Cordelia Madden

Cordelia Madden Facebook Twitter
0

Δεν έχω ζήσει πια και σε τόσο πολλές χώρες. Γεννήθηκα στο Λονδίνο, μετά μετακομίσαμε στη Μόσχα, στην Αθήνα, πίσω στην Αγγλία, στο Βελιγράδι λίγο πριν διαλυθεί η Γιουγκοσλαβία. Μετά ήρθε η Κύπρος και μετά ξαναήρθα στην Αθήνα κι έμεινα εδώ.

Ο πατέρας μου είναι διπλωμάτης. Τι θυμάμαι από όλες αυτές τις πόλεις; Έχω φριχτή μνήμη. Θυμάμαι λίγο τη Μόσχα επειδή ο πατέρας μου είχε μια βιντεοκάμερα Scenic - είναι κάτι παλιές κάμερες χωρίς ήχο. Ίσως να ‘ναι καλύτερα έτσι, οι άνθρωποι λένε πάντα ανόητα πράγματα όταν τους βάζεις μπροστά σε μια βιντεοκάμερα.

Θυμάμαι πως πάντα είχε ζέστη. Τότε όλοι οι διπλωματικοί υπάλληλοι και οι ξένοι έπρεπε να μένουν μαζί σε ένα πελώριο συγκρότημα με διαμερίσματα και η κεντρική θέρμανση ήταν πάντα ανοιχτή. Ζούσαμε στον 8o όροφο κι απ' το παράθυρο μπορούσες να δεις μια λεωφόρο απ' την οποία περνούσαν ατέλειωτες στρατιωτικές παρελάσεις αλλά και αφίσες του Γκορμπατσόφ και του Λένιν. Όταν μιλούσες στο τηλέφωνο, έλεγες αντίο, έλεγε κι ο άλλος αντίο, κι ακουγότανε κι ένα τρίτο κλικ που ήταν αυτός που σε κατασκόπευε. Οι άνθρωποι εγκλωβίζονταν συχνά στο ασανσέρ. Είχε ατέλειωτες διακοπές ηλεκτρικού και πάντα ακουγόταν κάποιος να ουρλιάζει από το ασανσέρ. Ακόμα και τώρα, αν μπορώ να πάω από τις σκάλες, αποφεύγω τα ασανσέρ.

Η επόμενη στάση ήταν η Αθήνα. Μου φάνηκε σκονισμένη και ζεστή. Το κέντρο της Αθήνας ήταν χαοτικό - θυμάμαι εκείνες τις κόρνες αυτοκινήτων που έπαιζαν μελωδίες. Μέναμε σε ένα σπίτι σαν κάστρο στο Παλαιό Ψυχικό, με ένα μεγάλο κήπο με συκιές κι ελιές, γάτες και χελώνες.

Mετά ήρθαν η Οξφόρδη και το Βελιγράδι. Μετά πάλι η Αγγλία. Δεν ήθελα να πάω στο πανεπιστήμιο, στην οικογένειά μου υπάρχει αυτή η παλιομοδίτικη άποψη πως πας στο πανεπιστήμιο αν θες να γίνεις ακαδημαϊκός κι αν δεν θες, απλώς κάνεις αυτό που θέλεις να κάνεις.

Πήγα να δουλέψω ως κομμώτρια. Άντεξα περίπου 3 μήνες. Ήταν αηδιαστικό, βαρετό και κακοπληρωμένο. Συνειδητοποίησα πως ήταν ένα πελώριο λάθος. Οπότε έπιασα δουλειά σε μια παμπ.

Λίγο αργότερα ο πατέρας μου έγινε πρέσβης της Αγγλίας στην Κύπρο, και εγώ τον ακολούθησα. Στην Κύπρο δούλευα σε παμπ, μπαρ και κλαμπ, έκανα το μοντέλο. Ήταν λίγο απρόσμενο όλο αυτό για την κυπριακή κοινωνία, δεν ήταν «το πρέπον». Μέχρι και η «Daily Mail» και η «Daily Mirror» έγραψαν άρθρα για μένα, όπου αναρωτιούνταν «τι κάνει η κόρη του πρέσβη;». Αν με ενόχλησε; Όχι, μάλλον μου άρεσε, ήταν τα 15 λεπτά διασημότητάς μου. Πέρασα υπέροχα! Noμίζω ότι τότε ήταν και η κόρη του Κρις Πάτεν του κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ που την προωθούσαν τα media ως επαναστάτρια -ένας Θεός ξέρει τι είχε κάνει το έρημο το κορίτσι- και μετά ήμουνα εγώ με τα τατουάζ , που δούλευα στα μπαρ και όλοι έλεγαν «Ω Θέε μου!».

Τώρα που το βλέπω από απόσταση νομίζω ότι ήταν απίστευτα εγωιστικό όλο αυτό εκ μέρους μου, γιατί έκανα ό,τι ακριβώς ήθελα, περνούσα καλά χωρίς να σκέφτομαι πώς επηρέαζε αυτό τον πατέρα μου ή τη θέση του.

Κάποια στιγμή ένα κυπριακό περιοδικό μου ζήτησε να γράψω μια στήλη κι άρχισα να γράφω. Νομίζω ότι είχαν μεγάλες ελπίδες πως θα ήταν μια άκρως κοινωνική στήλη και θα έκανα ένα σωρό τρελά πράγματα. Δεν λειτούργησε έτσι. Αφού ήρθα στην Ελλάδα -ακολούθησα τον πατέρα μου όταν έγινε πρέσβης στην Αθήνα- άλλαξε η ζωή μου πολύ, άλλαξα κι εγώ και τα ημερολόγιά μου άρχισαν να γίνονται παθιασμένες διατριβές για το περιβάλλον και την προστασία των ζώων.

Πάντα μου άρεσε να γράφω ιστορίες. Όταν μετακόμισα στην Αθήνα γνώρισα τον τότε διευθυντή των «Athens News», τον Τζον Ψαρόπουλο, κι άρχισα να γράφω μικρά κομματάκια για την αθηναϊκή αγορά. Μέσα σε ένα χρόνο είχα πιάσει μόνιμη δουλειά εκεί, κάλυπτα όλα τα θέματα αγοράς, μόδας, πρόνοιας για τα ζώα. Κατά κάποιο τρόπο ήταν η αρχή του «ίσιου δρόμου» για μένα.

Έφυγα από το «Athens News» το 2007 μετά από επτά χρόνια. Αποφάσισα πως θα πουλούσα άρθρα με το κομμάτι και θα έγραφα ένα βιβλίο. Δεν έγραψα λέξη βέβαια, εκτός από κάτι άρθρα για ένα ισπανικό περιοδικό.

Μετά ανέλαβα το «Athens Insider». Νομίζω ότι έχουμε μεγάλες προοπτικές. Το βλέπω ως έναν οδηγό πόλης με κάποιες πινελιές πολυτέλειας. Είναι και για ξένους που μένουν μόνιμα εδώ και για τουρίστες. Νομίζω πως το κοινό μας είναι ξένοι που έρχονται στην Αθήνα από ένα Σαββατοκύριακο μέχρι 3-4 χρόνια

Έχουμε μια ΜΚΟ που λέγεται «Εφτάψυχες» και φροντίζουμε διάφορες παρέες από γάτες στην Αθήνα - κυρίως τις στειρώνουμε.

Υπάρχει μια ηττοπαθής συμπεριφορά στην Αθήνα. Ό,τι και να πεις όλοι θα σου πουν «τι να κάνουμε...». Ε, ας κάνουμε κάτι. Είμαι ιδεαλίστρια ίσως, αλλά πραγματικά πιστεύω πως μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα με μικρά βήματα.

Αυτό που με τρελαίνει είναι όλα αυτά τα άπειρα έρημα κτίρια στο κέντρο, στον Κεραμεικό, στο Γκάζι, στην Πλάκα, που είναι τελείως πνιγμένα στη γραφειοκρατία, επειδή δεκαπέντε εγγόνια έχουν από το 1/15 του σπιτιού. Υπάρχουν όλα αυτά τα έρημα κτίρια κι όλοι χτίζουν προς τα έξω, στα δάση.

Πολλοί με ρωτάνε ποια ήταν η αγαπημένη μου πόλη. Δεν έχω αγαπημένη πόλη, ήμουν σε άλλη ηλικία, σε άλλη φάση της ζωής μου σε κάθε πόλη. Είναι αδύνατον να συγκρίνει κανείς.

Έχω περάσει περισσότερα χρόνια στην Αθήνα απ' ό,τι οπουδήποτε αλλού, αλλά η ιδέα ότι θα 'μαι κάπου, όπου κι αν είναι αυτό, για την υπόλοιπη ζωή μου με τρομοκρατεί.

Οι Αθηναίοι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Για τις Αρχές ήταν «τρομοκράτης» και «αρχηγός» της 17Ν, ενώ για την Αριστερά «προβοκάτορας». Σήμερα δηλώνει αντιστασιακός εκ φύσεως και πιστεύει ότι η «Ελευθεροτυπία» της δικής του εποχής δεν μπορεί να ξαναβγεί. Ο θρυλικός δημοσιογράφος αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: «Η δημοσιότητα που έχω είναι μεγαλύτερη από την αξία μου»

Τη δεκαετία του '50 έβγαλε το πιο φτηνό εισιτήριο, βρέθηκε στο Παρίσι και κοιμόταν στο πάτωμα, προκειμένου να γνωρίσει το «μαγικό σύμπαν» του κινηματογράφου. Ο Βούλγαρης τον φωνάζει ακόμα «δάσκαλο», ενώ κάποτε του έλεγαν ότι οι κριτικές του έμοιαζαν να απευθύνονται μόνο στους φίλους του. Όμως εκείνος παρέμεινε πιστός στον δικό του δρόμο. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ