Go west! 13 μαγαζιά που αγαπάμε στα δυτικά προάστια

Go west! 13 μαγαζιά που αγαπάμε στα δυτικά προάστια Facebook Twitter
0

Gigifioggos bistronomy - wine bar

Το Παρίσι του '20 θα εμπνεόταν από το μικρό αριστούργημα του Περιστερίου.

Οι μικρές ανατροπές είναι αυτές που κάνουν τη ζωή πιο ενδιαφέρουσα και συνήθως τις συναντάς εκεί που δεν το περιμένεις. Ο Gigifioggos είναι μια τέτοια ανατροπή, αφού το όνομα, που θυμίζει παλιά ελληνική αργκό, έρχεται σε αντίθεση με την ατμόσφαιρα του μεσοπολεμικού Παρισιού του '20 που θα συναντήσεις σε αυτό το wine bar των δυτικών προαστίων. Όσο για τους εμπνευστές του, η Αριστέα Βλάχου και ο Τάκης Ζαχαρόπουλος υπογράφουν την ιδέα που έρχεται να παρουσιάσει τη νέα τάση bistronomy σε μια πολύ προσεγμένη version. H κάρτα των κρασιών με τις 75 ετικέτες που έχει επιμεληθεί ο σομελιέ Βασίλης Παπαδόπουλος αποτελεί ένα ταξίδι σε διάφορα μέρη του κόσμου, αφού περιλαμβάνει προτάσεις από 16 χώρες άκρως οινοπαραγωγικές όπως η Χιλή, η Αργεντινή, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και, φυσικά, η Ελλάδα. Όλα τα κρασιά βρίσκονται σε απόλυτο pairing με τα πιάτα που προτείνει η σεφ αλλά και με τα εξαιρετικά πλατό αλλαντικών και τυριών, τα οποία μπορείς να επιλέξεις και στην πιο premium εκδοχή τους. Στις επιλογές που πρέπει να γευτείς είναι το νιόκι γεμιστό με πορτσίνι και σάλτσα τρούφας αλλά και η κροκέτα από ισπανικό χαμόν, ενώ το brunch του Σαββατοκύριακου με τα γαλλικά κρουασάν και τις μπαγκέτες, τα αυγά sur plat και τα ιδιαίτερα pancakes μπορεί να σε μεταφέρει για λίγο στο κέντρο της Μονμάρτρης. Ο κατάλογος των κοκτέιλ που επιμελείται ο Άρης Χατζηαντωνίου έρχεται να προστεθεί στην αρμονική συνύπαρξη γεύσεων, οίνου και αποσταγμάτων που καταφέρνει ο Gigifioggos και όλα αυτά υπό τους ήχους μουσικής που κινείται από Χατζιδάκι μέχρι Έιμι Γουάινχαουζ. Ένα μικρό αριστούργημα που ξεκινά με την ανατροπή του ονόματος και καταλήγει σε αυτό που γράφει ο χώρος: «Love like a poet!».

Gigifioggos, Κώστα Βάρναλη 16, Περιστέρι, 6977 655507, FB: Gigifioggos "Bistronomy & Wine Bar", Instagram: gigifioggos

Αγροτικόν

Αυθόρμητη διασκέδαση με γεύσεις απ' όλη την Ελλάδα.

Go west! 13 μαγαζιά που αγαπάμε στα δυτικά προάστια Facebook Twitter

Αν δεν ήξερες το όνομα που είχε δώσει ο Νίκος Παπάζογλου στο στούντιό του στη Θεσσαλονίκη, το μεζεδοπωλείο Αγροτικόν θα σταθεί αφορμή για να μάθεις αυτή την ιστορία. Και θα σ' τη διηγηθεί με μουσικές αγαπημένες από το φάσμα του έντεχνου και του λαϊκού τραγουδιού, που τον χειμώνα θα τις απολαύσεις στο υπόγειό του σε live εκτελέσεις, ενώ από το ρεπερτόριο δεν λείπουν τα ικαριώτικα, που προδίδουν μια ιδιαίτερη αδυναμία γι' αυτόν τον τόπο. Εξάλλου, το Αγροτικόν βασίζεται στους τόπους, στα διαφορετικά μέρη της Ελλάδας απ' όπου αντλούν έμπνευση τα πιάτα του. Στην κουζίνα του, που είναι ανοιχτή καθημερινά 12:00-1:30, ετοιμάζονται λαχταριστές γεύσεις με συνταγές από διάφορες περιοχές. Τα μπιφτεκάκια με μήλο και παρμεζάνα, το κοτόπουλο με γλυκόξινη σάλτα, η φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και σύγκλινο αλλά και το σαγανάκι με μαρμελάδα ντομάτας είναι κάποιες από τις επιλογές που θα πρέπει να δοκιμάσεις. Περίφημα είναι και τα σκιουφιχτά που θα συναντήσεις σε δύο διαφορετικές εκδοχές, με μανιτάρια ή γαρίδες και κρέμα ούζου. Όσο για το ποτό που θα συνοδεύσει τα μεζεδάκια αλλά και τη διάθεσή σου, η κρητική ρακή, το βιολογικό τσίπουρο ή το κρασί από την Καρδίτσα είναι σίγουρο πως θα σε κρατήσουν για ώρες, ώστε να απολαύσεις αυθεντικές γεύσεις και καλή μουσική. Άλλωστε, το Αγροτικόν αντιπροσωπεύει όλο τον αυθορμητισμό της διασκέδασης που βρίσκεται στον πυρήνα της ελληνικής κουλτούρας. Γι' αυτό μην πεις ποτέ «πάω για ένα κρασάκι»... Το πιο πιθανό είναι πως θα μείνεις πολύ περισσότερο!

Αγροτικόν, Καρπενησίου 52, Περιστέρι, 210 5729629, FΒ: Agrotikon, Instagram: agrotikon_

Godmama's Yard

Δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας μοναδικός all-day χώρος.

Go west! 13 μαγαζιά που αγαπάμε στα δυτικά προάστια Facebook Twitter

Το Godmama's Yard, εμπνευσμένο από την ιδιοκτήτρια του χώρου, η οποία, καθώς δεν είχε παιδιά, τον κληροδότησε στα βαφτιστήρια της, είναι ένα μικρό αριστούργημα στο Περιστέρι που δεν σηκώνει καμία άλλη ταμπέλα, εκτός από εκείνη του «ιδιαίτερου». Οι έξι δημιουργοί του διαχειρίστηκαν το οίκημα ισορροπώντας ανάμεσα στη φαντασία και στην ιστορία του, παρουσιάζοντας έναν χώρο που σε μεταφέρει μακριά από την Αθήνα και σου προσφέρει διαφορετικές γωνιές τις οποίες οικειοποιείσαι από την πρώτη στιγμή. Η τεράστια αυλή και η γαλάζια μπάρα είναι από τα πρώτα στοιχεία που σε εντυπωσιάζουν. Η συνέχεια έρχεται με τις γεύσεις που σερβίρονται όλη μέρα, αφού από το πρωί μπορείς να απολαύσεις specialty coffee και εξαιρετικό brunch (πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το croque madame) αλλά και μακαρονάδες, πίτσα με λεπτή ζύμη και μπέργκερ, όλα φτιαγμένα με φρέσκα υλικά και ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια. Εκείνο που θα σε ενθουσιάσει όμως είναι τα signature cocktails με ονόματα λουλουδιών. Στα must try το Girly Poppy, με βότκα αρωματισμένη με εσπεριδοειδή, καρύδα, φράουλα και ροζ μαλλί της γριάς(!), το Peony, με τζιν, ανανά, goji berry και δυόσμο, και το Irish, με ρούμι, ρόδι, μανταρίνι και κουμκουάτ. Η μουσική από DJs που εναλλάσσονται καθημερινά κινείται ανάμεσα σε φανκ, σόουλ και radio edits, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα αυθεντικής διασκέδασης μέχρι αργά το βράδυ. Γιατί το Godmama's Yard μετουσιώνει την έννοια του all-day με μοναδικό τρόπο, αποδεικνύοντας ότι ένας χώρος μπορεί να τα κάνει όλα, και μάλιστα πολύ καλά!

Godmama's Yard, Βασιλέως Αλεξάνδρου 98, Περιστέρι, 210 5718393, FB: Godmama's Yard, Instagram: godmamasyard

 

Butcher's Burger & Butcher's Steak House

Αυτόν τον χασάπη θα τον λατρέψεις για τα μπέργκερ του!

Go west! 13 μαγαζιά που αγαπάμε στα δυτικά προάστια Facebook Twitter

Αν είσαι λάτρης των μπέργκερ, αποκλείεται να μη γνωρίζεις τα Butcher's Burger & Butcher's Steak House, που, μετά το πρώτο κατάστημα στο Χαλάνδρι, ήρθαν να παρουσιάσουν τις εκλεκτές τους γεύσεις στην Κηφισιά αλλά και στα δυτικά προάστια. Η οικογένεια Αλαφούζου, με μια ιστορία τεσσάρων γενεών στον χώρο της κτηνοτροφίας και του κρεοπωλείου, δημιούργησε ένα νέο concept αφιερωμένο στην αγαπημένη γεύση του μπέργκερ, και μάλιστα στην πιο εκλεκτή μορφή του. Άλλωστε τα κρέατα, παραγωγής των ιδιοκτητών, και τα χειροποίητα μπιφτέκια από μόνα τους μαρτυρούν την ποιότητα της γεύσης που θα συναντήσεις σε κάθε συνταγή. Το Jack Daniels Burger και το Buffalo Burger με ελληνικό βουβαλίσιο κρέας είναι σίγουρα κάποιες από τις γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσεις. Στο μενού του Butcher's Burger & Butcher's Steak House μπορείς να επιλέξεις και το μέγεθος του μπέργκερ σου, αφού πολλές από τις συνταγές προσφέρονται σε large και extra large μέγεθος, με μπιφτέκια 200 και 400 γρ. αντίστοιχα, ενώ εδώ θα βρεις το μοναδικό XXXLarge Extra Magic Butcher's Burger με μπιφτέκι 600 γρ., τριπλό μπέικον, τριπλό cheddar, BBQ και cheddar sauce, καραμελωμένα κρεμμύδια, πίκλες και τηγανητό αυγό. Μια συνταγή που έχει βραβευτεί και αποτελεί και τη μοναδική, λόγω μεγέθους, στον χώρο. Κρέατα ξηρής ωρίμανσης 45 ημερών, Tomahauk, Rib Eye, T-bone και σταβλίσια του χασάπη είναι κάποιες από τις ιδιαίτερες γεύσεις κρεάτων. Η ατμόσφαιρα, μίνιμαλ και μοντέρνα με ευχάριστα vibes, είναι η κατάλληλη για να ζήσεις μια εμπειρία που θα σε κάνει οπαδό του μπέργκερ και λάτρη του Butcher!

Butcher's Burger & Butcher's Steak House, Αιμίλιου Βεάκη 41, Περιστέρι, 210 5766662 / Κολοκοτρώνη 37, πλ. Κεφαλαρίου, 210 8089000 / Αγίας Παρασκευής 17, Χαλάνδρι, 210 6890500 / Κεντρική Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως 10 - 12 , Ηλιούπολη, 210 991009 /Βουλής 7, πλατεία Συντάγματος, 2103230800. FB: Butcher's Burger & Butcher's Steak House, www.butchersburger-steak.gr, Instagram: butchers_burger_steak_house

Δάφνη

Η αυθεντικότητά έχει κατακτήσει τα δυτικά προάστια.

Go west! 13 μαγαζιά που αγαπάμε στα δυτικά προάστια Facebook Twitter

Το όνομα Αριστέα από μόνο του σου θυμίζει μια φροντίδα και μια σπιτική μυρωδιά σαν εκείνη που έβγαινε από την κουζίνα της μαμάς. Η Αριστέα που βρίσκεται πίσω από τη Δάφνη είναι όνομα και πράγμα σε ό,τι αφορά την ποιότητα των πιάτων αλλά και την προσέγγιση της γαστρονομίας που βασίζεται στην ελληνική νοστιμιά. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και 20 χρόνια αποτελεί σημείο κατατεθέν των δυτικών προαστίων για όσους αναζητούν αυθεντική γεύση χωρίς στυλιζαρισμένες προσθήκες σε ένα περιβάλλον που σε κερδίζει με την οικειότητα και τη φιλική του ατμόσφαιρα. Η ιδιοκτήτρια, που επιβλέπει συνεχώς την κουζίνα, θα σου προσφέρει ό,τι πιο λαχταριστό με συνδυασμούς φρέσκων υλικών και προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια. Οι σπιτικές πίτες και οι σαλάτες με λαχανικά εποχής είναι ιδανικές για να πάρεις μια πρώτη εικόνα για όσα θα ακολουθήσουν. Κι αυτά που ακολουθούν είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Κοτόπουλο με κάρι και αρωματικό μπασμάτι, μπουκιές γαλοπούλας στη σχάρα με πουρέ γλυκοπατάτας, χοιρινό με μέλι, χόρτα γιαχνιστά με λαχανικά και δυόσμο, γραβιέρα Κρήτης με μέλι, σουσάμι, ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα σε γλυκό κρασί είναι κάποια από τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις. Ο κατάλογος ανανεώνεται καθημερινά με μαγειρευτά που αλλάζουν από μέρα σε μέρα για να μπορείς να γευτείς κάτι διαφορετικό κάθε φορά. Άλλωστε, η κουζίνα της Δάφνης υποδέχεται τα υλικά ολόφρεσκα για να δημιουργήσει η μαγείρισσα τα δικά της αριστουργήματα, μετουσιώνοντας την ελληνική φιλοξενία σε γεύση και την παράδοση σε σύγχρονη εμπειρία απόλαυσης.

Δάφνη, Μεγάλου Αλεξάνδρου 86, Περιστέρι, 210 5773721, FΒ: Δάφνη Ελληνικό Εστιατόριο, Instagram: dafni_elliniko

Στου Ιορδάνη

Ένας μεζεδοκαφενές που τιμά τις κουζίνες του τόπου μας.

Go west! 13 μαγαζιά που αγαπάμε στα δυτικά προάστια Facebook Twitter

Η δεκαετία του '50 ζει και βασιλεύει σαν σκηνικό της Φίνος που στήθηκε για να γυριστεί το σίκουελ των Κυριών της αυλής. Στον Ιορδάνη η φαντασία αλλά και η νοσταλγία για τις περασμένες δεκαετίες δημιουργούν ένα μοναδικό στέκι για μεζεδάκι ή φαγητό που σε μεταφέρει στα στενά της παλιάς Αθήνας. Κι όταν λέμε στα στενά, το εννοούμε, αφού ο χώρος είναι φτιαγμένος σαν παλιό σοκάκι... Ένα περίπτερο, 3 κολόνες της ΔΕΗ, παράθυρα με παντζούρια στον τοίχο, όλα τα στοιχεία του Ιορδάνη είναι μια καλοστημένη αναφορά στα '50s. Όσο για τις γεύσεις, είναι μια συλλογή από συνταγές με καταγωγή από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Κρήτη, οι συνταγές της Καρδίτσας, της Μεσσηνίας, της Κέρκυρας και άλλων τόπων συναντιούνται σε ένα μενού εξαιρετικό που θα σε συνοδεύσει σε ατελείωτα βράδια με κουβέντα και ποτό. Βραχάκια πατάτας με σάλτσα από ελληνικά τυριά, η ποικιλία κρεατικών και το χοιρινό κότσι είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά πιάτα του Ιορδάνη, ενώ τα αποστάγματα έρχονται κι αυτά από διάφορα μέρη, όπως η Μυτιλήνη, η Χίος ή η Καρδίτσα. Η μουσική στον Ιορδάνη παίζει τον δικό της ρόλο, αφού Πέμπτη βράδυ και Κυριακή μεσημέρι θα απολαύσεις live έντεχνο, ρεμπέτικο και ελαφρολαϊκό που θα συνοδεύσει ιδανικά τους μεζέδες και το τσούγκρισμα των ποτηριών. Η διαφορετική καταγωγή των ιδιοκτητών του Ιορδάνη από διάφορα μέρη της Ελλάδας ήταν μάλλον η αφορμή για έναν μεζεδοκαφενέ εμπνευσμένο από τις κουζίνες του τόπου μας, με όλη την αυθεντικότητα και την ποιότητα του παλιού που κάνει τη διαφορά στη νύχτα των δυτικών προαστίων.

Στου Ιορδάνη, Δελφών 13, Περιστέρι, 210 5712806, FB: Στου ιορδανη, Instagram: stou_iordanh

Sempre Coffee & Cocktail Bar

Αγάπη και μεράκι που μπορούν να αλλάξουν τις καθημερινές σου απολαύσεις.

Go west! 13 μαγαζιά που αγαπάμε στα δυτικά προάστια Facebook Twitter

Αν κάνεις ένα πολύ σύντομο γκάλοπ γύρω σου, εννιά στους δέκα θα σου πουν ότι ένας καφές μπορεί να τους φτιάξει τη διάθεση για το υπόλοιπο της ημέρας. Αυτό και μόνο λέει πολλά για το πόσο σημαντική είναι η ποιότητα αλλά και η σωστή παρασκευή του αγαπημένου σου καφέ. Στο Sempre αυτά τα στοιχεία θα αντιληφθείς αρχικά με την πρώτη γουλιά κι έτσι θα νιώσεις τη διαφορά ανάμεσα στο συνηθισμένο και στο πραγματικά εκλεπτυσμένο. Τα καλύτερα χαρμάνια που επιλέγονται προσεκτικά γίνονται πρώτη ύλη στα χέρια των ειδικών, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις γνώσεις και την αριστοτεχνία τους για να προσφέρουν τον καφέ όπως πρέπει να είναι. Από τη μηχανή του Sempre τρέχουν καθημερινά αρωματικοί καφέδες που αναδεικνύουν τα αρώματα και τη γεμάτη γεύση τους και σε καλούν να κλείσεις τα μάτια και να απολαύσεις τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Η κουζίνα του Sempre, απ' την άλλη, θα σε ενθουσιάσει με τις εξαιρετικές γεύσεις που μπορείς να δοκιμάσεις οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Κρύα σάντουιτς, διαφορετικές επιλογές σε finger food και φρέσκες σαλάτες θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες σου για κάτι νόστιμο και handmade, ενώ τα πιάτα πρωινού και τα μοναδικά γλυκά θα σε ενθουσιάσουν και θα συνοδεύσουν τον καφέ σου όπως ακριβώς του αξίζει. Όσο για το βράδυ, τα κοκτέιλ των bartenders θα σε οδηγήσουν σε εξωτικά μέρη μέσα από ιδιαίτερες συνταγές. Στο Sempre η ποιότητα και το μεράκι είναι αυτά που υπερτερούν και είναι σίγουρο πως θα σου φτιάξουν τη διάθεση.

Sempre, Αιμ. Βεάκη 51 & Σαρανταπόρου 51, Περιστέρι, 210 5787043, FB: Sempre coffee & cocktail bar, Instagram: sempre_coffee_cocktail_bar

Qahwa

Ταξίδι από την Αιθιοπία μέχρι τα δυτικά προάστια.

Go west! 13 μαγαζιά που αγαπάμε στα δυτικά προάστια Facebook Twitter

Οι χώροι που σου μένουν αξέχαστοι είναι εκείνοι που λένε τη δική τους ιστορία. Το Qahwa αφηγείται την ιστορία του καφέ και τη μοιράζεται μαζί σου όχι μόνο ως μύθο αλλά και ως πραγματικότητα που σε φέρνει πιο κοντά στην αυθεντική γεύση του αγαπημένου ροφήματος. Με ένα τολμηρό όνομα, καταφέρνει να σου κάνει εντύπωση από την πρώτη στιγμή, αφού δεν μπορείς παρά να αναζητήσεις τη σημασία της λέξης. Η Qahwa, αρχαία πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, είναι συνυφασμένη με τη συνήθεια του καφέ και αποτελεί αφετηρία για μια ιστορία που ξετυλίγεται μέσα στα χρόνια. Με τον ίδιο τρόπο το Qahwa, που αυτόν τον μήνα κλείνει 7 χρόνια, φέρνει στα δυτικά προάστια την ιστορία του specialty coffee που έχει κατακτήσει ήδη το κέντρο της Αθήνας και έχει καταφέρει να μυήσει τους λάτρεις σε ποικιλίες απ' όλο τον κόσμο που εισάγονται και καβουρδίζονται αποκλειστικά γι' αυτόν τον χώρο. Το αποτέλεσμα είναι ένας καφές που ξεχωρίζει για το άρωμα και τη γεύση του, ο οποίος υποστηρίζει υπερήφανα τη μοναδικότητα του specialty. Εκτός από τον house blend εσπρέσο που θα σε ενθουσιάσει, ο flat white freddo είναι από τα must try προϊόντα που θα σε κάνουν φανατικό. Εξάλλου, εδώ μπορείς να δοκιμάσεις τις ποικιλίες περιορισμένης διαθεσιμότητας που εναλλάσσονται κάθε τόσο. Στον κατάλογο του brunch θα βρεις ιδιαίτερα πιάτα, όπως το energy bowl, τα croque madame και monsieur, το εξαιρετικό avocado toast αλλά και pancakes σε light ή γλυκιά εκδοχή. Το Qahwa βρίσκεται εδώ και 1,5 χρόνο στο Χαϊδάρι, προσφέροντας όλους τους καφέδες σε delivery, ενώ σύντομα θα δημιουργήσει το δικό του roastery. Ένα specialty στέκι που προσφέρει όλη την εξειδίκευση αλλά και το μεράκι για τον καλό καφέ.

Qahwa, Μάρκου Μπότσαρη 1, Αιγάλεω, 210 5695933 / Καραϊσκάκη 12, Χαϊδάρι, 210 5900189 - Delivery. FB: Qahwa(quality Coffee Blends), Instagram: qahwa_greece

Frankie Gastro Bar

Γεύσεις και κοκτέιλ σε απόλυτη αρμονία.

Go west! 13 μαγαζιά που αγαπάμε στα δυτικά προάστια Facebook Twitter

Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί τι να πιεις με το φαγητό σου; Και πόσες φορές έχεις προσέξει ώστε αυτό που θα πιεις να ταιριάζει με το πιάτο σου; Στο Frankie Gastro Bar ο συνδυασμός αυτός είναι στα highlights του χώρου που θα σε κερδίσει για τη συνολική εμπειρία της απόλαυσης. Ένα εστιατορικό μενού, βασισμένο στη μεσογειακή κουζίνα, με fusion τεχνικές από διάφορες χώρες θα σε ενθουσιάσει με τα λαχταριστά πιάτα αλλά και την ιδιαίτερη παρουσίασή τους. Ο Άγγελος Γκιώκας, που επιμελείται τις γευστικές προτάσεις, σας προτείνει να δοκιμάσετε το rib ξηράς ωρίμανσης, το secretto μαύρου χοίρου ή, οι πιο τολμηροί, το μοσχαρίσιο rib στα 1.500 γρ. (για ένα ή δύο άτομα). Ακόμα, συνταγές για brunch καταφθάνουν από τη Νέα Υόρκη για να εξυπηρετήσουν το πιο απαιτητικό κοινό στο κομμάτι του πρωινού. Τέλος, την παράσταση κλέβει η σούπα σοκολάτας με brownies και παγωτό cookies, όπως και το cheesecake με αλμυρή καραμέλα και κάσιους. Όσο για την κάρτα των κοκτέιλ που υπογράφει ο Δημήτρης Βασιλάκης, βρίσκεται σε απόλυτο pairing με κάθε γεύση που προσφέρεται στο Frankie και με κάθε στιγμή της ημέρας. Από τα ιδιαίτερα spritz, apperitivo και digestivo μέχρι τα άκρως βραδινά Med Sour με τζιν και γιαούρτι, Bloody Valentine με βότκα και χειροποίητο νερό ντομάτας και το Por la Mer με τζαμαϊκανό ρούμι. Η μουσική κινείται σε ήχους τζαζ και σουίνγκ, ενώ Παρασκευές και Σάββατα μπορείς να απολαύσεις ιδιαίτερα live που ταιριάζουν απόλυτα με τη νεοϋορκέζικη ατμόσφαιρα από τις δεκαετίες του '50 και του '60 που αναβιώνει στο Frankie Gastro Bar. To στέκι του Frank Sinatra (απ' όπου και το όνομα) βρίσκεται στο Δάσος Χαϊδαρίου.

Frankie, Γεωργίου Παπανδρέου 57, Χαϊδάρι, 210 5321882, FB: Frankie, Gastro Bar, Instagram: frankiegastrobar

Montauk

Το στέκι των δυτικών προαστίων που σε κάνει να επιστρέφεις εκεί.

Go west! 13 μαγαζιά που αγαπάμε στα δυτικά προάστια Facebook Twitter

Όταν είχα δει το Επιστροφή στο Μόντοκ, είχα νιώσει μια βαθιά ηρεμία. Λίγο ο Στέλαν Σκάρσγκαρντ, λίγο η υπόθεση, χωρίς να είναι στις αγαπημένες μου, αυτή η ταινία μού έχει μείνει για κάποιον λόγο στο μυαλό ως ιδιαίτερη. Μετά συνειδητοποίησα ότι ήταν το τοπίο που την έκανε ξεχωριστή, αυτό το παραθαλάσσιο χωριό του βόρειου Μανχάταν, το οποίο θυμήθηκα όταν συνάντησα το Montauk. Ένα café εμπνευσμένο από εκείνη την ατμόσφαιρα που σου μένει ως κάτι ξεχωριστό για πολλούς λόγους. Το design του χώρου, η ηρεμία των υλικών εσωτερικά και εξωτερικά, στη μικρή αυλή, αλλά και η ποιότητα σε ό,τι κι αν δοκιμάσεις σου δίνει έναν πολύ καλό λόγο να επισκεφτείς τα δυτικά προάστια. Ο καφές του Montauk είναι σίγουρα αυτός που ξεχωρίζει για τις ποικιλίες των specialty coffees της εταιρείας Κudu που επιλέγονται με πολλή προσοχή και γνώση, παρασκευάζονται από baristi που γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν και σερβίρονται με εντυπωσιακό τρόπο, αφού στο Montauk δημιουργούν με latte art μικρά κομψοτεχνήματα που λυπάσαι να τα πιεις. Αυτό μέχρι την πρώτη γουλιά, γιατί μετά το άρωμα και η πλούσια γεύση σε συνεπαίρνουν και αντιλαμβάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ένα στέκι όπου ο καφές έχει τη θέση που του αρμόζει. Η εντυπωσιακή εντοιχισμένη μηχανή που δεσπόζει πίσω από την μπάρα παίζει τον δικό της ρόλο, αφού πρόκειται για μια τεχνολογική καινοτομία (που δεν συναντάς στην Ελλάδα) και έχει έρθει κατευθείαν από το Σιάτλ. Στα must try είναι ο flat white αλλά και το ζεστό καπουτσίνο που θα σε συνοδεύσει τώρα που αρχίζει να κρυώνει ο καιρός. Ό,τι κι αν δοκιμάσεις, η «επιστροφή στο Montauk» είναι δεδομένη.

Montauk, Καραϊσκάκη 49, Χαϊδάρι, 210 5324499, FΒ: Montauk café & Cocktail Bar, Instagram: montauk_cafe

Momenti Espresso & Wine House

Μικρές στιγμές απόλαυσης.

Go west! 13 μαγαζιά που αγαπάμε στα δυτικά προάστια Facebook Twitter

Λένε ότι η ευτυχία είναι μικρές στιγμές που συμβαίνουν εκεί που δεν το περιμένεις. Το σημαντικό είναι να μπορείς να τις αντιληφθείς όταν έρχονται και να τις απολαύσεις όπως τους αξίζει. Στο Momenti αυτές οι στιγμές συνοδεύονται από καφέ και ποτό ή, μάλλον, ορίζονται από τον καφέ και το ποτό που θα απολαύσεις σε ένα minimal και μοντέρνο περιβάλλον στο Δάσος Χαϊδαρίου. Ο αρωματικός καφές που προσφέρεται από το πρωί δημιουργεί από μόνος του τις συνθήκες για μια ευχάριστη ημέρα. Όσο για το ποτό, αυτό έρχεται να δέσει απόλυτα με τον χαρακτηρισμό espresso wine bar, αφού τα κοκτέιλ που επιμελείται ο Δημήτρης Βασιλάκης αποτελούν signature συνταγές που ταιριάζουν στον χώρο. Η Margarita με κόκκινο κρασί και το Espresso Martini με σοκολάτα είναι κάποιες από τις must επιλογές που αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα των συνδυασμών αλλά και την ποιότητα των παρασκευών που γίνονται όλες in house. Όλα τα αποστάγματα έχουν τη δική τους θέση στην κάρτα των κοκτέιλ, ώστε να επιλέξεις αυτό ακριβώς που σου ταιριάζει, ενώ μια σειρά από προσεγμένα πιάτα finger food θα σε συνοδεύσουν. Από το πρωί για ένα αρωματικό ξεκίνημα, το μεσημέρι για ένα light lunch με ένα ποτήρι κρασί μέχρι το βράδυ για ποτό από την ενημερωμένη κάβα, οι στιγμές στο Momenti γίνονται μοναδικές και ντύνονται από ήχους τζαζ, σουίνγκ και μπλουζ. Αυτό το all-day στέκι μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή σου μέσα από μικρές απολαύσεις.

Momenti, Γ. Παπανδρέου 60, Χαϊδάρι, 210 5321725, FB: Momenti Espresso & Wine House, Instagram: momenti.espressoandwine

Τρακ(το)

Ένα ιστορικό στέκι επανασυστήνεται στα δυτικά προάστια.

Go west! 13 μαγαζιά που αγαπάμε στα δυτικά προάστια Facebook Twitter

Κάποιοι χώροι είναι ιστορικοί και το όνομά τους συνδέεται με μικρές απολαύσεις που κάνουν την καθημερινότητα λίγο πιο ευχάριστη. Το Τρακ(το), αυτό το γνωστό σποτ του Χαϊδαρίου, είναι σίγουρα ένας από αυτούς, αφού τα τελευταία 30 χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής. Κι όταν ένας τέτοιος χώρος πέφτει στα χέρια των κατάλληλων ανθρώπων, τότε συντελούνται καθημερινά μικρά θαύματα γεύσης και ποιότητας που σε ενθουσιάζουν. Εδώ και ενάμιση χρόνο το Τρακ(το) λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση, διατηρώντας όλη την αίγλη και την αισθητική του κτιρίου που χρονολογείται στα μέσα του 20ού αιώνα, φέρνοντας μια νότα παλιάς αρχοντιάς στα δυτικά προάστια. Η κουζίνα του, εξαιρετική και ταυτόχρονα ιδανική για κάθε στιγμή της ημέρας, προσφέρει προσεγμένα πιάτα με ζουμερά φιλέτα, μακαρονάδες, μπέργκερ, club sandwiches αλλά και δροσερές σαλάτες με φρέσκα λαχανικά. Το πρωί θα γευτείς μοναδικές προτάσεις brunch μαζί με τον καφέ σου, ενώ τις καθημερινές, 8:00-14:00, ισχύει happy hour τιμοκατάλογος που σου προσφέρει τον καφέ ή το ρόφημά σου με €2,50. Ο κατάλογος των γλυκών έχει τη δική του θέση στο Τρακ(το) (αλλά και στην καρδιά σου), αφού όλα είναι χειροποίητα και, φυσικά, φρέσκα, φτιαγμένα με αγνά υλικά. Όσο για το βράδυ, τα κοκτέιλ και η ενημερωμένη κάβα του Τρακ(το) παίρνουν τη δική τους θέση στην μπάρα, ολοκληρώνοντας τον χαρακτηρισμό μπαρ-εστιατόριο στην καλύτερη εκδοχή του. Το πράσινο του πεζόδρομου που συνεχίζεται και στον εσωτερικό χώρο δημιουργεί μια ζεστή ατμόσφαιρα όπου επικρατεί το στοιχείο της πέτρας, ενώ η ανοιγόμενη οροφή μετατρέπει το Τρακ(το) σε καλοκαιρινό στέκι. Η ιστορία και η σύγχρονη αισθητική πάνω στη διασκέδαση συναντιούνται εδώ με έναν τρόπο μοναδικό.

Τρακ(το), Καραϊσκάκη 47, Χαϊδάρι, 210 5819585, Fb: Χαϊδάρι Τρακ(το)

Pizza Days

Η ιταλική κουζίνα γίνεται all-day προορισμός.

Go west! 13 μαγαζιά που αγαπάμε στα δυτικά προάστια Facebook Twitter

Ένα σημαντικό μέρος της ιταλικής κουλτούρας είναι η μαγειρική κι αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι ζωντανεύει στο Pizza Days, έναν χώρο που σε περιμένει από το πρωί με εκλεκτό καφέ, ατομική πίτσα και καλτσόνε ξυλοφουρνιστά τις καθημερινές. Στο μενού ξεχωρίζει η τυρόπιτα που επίσης ψήνεται τη στιγμή που θα την παραγγείλεις στον ξυλόφουρνο και δεν μοιάζει με καμία άλλη. Στο brunch του Σαββατοκύριακου θα βρεις ομελέτες, αυγά ποσέ και γιαούρτι με αποξηραμένα φρούτα, ενώ τα σάντουιτς με φοκάτσια και φρέσκα αλλαντικά δημιουργούν μια εντελώς διαφορετική πρόταση πρωινού. Άλλωστε, ο ξυλόφουρνος είναι το highlight του Pizza Days, αφού εκεί μαγειρεύονται ακόμα και τα ζυμαρικά, εφόσον το επιθυμείς. Όσο για την κυρίως κάρτα, αυτή περιλαμβάνει την κλασική πίτσα με mix τυριών και σάλτσα ντομάτας με τη συνταγή του Pizza Days σε πολλές επιλογές, τη light pizza με γαλοπούλα, αλλά και την γκουρμέ, με προσούτο ή τρούφα. Η ζύμη, πάντα χειροποίητη, πλάθεται σε λεπτή ή παραδοσιακή εκδοχή και αποτελεί τη βάση για τα ολόφρεσκα υλικά κάθε συνταγής. Στις μακαρονάδες ξεχωρίζει η Genovese με ψαρονέφρι και η Πόλο μπρόκολο, ενώ οι σαλάτες που συνοδεύουν το γεύμα σου ετοιμάζονται με φρέσκα λαχανικά εποχής. Στο Pizza Days η ανοιχτή κουζίνα σού επιτρέπει να χαζεύεις τις παρασκευές αλλά και να νιώσεις την οικειότητα ενός χώρου όπου υπερτερεί η σπιτική φροντίδα και περιποίηση, και μάλιστα με ιταλική σφραγίδα. Μια street style τρατορία που αποδεικνύει ότι η κουζίνα της Ιταλίας είναι μια all-day υπόθεση που ταιριάζει ακριβώς στα δικά μας γευστικά κριτήρια.

Pizza Days, Πηνειού 38, Άνω Λιόσια, 210 2482464, FB: Pizza Days - Ano Liosia, Instagram: pizza_days

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ