ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο

5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο Facebook Twitter
0

Πώς μπορείς να καταλαγιάσεις γρήγορα και νόστιμα την πείνα σου; Αυτό που χρειάζεσαι είναι να μπεις στην κουζίνα και να μαγειρέψεις εύκολες και γρήγορες συνταγές με ό,τι υλικά διαθέτει το ψυγείο και το ντουλάπι σου. Μπορείς να ακονίσεις τη φαντασία σου και να ασχοληθείς με τη μαγειρική τόσο, όσο χρειάζεται για να προσφέρεις χαλάρωση στον εαυτό σου.

«Με λίγα υλικά μπορείς να ετοιμάσεις φαγητό χωρίς να χρειάζεται να διαθέσεις πολλές ώρες στην κουζίνα» λέει ο σεφ Βασίλης Ρούσσος και προσθέτει: «Μπορείς να οργανώσεις χωρίς κόπο το ντουλάπι της κουζίνας σου με απαραίτητα και ευέλικτα υλικά που είναι μακράς διάρκειας, όπως και το ψυγείο και την κατάψυξη».

Στο ψυγείο καλό είναι να υπάρχουν βούτυρο, ζαμπόν, σαλάμι, τυρί τοστ, γιαούρτι, αυγά, έτοιμα παντζάρια βρασμένα, γάλα, έτοιμες πράσινες σαλάτες, πιπεριές χρωματιστές, φρούτα.

Σύμφωνα με όσα προτείνει ο σεφ, εφοδίασε το ντουλάπι με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, ζυμαρικά, πελτέ και κονσέρβα ντομάτας, ρύζι, φακές, μουστάρδα, γαλέτα φρυγανιάς, ξίδι, σόγια σος, μαγιονέζα, ζάχαρη, κονσέρβα μανιτάρια, τόνο, καλαμπόκι, μπίρα, κρασί, μέλι, σάλτσες έτοιμες κ.λπ. Στο ψυγείο καλό είναι να υπάρχουν βούτυρο, ζαμπόν, σαλάμι, τυρί τοστ, γιαούρτι, αυγά, έτοιμα παντζάρια βρασμένα, γάλα, έτοιμες πράσινες σαλάτες, πιπεριές χρωματιστές, φρούτα. Στην κατάψυξη μπαίνουν μπέικον, αρακάς, φασολάκια, μείγμα λαχανικών για ρύζι, σνίτσελ κοτόπουλο, μπιφτέκια, πίτες, χοιρινές μπριζόλες λαιμού, χορτόπιτες.

5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο Facebook Twitter
O σεφ Βασίλης Ρούσσος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Δίνοντας οδηγίες προς... ναυτιλλομένους, ο Βασίλης προσθέτει: «Τα ζυμαρικά μαγειρεύονται γρήγορα και δίνουν ενέργεια. Η πίτα από το σουβλάκι εύκολα μετατρέπεται σε πίτσα με ό,τι υλικά έχεις, ψήνοντάς τη στον φούρνο για 8 λεπτά και, αν θέλεις, ενισχύεις γευστικά το αποτέλεσμα με αυγό μελάτο ή τηγανητό. Επίσης, εύκολη είναι η παρασκευή σάλτσας γιαουρτιού, αρωματίζοντάς το με άνηθο, φρέσκο κρεμμυδάκι, χυμό και ξύσμα μοσχολέμονου, και δυόσμο. Συνοδεύει ψητό σολομό, κοτόπουλο, πατατοσαλάτα, πράσινη σαλάτα και σάντουιτς από κρουασάν, ψωμί ή κουλούρι Θεσσαλονίκης».

Ομελέτα φρουτάλια

5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

Για την ομελέτα

4 αυγά

40 ml γάλα

1 μεγάλη πατάτα

40 γρ. - 12 φέτες σαλάμι Λευκάδας

50 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Φρέσκο πιπέρι

Αλάτι

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Υλικά γαρνιτούρας

Ντομάτα κομμένη σε κύβους

Μαϊντανός ψιλοκομμένος

Δυόσμος ψιλοκομμένος

Ανθότυρο σε κομμάτια

Εκτέλεση

Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, τη γραβιέρα, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη το μείγμα. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε τις φέτες από το σαλάμι Λευκάδας που έχουμε κόψει σε 2 εκ. Αφαιρούμε το σαλάμι από το τηγάνι, προσθέτουμε ελαιόλαδο, δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε τις πατάτες κομμένες σε σχήμα ροδέλας, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Προσθέτουμε το σαλάμι και ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά. Σκεπάζουμε το τηγάνι και το αφήνουμε περίπου 6 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αφού πάρει τη μορφή ομελέτας, γυρίζουμε και ψήνουμε από την άλλη πλευρά, προσέχοντας μη σπάσει η ομελέτα. Στη συνέχεια σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τα υλικά της γαρνιτούρας.

Σολομός με σάλτσα γιαούρτι και ρύζι μπασμάτι

5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

2 τεμ. σολομός (180 γρ. το καθένα)

200 γρ. ρύζι μπασμάτι

60 γρ. γάλα φρέσκο

40 γρ. βούτυρο

Ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για σάλτσα γιαουρτιού

200 γρ. γιαούρτι

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

Χυμός από ½ λεμόνι

60 ml ζωμός λαχανικών

Άνηθος ψιλοκομμένος

Δυόσμος ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Σε μπολ με νερό μουλιάζουμε το ρύζι για 15 λεπτά, αλλάζοντας νερό μέχρι να γίνει διαυγές και να φύγει το άμυλό του. Στραγγίζουμε το ρύζι και το ρίχνουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε νερό, το γάλα και μόλις πάρει μια βράση μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά. Λίγο πριν απορροφήσει τα υγρά του το αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το καπάκι και αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη, ανακατεύοντάς το ανά διαστήματα.


Αλατοπιπερώνουμε τον σολομό και τον τοποθετούμε σε τηγάνι με ηλιέλαιο, σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει να αλλάζει χρώμα, βάζουμε το τηγάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 4 λεπτά. Για τη σάλτσα γιαούρτι αναμειγνύουμε σε μπολ όλα τα υλικά. Σερβίρουμε το ρύζι με τον σολομό και από πάνω γαρνίρουμε με τη σάλτσα γιαούρτι.

Κρουασάν βουτύρου με καβούρι

5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

Δύο τεμάχια κρουασάν βουτύρου

120 γρ. καβούρι

1 ξινόμηλο

5 ντοματίνια

40 γρ. μαγιονέζα

10 γρ. γιαούρτι

5 γρ. κάρι

6 φύλλα δυόσμο

Ξύσμα και χυμός από 1 μοσχολέμονο

Αλάτι, φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τα ντοματίνια στα 4 και το ξινόμηλο σε μικρούς κύβους. Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και σε ένα μπολ ρίχνουμε το καβούρι με τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, το ξινόμηλο, τον δυόσμο, το ξύσμα και τον χυμό μοσχολέμονο, αλάτι, φρέσκο πιπέρι και κάρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε τα ντοματίνια και ανακατεύουμε απαλά. Στην συνέχεια κόβουμε τα κρουασάν και τα γεμίζουμε με το μείγμα. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με πράσινη ανάμεικτη σαλάτα.

Σνίτσελ κοτόπουλο

5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

500 γρ. μπούτι κοτόπουλο ξεκοκαλισμένο, χωρίς πέτσα

500 γρ. ξινόγαλο

200 γρ. αλεύρι

Κορν φλάουερ

1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα

1 πρέζα σκόνη σκόρδου

Φρέσκο πιπέρι

Αλάτι

Υλικά γαρνιτούρας

Πατάτες baby, 16 λεπτά βράσιμο

Ελαιόλαδο

Χυμός λεμονιού

Μαϊντανός ψιλοκομμένος

Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Φρέσκο πιπέρι

Αλάτι

Εκτέλεση

Σε βαθύ πιάτο τοποθετούμε το κοτόπουλο, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα ξινόγαλου και μαρινάρουμε για 10 λεπτά περίπου. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κορν φλάουερ, τη σκόνη σκόρδου και κρατάμε λίγο από το μείγμα για να πανάρουμε το κοτόπουλο. Στο υπόλοιπο προσθέτουμε το ξινόγαλο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Η αναλογία είναι ένα προς ένα άλευρα και ξινόγαλο και κάποιες φορές ίσως χρειαστεί λίγο ξινόγαλο παραπάνω.

Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και στη συνέχεια το αλευρώνουμε. Το βουτάμε στον χυλό και τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο στους 170 βαθμούς και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Στη συνέχεια στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με baby βραστές πατάτες με ελαιόλαδο, χυμό λεμόνι, μαϊντανό και σχοινόπρασο.

Πατατοσαλάτα με τόνο Αλοννήσου

5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

200 γραμ. τόνος Αλοννήσου

12 πατάτες baby

10 ντοματίνια

8 ελιές Καλαμών

1 κ.σ. κάππαρη

100 ml ελαιόλαδο

20 ml μηλόξιδο

2 τεμάχια αντζούγια

1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος

Μισή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 πρέζα ρίγανη

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά βράζουμε τις πατάτες για 16 με 18 λεπτά. Σε μπολ ρίχνουμε μαϊντανό, δυόσμο, σχοινόπρασο, κάππαρη, σκόρδο και αντζούγια, προσθέτουμε σιγά-σιγά το ξίδι και το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Κόβουμε τις βρασμένες πατάτες, τα ντοματίνια και την ελιά φιλέτο, τα προσθέτουμε στο μπολ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον τόνο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη ρίγανη, διορθώνουμε με το αλατοπίπερο και σερβίρουμε.

*Οι συνταγές δημιουργήθηκαν στην κουζίνα του εστιατορίου Balcony (Βεΐκου 1, Κουκάκι) και ετοίμασε γρήγορες και εύκολες συνταγές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 17.2.2019

Γεύση
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT