Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι

Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Kις με γλυκοπατάτα, τυρί ροκφόρ και καρύδι. Φωτο: Κατερίνα Καλίνογλου
0

«Το καλοφτιαγμένο γαλλικό φαγητό είναι σαν το καταφύγιο στο οποίο αναζητάς θαλπωρή και ανάπαυλα κάθε φορά που κουράζεσαι από την περιπέτεια της περιήγησης σε διάφορα γευστικά μονοπάτια, τα οποία μπορεί να αποδειχτούν λιγότερο ή περισσότερο δύσβατα». Την άποψη αυτή που είχε διατυπώσει ένας καλός σεφ και φίλος, προφανώς θιασώτης της γαλλικής κουζίνας, έφερα στη μνήμη μου, μελετώντας το εμφανώς γαλλικής έμπνευσης μενού του του Brasserie Lorraine. Ambiance γαλλική. Απόλυτα ταιριαστοί με τη γαλλική φινέτσα και οι στυλάτοι περιποιητές με λευκό γιλέκο.

Θα ξεκινήσεις με ταρτάρ μοσχάρι με σπιτική πάστα τσίλι που συνοδεύεται με λεπτές φέτες φρυγανισμένο ψωμί (€16). Καλοφτιαγμένο, με πλούσια κρεατένια και πικάντικη γεύση ‒ πολύ του πάει η πάστα τσίλι. Οπωσδήποτε θα δοκιμάσεις το ζεστό φουαγκρά, ένα πιάτο που θεωρείται εμβληματικό για τη γαλλική κουζίνα, το οποίο σερβίρεται με γλυκιά κολοκύθα και πιπέρι Σετσουάν (€19). Η καραμελωμένη γλυκιά κολοκύθα σε μέγεθος ζαριού και το πιπέρι είναι σαν άσπονδοι φίλοι.

Εμπιστευτείτε τον σομελιέ Θάνο Σαφλαγιούρα που θα επιλέξει το ιδανικό ποτήρι κρασί για να συνοδεύσετε τα πιάτα σας. Η οινική λίστα προσφέρει ενδιαφέρουσες γαλλικές και αμερικανικές ετικέτες και θα φιλοξενεί κρασιά από δύο Έλληνες οινοπαραγωγούς, που θα ανανεώνονται. Στο μενού προτείνονται τα σπαράγγια σε δύο εκδοχές: ζεστά gratin, με το εξαιρετικό τυρί Comté, ή κρύα, με βινεγκρέτ φουντούκι. Επιλέξαμε τη δεύτερη εκδοχή και απολαύσαμε τα τραγανά σπαράγγια με δροσερές πρασινάδες, ξηρούς καρπούς και αρκετή δόση οξύτητας από τη βινεγκρέτ (€13).

Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Ταρτάρ μοσχάρι με σπιτική πάστα τσίλι που συνοδεύεται με λεπτές φέτες φρυγανισμένο ψωμί. Φωτο: Κατερίνα Καλίνογλου
Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Ambiance γαλλική. Φωτο: Κατερίνα Καλίνογλου

Ο σεφ Παναγιώτης Ζώγας ετοιμάζει αρκετά πιάτα και η λίστα με τα ορεκτικά προσφέρει πολλές επιλογές, όπως ψητό μεδούλι με λεπτές φέτες βοδινού φιλέτου και persillade (€19), κις με γλυκοπατάτα, τυρί ροκφόρ και καρύδι (€11) αλλά και επιλογή από γαλλικά τυριά (€16).

Από τα κυρίως, η πάπια à l' orange (€16) είναι εξαιρετικά γευστική, ζουμερή και σωστά ψημένη. Η σάλτσα πορτοκάλι που τη συνοδεύει είναι φτιαγμένη από τον ζωμό από τα κόκαλα της πάπιας και, ενισχυμένη με χυμό και ξύσμα πορτοκάλι, καραμελωμένη ιδανικά, ανεβάζει πολλά σκαλοπάτια τη γευστική απόλαυση. Οι συνοδευτικές τηγανητές πατάτες, κομμένες σε μέγεθος σπιρτόξυλου (€4), είναι εθιστικές. Η entrecôte Βlack Αngus ενισχύεται με μία από τις κλασικές σος, μπεαρνέζ, poivre ή café de Ρaris (€28), τις οποίες μπορείς να επιλέξεις. Ιδανικά ψημένο ήρθε το κρέας και απολαυστικός ο βελούδινος πουρές πατάτας που ακομπανιάρει το πιάτο. Κρατήστε χώρο για επιδόρπιο: Paris-Brest με πραλίνα φουντουκιού (€8).

Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Ψητό μεδούλι με λεπτές φέτες βοδινού φιλέτου και persillade. Φωτο: Κατερίνα Καλίνογλου
Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Paris-Brest με πραλίνα φουντουκιού. Φωτο: Κατερίνα Καλίνογλου
Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Πάπια à l' orange. Φωτο: Κατερίνα Καλίνογλου

Brasserie Lorraine, Σπευσίππου 1Α, 210 7243009

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ