Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Κάθε cheese lover χρειάζεται να ξέρει να αναγνωρίζει τις ξεχωριστές γεύσεις του κάθε τυριού. Όσοι έχουν δοκιμάσει διαφορετικές εκδοχές τη μία μετά την άλλη, θα γνωρίζουν πως η γευσιγνωσία τυριού δεν περιορίζεται απλά στο δάγκωμα, αλλά στο άρωμα και την εμφάνιση.

Η εμφάνιση ενός τυριού μπορεί να πει πολλά για τον τύπο γάλατος, το στιλ και την κατάστασή του. Τι χρώμα έχει η φλούδα; Τι χρώμα έχει το εσωτερικό του; Έχει σχισμές ή τρύπες; Κάθε είδος τυριού διαφέρει – ακόμα και αν το χρώμα του είναι ελαφρώς πιο λευκό από ένα άλλο, τότε ίσως να είναι φτιαγμένο από διαφορετικό τύπο γάλατος.

 

Φυσικά, η μυρωδιά είναι ακόμα ένας παράγοντας. Η έντονη μυρωδιά ενός τυριού δεν σημαίνει πως έχει χαλάσει, ενώ το κρύο τυρί δεν αποκαλύπτει εντελώς το άρωμά του. Αν δοκιμάζετε ένα κρύο τυρί, τότε κόψτε το σε κομματάκια στο χέρι σας έτσι ώστε να το ζεστάνετε και να απολαύσετε καλύτερα το άρωμά του.

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter

Όταν γεύεστε ένα τυρί, μη βιάζεστε. Πάρτε μία βαθιά ανάσα, μασήστε αργά, εκπνεύστε από τη μύτη. Δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο να παρατηρήσει το ταξίδι της γεύσης από το πρώτο μέχρι το τελευταίο στάδιο. Πολλές φορές, οι διαφορές των τυριών στην ποιότητά τους αποκαλύπτονται στο τελείωμα της γεύσης – μέχρι και 30 δευτερόλεπτα μετά. Μέσα από τη γεύση, κάντε ένα νοερό ταξίδι στις ρίζες και την δημιουργία του τυριού που δοκιμάζετε, ειδικά αν περιλαμβάνει πλούσια ιστορία.

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter

Ένα τυρί που ξεχωρίζει, για παράδειγμα, είναι η Grana Padano DOP, ένα από τα πρώτα σκληρά τυριά του κόσμου. Δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 900 χρόνια από τους Κινστεριανούς μοναχούς της μονής του Chiaravalle, κοντά στο Μιλάνο. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά τυριά της Ιταλίας: σκληρό, αργής ωρίμανσης, ημιλιπαρό, με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και διάρκεια ζωής έως και 2 έτη. Το γάλα που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του προέρχεται μόνο από την κοιλάδα του ποταμού Πάδου.

Ακόμα και το όνομά του συγκεκριμένου τυριού, υποδηλώνει τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του: Αποτελείται από τον συνδυασμό της ιταλικής λέξης grana (formaggio, τυρί), που υποδηλώνει ένα τυρί με χαρακτηριστική κοκκώδη υφή, και το επίθετο Padano, προερχόμενο δηλαδή από την κοιλάδα του Πάδου (Po).

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας στην επιλογή τυριού, είναι οι θρεπτικές του ιδιότητες. Η Grana Padano DOP είναι ένα ευέλικτο τυρί όσον αφορά τις διατροφικές ανάγκες, ενώ περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας σε υψηλή συγκέντρωση, αντίστοιχα θρεπτικές με του γάλατος, αλλά σε συμπυκνωμένη μορφή. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση της Grana Padano DOP αυξάνει την ημερήσια πρόσληψη ανόργανων αλάτων, ζωτικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Α, Β2, Β12, ενώ είναι πλήρως απαλλαγμένο από υδατάνθρακες και λακτόζη λόγω της μακράς περιόδου γήρανσης. Εξού είναι κι εξαιρετικά εύπεπτο, ιδανικό για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.

Το τυροκομείο PLAC είναι ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές της Grana Padano. Δημιουργήθηκε το 1933 στην καρδιά της κοιλάδας του Πάδου, στη Βόρειο Ιταλία, ως πρωτοβουλία μιας ομάδας 19 γαλακτοπαραγωγών της περιοχής. Το 2018 η PLAC ανανεώθηκε με το νέο της brand Latterie Cremona.

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter


Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το γάλα είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός παράγοντας στην εμφάνιση, τη μυρωδιά και τη γεύση ενός τυριού. Είναι σημαντικό το χρονικό σημείο στο οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή του τυριού. Το γάλα της Grana Padano Latterie Cremona μπαίνει στη διαδικασία της παραγωγής τη στιγμή που συλλέγεται από τους στάβλους των συνεταιριστών. Αξιοποιούνται περίπου 150 εκατομμύρια λίτρα γάλα τον χρόνο από μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή, που εξασφαλίζει και τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης.

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter

Την Grana Padano Fattorie Cremona μπορείτε να τη βρείτε σε ποικίλες συσκευασίες: Ολόκληρα κομμάτια των 500γρ. ή του 1 κιλού, τριμμένο τυρί των 100γρ. ή του 1 κιλού και τέλος νιφάδες σε συσκευασίες 500γρ. και 1 κιλού. Όλες οι συσκευασίες είναι πρακτικές, ασφαλείς και με διάρκεια ζωής 90 ημερών. Όλα τα παραπάνω καθιστούν την Grana Padano Fattorie Cremona ιδιαίτερα πολυχρηστική στην κουζίνα, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε φαγητό της επιλογής μας, όπως και σε οποιοδήποτε σερβίρισμα με τη συνοδεία κρασιού.

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter
Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter

#GranaPadano

Facebook: @granapadano

Instagram: @granapadano

Twitter: @granapadanodop

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ