Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter
Οι γιορτές πλησιάζουν όλο και πιο πολύ και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το να ανακαλύψετε τα καλύτερα κρασιά που θα γίνουν τα ιδανικά δώρα για όσους αγαπούν πραγματικά το κρασί, αλλά και μερικά «gadgets» για κάθε wine lover.
0

ADVERTORIAL

Οινοφιλία: Η λέξη που περιγράφει την αγάπη για το κρασί. Περιλαμβάνει τις λέξεις «οίνος» και «φιλία», συνδέοντας έτσι δύο έννοιες που αναφέρονται όχι μόνο στην απόλαυση που παίρνει κάποιος από το κρασί, αλλά και στη συντροφικότητα που μπορεί να δημιουργήσει αυτή η κοινή αγάπη.

Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος στο περιβάλλον σας που εκτιμά ιδιαιτέρως το κρασί και φροντίζει έτσι ώστε οι καλύτερες αναμνήσεις σας να συνοδεύονται από ένα ποτήρι κόκκινο, ροζέ ή λευκό. Οι γιορτές πλησιάζουν όλο και πιο πολύ και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το να ανακαλύψετε τα καλύτερα κρασιά που θα γίνουν τα ιδανικά δώρα για όσους αγαπούν πραγματικά το κρασί, αλλά και μερικά «gadgets» για κάθε wine lover.

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter

Άλλωστε, τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που μας φέρνει πιο κοντά με την οικογένεια, τους φίλους και τους αγαπημένους μας ανθρώπους, σε ένα ζεστό περιβάλλον γεμάτο αγάπη και γέλια. Έτσι κι ένα μπουκάλι κρασί μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά όλες αυτές τις γιορτινές στιγμές και να τις κάνει ακόμα πιο ξεχωριστές. Τα Μοσχάτο Άσπρο, Samos Vin Doux και Samos Anthemis του ΕΟΣ Σάμου είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές, που μπορείτε να βρείτε μάλιστα ακόμα και με μία βόλτα στο supermarket.

Οδηγοί για το κρασί

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter

Υπάρχουν πολλά βιβλία που είναι αφιερωμένα στην ιστορία του κρασιού και στη τέχνη της γευσιγνωσίας, για όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στις γνώσεις τους. Από τις διαφορετικές περιοχές που παράγουν κρασί, μέχρι τα είδη και τις λεπτομέρειες για κάθε είδος, μπορείτε να βρείτε απλούς οδηγούς για το κρασί, για αρχάριους ή περισσότερο μυημένους στη τέχνη του.

Ένα μπουκάλι Μοσχάτο Άσπρο

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter

Προέρχεται από ημιορεινούς, ξερικούς αμπελώνες στοιβαγμένους σε πεζούλες ξερολιθιάς. Η όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική με λαμπερό ανοιχτοκίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Αρωματικά είναι πλούσιο και «γεμάτο», θυμίζοντας την οσμή ώριμων, λευκόσαρκων φρούτων, όπως ροδάκινο, βερίκοκο και πεπόνι, που απλώνονται σε ένα εξαιρετικό φόντο διακριτικής έκφρασης του Μοσχάτου χαρακτήρα. Με πολύπλοκο στόμα, παρουσιάζεται ως εξαιρετικά φρουτώδες και ισορροπεί υπέροχα μεταξύ ξηρού και γλυκού, σε ένα παιχνίδισμα απολαυστικό. Αν και στην επίγευση αφήνει μια ανεπαίσθητη γλύκα, η φυσιολογική φρεσκάδα του σταφυλιού υπερτερεί και δημιουργεί ένα εξαιρετικά αρμονικό σύνολο.


Συνοδεύει έξοχα πιάτα της Διεθνούς και της Ελληνικής δημιουργικής κουζίνας με πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά όπως και πιάτα της Άπω Ανατολής με γλυκόξινες γεύσεις. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 8-10° C .

Ένα επαγγελματικό τιρμπουσόν

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter

Τα επαγγελματικά τιρμπουσόν διευκολύνουν ιδιαίτερα το άνοιγμα ενός μπουκαλιού με κρασί και διαφέρουν από τα απλά που έχουμε συνήθως στο συρτάρι της κουζίνας. Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε στην αγορά και ηλεκτρικά τιρμπουσόν για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία.

Ένα μπουκάλι Samos Anthemis

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter

Ένα εντυπωσιακό κρασί με βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού, που μαρτυρούν την 5ετή παλαίωσή του σε δρύινα βαρέλια. Αρώματα μελιού, κερήθρας μελιού, καραμέλας βουτύρου, γλυκών κουταλιού, κερασιών σε αλκοόλ, αποξηραμένων φρούτων και καρπών, με φόντο κακάο και σοκολάτας, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ, χτισμένο σε πολλά επίπεδα. Στο στόμα, η θαυμάσια ισορροπία του Samos Anthemis κατορθώνει να διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την πρωτογενή φρεσκάδα και τα ευγενή αρώματα του μοσχάτου με τα τριτογενή αρώματα της παλαίωσης να αναδεικνύονται και να συνδυάζονται μοναδικά με εκείνα των αποξηραμένων φρούτων, καπνού και σοκολάτας που δίνουν ένα  πραγματικά «ξεχωριστό» κρασί.

Ταιριάζει εξαιρετικά με δημιουργίες υψηλής ζαχαροπλαστικής με έντονα γλυκό χαρακτήρα και αρωματική πολυπλοκότητα. Ακόμη, με γλυκά ταψιού, παλαιωμένα κίτρινα τυριά, τάρτες και γλυκά με ξηρούς καρπούς, τάρτες φρούτων, φουά γκρα με γλυκό κυδώνι ή σύκο, χειροποίητο παγωτό. Σκέτο, μετά το τέλος του δείπνου, συνοδεύει απολαυστικά ένα ελαφρύ πούρο. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 12-14°  C.

Μία κομψή θήκη για κρασιά

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter

Κάθε wine lover χρειάζεται μία κομψή θήκη για να τοποθετεί τα αγαπημένα του μπουκάλια κρασί. Διαλέξτε ένα ιδιαίτερο design που να προσδίδει και μία δόση στιλ στη διακόσμηση του σπιτιού.

Ένα μπουκάλι Samos Vin Doux

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter

Το Samos Vin Doux, που ανήκει στην κατηγορία των Vins de Liqueurs, είναι το πιο δημοφιλές κρασί της Σάμου. Τόσο η όψη, όσο και η οσμή του είναι ιδιαίτερα ελκυστική, με ανοιχτόχρωμο χρυσαφί χρώμα. Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα μαρμελάδας βερίκοκου, ώριμου πεπονιού εκφράζοντας με εξαιρετικά φρέσκο τρόπο το χαρακτήρα του μοσχάτου σταφυλιού, διατηρώντας τα πρωτογενή του αρώματα. Η πρώτη επαφή με το στόμα είναι εκρηκτική καθώς στην ιδιαίτερα φρουτώδη γεύση του «ακούγονται» νότες από λευκόσαρκα καλοκαιρινά φρούτα ενώ υπάρχουν νύξεις από καραμέλα βουτύρου και μικρές πινελιές ανθέων.


Τα γλυκά που συνοδεύει καλύτερα είναι τα ελαφρά και ανοιχτόχρωμα όπως μηλόπιτα, λεμονόπιτα, τάρτες φρούτων αλλά και τα έντονα κρεμώδη. Σερβίρεται όμως και πριν το φαγητό ως απεριτίφ ή και σε ήσυχες απογευματινές ανάπαυλες με φρούτα, τυριά, ξηρούς καρπούς. Είναι ο απόλυτος συνοδός του ώριμου πεπονιού, ενώ επιδόρπια, τυριά, φρέσκα φρούτα ή αποξηραμένα λατρεύουν το Samos Vin Doux. Χρησιμοποιείται επίσης στη ζαχαροπλαστική, για να δημιουργήσει άκρως γευστικά σιρόπια που δίνουν μια διαφορετική νότα στις γλυκές δημιουργίες.

Στη μαγειρική συμπληρώνει αρωματικά και «δένει» γλυκόξινες σάλτσες ή αφήνει τη διακριτική του γλυκύτητα σε πουλερικά, συνταγές ασιατικής ή και ιταλικής κουζίνας και άλλα εμπνευσμένα πιάτα. Αποτελεί το ιδανικό «κλείσιμο» για ένα γεύμα ή δείπνο ενώ το πλούσιο σώμα του μπορεί να αποτελέσει μία καταπληκτική βάση για παρασκευή ξεχωριστών cocktails σε συνδυασμούς απεριόριστους. Ως ένα κλασσικό επιδόρπιο κρασί, σερβίρεται μετά το φαγητό στους 8-10° C.

Ένα προσωποποιημένο κρυστάλλινο ποτήρι κρασιού

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter

Το καλό κρασί χρειάζεται και το σωστό ποτήρι. Επιλέξτε ένα κρυστάλλινο ποτήρι το οποίο μπορείτε να διακοσμήσετε με τα αρχικά ή το όνομα αυτού/ής που θέλετε να το δωρίσετε. Σίγουρα θα το εκτιμήσει.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ