Βγες έξω επιτέλους

Βγες έξω επιτέλους Facebook Twitter
0
Τάσεις

Το 'πα και το ξαναλέω: το βασικό εργαλείο για ένα καλό γεύμα είναι το τηλέφωνο. Τους ειδοποιείς ότι έρχεσαι, να σε περιμένουν. Και φροντίζεις να εμφανιστείς. Μα ο ελληνικός αυθορμητισμός; Από τη στιγμή που γίναμε πολλοί και έχουν περάσει πια οι εποχές που οι μόνοι άνθρωποι που έτρωγαν εκτός οικογενειακής εστίας ήταν οι ξένοι περιηγητές, όπως ο Λόρδος Βύρων ή η εκάστοτε θεία από το Σικάγο, το πράγμα θέλει οργάνωση.
Πάντως, για τους νοσταλγούς του παρελθόντος, η Λαμπρινή Θωμά έστειλε μια ανταπόκριση πολύ ενδιαφέρουσα: «Έκοψα δεξιά από Καβάλας, λίγο πριν τη Θηβών, και ξαφνικά βρέθηκα σε ένα δρόμο γεμάτο μεζεδοπωλεία και μικρές ταβέρνες, όπου οι θαμώνες ήταν άνθρωποι από τα γύρω συνεργεία. Μου θύμισε Ελλάδα του '60. Θα...» (το υπόλοιπο το έφαγε ο συμπατριώτης μας Τζορτζ Τένετ, πρώην διευθυντής της CIA). Λεπτομέρειες προσεχώς.

Ταχυφαγείο

Επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι το πρώην Deals, στο Νέο Ψυχικό, το ανέλαβε ο κ. Αλ. Λούβαρης, ιδιοκτήτης και του κηφισιώτικου Tike. Πόσο νοίκι να πληρώνει άραγε; Ακούστηκε πάντως ότι εκεί σχεδιάζεται ένα νέο εστιατόριο, που θα ονομαστεί Πατρόν ή κάτι ανάλογο (σ.σ.: όταν κρυφακούς, δεν είσαι σίγουρος για την ορθογραφία). Πράγμα που μας προϊδεάζει για ισπανική ή ιταλική κουζίνα. Πάντως, το Tike της Θεσσαλονίκης δεν πάει τόσο καλά όσο το αντίστοιχο αθηναϊκό αδελφάκι του. Βρε καρντάσια, γιατί έτσι; Μιλώντας για Πατρόν, το ιταλικό εστιατόριο Padre Padrone, στο Καλλιμάρμαρο, έκλεισε οριστικά. To βορειο-ιταλικό εστιατόριο Sale & Pepe βραβεύτηκε για δέκατη συνεχή χρονιά με το Best Award of Excellence από το εγκυρότατο αμερικάνικο περιοδικό Wine Spectator, για το γεγονός ότι διατηρεί μία από τις πιο ενημερωμένες λίστες κρασιών στον κόσμο. Εύγε! Παρεμπιπτόντως, στις 10 Μαΐου κλείνουν για καλοκαίρι, οπότε πίνε γρήγορα! Κάτω στη Βουλιαγμένη, εκεί που ήταν το Haagen-Dazs, τώρα άνοιξε ένα νοστιμούλικο εστιατόριο, με αγάπη για το ψάρι. Πώς το λένε;

Ευαίσθητα στομάχια

Οι καλές πράξεις πρέπει να προβάλλονται! Με μεγάλη χαρά μάθαμε ότι η αλυσίδα Pizza Fan ήταν χορηγός της Berlinale, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Ανέλαβαν να καλύψουν τις ανάγκες τροφοδοσίας του φεστιβάλ σε πίτσα, ζυμαρικά, ορεκτικά και σαλάτες. Αχόρταγοι αυτοί οι σινεφίλ! Εξάλλου, το φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου είχε ολόκληρο τμήμα αφιερωμένο στο φαγητό και τη γαστρονομία. Στο εν τω μεταξύ, περνώντας από το πολιτιστικό στο κοινωνικό: Τα T.G.I. Friday's προσέφεραν ένα σημαντικό ποσό για την υποστήριξη του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες. Πέρνα μια βόλτα από το κοντινότερό σου Friday's για να μάθεις περισσότερα, που όλο τρως, τρως, τρως.

Νέα για τη θέα

Μια γειτονιά (ο Κεραμεικός), τρεις διαφορετικές προτάσεις: εντός ολίγων ημερών τόσο το γκουρμέ Βαρούλκο, το μεξικανικό Meson El Mirador αλλά και το ψαγμένο κρεατοφαγικό Παρέα, μετακομίζουν στις αντίστοιχες ταράτσες τους, με θέα την Ακρόπολη. Για μια άλλη οπτική, κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά, το club-restaurant Vitrine Summer, στο Μετς (Μάρκου Μουσούρου 1, 210 9242 444). Τέλος, άνοιξε και το café-restaurant Μπαλκόνι, στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας (Δημοκρατίας 100, 22940 75 888), για κοντινές αποδράσεις.

Βγες έξω επιτέλους - Οι αναγνώστες επιμένουν

«Τελευταία βλέπει κανείς παρέες, ηλικίες 15-35, αντί να επιλέγουν να πάνε για καφέ προτιμούν το ζαχαροπλαστείο. Τι γνώμη έχεις γι' αυτό;» ρωτάει η Πανθηρίνα. Έχω να σου παραθέσω μια αντίστοιχη πραγματικότητα στη ΝέαΥόρκη, όπου γνωστοί σεφ ανοίγουν χώρους που είναι αφιερωμένοι στο γλυκό 100% και μάλιστα στις πιο εξεζητημένες δημιουργίες. Π.χ. το Pong του Pichet Ong (ντεν κσέρι πος προφέρετε), όπου σερβίρουν επιδόρπια όπως παγωτό ρόκας με σουφλέ ροκφόρ ή πανακότα με βατόμουρο και εστραγκόν. Άντε, και στα δικά μας. Α, και σχετικά με την ερώτηση της Χριστίνας Κασσιανού, η οποία αγαπάει τη λευκή ποικιλία Sauvignon Blanc και ειδικά όταν πρόκειται για το λευκό Κτήμα Άλφα. Η στήλη αγαπάει την ποικιλία αυτή αλλά όχι τόσο όσο το Ασύρτικο, βέβαια. Αγαπημένα κρασιά με βάση το Sauvignon Blanc για φέτος, ο κλασικός Αμέθυστος του Κώστα Λαζαρίδη, αλλά και το Fume του Γεροβασιλείου. «Τα βόρεια προάστια όλο τα ξεχνάτε κ. Τζαφάλια. Κάντε κάτι!» σημειώνει ο κ. Μάρκος Λάμπρου. Περιμένω προτάσεις! Μείναμε από καύσιμα!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ