Σάτυρος νομάς

Σάτυρος νομάς Facebook Twitter
0

Συνήθως όταν ακούς κάποιον να ραπάρει, περιμένεις οι ρίμες του να είναι γεμάτες οργισμένους στίχους με σκληρό λόγο και αθυροστομία, λόγο ζωντανό αλλά απ' την άλλη «πρωτόγονο» και ωμό, ίσως επειδή η ακαδημαϊκή μόρφωση των περισσότερων ράπερ είναι περιορισμένη - χωρίς αυτό να είναι μειονέκτημα σε ένα κατ' εξοχήν λαϊκό είδος, με το περιβάλλον να δίνει τα περισσότερα ερεθίσματα. Το πρώτο που σε εντυπωσιάζει στον Stereo Mike είναι η βασική του ασχολία: διδάσκει παραγωγή ήχου, σύνθεση και μουσική τεχνολογία σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του πανεπιστημίου του Westminster στο Λονδίνο, όπου ζει τα τελευταία 12 χρόνια. Επίσης, συνεργάζεται με τηνApple για τα μουσικά της προγράμματα, αρθρογραφεί για το «Sound on Sound», γράφει κατά καιρούς soundtrack για βρετανικές ταινίες μικρού μήκους.

Όλα αυτά ακούγονται λίγο αταίριαστα με το hip hop, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, μιας και όποιος βιοπορίζεται με τρόπο που ξεφεύγει από το «λαϊκό» αντιμετωπίζεται με καχυποψία από το χώρο. Αυτό δεν συμβαίνει με τον Μιχάλη, κυρίως επειδή τα θέματά του είναι κατά βάση λαϊκά, το μόνο που διαφέρει είναι η ποιότητα του λόγου του. Ο Stereo Mike δηλώνει σαν επιρροή του τον Μπάμπη τον Φλου του Σιδηρόπουλου, ένα πρόσωπο που εμφανίζεται στα κομμάτια του «και κουβαλά την υπόλοιπη αφήγηση», όπως δηλώνει ο ίδιος. Τα ερεθίσματά του; «Ο,τιδήποτε αποτελεί προβληματισμό στην καθημερινότητά μου - είτε είναι εσωτερικός, είτε πολιτικού/κοινωνικού περιεχομένου» μου λέει.

«Συχνά είναι απλά μια ανάγκη κάθαρσης, που βρίσκει διέξοδο στο χαρτί ή στο μικρόφωνο. Οπότε η θεματολογία μου μπορεί να μην είναι στερεότυπη hip-hop, αλλά αυτό έχει να κάνει και με τη συνειδητή μου διαφωνία με τα στερεότυπα γενικά, και στο τι εστί rap ειδικά. Μεγάλωσα κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα, αλλά πέρασα πολύ καιρό και στην άλλη μου πατρίδα, την Κροατία, μέχρι την έναρξη του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Δυστυχώς, από τα αρχικά hip-hop ρεύματα, την τελευταία δεκαετία επικράτησε διεθνώς και με μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία το gangsta rap. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η θεματολογία αλλά και η μουσική αισθητική να παρουσιάσουν μια στασιμότητα, έλλειψη πειραματισμού και εκφραστική μονοτονία. Βέβαια, όπως και σε κάθε είδος στην ιστορία της μουσικής, υπάρχουν λαμπρές εξαιρέσεις που δίνουν ελπίδα και συντελούν στην εξέλιξη του είδους».

Ο δεύτερος δίσκος του, που μόλις κυκλοφόρησε, με τίτλο Xli3h (Εξέλιξη) περιέχει τη ραδιοφωνική επιτυχία (και ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσφατα ελληνικά βίντεο στο YouΤube) «Φεύγω», με τη «συμμετοχή» της Χαρούλας Αλεξίου. «Θυμάμαι το ρίγος που ένιωσα ακούγοντας το "Φεύγω" από το Ανθολόγιο της κ. Αλεξίου, σε πτήση από Αθήνα προς Λονδίνο» προσθέτει. «Η ενορχήστρωση σχηματίστηκε άμεσα στο μυαλό μου, ενώ το ρεφραίν αποτέλεσε το σημείο αναφοράς για τους νέους στίχους, σε συνδυασμό με την Ασκητική του Καζαντζάκη».

Τι σου λείπει περισσότερο απ' την Ελλάδα;

Αγαπημένα πρόσωπα και η θέα του Σαρωνικού.

Πόσο σε επηρεάζουν τα άσχημα σχόλια; Παρακολουθείς όσα γράφονται για σένα στα blog; Θα μπορούσε ποτέ μια αρνητική (αλλά τεκμηριωμένη κριτική) να σε οδηγήσει να αλλάξεις κάτι στη μουσική σου;

Όπως κάθε θετικό σχόλιο για τη μουσική σου σου ζεσταίνει την καρδιά, έτσι και τα αρνητικά σχόλια σε στεναχωρούν. Όμως επειδή στον απρόσωπο χώρο του internet είναι δύσκολο να διακρίνεις την πρόθεση, μαθαίνεις να βγάζεις ένα στατιστικό συμπέρασμα από την εντύπωση των ακροατών για τη δουλειά σου. Η εποικοδομητική κριτική βέβαια είναι άξια προσοχής, όχι προς την αλλαγή, αλλά προς την εξέλιξη, γιατί η καλλιτεχνική έκφραση είναι πορεία, όχι status.

Τι σε εκνευρίζει περισσότερο;

Η έλλειψη οργάνωσης, το σκυλάδικο κατεστημένο και το hip-hop που αφουγκράζεται την αισθητική του για να πουλήσει. Επίσης, η μοιρολατρική πεποίθηση μερικών ότι η εναλλακτική σκηνή δεν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

Για ποιο λόγο πιστεύεις ότι το hip hop έχει τους πιο φανατικούς οπαδούς και το πιο ενθουσιώδες κοινό (μαζί με το heavy metal);

Όταν κάτι είναι αληθινό, βρίσκει ακροατές που ταυτίζονται με τη φωνή του. Ίσως και γιατί οι «θυμωμένες» μουσικές έχουν πάντα λόγο ύπαρξης μέσα σε κοινωνίες που έχουν λόγο να είναι θυμωμένες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Μουσική / «Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Η Michelle Gurevich γράφει μουσική για την ψυχή και τις εμπειρίες της, με μια γερή δόση μαύρου χιούμορ και αφοπλιστικής ειλικρίνειας. Μιλά στη LiFO λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Fuzz.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Πώς είναι άραγε να γράφεις το κορυφαίο σου έργο στα 25 σου χρόνια; Πόση αγωνία αισθάνεται ένας συνθέτης που καταλαβαίνει ότι όλοι προσδοκούν από εκείνον το επόμενο μεγάλο έργο; Πού κρύβεται η ακαταμάχητη δύναμη του Κοντσέρτου για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ; Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά ένα από τα διασημότερα έργα για πιάνο και ορχήστρα, την ομορφιά του και την ιστορία του.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μπάρι Άνταμσον: «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα τελευταία κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Μουσική / «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Λίγο πριν προσγειωθεί στην Αθήνα για ένα χορταστικό συναυλιακό διήμερο, ο πολυτάλαντος Μπάρι Άνταμσον μιλά για τη σκηνή του Mad-chester, για το ροκ εν ρολ που όσο «γερνάει» τόσο δυναμώνει, για τη γνωριμία του με τον Λιντς και τον εθισμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Συνέντευξη Saturday Night Satan

Μουσική / «Όσο υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στις συναυλίες, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε κι εμείς»

Mε μια γυναικεία φωνή να ηγείται, αντλώντας έμπνευση από τον horror κινηματογράφο και με επιρροές από τα ’70s και ’80s, οι Saturday Night Satan φέρνουν νέο αέρα στην εγχώρια metal σκηνή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

Μουσική / Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

«Μη σταματάτε. Έχουμε αφθονία. Έχουμε λύσεις. Μπορούμε να αρχίσουμε πάλι από την αρχή»: Η Björk παρουσιάζει την προσωπική της ουτοπία με το πρότζεκτ «Cornucopia» και μιλάει μπροστά στην κάμερα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. 
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ O Tsolimon βλέπει όνειρα με γιαπωνέζικα καρτούν

Μουσική / Ο Tsolimon έγραψε ένα άλμπουμ κλαίγοντας και οδηγώντας

Στον πρώτο του προσωπικό δίσκο, ο νεαρός τραγουδοποιός που λατρεύει τον Λεξ και τα Pokemon συνδυάζει την ηλεκτρονική μπαλάντα με το ραπ και το ζεϊμπέκικο. Όταν έστειλε το «Καλό» στον Κραουνάκη, εκείνος του απάντησε πως πρέπει να το τραγουδήσει η Στανίση - τελικά, το είπε ο ίδιος και η Δεσποινίς Τρίχρωμη.
M. HULOT
Ο Bad Bunny και το μέλλον της urbano μουσικής

Μουσική / Ο Bad Bunny και το μέλλον της παρεξηγημένης urbano μουσικής

Το «Debí tirar más fotos» του 30χρονου Πορτορικανού μουσικού είναι ένα λάτιν αριστούργημα αφιερωμένο στις ρίζες του, στην ιστορία του Πουέρτο Ρίκο και στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, όπως ο υπερτουρισμός και η εποχή του Τραμπ, που πλήττει τους μετανάστες.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η «Δύναμη του πεπρωμένου» αποτελεί τα τελευταία 150 χρόνια έναν διαρκή θρίαμβο της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Μουσική / Η «Δύναμη του πεπρωμένου»: Ο θρίαμβος της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Η όπερα που απασχόλησε τον Τζουζέπε Βέρντι επί είκοσι χρόνια και θεωρείται από τις σημαντικότερες του διεθνούς ρεπερτορίου επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με μια παράσταση αντάξια της φήμης της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Θα πατήσεις σε λουλούδια, θα πατήσεις και σε σκατά για να βρεις διεξόδους»

Μουσική / Αεκτζής, αναρχικός, καζαντζιδικός: Η ανορθόδοξη πορεία του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου στο ελληνικό τραγούδι

Συνθέτης, στιχουργός, αρθρογράφος, ζωγράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, ο Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ελληνική δισκογραφία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Laurent Garnier

Μουσική / «Βλέπω μαριονέτες να παίζουν μουσική έχοντας τα ακουστικά περισσότερο στον λαιμό παρά στα αυτιά»

Με αφορμή ένα επικό τετραπλό mix –house, techno, UK focus και downtempo– για τα 25 χρόνια λειτουργίας του θρυλικού fabric, ο Γάλλος παραγωγός, DJ και πρόσφατα χρισμένος ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής Laurent Garnier μιλά για το τότε και το τώρα της ηλεκτρονικής μουσικής.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ