A train to Ρluton

A train to Ρluton Facebook Twitter
0
Ο γαλαξίας M83

Στην τελευταία σκηνή του Βreakfast Club του Τζον Χιουζ, οι ήρωες της ταινίας φεύγουν απ’ το σχολείο, αφήνοντας ένα γράμμα στον καθηγητή τους, δυο ζευγάρια φιλιούνται, ένα αγόρι φοράει το σκουλαρίκι που του κάνει δώρο η κοπέλα του και περπατά σ’ ένα άδειο γήπεδο ποδοσφαίρου με τη γροθιά σηκωμένη. Όλα αυτά υπό τους ήχους του «Don’t you forget about me» των Simple Minds. Μπορείς εύκολα ν’ αντικαταστήσεις τον ύμνο των Simple Minds μ’ ένα οποιοδήποτε κομμάτι απ’ το «Hurry up, we ‘re dreaming» των M83 και δεν θα έχει αλλάξει τίποτα.

Το γκρουπ-πρότζεκτ του Γάλλου Anthony Gonzalez στους δυο τελευταίους του δίσκους έχει βυθιστεί κυριολεκτικά στα ‘80s. Ό,τι ξεκίνησε στο «Saturdays=Youth» του 2008, στο φετινό τους άλμπουμ διογκώνεται στον διπλάσιο βαθμό (το «Hurry up, we ’re dreaming» κυκλοφορεί ως διπλό CD). Τα synth pop οράματα του Gonzalez είναι σκηνικό από teen movie του 1985: τα άγχη της εφηβείας φωτισμένα πίσω από ambient περάσματα και new wave drum beats. Η κινηματογραφική διάθεση είναι εμφανής στο «Intro», όπου βάζει την εκκεντρική Zola Jesus να ψιθυρίζει πάνω από ένα στρώμα από synths, ενώ το πρώτο single «Midnight City» είναι απ’ τα ωραιότερα δείγματα ποπ/ροκ του 2011 ως τώρα.

Μοιάζει να ‘χουν περάσει δεκαετίες ολόκληρες από τότε που ο Gonzalez μαζί με τον Nicolas Fromageau σχημάτιζαν τους M83 και στοίχειωναν τα ‘00s με δύο εμβληματικά ηλεκτρονικά άλμπουμ («Dead cities, red seas and ghosts» και «Before the dawn heals us»), βουτηγμένα στο shoegaze. Ο Fromageau εγκατέλειψε το γκρουπ το 2005 κι έκτοτε ο Gonzalez άφησε τις κιθάρες στην άκρη και στράφηκε σ’ έναν λιγότερο θορυβώδη ήχο, δίνοντας τον πρώτο ρόλο στα συνθεσάιζερ. Στο «Hurry up, we ‘re dreaming» αφήνει να φανεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η αγάπη του για το songwriting και τις μεστές μελωδίες. Τα χαοτικά, noise δεκάλεπτα των «παλιών» Μ83 έχουν αντικατασταθεί από στέρεα ρεφρέν κι ονειρικά φωνητικά.

Ο γαλαξίας Μ83 βρίσκεται 15 εκατομμύρια έτη φωτός απ’ τη Γη. Οι Μ83 του Anthony Gonzalez 15 λεπτά μακριά απ’ τη δόξα της mainstream ποπ, αν μπορώ να παραφράσω τον Άντι Γουόρχολ, που σίγουρα ήξερε κάτι παραπάνω από υπερκαινοφανείς αστέρες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ξανθιά φιλοδοξία της Sabrina Carpenter

Μουσική / Η Sabrina Carpenter ξέρει ακριβώς τι κάνει στην ποπ

Η πρώτη καλλιτέχνιδα που είχε ταυτόχρονα ένα νο1 άλμπουμ και τρία τραγούδια στην πεντάδα των UK Charts και τρια κομμάτια στην πεντάδα του Billboard Hot 100 –κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή των Beatles– δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Στην πορεία, έχει σπάσει αρκετά στερεότυπα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT