Πρύτανης ΕΚΠΑ για τον κορωνοϊό: Τι ελπίζουν οι επιστήμονες πως θα συμβεί το καλοκαίρι

Πρύτανης ΕΚΠΑ για τον κορωνοϊό: Τι ελπίζουν οι επιστήμονες πως θα συμβεί το καλοκαίρι Facebook Twitter
0

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στις ελπίδες των επιστημόνων για την συμπεριφορά του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στις συνθήκες που θα οδηγούσαν σε τοπικό ή και καθολικό lockdown. 

«Ελπίζουμε ότι κορωνοϊός θα συμπεριφερθεί όπως και οι άλλοι κορωνοϊοί [...] μπορεί να έχουμε 20% με 30 % επίπτωση στη μετάδοση του ιού, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και μιας σχετικής υγρασίας. Πιθανότατα ο καιρός να βοηθήσει - αν μη τι άλλο θα επιτρέπει καλύτερο αερισμό των χώρων - δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η πλήρης επίδραση της αύξησης της θερμοκρασίας στη μετάδοση του ιού, σίγουρα δεν θα είναι χειρότερα από πριν», εκτίμησε ο ίδιος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Αυτό σε συνδυασμό με τα μέτρα και με το ότι θα είμαστε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έξω είναι πιθανό να οδηγήσει σε ύφεση. Δεν νομίζω να εξαφανιστεί τελείως. Είναι πιθανό να ακολουθήσει αυτό που έχουμε με την γρίπη», επεσήμανε ο κ. Δημόπουλος εξηγώντας πως η κοινή γρίπη τους θερινούς μήνες δεν εξαφανίζεται, αλλά η μεταδοτικότητα της είναι πάρα πολύ χαμηλή και καταγράφονται πολύ σποραδικά κρούσματα.

«Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους κορωνοϊούς με το ήπιο, κοινό κρυολόγυμα. Τα "ξαδερφάκια" του Sars-Cov-2 είναι αθώοι ιοί που προκαλούν αυτό το κοινό κρυολόγημα με την καταρροή και το ίδιο μπορεί να συμβεί και με αυτόν τον ιό, και να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά αυτής της εποχικότητας».

Πισίνα, θάλασσα, ξενοδοχείο

 

Όσο για τη θάλασσα και τις πισίνες με χλωρίωση διαβεβαίωσε πως η χρήση τους είναι ασφαλής. «Παίρνουμε μέτρα στην παραλία, έξω από την πισίνα, στα εστιατόρια, στα ξενοδοχεία. Βλέπετε μια παγκόσμια κινητοποίηση και συζήτηση για το πώς θα είναι ο κλιματισμός, αν θα τρώμε στα εστιατόρια ή αν θα υπάρχει room service».

Κρίσιμος ο αριθμός και η διασπορά των κρουσμάτων

 

Για να επανέλθει γενικό lockdown θα πρέπει να παρουσιαστεί ένας αριθμός νέων κρουσμάτων με γενικευμένη διασπορά. «Αν δούμε 15 δείγματα σε μία κλειστή δομή αυτό ισοδυναμεί με «ένα κρούσμα» ενώ είναι τελείως διαφορετικό να δούμε 20 καινούργια κρούσματα με διασπορά στην Αττική και άλλες περιοχές, και άλλο να έχουμε 3 κρούσματα στην κοινότητα και 17 σε μία δομή», διευκρίνισε, επισημαίνοντας πως υπάρχει και δυνατότητα για τοπικά lockdown σε αυτές τις περιπτώσεις. 

Είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται σε κάθε περίπτωση τα μέτρα και οι αποστάσεις ασφαλείας. «Ο ιός είναι ανάμεσά μας, πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον καθένα που ερχόμαστε σε επαφή σαν πιθανό φορέα», τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, διαβεβαιώνοντας ότι με την αύξηση των στοχευμένων τεστ, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Μυστηριώδεις κρατήρες εξερράγησαν στον πάγο της Σιβηρίας

Τech & Science / Οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο με τους μυστηριώδεις κρατήρες στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας

Οι κρατήρες έχουν γοητεύσει αλλά και προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαλευκάνουν την ύπαρξή τους - Τώρα έχουν εξήγηση
LIFO NEWSROOM
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Τech & Science / Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Η ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες, κάμερες και άλλες συσκευές βοηθά τα ρομπότ να αντιλαμβάνονται αντικείμενα, να κατανοούν το έδαφος και να αναγνωρίζουν εμπόδια, παρέχοντας τη δυνατότητα να επιχειρούν σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Τech & Science / Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της μελέτης θα λειτουργήσει και σε ψυχολογικό επίπεδο, ώστε η άσκηση να μπει στην καθημερινότητα ακόμα περισσότερων ανθρώπων
LIFO NEWSROOM