6 εναλλακτικές σαρακοστιανές συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα

6 εναλλακτικές σαρακοστιανές συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
Παρά το γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν αφήνει πολλά περιθώρια διατροφικής τελετουργίας πολλοί από τους εκφραστές της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας προτείνουν γευστικές προτάσεις εμπνευσμένες από την περίοδο της Σαρακοστής. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Καθαρή Δευτέρα, Σαρακοστή, η παράδοση το καλεί, το φωνάζει. Ήρθε η ώρα να ψάξεις για ό,τι καλό και φρέσκο βγάζει η θάλασσα.

Το ελληνικό σαρακοστιανό τραπέζι τηρεί μακρόχρονες παραδόσεις και η ποικιλία των εδεσμάτων του μας εισάγει σε μια συγκεκριμένη διαιτητική φιλοσοφία. Είναι πλούσιο, χορταστικό και θρεπτικό.

Ίσως φαντάζει περίεργο να αναζητά κανείς τις γευστικές δημιουργίες της Σαρακοστής που συνδέεται με τη νηστεία. Ωστόσο μέσα ακριβώς από αυτή την αναζήτηση ανακαλύπτουμε πόσο εντυπωσιακός είναι ο πλούτος των νηστίσιμων φαγητών που έχει εφεύρει κάθε περιοχή της Ελλάδας με δεδομένη την αποχή από κάθε ζωικό προϊόν.

Η διατροφή ως στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τα έθιμα κάθε τόπου. Στην πραγματικότητα, μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες το ημερολόγιο της νηστείας πριν από το Πάσχα τηρούνταν ευλαβικά.

Οι νοικοκυρές αξιοποιούσαν στην μαγειρική τους τα υλικά της εποχής και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι έτσι έχουν προκύψει μια πληθώρα ευφάνταστων συνταγών.

Παρά το γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν αφήνει πολλά περιθώρια διατροφικής τελετουργίας πολλοί από τους εκφραστές της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας προτείνουν γευστικές προτάσεις εμπνευσμένες από την περίοδο της Σαρακοστής.

Παρά το γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν αφήνει πολλά περιθώρια διατροφικής τελετουργίας πολλοί από τους εκφραστές της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας προτείνουν γευστικές προτάσεις εμπνευσμένες από την περίοδο της Σαρακοστής.

Ιδού λοιπόν 6 μαγειρικές προτάσεις τόσο νόστιμες που μπορούν να σε κάνουν να ξεχάσεις (για λίγο;) τη σαγήνη του κρέατος και των γαλακτοκομικών.

Το πιάτο του ψαρά

Ο Γιάννης Λιάκου προτείνει μια συνταγή η οποία αξιοποιεί «όλα τα καλά» της θάλασσας που κοσμούν το σαρακοστιανό τραπέζι.

6 εναλλακτικές σαρακοστιανές συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά 

½ κ. κυδώνια
½ κ. χάβαρα
½ κ. γυαλιστερές
250 γρ. αχιβάδες
Χυμό από 1 κ. ντοματίνια σοταρισμένα με σκόρδο και λευκό κρασί
4 κ.σ. ελαιόλαδο
4-5 κλωστές σαφράν
½ κ.γ. μπούκοβο καυτερό
1 ποτήρι κρασιού Μοσχάτο Λήμνου
1 κ.γ. σκόρδο ψημένο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση
Σε βαθύ τηγάνι σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα μύδια για 4 λεπτά και τα αποσύρουμε. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τα χάβαρα για 4 λεπτά και τα αποσύρουμε. Συνεχίζουμε σοτάροντας μαζί τα κυδώνια, τις γυαλιστερές και τις αχιβάδες για 4 λεπτά, ρίχνουμε το μπούκοβο και σβήνουμε με το γλυκό κρασί.

Προσθέτουμε τον χυμό από τα σοταρισμένα ντοματίνια και το σαφράν, σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγομαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα μύδια και τα χάβαρα, τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και ξύσμα πορτοκαλιού. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με κρουτόν σκόρδου, μαγιονέζα αγιολί ή σκορδαλιά.

Ταραμοκεφτέδες

Κανείς δεν αντιστέκεται στη νοστιμιά του κεφτέ και όταν στη θέση του βασικού υλικού ο Βασίλης Βασιλείου βάζει ένα αγαπημένο υλικό όπως ο ταραμάς, το αποτέλεσμα σηκώνει αρκετό ούζο.

6 εναλλακτικές σαρακοστιανές συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά
150 γρ. ταραμάς λευκός
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
4-5 φέτες ψίχα προζυμένιου ψωμιού
½ μάτσο άνηθος ψιλοκομμένος
½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Πιπέρι
Ξύσμα από 1 μοσχολέμονο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα, αλεύρι για τηγάνισμα

Εκτέλεση
Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι ελαφρά για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσει. Μουλιάζουμε την ψίχα ψωμιού σε νερό και τη στύβουμε καλά. Σε μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά με το κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει σφιχτό και να πλάθεται. Εάν δεν πλάθεται, προσθέτουμε τριμμένη φρυγανιά.

Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά. Το πλάθουμε σε μπαλάκια που αλευρώνουμε και σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τα τηγανίζουμε από όλες τις πλευρές, γυρίζοντας προσεχτικά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Χταπόδι με πλιγούρι

Με έμπνευση κατευθείαν από τα βολιώτικα τσιπουράδικα ο Γρηγόρης Χέλμης δένει το χταπόδι με το πλιγούρι και σε βάζει στο παιχνίδι του μεζέ.

6 εναλλακτικές σαρακοστιανές συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter

Υλικά

Για το χταπόδι
1 χταπόδι 1.600-1.800 γρ. με κομμένα τα πλοκάμια στη μέση και τη σακούλα στα 4
3 λίτρα νερό
1 κούπα ξίδι
1 κούπα κρασί κόκκινο
1 κ.γ. κόκκους πιπέρι
1 μέτριο καρότο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κοτσάνι σέλερι
2 φύλλα δάφνης

Για το πλιγούρι
100 γρ. πλιγούρι βρασμένο σε νερό με αλάτι μπόλικο
Χυμό λεμόνι
½ μέτρια ντομάτα τριμμένη
30 ml ελαιόλαδο
1 κ.γ. δυόσμος ψιλοκομμένο
Αλάτι, ρίγανη, ξίδι, φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζετε όλα τα υλικά που προορίζονται για το βράσιμο, εκτός απ' το χταπόδι σε μια κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση το νερό, ρίχνετε το χταπόδι. Βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά. Κόβετε το χταπόδι σε λεπτές φέτες και ανακατεύετε τα υλικά για το πλιγούρι, δίνοντας ένταση με το ξίδι, το αλάτι και το πιπέρι.

Χταποδοσαλάτα

Το χταπόδι στα καλύτερα του, συνοδεύεται με τα προϊόντα της Πάρου και δέχεται το έμπειρο άγγιγμα του Γιώργου Παρούση.

6 εναλλακτικές σαρακοστιανές συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter

Υλικά
1 κ. χταπόδι κομμένο σε 8 πλοκάμια
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ κούπα ελαιόλαδο
4 φύλλα δάφνη
2 σφηνάκια ούζο
Κάππαρη Πάρου και θυμάρι για γαρνίρισμα
Ξίδι Πάρου

Εκτέλεση
Σιγομαγειρεύουμε το χταπόδι με όλα τα υλικά σε πολύ χαμηλή φωτιά για 40-45 λεπτά. Μόλις μελώσει, σερβίρουμε και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ξίδι. Γαρνίρουμε με κάππαρη και θυμάρι.

Καλαμάρι ψητό με ροβίτσα Καλαμάτας και κρέμα φάβας

Αν «δέσεις» το φρέσκο καλαμάρι με τη μεστή γεύση των οσπρίων θα καταλάβεις γιατί το πιάτο του Γιάννη Γαβαλά σου φέρνει ένα μεγάλο κομμάτι Ελλάδας στο πιάτο.

6 εναλλακτικές σαρακοστιανές συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά
4 μικρά καλαμάρια ή 2 μέτρια
2 κούπες ροβίτσα
2 κούπα φάβα
1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Χυμός 1 μοσχολέμονου
Χυμός 1 πορτοκαλιού
1 πρέζα ζάχαρη

Εκτέλεση

Βράζουμε τη ροβίτσα σε άφθονο νερό για 20 λεπτά με μια φλούδα μοσχολέμονου, 1 φλούδα πορτοκαλιού και μια πρέζα ζάχαρη. Στραγγίζουμε και περνάμε με κρύο νερό. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά τη φάβα με δύο κούπες νερό, 3 κουταλιές ελαιόλαδο και το κρεμμύδι.

Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνει κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Φτιάχνουμε λαδολέμονο με τον χυμό των εσπεριδοειδών. Ανακατεύουμε τη ροβίτσα με το λαδολέμονο, την πιπεριά και τον μαϊντανό.

Ψήνουμε τα καλαμάρια σε σχαροτήγανο για 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρουμε την κρέμα της φάβας, τα καλαμάρια και συνοδεύουμε με τη σαλάτα ροβίτσας.

Σουπιά γιαχνί

Αν μαγειρέψεις αυτά που μόλις έχει βγάλει η θάλασσα πρέπει να το κάνεις με την αυθεντικότητα και το σεβασμό στην πρώτη ύλη που χαρακτηρίζουν τον Κωστή Ζαφειρόπουλο. Σαν να μαγειρεύεις μέσα στο καΐκι.

6 εναλλακτικές σαρακοστιανές συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά
800 γρ. σουπιά κομμένη σε ροδέλες
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
½ ντομάτα χοντροκομμένη
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τη σουπιά για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 10.3.2019

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ