάρια «τρέχουν» στη γη, ξωκλήσια με μπλε τρούλους, διάσπαρτες ασκητικές θεμωνιές, λευκά κρινάκια της άμμου, μοναχικοί ορμίσκοι, θυμάρια, καπαριές που κρέμονται στα βράχια, πήλινα τσουκάλια, κανάτια, ρεβιθάδα, μποστάνια, νοικοκυροσύνη, αρχοντιά, φιλόξενοι άνθρωποι.... Όλα στην αγκαλιά του Αιγαίου.


Το νησί της Σίφνου και φέτος για ένατη χρονιά αγκάλιασε την γαστρονομία των Κυκλάδων σε ένα γαστρονομικό πανηγύρι. Ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων στο νησί του Τσελεμεντέ. Μια γιορτή στην παραδοσιακή γαστρονομία, στα προϊόντα και το πολιτισμό των Κυκλάδων με οικοδεσπότες τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Σίφνου και τους τοπικούς φορείς και συλλόγους. Γευστικό ταξίδι πρόσφεραν τα νησιά που συμμετείχαν: Αμοργός, Άνδρος, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σέριφος, Σίκινος, Σύρος, Σχοινούσα, Φολέγανδρος και φιλοξενούμενο νησί από τα Δωδεκάνησα η Ρόδος. Στην πλατεία του Αρτεμώνα έγινε το νόστιμο αντάμωμα με παραδοσιακές μαγειρικές, τοπικά προϊόντα, κρασιά, σούμα και τραγούδια νησιώτικα.

Η αρχοντιά του Αρτεμώνα είναι συγκλονιστική. Μαγευτικά τα σοκάκια με τα αρχοντόσπιτα σφιχταγκαλισμένα με εκκλησιές και κήπους που ευωδιάζουν γιασεμί. 


Στο Φάρο πάνω στο μόλο οι Σιφνιές νοικοκυρές μαγειρεύουν τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού τους και τρατάρουν τους επισκέπτες. Η ευωδιά από τους ρεβιθοκεφτέδες μπλέκει με το θαλασσινό αγέρι και σε τραβάει μαγικά από την μύτη. Τραπέζια στρωμένα με πιατέλες που φιγουράρει η καπαροσαλάτα πάνω σε φετούλες φρέσκου ψωμιού και δίπλα το τηγάνι που βγαίνουν τσιτσιριστοί οι χρυσαφένιοι ρεβιθοκεφτέδες. Η κυρία Κατερίνα Ζαμπέλη από τα Εξάμπελα με μαεστρία πλάθει τους ρεβιθοκεφτέδες που μοσχοβολούν και μοιράζεται μαζί μας την τέχνης της. «Ακολουθώ την ίδια συνταγή που έμαθε η γιαγιά στην μητέρα μου και πέρασε σε εμένα». Λέει με την απλότητα της παραδοσιακής μαγείρισσας και συνεχίζει « θα σου πω την συνταγή να τους φτιάξεις. Μουλιάζεις από βραδύς μισό κιλό ρεβίθια. Την άλλη μέρα τα στραγγίζεις. Κόβεις μισό κρεμμύδι και καθαρίζεις δύο μικρές πατάτες. Αλέθεις τα ρεβίθια, τις πατάτες και προσθέτεις 2 κουταλιές αλεύρι για να μην τους τρομάξεις, 1 ποτηράκι κρασί κόκκινο, 1 ποτηράκι ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και μπόλικο δυόσμο και μαντζουράνα. Πλάθεις σε μικρά μπαλάκια και το μυστικό για να γίνουν τραγανοί είναι να τους τηγανίσεις σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο».


Δοκιμάζουμε τους λιμπιστικούς ρεβιθοκεφτέδες που είναι τραγανοί και στην καρδιά τους αποκαλύπτουν ωραία απαλή υφή. Η ευωδιά και η γεύση τους σε συνεπαίρνει και σε δένει με την γη του νησιού. Η κυρία Μαρία από δίπλα ετοιμάζει καπαροσαλάτα και απλώνει τελετουργικά πάνω στις φρεσκοκομμένες φέτες ψωμιού μικρές κουταλιές και προσφέρει φιλόξενα όπως θα έκανε και στο σπίτι της. Με την πρώτη μπουκιά ανακαλύπτεις την μαγική τέχνη της ντόπιας νοικοκυράς που έχει μάθει να στήνει το τσουκάλι με ότι απλό βγάζει ο τόπος. Γεύση από τον αδιάκοπτο ήλιο και τον αλατισμένο αέρα που θρέφει την κάπαρη. Η μαεστρία για να γίνει πετυχημένη η καπαροσαλάτα είναι να ξαρμυρίσεις την κάπαρη σε παγωμένο νερό αφήνοντας την από βραδύς στο ψυγείο. Θα χρειαστείς 1 φλιτζάνι κάπαρη. Τρία κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες που θα φοβερίσεις στο τηγάνι με λάδι και στη συνέχεια θα προσθέσεις ¾ του φλιτζανιού ξύδι και ¼ του φλιτζανιού γλυκό κρασί. Στην τελευταία βράση θα μπει η κάπαρη και αφήνεις να μαγειρευτεί μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τόσο απλά, τόσο νόστιμα.


Εκεί, πάνω στο μόλο του Φάρου με την θάλασσα να λαμπυρίζει βρίσκεται το εστιατόριο Φλάρος (22840-28.956) του σεφ Ηλία Αναστασιάδη που τιμάει στην κουζίνα τις παραδοσιακές κυκλαδίτικες συνταγές. Χταποδοκεφτέδες, ωραιότατα καλαμαράκια τηγανισμένα σε ελαιόλαδο με μια ιδέα σκόρδο και βασιλικό που απογειώνει τη γεύση τους και ψάρια που μόλις βγάλουν τα δίχτυα.


Στο Βαθύ ένα μικρό χωριό πάνω στην αγκαλιά του όρμου με τα πράσινα νερά ο Νίκος Φρατζέσκαρος είναι ο εμπνευστής της παραδοσιακής ταβέρνας Το Τσικάλι (2284071150) δίπλα από την δισυπόστατη του 1606 πανέμορφη εκκλησία του Ταξιάρχη και Ευαγγελισμού. Πάνω στην άμμο απλώνονται τα τραπεζάκια του κάτω από τα αλμυρίκια που χαρίζουν την δροσιά τους , σε ένα χαλαρό σκηνικό περασμένων δεκαετιών. Ο Νίκος στην κουζίνα από το 1983 μαγειρεύει με πάθος τις σιφνέικες συνταγές όπως του τις δίδαξε η μητέρα του. Στο πλευρό του βρίσκονται η γυναίκα του Φλώρα και οι δύο γιοί του Γιώργος και Δημήτρης. «Τα υλικά που χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου είναι όλα από το κτήμα μας. Παράγουμε τυριά και είναι δικά μας το κατσικάκι, και το χοιρινό » λέει ο Νίκος ανακατεύοντας με αγάπη το φαγητό στο τσουκάλι που σιγομαγειρεύεται στην φωτιά. Δοκιμάσαμε από τα χέρια του εξαιρετικούς τυροκεφτέδες πλασμένους με μανούρα, μυζήθρα και φέτα –δικής του παραγωγής- τραγανούς και με πλούσια ισορροπημένη γεύση. Τιμήσαμε το κατσικάκι που μαγειρεύει υπομονετικά με λιαστό κρασί και άνηθο που κάθε μπουκιά σε στέλνει στα ουράνια. Μελωμένο και νόστιμο ήρθε και το ριγανάτο κουνέλι που η ευωδιά της ρίγανης έσπαγε τα ρουθούνια. Ο Νίκος είναι ένας μάγειρας που δεν εφησυχάζεται «Βάζω στόχο. Κυνηγώ τη σκιά μου μια ζωή» λέει στοχαστικά όταν παινεύουμε τη μαγειρική του.

Όλες οι γεύσεις και τα μυστικά της Σίφνου Facebook Twitter
Το Τσικάλι στο Βαθύ.


Η αρχοντιά του Αρτεμώνα είναι συγκλονιστική. Μαγευτικά τα σοκάκια με τα αρχοντόσπιτα σφιχταγκαλισμένα με εκκλησιές και κήπους που ευωδιάζουν γιασεμί. Στην βόλτα σου θα ανακαλύψεις το μεζεδοπωλείο Μωσαϊκό (22840-33562) σε ένα γοητευτικό παραδοσιακό χώρο. Η αυλή του ξεχειλίζει από κόσμο. Μεζεδάκια νόστιμα που θα συνοδεύσεις με τσίπουρο ή με το ντόπιο κρασί που εμφιαλώνει ο οινοπαραγωγός Δημήτρης Βότσαρης συνοδεία κάποιες βραδιές με ζωντανή μουσική.


Η γλυκιά μυρωδιά του ροδόνερου θα σε οδηγήσει μαγικά στην αυλή του ζαχαροπλαστείου Θεοδώρου (22840-31370). Μόλις διαβείς το κατώφλι του σε αγκαλιάζει η αύρα από το 1933 τότε που η οικογένεια ξεκίνησε να φτιάχνει τα παραδοσιακά γλυκά. Σαν ζαχαρωμένο παραμύθι. Στο εργαστήριο η κυρία Κατίνα μαζί με τον γιό της Βασιλόδημο και την εγγονή της στο πλευρό της ζυμώνει με τέχνη και αγάπη τα αμυγδαλωτά. Τρείς γενιές στα γλυκά βήματα της παράδοσης. Μια αγάπη για τα αμυγδαλωτά «που με κρατάει ζωντανή και ευτυχισμένη» λέει η κυρία Κατίνα και ένα λαμπερό φως ακτινοβολεί στο πρόσωπο της. Το αμυγδαλωτό από τα χεράκια της μοσχοβολάει ροδόνερο. Κλείνεις τα μάτια και αφήνεις την γλυκιά μπουκιά με την απαλή σχεδόν μεταξένια υφή να σε στείλει στον παιδικό παραμυθένιο κόσμο σου. Ο χώρος, αυθεντική σάλα σιφνέικου σπιτιού, με αντίκες ντουλάπια σε παστέλ γκρι σιέλ απόχρωση που φιγουράρουν αμυγδαλωτά, παστέλια, μπουρέκια με γέμιση αμύγδαλο, κουραμπιέδες, «υποβρύχιο» βανίλια τριαντάφυλλο, χαλβαδόπιτες και παστέλια κομμένα σε ρόμβους με μέλι ντόπιο και σουσάμι καβουρντισμένο τυλιγμένα στο χέρι. Τα θέλεις όλα. Αφήνομαι στην γοητεία της κυρίας Κατίνας και στα μειλίχια λόγια της να με ταξιδέψει στον κόσμο των γλυκών της. «Τα αμυγδαλωτά θέλουν απαλό πλάσιμο» μου λέει και την παρατηρώ πως αγκαλιάζει την ζύμη με τα δάχτυλα της σαν να κεντάει φίνα δαντέλα. Ένα κιλό λευκά αμύγδαλα και λίγα πικραμύγδαλα αλεσμένα βράζουν σε σιγανή φωτιά με λιγότερο από 1 κιλό ζάχαρη, 2 φλιτζάνια νερό και ξύσμα λεμονιού για 20 λεπτά μέχρι να δέσει το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις κρυώσει πλάθονται σε μακρόστενο σχήμα αφού έχουμε ραντίσει τα χέρια μας με ανθόνερο.


Η ομορφιά της Απολλωνίας για όποιον έχει περπατήσει στα σοκάκια της δεν χρειάζεται συστάσεις. Θα αφεθείς στην νησιώτικη γοητεία της πίνοντας τον καφέ σου στο καλντερίμι που βρίσκονται τα τραπεζάκια του καφενείου «ο Δρακάκης» που είναι κομμάτι της ιστορίας του νησιού, τόπος συνάντησης ανθρώπων των τεχνών.

Όλες οι γεύσεις και τα μυστικά της Σίφνου Facebook Twitter
Fish bar Ω3


Στο Πλατύ Γιαλό θα κάνεις την βουτιά σου στην θάλασσα που αστραποβολά και με την αλμύρα στα χείλη θα πάρεις θέση στα ψηλά σκαμπό του Fish bar Ω3 (22840-72014) Το μενού σε ταξιδεύει στο βυθό με πιάτα λιμπιστικά. Στην κουζίνα ο Γιώργος Σαμοίλης ,με σπουδές μοριακής βιολογίας, έχει καταφέρει την αγάπη του για την μαγειρική να την μεταδίδει και στα πιάτα του. Υπάρχει άποψη και τεχνική. Το ανακαλύπτεις στο ζεστό μπισκότο μανούρας με καπνιστή ρέγγα αλειμμένο ελαφρά με πελτέ ντομάτας και ρίγανη. Το σεβίτσε φαγκρί με πινελιές πέστο κόλιανδρου, κρεμμύδι και σος πικάντικη συναγωνίζεται σε αληθινή νοστιμιά το τιραντίτο μαγιάτικου με ελαιόλαδο εσπεριδοειδών. Πληθωρική γεύση αποκάλυπτε το κριθαράκι καραβίδας μαγειρεμένο με ούζο και μια ιδέα κρόκο Κοζάνης. Το μενού υποστηρίζει μια καλή λίστα κρασιών και η επιλογή γίνεται παιχνίδι με την βοήθεια του οινοχόου Δημήτρη Δημητρίου. Εύγε στην ομάδα.


Λίγο πριν τον Πλατύ Γιαλό αξίζει ένα πέρασμα από το μικρό και τόσο γοητευτικό ακρωτήρι που είναι σκαρφαλωμένο στα βράχια του το μοναστήρι της Χρυσοπηγής από το 17ο αιώνα. Το ηλιοβασίλεμα εκεί είναι μαγικό.


Η χαρά που προσφέρει το νησί θα μεγιστοποιηθεί με την βόλτα στο Κάστρο με τις λότζιες και τις θολωτές στοές. Στα πόδια του Κάστρου, στο λιμανάκι Σεράλια -ήταν το λιμάνι της αρχαίας πρωτεύουσας της Σίφνου- θα κατέβεις τα ...99 σκαλοπάτια για να γευθείς στην ψαροταβέρνα του Σηφάκη (22840 31070) τα θαλασσινά παπουτσάκια που μαγειρεύει η κυρία Εφη μόλις βγουν από το φούρνο ή ότι φρέσκο ψάρι έχει βγάλει το καΐκι τους.

Όλες οι γεύσεις και τα μυστικά της Σίφνου Facebook Twitter
Ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων στο νησί του Τσελεμεντέ. Φωτο: Βαγγέλης Ρασσιάς
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM