Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι

Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Kις με γλυκοπατάτα, τυρί ροκφόρ και καρύδι. Φωτο: Κατερίνα Καλίνογλου
0

«Το καλοφτιαγμένο γαλλικό φαγητό είναι σαν το καταφύγιο στο οποίο αναζητάς θαλπωρή και ανάπαυλα κάθε φορά που κουράζεσαι από την περιπέτεια της περιήγησης σε διάφορα γευστικά μονοπάτια, τα οποία μπορεί να αποδειχτούν λιγότερο ή περισσότερο δύσβατα». Την άποψη αυτή που είχε διατυπώσει ένας καλός σεφ και φίλος, προφανώς θιασώτης της γαλλικής κουζίνας, έφερα στη μνήμη μου, μελετώντας το εμφανώς γαλλικής έμπνευσης μενού του του Brasserie Lorraine. Ambiance γαλλική. Απόλυτα ταιριαστοί με τη γαλλική φινέτσα και οι στυλάτοι περιποιητές με λευκό γιλέκο.

Θα ξεκινήσεις με ταρτάρ μοσχάρι με σπιτική πάστα τσίλι που συνοδεύεται με λεπτές φέτες φρυγανισμένο ψωμί (€16). Καλοφτιαγμένο, με πλούσια κρεατένια και πικάντικη γεύση ‒ πολύ του πάει η πάστα τσίλι. Οπωσδήποτε θα δοκιμάσεις το ζεστό φουαγκρά, ένα πιάτο που θεωρείται εμβληματικό για τη γαλλική κουζίνα, το οποίο σερβίρεται με γλυκιά κολοκύθα και πιπέρι Σετσουάν (€19). Η καραμελωμένη γλυκιά κολοκύθα σε μέγεθος ζαριού και το πιπέρι είναι σαν άσπονδοι φίλοι.

Εμπιστευτείτε τον σομελιέ Θάνο Σαφλαγιούρα που θα επιλέξει το ιδανικό ποτήρι κρασί για να συνοδεύσετε τα πιάτα σας. Η οινική λίστα προσφέρει ενδιαφέρουσες γαλλικές και αμερικανικές ετικέτες και θα φιλοξενεί κρασιά από δύο Έλληνες οινοπαραγωγούς, που θα ανανεώνονται. Στο μενού προτείνονται τα σπαράγγια σε δύο εκδοχές: ζεστά gratin, με το εξαιρετικό τυρί Comté, ή κρύα, με βινεγκρέτ φουντούκι. Επιλέξαμε τη δεύτερη εκδοχή και απολαύσαμε τα τραγανά σπαράγγια με δροσερές πρασινάδες, ξηρούς καρπούς και αρκετή δόση οξύτητας από τη βινεγκρέτ (€13).

Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Ταρτάρ μοσχάρι με σπιτική πάστα τσίλι που συνοδεύεται με λεπτές φέτες φρυγανισμένο ψωμί. Φωτο: Κατερίνα Καλίνογλου
Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Ambiance γαλλική. Φωτο: Κατερίνα Καλίνογλου

Ο σεφ Παναγιώτης Ζώγας ετοιμάζει αρκετά πιάτα και η λίστα με τα ορεκτικά προσφέρει πολλές επιλογές, όπως ψητό μεδούλι με λεπτές φέτες βοδινού φιλέτου και persillade (€19), κις με γλυκοπατάτα, τυρί ροκφόρ και καρύδι (€11) αλλά και επιλογή από γαλλικά τυριά (€16).

Από τα κυρίως, η πάπια à l' orange (€16) είναι εξαιρετικά γευστική, ζουμερή και σωστά ψημένη. Η σάλτσα πορτοκάλι που τη συνοδεύει είναι φτιαγμένη από τον ζωμό από τα κόκαλα της πάπιας και, ενισχυμένη με χυμό και ξύσμα πορτοκάλι, καραμελωμένη ιδανικά, ανεβάζει πολλά σκαλοπάτια τη γευστική απόλαυση. Οι συνοδευτικές τηγανητές πατάτες, κομμένες σε μέγεθος σπιρτόξυλου (€4), είναι εθιστικές. Η entrecôte Βlack Αngus ενισχύεται με μία από τις κλασικές σος, μπεαρνέζ, poivre ή café de Ρaris (€28), τις οποίες μπορείς να επιλέξεις. Ιδανικά ψημένο ήρθε το κρέας και απολαυστικός ο βελούδινος πουρές πατάτας που ακομπανιάρει το πιάτο. Κρατήστε χώρο για επιδόρπιο: Paris-Brest με πραλίνα φουντουκιού (€8).

Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Ψητό μεδούλι με λεπτές φέτες βοδινού φιλέτου και persillade. Φωτο: Κατερίνα Καλίνογλου
Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Paris-Brest με πραλίνα φουντουκιού. Φωτο: Κατερίνα Καλίνογλου
Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Πάπια à l' orange. Φωτο: Κατερίνα Καλίνογλου

Brasserie Lorraine, Σπευσίππου 1Α, 210 7243009

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ