Νέες προτάσεις κρασιών (Ελλάδα & Ιταλία)

Νέες προτάσεις κρασιών (Ελλάδα & Ιταλία) Facebook Twitter
Με τόσα καλά κρασιά, τι να πρωτοεπιλέξεις άραγε; Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Αρκετοί ισχυρίζονται ότι η βιομηχανία του κινηματογράφου έχει κορεστεί, ότι δεν βγαίνουν ταινίες όπως παλιά, ότι οι νέοι ηθοποιοί είναι μέτριοι και άλλα τέτοια οπισθοδρομικά. Μάλλον αρνούνται να αποδεχτούν ότι μεγαλώνουν, μια και αξιόλογες νέες ταινίες προβάλλονται κάθε εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Παράλληλη πραγματικότητα όμως είναι το ότι παγιωμένες ψυχαγωγικές συνήθειες άλλαξαν ανεπιστρεπτί με την παρουσία του αμερικανικού κολοσσού Netflix.


Κι αν στον κινηματογράφο ισχύουν τα παραπάνω, οινικά επικρατεί οργασμός. Από την εποχή που δεν βρίσκαμε κρασί να καταναλώσουμε έξω έχει περάσει πολύς καιρός και πλέον οι επιλογές είναι πάμπολλες, για κάθε γούστο, για κάθε τσέπη, από θερμά ή ψυχρά κλίματα. Αν κάποτε αγοράζαμε μια «ψαγμένη ετικέτα» για να την πιούμε στο σπίτι, σήμερα αρκεί μια έξοδος σε wine bars ή εστιατόρια με έμφαση στη λίστα κρασιών, με εξορθολογισμένη τιμολόγηση, για να αποτελεί το κρασί αναπόσπαστο «συστατικό» καθημερινής διασκέδασης.


Ως εκ τούτου, το να δοκιμάζουμε για να επιλέξουμε και να σας προτείνουμε νέες ετικέτες αποτελεί συχνά γρίφο. Με τόσα καλά κρασιά, τι να πρωτοεπιλέξεις άραγε; Η απάντηση έρχεται αυθόρμητα: αφού το κρασί από τη φύση του έχει ανυπέρβλητη ελευθερία, προτείνουμε αυτά που μας άρεσαν περισσότερο.

  

SANTAMERIANA AMPHORA

Σαντομέρι, Αχαΐα

Sant'Οr Οινοποιητική / Σανταμεριάνα / 2018

Νέες προτάσεις κρασιών (Ελλάδα & Ιταλία) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στη δυτική Αχαΐα συναντάμε το επιβλητικό όρος Σκόλλις, στη σκιά του οποίου βρίσκεται ο οικισμός Σαντομέρι. Εκεί ιστορικά καλλιεργείται μια τοπική ποικιλία (εξού και «Σανταμεριάνα») που ανήκει στις Ασπρούδες. Στο οικογενειακό οινοποιείο του Παναγιώτη Δημητρόπουλου (Sant'Or) γίνεται αξιοζήλευτη δουλειά, χωρίς περιττές τεχνολογικές παρεμβάσεις, αποκλειστικά από 4 ποικιλίες αμπέλου (εκτός από τη Σανταμεριάνα, καλλιεργεί και οινοποιεί Ροδίτη, Αγιωργίτικο και Μαυροδάφνη). Η εν λόγω ετικέτα παράγεται μόνο σε 2.000 φιάλες, προέρχεται από εξαιρετικά χαμηλή στρεμματική απόδοση (250 κιλά/στρέμμα), ακολούθησε λευκή οινοποίηση σε τσιμεντένιο αυγό και αμφορέα, αυθόρμητη ζύμωση και τρεις εβδομάδες επαφή με τις φλούδες. Προτείνουμε να την απολαύσετε με φαγητό, αφού προηγουμένως της δώσετε χρόνο για καλό αερισμό.

BRU EMM

Campania, Ιταλία

Ciro Picariello / Falanghina / 2018

Νέες προτάσεις κρασιών (Ελλάδα & Ιταλία) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η οινική ζώνη της Campania βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ιταλία κι έχει ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με την αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί, που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα π.Χ. Ανάμεσα στις πολλές γηγενείς ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή ξεχωρίσαμε την αρχαία Falanghina που λέγεται ότι έχει ελληνική προέλευση. Ο Ciro Picariello και η σύζυγός του Rita ξεκίνησαν το οινοποιείο το 1997 και η πρώτη ετικέτα τους κυκλοφόρησε το 2004 από τα ιδιόκτητα αμπέλια τους, έκτασης περίπου 70 στρεμμάτων. Το Bru Emm προέρχεται από ζύμωση και ωρίμανση σε ανοξείδωτη δεξαμενή, έχει αχυρένιο χρώμα και φίνα ανθικά αρώματα, με κυρίαρχο αυτό της ανθισμένης πορτοκαλιάς. Η τραγανή οξύτητα και η φινετσάτη επίγευση στο στόμα το κάνουν άκρως απολαυστικό. Ένας επιπλέον λόγος να το αναζητήσετε είναι η καλή σχέση ποιότητας/τιμής.

ANSI ARNEIS

Piemonte, Ιταλία

Casina Bric 460 / Arneis / 2017

Νέες προτάσεις κρασιών (Ελλάδα & Ιταλία) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η λευκή ποικιλία Arneis απαντά στη βορειοδυτική Ιταλία, στην περιοχή του Piemonte. Η καλλιέργειά της, αν και μετράει αιώνες, τις τελευταίες δεκαετίες μειώθηκε, διότι οι περισσότεροι οινοπαραγωγοί έχουν στραφεί στην ερυθρή ποικιλία Nebbiolo. Το Casina Bric 460 βρίσκεται στην παγκόσμιας φήμης οινική περιοχή του Barolo. Το όνομα του οινοποιείου στην τοπική διάλεκτο σημαίνει «αγρόκτημα στην κορυφή του λόφου» και το 460 αναφέρεται στο υψόμετρο.


Κρυστάλλινο, με χρυσαφί αποχρώσεις και αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων και μικρών ανθέων. Φρουτώδης φρεσκάδα στο στόμα, καλή οξύτητα, με ελαφρά πικάντικη επίγευση. Πρόκειται για ένα ισορροπημένο λευκό που πίνεται ευχάριστα με ή χωρίς φαγητό, χωρίς να προβληματίζει.

CHIANTI CLASSICO DOC

Chianti Toscana, Ιταλία

Querciabella / Sangiovese / 2016

Νέες προτάσεις κρασιών (Ελλάδα & Ιταλία) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η περίπτωση αυτή σηκώνει μπόλικο μελάνι. Πώς αλλιώς να περιγράψεις δύο «αστέρια» της Ιταλίας, τη διάσημη ερυθρή ποικιλία και το κορυφαίο τοσκανέζικο, βιοδυναμικό οινοποιείο; Η ποικιλία Sangiovese έχει πάρα πολλά πρόσωπα, ανάλογα με το στυλ οινοποίησης, και δύο κοινά που πρέπει οι οινοποιοί να τιθασεύσουν: τανίνες και οξύτητα. Για τον λόγο αυτόν τέλη της δεκαετίας του '60 οραματίστηκαν κάποιοι ότι μόνο το πάντρεμα με τις κοσμοπολίτικες ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot (αργότερα ακολούθησαν κι άλλες) θα έδινε εξωστρέφεια και ευρεία αποδοχή στα κρασιά τους. Το αποτέλεσμα των περιβόητων Super Tuscan τούς δικαίωσε, όμως οι τιμές στις οποίες έχουν φτάσει πλέον είναι εξωπραγματικές, γι' αυτό η «ευρεία αποδοχή» είναι απλώς θεωρητική. Ανεξάρτητα με το κόστος κτήσης, εμείς προτιμούμε τον ρουστίκ χαρακτήρα, έτσι επιλέξαμε ένα Chianti Classico, όχι όμως όποιο να 'ναι. Η πρόταση της πολυβραβευμένης Querciabella έχει φρεσκάδα, κομψότητα, ισορροπία σε μύτη και στόμα, συνοδεύει αρμονικά μεγάλη ποικιλία πιάτων (ζυμαρικά ή κρεατικά με πλούσια σάλτσα ντομάτας, λιπαρά ψάρια, μανιτάρια στη σχάρα) και η τιμή ανταποκρίνεται απόλυτα στην ποιότητά του.

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ & ΜΟΣΧΟΜΑΥΡΟ

Μελίσσια, Κοζάνη

Οινοποιείο Μπελίδη / Ξινόμαυρο - Μοσχόμαυρο / 2013

Νέες προτάσεις κρασιών (Ελλάδα & Ιταλία) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Είναι άκρως γοητευτικό να πηγαίνεις πίσω στον χρόνο όταν πρόκειται για κρασιά, ταυτόχρονα όμως και ρίσκο. Ιδιαίτερα, δε, όταν πρόκειται για ποικιλίες που δεν είναι ευρέως διαδεδομένες, άρα δεν υπάρχει αρχείο για την εξέλιξή τους. Η αντοχή του Ξινόμαυρου γνωστή, όμως για τη σπάνια μακεδονική ποικιλία Μοσχόμαυρο λίγα γνωρίζουμε. Εδώ έχουμε σύμμαχο τον χρόνο, γι' αυτό ήταν η ευχάριστη έκπληξη των δοκιμών που πραγματοποιήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες. Μέτριας έντασης αρώματα φράουλας, κερασιού και βατόμουρου με νύξεις καραμέλας βουτύρου. Φινετσάτο στο στόμα, με νότες σταφίδας και λιαστής ντομάτας, καλοδουλεμένες τανίνες, τονισμένη οξύτητα, επίγευση με νεύρο και διάρκεια.

Η προέλευση όλων των παραπάνω ετικετών τυχαίνει να είναι από Ελλάδα και Ιταλία. Αυτό που δεν είναι τυχαίο είναι ότι τα κείμενα γράφτηκαν περασμένα μεσάνυχτα, αφού είδα κι εγώ το «Joker». Όχι ύπνος δεν με έπιανε, καλά καλά ούτε να ξαπλώσω δεν μπορούσα και ξεκίνησα να γράφω. Αρέσει ή όχι, μόνο εάν δει κανείς την ταινία μπορεί να εκφράσει άποψη − ευτυχώς υπάρχουν πολλές και ποικίλες απόψεις. Κάπως έτσι συμβαίνει και με το κρασί. Βγείτε, δοκιμάστε, διασκεδάστε κι αποφασίστε ποιο κρασί σάς ταιριάζει. Δεν είναι όλα για όλους.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT