Η νέα εποχή των ξεναγήσεων στην Ελλάδα

Η νέα εποχή των ξεναγήσεων στην Ελλάδα Facebook Twitter
33

Εν μέσω συζητήσεων για τον όλο και αυξανόμενο τουρισμό της χώρας, για τη σημασία των κατάλληλων -και προσαρμοσμένων στις σύγχρονες τουριστικές ανάγκες- υπηρεσιών, και για την ανάδειξη των πολυάριθμων ελληνικών μνημείων, μια κουβέντα για την νέα εποχή των ξεναγικών σπουδών στην Ελλάδα που σηματοδοτήθηκε από την φετινή έναρξη του Εντατικού Προγράμματος Κατάρτισης Ξεναγών του ΑΠΘ, μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης, υπεύθυνη του πρώτου ελληνικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μουσειολογίας, και μία εκ των εμπνευστών του πρωτοποριακού αυτού ακαδημαϊκού προγράμματος κατάρτισης, κα. Ματούλα Σκαλτσά, μιλά στο LIFO.gr για την σημασία της εισαγωγής των ξεναγικών σπουδών στο χώρο του Πανεπιστημίου, για τις σύγχρονες τουριστικές ανάγκες που αναδύονται παγκοσμίως, και για τις μάλλον παρωχημένες τακτικές που ίσχυαν μέχρι τώρα στην χώρα.


Η νέα εποχή των ξεναγήσεων στην Ελλάδα Facebook Twitter
H Ματούλα Σκαλτσά"Οι απόφοιτοι μας δεν περιμένουν απλά και μόνο τους τουρίστες, αλλά διαμορφώνουν μέσα από το πρόγραμμα τους τη ζήτηση. Διαμορφώνουν το ίδιο τους το κοινό."


Who is who:


H Ματούλα Σκαλτσά είναι καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολογίας, και Αναπληρώτρια Πρόεδρος στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διευθύνει στο ΑΠΘ εδώ και δεκαπέντε χρόνια το πρώτο μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μουσειολογίας στην Ελλάδα, και κάθε 18η Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με τους φοιτητές της οργανώνει εναλλακτικές ξεναγήσεις-πολιτιστικές ερμηνείες σε μνημεία της Θεσσαλονίκης ελεύθερες για το κοινό.


Επεξεργάστηκε, σε συνεργασία με Υπουργείο Τουρισμού, το Πρόγραμμα των Εντατικών Προγραμμάτων Ξεναγών, το οποίο και διεξάγεται κανονικά από το 2013.

Η νέα εποχή των ξεναγήσεων στην Ελλάδα Facebook Twitter
Η Ματούλα Σκαλτσά φωτογραφίζεται στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης: "Οι τουριστικές ανάγκες έχουν παγκοσμίως αλλάξει, και καλύπτουν πλέον ένα πολύ μεγάλο εύρος απαιτήσεων. Δίπλα στο μαζικό τουρισμό υπάρχει ο εξειδικευμένος. Ο οικοτουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο αθλητικός, ο οινοτουρισμός, ο γευσιγνωστικός τουρισμός κ.α"

Κυρία Σκαλτσά, τι ίσχυε μέχρι τώρα όσον αφορά την κατάρτιση των ξεναγών στην χώρα;

Μέχρι και σήμερα στις Κρατικές Σχολές Ξεναγών συνεκπαιδεύονται απόφοιτοι Λυκείου και απόφοιτοι αρχαιολογίας, σε ένα πρόγραμμα σπουδών διάρκειας 2,5 χρόνων.
Και αν η περίεργη αυτή συνεκπαίδευση εφαρμόστηκε πριν πολλές δεκαετίες, εξυπηρετώντας ανάγκες του τότε, με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να συνεχίζεται. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική "πρωτοτυπία" η οποία στην πραγματικότητα αδυνατεί να εκπαιδεύσει τους μεν, και υποτιμά τους δε.

Επιπλέον, οι διπλωματούχοι ξεναγοί ήταν ένα κλειστό επάγγελμα που δημιουργούσε δύο ταχυτήτων Έλληνες. Όσους είχαν την άδεια άσκησης, και όσους περίμεναν να την αποκτήσουν, μιας που οι ίδιοι όριζαν πόσους αποφοίτους θα βγάζει η κάθε μια από αυτές τις σχολές, και κάθε πότε. Η Υπουργός πρέπει να πάρει μια γενναία απόφαση επ' αυτού.

Τι ακριβώς είναι το Εντατικό Πρόγραμμα Κατάρτισης Ξεναγών;

Περί τίνος πρόκειται, και τι αλλάζει πλέον με την δημιουργία του;

Στο πρόγραμμα – το οποίο επεξεργαστήκαμε μαζί με το Υπουργείο Τουρισμού - απαντάμε σε σημερινές ανάγκες. Διαρκεί δύο μήνες, και μπορούν να το παρακολουθήσουν οι απόφοιτοι Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Ιστορίας της Τέχνης και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Είναι τόση η ζήτηση που ο αριθμός των αιτούντων είναι δεκαπλάσιος αυτών που μπορούμε να εκπαιδεύσουμε. Οι συμμετέχοντες , φυσικά, μοριοδοτούνται κατά προτεραιότητα (επιστημονικά προσόντα, άνεργοι, κτλ).

Οι απόφοιτοι των πανεπιστήμιων, λοιπόν, έχουν όχι μόνο διδαχθεί επί χρόνια την πολλαπλάσια ύλη των σχολών ξεναγών, αλλά την έχουν αποκτήσει στέρεα μέσα σε ένα πανεπιστημιακό περιβάλλον μάθησης και έρευνας. Γνωρίζουν ήδη τις μεθόδους αναζήτησης πληροφοριών και ελέγχου των πηγών, και τους λείπουν μόνο οι θεωρίες ερμηνείας του υλικού πολιτισμού, οι μουσειοπαιδαγωγικές μέθοδοι εκπαίδευσης, οι θεωρίες επικοινωνίας και η σχέση εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, κάτω από τις οποίες πραγματοποιούνται οι ξεναγήσεις.

Κατά συνέπεια, δεν χρειάζονται οι απίθανες ώρες διδασκαλίας σε κρατικές μη διαβαθμισμένες σχολές τις οποίες οι Έλληνες φορολογούμενοι συντηρούμε, αλλά μόνο οι σύγχρονες θεωρίες και η πρακτική τους άσκηση στα μνημεία.

Η νέα εποχή των ξεναγήσεων στην Ελλάδα Facebook Twitter
"Η Θεσσαλονίκη τυχαίνει να είναι η μόνη πόλη στον κόσμο με τα περισσότερα κηρυγμένα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όλων των εποχών και πολιτισμών στην Ελλάδα"- Casa Bianca, Θεσσαλονίκη φωτ.:Χριστίνα Μαβίνη
Η νέα εποχή των ξεναγήσεων στην Ελλάδα Facebook Twitter
"Στοχεύουμε στον υποψιασμένο τουρίστα. Ο μαζικός τουρισμός μας απασχολεί, αλλά θέλουμε να του δώσουμε ό,τι πιο ανατρεπτικό θα δημιουργoούσε ερωτήματα αλλαγής στερεοτύπων. Δεν μεταδίδουμε γνώσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι προτείνουμε στάσεις θέασης των πολιτισμών."φωτ.: ομάδα dot2dot

Ποια είναι, λοιπόν, η φιλοσοφία της νέας αυτής εποχής ξεναγήσεων;

Δύο είναι οι πυλώνες της φιλοσοφίας του Προγράμματος:


Α. εισάγουμε τις σύγχρονες θεωρίες ιστορίας, αρχαιολογίας, υλικού πολιτισμού, μουσειολογίας και ερμηνείας υλικών και άυλων καταλοίπων του πολιτισμού, επικοινωνίας, άτυπης μάθησης, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης και


β. αυτές οι θεωρίες στη συνέχεια εφαρμόζονται επί του πεδίου στις ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται σε πολύμορφες και έξω από τα καθιερωμένα ξεναγικές διαδρομές.

Εξίσου σημαντικές είναι και οι τεχνικές που προτείνουμε:

Διάδραση μεταξύ των φοιτητών, όπου ο καθένας συνεισφέρει –όπως συμβαίνει σε ένα θεατρικό έργο- το ρόλο του, και χρήση περισσότερων "ερμηνευτικών" τεχνικών , από εικόνες και σκίτσα μέχρι πίνακες και φράσεις ή ερωτήσεις σε καρτέλες.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που λειτουργεί μονάχα στο ΑΠΘ;

Πραγματοποιείται και σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας. Ωστόσο, επειδή δεν πρόκειται για ένα αναλυτικό πρόγραμμα στοιχειώδους ή μεταλυκειακής εκπαίδευσης, το κάθε πανεπιστήμιο προσκομίζει σ' αυτό τη δική του προσέγγιση και το δικό του πολιτισμικό περιβάλλον.
Η Θεσσαλονίκη τυχαίνει να είναι η μόνη πόλη στον κόσμο με τα περισσότερα κηρυγμένα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όλων των εποχών και πολιτισμών στην Ελλάδα, ενώ εκτεταμένοι αρχαιολογικοί χώροι (Πέλλα, Δίον, Βεργίνα, 'Ολυνθος, Φίλιπποι), μοναστικές πολιτείες (Μετέωρα και 'Αγιο Όρος), παραδοσιακοί οικισμοί (Πήλιο, Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, 'Αγιος Παντελεήμονας, Νικήτη, Παλιά Πόλη Ξάνθης), και περιοχές φυσικού κάλλους και οικοσυστημάτων ('Ολυμπος, Σάνη, Κερκίνη) βρίσκονται όλοι πολύ εγγύτατα, και χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση των ξεναγών.

 

Η νέα εποχή των ξεναγήσεων στην Ελλάδα Facebook Twitter
"Το πανεπιστημιακό περιβάλλον οδηγεί σε πανεπιστημιακό τρόπο διδασκαλίας, και μαθητείας. Δεν ενδιαφέρει μονάχα η απόκτηση της γνώσης και η πιστοποίησή της, αλλά η μάθηση. "- Εκπαίδευση ξεναγών -Στο εργαστήριο της Μουσειολογίας

Πόσοι κύκλοι του νέου προγράμματος έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα, και πόσοι ξεναγοί έχουν αποφοιτήσει από αυτό;

Έχουν λειτουργήσει δύο κύκλοι, ένας το 2013 και ένας το 2014, και έχουν αποφοιτήσει εξήντα ξεναγοί από όλη την Ελλάδα.

Όλοι τους παίρνουν την κάρτα ξεναγού από το Υπουργείο Τουρισμού αμέσως με την αποφοίτησή τους. Όντας σε επαφή μαζί τους μπορώ να σας πω ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν εργάζεται στον μαζικό τουρισμό.
Εξειδικευμένα πρακτορεία εναλλακτικού τουρισμού και μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα απευθύνονται σήμερα στους αποφοίτους του νέου προγράμματος για τα ξεναγικά τους προγράμματα.

Σε ποιο "είδος τουρίστα" θα λέγατε ότι απευθύνονται αυτοί οι "νέας γενιάς" ξεναγοί;

Στοχεύουμε στον υποψιασμένο τουρίστα, και σε αυτόν που θα έχει ερωτήματα για τον πολιτισμό στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο όπου δεν υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι πολιτισμοί, αλλά πολιτισμοί με τη δική τους αξία και ιδιαιτερότητα.

Ο μαζικός τουρισμός επίσης μας απασχολεί, αλλά θέλουμε να του δώσουμε ό,τι πιο ανατρεπτικό θα του δημιουργήσει ερωτήματα αλλαγής στερεοτύπων. Δηλαδή, δεν μεταδίδουμε γνώσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι προτείνουμε στάσεις θέασης των πολιτισμών.

Η νέα εποχή των ξεναγήσεων στην Ελλάδα Facebook Twitter
"Η Θεσσαλονίκη είναι η μόνη πόλη με τα περισσότερα εκκλησιαστικά τεμένη, χριστιανικά και οθωμανικά –κηρυγμένα μνημεία- από τον 6ο αι. ως και τον 19ο αι., καθώς και η μόνη πόλη που έχει δύο μεγάλα μουσεία σύγχρονης τέχνης και επώνυμα δείγματα αρχιτεκτονικής από τον 19ο αι. ως σήμερα. "- φωτ.: ομάδα dot2dot

Και σε ποια ιστορικά τοπόσημα εκπαιδεύονται;

Οι ξεναγικές μας δράσεις εκτείνονται σε όλο το χώρο της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας και περιλαμβάνουν όλων των ειδών, εποχών και πολιτισμών μνημεία και κέντρα τουριστικού ενδιαφέροντος:
Προϊστορικά, κλασικά, ρωμαϊκά, ελληνιστικά, βυζαντινά, μεσαιωνικά, οθωμανικά, εβραϊκά, παραδοσιακού πολιτισμού και σύγχρονου.

Η Θεσσαλονίκη είναι η μόνη πόλη με τα περισσότερα εκκλησιαστικά τεμένη, χριστιανικά και οθωμανικά –κηρυγμένα μνημεία- από τον 6ο αι. ως και τον 19ο αι., καθώς και η μόνη πόλη που έχει δύο μεγάλα μουσεία σύγχρονης τέχνης και επώνυμα δείγματα αρχιτεκτονικής από τον 19ο αι. ως σήμερα. Φυσικά εξερευνούμε και τον εναλλακτικό τουρισμό, όπως "Οι δρόμοι του κρασιού της Μακεδονίας" κ.α.

Οι ξεναγικές σπουδές εισέρχονται για πρώτη φορά στον χώρο του πανεπιστημίου.

Εξηγήστε μας τη σημασία του γεγονότους αυτού.

Το πανεπιστημιακό περιβάλλον οδηγεί σε πανεπιστημιακό τρόπο διδασκαλίας, και αντιστοίχως μαθητείας. Δηλαδή, δεν ενδιαφέρει μονάχα η απόκτηση της γνώσης και η πιστοποίησή της, όπως συμβαίνει σε όλες τις αδιαβάθμητες σχολές, αλλά η μάθηση.
Όταν κάποιος ασκηθεί στη μάθηση αν επικαιροποιήσει τις γνώσεις του στις σύγχρονες θεωρίες και προσεγγίσεις που προκύπτυν και που μόνο στο πανεπιστήμιο επικοινωνούνται, και αν, ως πανεπιστημιακός απόφοιτος, είναι ήδη κατά τεκμήριο εκπαιδευμένος στην άντληση της γνώσης που του χρειάζεται κάθε φορά, τότε του φτάνουν και του περισσεύουν οι 240 ώρες εντατικής εκπαίδευσης.


'Ίσως θα χρειάζονταν να εκταθούν σε περισσότερο χρόνο αυτές οι ώρες, αλλά σε μια Ελλάδα σε κρίση δεν μπορείς να απαιτείς από νέους ανθρώπους να μένουν εκτός της κατοικίας τους περισσότερο από όσο χρειάζεται. 'Έτσι επωμιζόμαστε εμείς οι διδάσκοντες την εντατικότητα του προγράμματος, χωρίς όμως αυτό να αποβαίνει εις βάρος των διδασκομένων.

Η νέα εποχή των ξεναγήσεων στην Ελλάδα Facebook Twitter
Εκπαίδευση ξεναγών στο Νεοκλασικό Παλατάκι'Όταν υπήρχαν Βασιλιάδες'
Η νέα εποχή των ξεναγήσεων στην Ελλάδα Facebook Twitter
Εκπαίδευση ξεναγών - Η Μαβίνη Χριστίνα κατά τη διάρκεια διεξαγωγής εκπαιδευτικού προγράμματος μπροστά στο έργο του Γ. Ζογγολόπουλου, Ομπρέλες, συλλογή Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Αλήθεια, υπάρχει κάποιου είδους ανταγωνισμός ανάμεσα στο καινούριο Εντατικό Πρόγραμμα Κατάρτισης Ξεναγών και στις προϋπάρχουσες Κρατικές Σχολές Ξεναγών;

Από μεριά δική μας και των αποφοίτων μας δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα. Ούτε θα σταθούμε σε περιπτώσεις όπου οι απόφοιτοί μας αποκαλούνται "διμηνίτες" (παρά τις τουλάχιστον 4χρονες σπουδές τους), ούτε σε ορισμένα έωλα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα.

Ο ανταγωνισμός βέβαια υπάρχει, αλλά σε ποιόν κλάδο δεν υπάρχει; Θα ήταν ύποπτο αν υποστηριζόταν ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός, και ακόμη χειρότερο αν επιχειρούνταν να τιθασευτεί. Κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε και εις βάρος των άξιων. Και από αυτό έχει υποφέρει αρκετά η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ελπίζοντας ότι έχουμε τελειώσει με τις "προστασίες" και τα κλειστά επαγγέλματα.
'Όποιος είναι καλύτερος αργά ή γρήγορα απορροφάται από την αγορά.


Τα δύο προγράμματα, το δικό μας και των σχολών ΟΤΕΚ δεν είναι ανταγωνιστικά. 'Άλλωστε και τα δύο κατευθύνονται από την ίδια αρχή, το Υπουργείο Τουρισμού. Θα προτείναμε μάλιστα το υπουργείο να προβλέψει ορισμένες θέσεις επιπλέον των εισακτέων για όσους από τους παλιούς ξεναγούς θα ήθελαν να παρακολουθήσουν το καινούριο πρόγραμμα.

Θεωρείτε ότι η Ελλάδα, μία χώρα με τόσο μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, είχε κατά κάποιον τρόπο "ξεμείνει" σε παρωχημένες ξεναγικές μεθόδους;

Οι τουριστικές ανάγκες έχουν παγκοσμίως αλλάξει, και καλύπτουν πλέον ένα πολύ μεγάλο εύρος απαιτήσεων. Δίπλα στο μαζικό τουρισμό υπάρχει ο εξειδικευμένος, ο πολύμορφος. Ο οικοτουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός, ο ιαματικός τουρισμός, ο οινοτουρισμός, ο γευσιγνωστικός τουρισμός, ο εκπαιδευτικός τουρισμός υπάρχουν δίπλα στον πολιτιστικό τουρισμό, με τη στενή έννοια του culture.

Γιατί βέβαια και οι παραπάνω εξειδικευμένοι τρόποι τουρισμού στον πολιτιστικό εντάσσονται, αν ερμηνεύσουμε τον πολιτισμό με την έννοια του civilization.

Η Ελλάδα, με τα 21,4 εκατομμύρια τουρίστες φέτος δεν θα επενδύσει στην έννοια του civilization; Θα μείνει στη στενή έννοια του culture;

H αγορά φαίνεται ότι το ζητάει. Μήπως ο ρόλος ενός φιλελεύθερου κράτους είναι να επιτρέψει στην αγορά να αποφασίσει ποιους και πόσους χρειάζεται; Επιτέλους στην Ελλάδα ας μην προστατεύονται όσοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, γιατί η κοινωνία έχει ήδη αλλάξει.

Η νέα εποχή των ξεναγήσεων στην Ελλάδα Facebook Twitter
Εκπαίδευση ξεναγών - Στο Ιερό της Ίσιδας, στο Δίον

Πού μπορούν να απορροφηθούν σήμερα οι απόφοιτοι του προγράμματος, και ποιες είναι οι επαγγελματικές τους διέξοδοι;
Παρωθούμε τους αποφοίτους μας να δουλεύουν συλλογικά, διαντιδρώντας μεταξύ τους , όπως ακριβώς συμβαίνει και στις πρακτικές τους ξεναγικές ασκήσεις.

Γι' αυτό και σήμερα σας προτείνουμε τρεις ομάδες (Thessaloniki Walking Tours, dot2dot, Άνω-Κάτω/Upside Down) που δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα με πακέτα που περιλαμβάνουν ξεναγήσεις, μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις, και δράσεις για ένα πολύμορφο και εξειδικευμένο κοινό.

Είναι ομάδες που δεν περιμένουν απλά και μόνο τους τουρίστες, αλλά διαμορφώνουν μέσα από το πρόγραμμα τους τη ζήτηση.

Διαμορφώνουν το ίδιο τους το κοινό.

Ελλάδα
33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM
Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Ελλάδα / Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

12 σχόλια
Μου φαίνεται απολύτως αδύνατο οι απόφοιτοι μίας οποιασδήποτε σχολής να υπαγορεύουν τους όρους της λειτουργίας της. Αυτά δε γίνονταν τον καιρό της "δημοκρατίας," και τα κατάφεραν τώρα, που οποιαδήποτε διεκδίκηση αντιμετωπίζεται με δακρυγόνα; Δεύτερον προς τους σχολιαστές: αντί να τρώγεστε μεταξύ σας νέοι και παλιοί ξεναγοί, θα πρότεινα να ενώσετε τις δυνάμεις σας, γιατί την ώρα που τσακώνεστε τον τουρισμό τον λυμαίνονται διάφοροι άσχετοι (ταξιτζήδες, παράνομοι, συνοδοί, κτλ) οι οποίοι δυάρα δε δίνουν ούτε για την Ελλάδα ούτε για τον πολιτισμό της. Τουλάχιστον και οι δυο κατηγορίες φαίνεται να τρέφετε κάποια αγάπη γι αυτό που σπουδάσατε, οπότε μονιάστε και κάντε κάτι, γιατί αλλιώς, παλιοί ή διμηνίτες θα χάσετε το παιχνίδι.Τρίτον, θα ήθελα να παρατηρήσω πως όποιος έχει περάσει από Γυμνάσιο ξέρει καλά πως ένα πτυχίο Φιλοσοφικής ή Μαθηματικού δεν κάνει κάποιον καλό καθηγητή. Η γνώση της αρχαιολογίας ή της μουσειολογίας δεν είναι επαρκές εφόδιο για μια δουλειά που είναι κατεξοχήν εκπαιδευτική. Και όπως όλοι οι φοιτητές τέτοιων σχολών περάσαμε τουλάχιστον δύο εξάμηνα παιδαγωγικών μαθημάτων θα περίμενα τουλάχιστον το ίδιο και για όσους θέλουν να γίνουν ξεναγοί. Και με βαρβάτες εξετάσεις στο τέλος. Και θα περίμενα από τους δημιουργούς των νέων σχολών να έχουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό τους ανθρώπους με πολλά χρόνια πείρας στο "κλαρί." Αλλιώς όσες και όποιες γνώσεις κι αν προσφέρουν, είναι καταδικασμένες να παραμείνουν απλώς θεωρητικές και οι απόφοιτοι θα μάθουν τελικά "στου κασίδη το κεφάλι."Στο μεταξύ, όσο οι ξεναγοί τρώγονται μεταξύ τους, τα ντόπια τουριστικά πρακτορεία χαίρονται για την πλημμύρα των νέων ξεναγών, γιατί το πλήθος θα ρίξει τα μεροκάματα. Και αρνούνται να δουν ότι σε λίγο, με βάση τους νόμους της ΕΕ, ο πολωνός ή ούγγρος αρχαιολόγος/ιστορικός/κτλ θα μπορεί να συμμετάσχει στα σεμινάρια, να πάρει το χαρτί (αφού δεν έχει εξετάσεις) και να ξεναγήσει. Έτσι οι μεγάλες εταιρείες θα βάλουν κάμποσους τέτοιους πάνω στα κρουαζιερόπλοια για να συνοδεύουν τα πούλμαν και θα βγάλουν εντελώς από το παιχνίδι τους ντόπιους πράκτορες, αλλά και το ελληνικό κράτος, αφού θα φορολογούνται (αν φορολογούνται) στο εξωτερικό.
Στα μέχρι τώρα σχόλια έχουν ειπωθεί πολλές αλήθειες, πολλοί γόνιμοι προβληματισμοί, αλλά και τρομακτικές ανακρίβειες. Ως απόφοιτος του Ιστορικού Αρχαιολογικού συμμετείχα σε 2 ανασκαφικές έρευνες κάθε καλοκαίρι και τα 4 χρόνια των σπουδών μου, καθώς και τα 2 καλακαίρια μετά την αποφοίτησή μου (εθελοντικά) για εργασίες στις οποίες είχα πλέον εξειδικευμένη εμπειρία και κατόπιν παράκλησης από τους υπευθύνους της ανασκαφής. Επίσης έχω πραγματοποιήσει σπουδαίο αριθμό εκδρομών ενός και εκτός Ελλάδας καλύποντας από τον γύρο της Πελοποννήσου μέχρι την Κωνσταντινούπολη, τα ψηφιδωτά της Ραβένας, τα Βατικανά Μουσεία, την Τοσκάνη κ.λ.π. και φυσικά να μην αναφέρω πόσες φορές βρέθηκα στο Δίον, την Αμφίπολη, του Φιλίππους, την Πέλλα, τη Βεργίνα, την Αιανή, την Σιάτιστα, την Εράτυρα και άλλα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος για μονοήμερες εκδρομές - με εργασίες πάντα! Όποιος λοιπόν θεωρεί ότι το Ιστορικό Αρχαιολογικό δεν δίνει... ευκαιρίες για πρακτική εκπαίδευση, ας επανεξατάσει την προσωπική του πορεία και τις επιλογές του κατά τη διάρκεια της φοίτησής του. Στην ανάγνωση της φράσης της Kapi Panou ότι "οι Μουσειολόγοι, οι Αρχαιολόγοι και οι Ιστορικοί είναι ειδικότητες άσχετες με το επάγγλεμα του ξεναγού" το οποίο είναι κατά την άποψή της και το καταλληλότερο επάγγελμα για να σηκώσει το βάρος του.... πολιτισμού μας, το μόνο που απομένει σε κάποιον να κάνει να βάλει είτε τα γέλια, είτε τα κλάματα. Αν δεν ήταν τόσο σοβαρό θα ήταν μόνο για γέλια. Την παραπέμπω στις απίστευτες γελοιότητες και ανακρίβειες που έχουν ακουστεί από τους επαγγελματίες ξεναγούς εδώ και τόσα χρόνια στην χώρα μας! Καλύτερα να μην αρχίσω να απαριθμώ πόσες "λάθος πληροφορίες" έχουν ακούσει οι δύστυχοι τουρίστες από τους αποφοίτους αυτού του "μικρού θαύματος" το οποίο προφανώς ήταν αρκετό να τους παράσχει μια γνώση αρκετή ώστε να καταλαβαίνουν τι λένε, αλλά ταυτόχρονα αρκετά ανεπαρκή ώστε να μπορούν να στοχάζονται οι ίδιοι πάνω στις πληροφορίες που απομνημονεύουν και στη συνέχεια μεταδίδουν. Χωρίς να υποτιμώ συνολικά το επίπεδο της Σχολής Ξεναγών που προφανώς έδινε οργανωμένα και μεθοδικά το μέγιστο δυνατό της προετοιμασίας που χρειάζεται ο ξεναγός, δε μπορώ να μην επισημάνω ότι το να μην έχει διδαχθεί κανείς καμία θεωρία μάθησης και παιδαγωγικής, το να μην έχει εκπαιδευτεί σε μία ερευνητική και στοχαστική διαδικασία είναι αρκετό σήμερα για να τον καταστήσει ξεναγό. Ένας τέτοιος ξεναγός δε μπορεί να σταθεί μόνος του σε μια εποχή όπου οι πάντες έχουν πρόσβαση στη γνώση και κατεβάζουν λογισμικά με ξεναγήσεις μουσείων πριν καν ξεκινήσουν το ταξίδι τους από τη χώρα τους. Αν δεν είναι επιστήμονας ο ίδιος ο ξεναγός θα πρέπει να έχει από πίσω του τον επιστήμονα (αρχαιολόγο, τον ιστορικό, ώστε να ελέγχει την ακρίβεια και την διατύπωση των πληροφοριών του). Δεν ξέρω πόσο καλύτεροι ή χειρότεροι θα έιναι οι απόφοιτοι των ταχύρρυθμων οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι κάτοχοι και κάποιου MA, αλλά, έλεος, ας μην εξιδανικεύουμε το αποτέλεσμα της εκπαίδευσης που παρείχε η Σχολή Ξεναγών. Μη γελιόμαστε και μεταξύ μας τώρα...πήραν μια compact εκπαίδευση που τους έβγαλε αρκετά έτοιμους και με σιγουριά ώστε να αντιμετωπίσουν τα πρακτικά του επαγγέλματος, αλλά το τι έχουμε ακούσει σε ιστορική ανακρίβεια και λάθη, είναι ικανό να σε κάνει να θέλεις να ουρλιάξεις!
Η συρραφή σχολίων οδηγεί σε λάθος δρόμο... Είναι αυτονόητο ότι οι ειδικότητες που ανέφερα "σηκώνουν το βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς", όπως και πολλές άλλες... Στην κάθε μια, όμως, αντιστοιχεί ένα αμειβόμενο επάγγελμα! Μην μπερδεύεστε... όπως ο ξεναγός δεν μπορεί, επ' αμοιβή, να αρχίσει να προτείνει τη μετακίνηση εκθεμάτων (διότι δεν είναι μουσειολόγος), ούτε να μπαίνει στα σκάμματα και να κάνει ανασκαφές (διότι δεν είναι αρχαιολόγος), ούτε να διδάξει Ιστορία στο σχολείο (διότι δεν είναι ιστορικός), έτσι και οι των άλλων ειδικοτήτων δεν μπορούν να θεωρηθούν ξεναγοί, εάν δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση... για τον "ανειδίκευτο" ξεναγό, λοιπόν, μιλώ... γι'αυτόν που δεν έχει το γνωστικό υπόβαθρο ως προς τις τεχνικές ξενάγησης, τη διαχείριση της ομάδας, την ψυχολογία της ομάδας, την εφαρμογή δεξιοτήτων, τη γνώση των δρόμων, τη γνώση των τουριστικών πρακτικών κ.λπ. Σίγουρα κακοί επαγγελματίες υπάρχουν σε όλες τις ειδικότητες, εδώ τα σχόλια είναι περιττά. Ίσως, εάν κάποια στιγμή, όσοι έχετε τις αντιρρήσεις σας, δείτε τα επαγγέλματά σας να γίνονται προσβάσιμα με δίμηνα σεμινάρια και, ξαφνικά, αποκτήσετε "ταχύρρυθμους" συναδέλφους, τότε να καταλάβετε...
Η νεα αυτη εποχή του τίτλου του άρθρου ,ειναι η εποχή στην οποια σχεδόν όλοι οι υπολοιποι κλάδοι έχουν προ πολλού εισελθει.Λαμπρη εποχή αναμφισβητητα.Περισσότερος ανταγωνισμος,πολλοι υποψηφιοι για την ιδια θέση,αλληλοφαγωμα,συντριβη των κατωτατων αμοιβων και των εργασιακών δικαιωμάτων άρα βουτυρο στο ψωμι των αφεντικών,στην περιπτωση αυτη των μεγάλων πρακτορείων.Ονομάζουμε το πακέτο αυτό άνοιγμα(!) και αναβαθμιση(?),πληροφορούμε τους φορολογούμενους πως βρήκαμε επιτελους που πηγαιναν τα λεφτά τους,πετάμε κι ένα ξεροκόμματο στους δυσμοιρους στη χωρα μας αρχαιολόγους και τάχα μου αναγνωρίζουμε τις αρετες και την αξία τους(επιτελους),το τιγκαρουμε όλο αυτό με σως (γκουρμε όχι τιποτα αζαξ)και σας το σερβιρουμε...κοστίζει λιγάκι βεβαια αλλά το τσαμπα πεθανε στον καθόλου νέο ελάχιστα γενναιο κοσμο που μας χωσατε. Εντωμεταξυ μετα την εξοικονομηση απ'το κλεισιμο των παλιων πολυεξοδων και δωρεάν σχολών ,επενδύουμε στον πολιτισμο φυσικά,αγοράζοντας έξτρα κουβάδες για όσα μουσεια σταζουν πάνω στους πελατ...ε,επισκεπτες μας. Αυτα λοιπόν και αλλά πολλα αλλά δε σχολιάζω άλλο(τοσο σεντόνι φτάνει,ειναι και καλοκαιρι) Υ.Γ. τουλάχιστον κάποια πραγματα η νεα εποχή τα σεβεται:όπως μαθαίνω, στην(αξιόλογη νομιζω) σχολή του ΑΠΘ που κάποτε πηρα πτυχιο,ο αριθμός των φοιτητών και τωρα πρέπει να ναι τριψηφιος για να αρχισουν κάποιες παραδόσεις και το έθιμο, μεταξύ αλλων, όπου κάποιοι(όχι όλοι δλδ. οι) καθηγητές εξατμίζονται όταν τους θέλεις περισσότερο συνεχιζει να τηρείται...Και κάτι που μου σκασε μολις:δύο μηνες ρε γμτ δεν έκανα ούτε όταν πηρα το πτυχιο του ναυαγοσώστη,κι ας ήταν μονο για πισινα, κι ας εκανα οκτω χρόνια κολυμβηση...τς τς τς
Θα ήθελα να απαντήσω στη romilda...1). Φυσικά πολλοί φοιτητές καλών Σχολών έχουν κάνει και πολλές εκδρομές. Αλλά αυτό εξαρτάται κυρίως από την πρωτοβουλία και τη δυναμικότητα των διδασκόντων τους, άλλοι είναι "ταξιδιάρηδες", και άλλοι λιγότερο. Αναμφισβήτητα αυτά τα ταξίδια θα ήταν υπέροχα, έχβ βιώσει και εγώ ανάλογα, που δεν τα προσμετρώ στην ξεναγική εκπαίδευση, απλά την εμπλουτίζουν. Καθώς δεν είναι πλήρη και για όλη την επικράτεια. Και σε πολλά Τμηματα, ιδίως περιφερειακά, οι δυνατότητες για εκδρομές δεν είναι ισότιμες, ιδίως σήμερα που βρισκόμαστε σε κρίση. Σε συγκεκριμένο περιφερειακό Τμήμα ΑΕΙ στις μέρες μας, οι μόνες εκδρομές που κάνουν οι περισσότεροι φοιτητές είναι ένα τριήμερο Δελφοί-Ολυμπία, και ορισμένες εκδρομές στη Θεσσαλονίκη. Άντε, και το μουσείο της πόλης τους... Απόλυτα ανεπαρκές! Δεν χρειάζεται να λέμε τα αυτονόητα και να συγκρίνουμε διαφορετικά πράγματα. Κανείς δεν μειώνει την αξία των ταξιδίων των ΑΕΙ, ή τα προσωπικά ταξιδιωτικά βιώματα του καθενός, αλλά διαφορετικό πράγμα ήταν το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκδρομών της Σχολής Ξεναγών. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αυτό.2). Μην επανερχόμαστε στο αυτονόητο: φυσικά και υπάρχουν και προπαντός υπήρξαν στο παρελθόν ξεναγοί χαμηλού επιπέδου, χωρίς εφόδια για επιστημονική ερμηνεία. Ουδείς το αρνείται, καιε γώ το προσυπογράφω με κεφαλαία γράμματα. Όπως τόσα άλλα στον τουρισμό της χώρας μας, ήταν κατώτεροι των περιστάσεων (όπως και πολλοί αρχαιολόγοι,ή συντηρητές, ή εν γένει δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί, υπουργοί, πρωθυπουργοί και άλλοι, που ενίοτε δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους..., δίπλα σε άλλους που έδιναν την ψυχή τους). Φυσικάμ και μπορεί να εντοπίσει κανείς κακούς επαγγελματίες σε όλου τους χώρους.Κάποιος ξεναγός που δεν επανέρχεται ποτέ στις βαικές του γνώσεις και βάζει την κασσέτα, είναι κακός επαγγελματίας. Ωστόσο, δεν είναι πλέον αυτή σήμερα η πραγματικότητα για την πλειονότητα. Όπως πολλάκις έχω ήδη τονίσει, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, και κυρίες από τις καλές κεντρικές σχολές ξεναγών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, αποφοιτούσαν κυρίως πτυχιούχοι, στην πλειονότητά τους αρχαιολόγοι. Η συζήτηση δεν γίνεται για το εάν πρέπει να συνεχίσουμε να παράγουμε ξεναγούς χωρί άλλη εκπαίδευση -συμφωνώ ότι άνθρωποι με πτυχίο είναι καταλληλότεροι. Το θέμα είναι εάν επαρκεί -ακόμη και για πτυχιούχους- ένα δίμηνο σεμινάριο. Εάν πρέπει να παίρνουν "χάρισμα" (γιατί αυτό είναι το δίμηνο, ένα εικονικό βάπτισμα έναντι υψηλού αντιτίμου) την επαγγελματική άδεια, χωρίς τα πλήρη εφόδια. Εγώ υποστηρίζω τη λύση του μεταπτυχιακού, που προϋποθέτει τις βασικές σπουδές, αλλά θα δίνει και επαρκή χρόνο για την εκπαίδευση πάνω στο ειδικό αντικείμενο. Δεν δέχομαι επ'ουδενί ότι μπορεί κανείς να αναλαμβάνει σοβαρές ξεναγήσεις δίχως να έχει επισκεφτεί τοςυ βασικούς τόπους ενδιαφέροντος της χώρας, συστηματικά, με κάτοψη, βιβλιογραφία και χρόνο για την κατανόηση των όσων βλέπει... Εδώ ακριβώς κρύβεται το ευαίσθητο σημείο, η αχίλλειος πτέρνα της όλης "επανεφεύρεσης/κατάργησης" της ξεναγικής εκπαίδευσης.3). Η συμμετοχή στις ανασκαφές ελάχιστη σχέση έχει προς την ξενάγηση... Το λέω αυτό με γνώση, έχοντας ανασκάψει επι εικοσαετίας, σε πολλούς τόπους. Είναι μια εργασία συγκεντρωμένη, με το βλέμμα στραμμένο στο χώμα, ή στο κασάκι με τα ευρήματα. Άπειρες ώρες υπομονής, περισυλλογής, παρατήρησης, εργασίες υποδομής, ταξινόμησης, σχεδίασης, πλυσίματος, τεκμηρίωσης... Βλέπεις για μέρες, για βδομάδες το ίδιο οπτικό πεδίο, βλέπεις τον ήλιο να κάνει κύκλους στο ίδιο τοπίο. Εμβαθύνεις στον τόπο, στους ανθρώπους του. Είναι συγκινητικό και συναρπαστικό... Αλλά το άκρως αντίθετο του ταξιδιώτη, του ξεναγού, που περιδιαβαίνει ταχύτατα την επικράτεια, καλείται να μιλήσει επι παντός επιστητού, να φροντίζει κόσμο, να τον ακούει, να τον αφουγκράζεται... Έχω ακούσει πολλούς εξαίρετους ανακσαφείς να κάνουν διαλέξεις εξειδικευμένες, όχι κατανοητές στο ευρύ κοινό. Είναι θέμα ταλέντου και ατομικής επιτυχίας, δεν έχουν όλοι οι ανακσαφείς το χάρισμα της γοητείας του κοινού. Είναι απλώς μια άλλη εργασία, αφορά τις αρχαιότητες και αυτή, αλλά από διαφορετική σκοπιά... οπότε, αυτό κατ'εμέ δεν είναι επιχείρημα που ενισχύει την ικανότητα των αρχαιολόγων να ξεναγούν, δίχως να σπουδάζουν το επάγγλεμα...Αυτά αγαπητή romilda, ως απάντηση στο αναμφισβήτητα σοβαρό και χρήσιμο σχόλιό σας. Εκτιμώ ότι η συνέχιση του διαλόγου για το θέμα είναι γόνιμη. Δεν χρειάζεται αντιπαράθεση, αλλά ανάδειξη των σημαντικών παραμέτρων, μήπως και ευαισθητοποιηθούν οι επιφορτισμένοι με τον σχεδιασμό της ξεναγικής εκπαίδευσης και τη λήψη των αποφάσεων, και αναστοχαστούν !
Με οδηγό την εμπειρία μου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (απόφοιτη Αγγλικής Φιλολογίας & επί πτυχίω στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό), την φοίτησή μου στη Σχολή Ξεναγών, Αθηνών, την θητεία μου ως Καθηγήτρια στη Σχολή Ξεναγών, Αθηνών (με σπουδαστές και απόφοιτους Λυκείου αλλά και "συναδέλφους" αρχαιολόγους), την εκπαίδευσή μου ως "Εθνική Εκπαιδεύτρια" από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ξεναγών και, τέλος την πορεία μου, στον Τουρισμό, ως ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΞΕΝΑΓΟΣ, θα ήθελα να σχολιάσω την επιχειρηματολογία που διάβασα στη συνέντευξη -απόλυτα λογική για τον ανίδεο- με μία μόνο φράση, που μου έμαθε ένας ξένος τουριστικός συνεργάτης: "If something works don't fix it". Δυστυχώς, κάποιοι προσπάθησαν να "διορθώσουν" την Εκπαίδευση ενός κλάδου που ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ! Πολλοί από αυτούς, έχουν ακαδημαϊκή άποψη, την οποία σέβομαι μεν, θεωρώ άτοπη δε, στην συγκεκριμένη περίπτωση. Θα πρότεινα, λοιπόν, να συμβουλευτούν τους ακαδημαϊκούς, εξαίρετους συναδέλφους τους, οι οποίοι επί χρόνια δίδαξαν στις Σχολές Ξεναγών, ως προς το τι σημαίνει ΞΕΝΑΓΟΣ. Ως προς το τι πρέπει να γνωρίζει και πως, ένας ξεναγός (γλώσσες / γνωστικό υπόβαθρο / τεχνικές), νομίζω ότι το λογικά αυτονόητο ορίζει ότι θα έπρεπε να συμβουλευτούν ξεναγούς και όχι μουσειολόγους, ιστορικούς ή αρχαιολόγους, που έχουν ειδικότητες άσχετες με αυτήν του ξεναγού. Είναι πολύ βαριά η πολιτιστική μας κληρονομιά για να χαρίζεται στα χέρια του, επί της ουσίας ανειδίκευτου "ξεναγού", σαν παιχνιδάκι... Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Συνεχώς επανέρχεται στα blog το επιχείρημα ότι η εκπαίδευση ξεναγών πλέον είναι «πανεπιστημιακού επιπέδου», ενώ προηγουμένως ήταν λιγότερο υψηλό (σταχυολογώ, και παραθέτω αυτλεξεί το σχόλιο goldfinch 1.8.2014 | 16:04: «Αντιθέτως, τα 2.5 έτη φοίτησης αντικαθίστανται πλέον από 4 χρόνια φοίτησης σε πανεπιστημιακό επίπεδο (ή και περισσότερα αν κάποιος έχει μεταπτυχιακές σπουδες) συν την δίμηνη σεμιναριακή εκπαίδευση. Τα νέα προγράμματα απευθύνονται σε αποφοίτους πανεπιστημίου και όχι σε αποφοίτους λυκείου. Είναι αστείο να γράφεται ότι το πρόγραμμα των σχολών ξεναγών ήταν δυνατόν να ξεπερνά ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών... » Πηγή: www.lifo.gr"). Σε πολλές παραλλαγές, αυτή είναι η βασική επωδός των όσων υπερασπίζονται την κατάργηση –ουσιαστικά- των σπουδών ξεναγικής εκπαίδευσης, και την αντικατάστασή τους απο δίμηνα ταχύρρυθμα σεμινάρια «επιμόρφωσης».- Δεχτείτε ότι πάνω από το 90% των σπουδαστών των Σχολών Ξεναγών ήταν επιλέον ήδη κάτοχοι πτυχίων, μεταπτυχιακών, ενίοτε και διδακτορικών. Οι ελάχιστοι απόφοιτοι Λυκείου που τα κατάφερναν να ανταπορκιθούν, συχνά συνέχιζαν κατόπιν τις σπουδές τους... Για τις τελευτές τουλάχιστον δύο δεκαετίες, από το ’90 και εξής), το «μεταλυκειακό επίπεδο» των σπουδών αυτών είναι πρόφαση, και μύθος αναντίστοιχος προς την πραγματικότητα... Εάν αναγάγετε τις εντατικές ώρες μαθημάτων των 2,5 ετών σε κλίμακα τετραετίας, αγγίζετε ή και ξεπερνάτε τις διδακτικές ώρες ενός πτυχίου ΑΕΙ. Στα οποία, έως πρότινος που «έσφιξαν» λίγο οι έλεγχοι του Υπουργείου Παιδείας, ένα εξαμηνιαίο μάθημα μπορεί να εξαντλούνταν σε οκτώ ή εννέα διδακτικές εβδομάδες (αντί των 13 ή 14 που πλέον ορίζει ο νόμος, δηλαδή περί τις 39 διδακτικές ώρες ανά μάθημα). Μια η απεργία, μια η κατάληψη, μια η εθνική εορτή, βράσε ρύζι... Μπορώ να θυμηθώ προσωπικό βίωμα, της πρώιμης δεκαετίας του ενενήντα, από μεγάλο ΑΕΙ της χώρας: κεντρικό μάθημα αρχαιολογικής κατεύθυνσης δεν διδάχθηκε ούτε μια φορά από τον υπεύθυνο καθηγητή... Προσερχόμουν κάθε εβδομάδα, καθώς προηγουμένως παρακολουθούσα άλλο μάθημα. Δεν υπήρξε ούτε ανακοίνωση, ούτε έλειπε ο καθηγητής με άδεια. Απλώς, δεν ερχόταν... Κανείς δεν ξεσηκώθηκε. Στο τέλος, οι εξετάσεις έγιναν, τα θέματα μπήκαν βάσει της ορισθείσας ύλης. Τις διεξήγαγε συνάδελφος διδάσκων/ουσα, και σαν να μην έτρεχε τίποτα στο αμφιθέατρο, όλοι προσήλθαν κανονικά. Πήρα 10 –θυμάμαι- στο μάθημα αυτό, ακόμη το θυμάμαι, είναι το πιο αστείο μου δεκάρι...Δεχτείτε την μαρτυρία ατόμου που συνδυάζει και τις δύο ιδιότητες, τόσο του Διπλωματούχου Ξεναγού, όσο και του Αρχαιολόγου (σε επίπεδο διδακτορικού): οι σπουδές στη Σχολή Ξεναγών ήταν απολύτως εφάμιλλες, και πολύ πιο εστιασμένες και συστηματικές απ'όσο στο πανεπιστήμιο. Οι περισσότεροι διδάσκοντες στη δική μου "Σχολή" είναι σήμερα μέλη ΔΕΠ ελληνικών ΑΕΙ. Όλοι μας έχουμε να θυμόμαστε τις πολύτιμες γνώσεις που αποκομίσαμε από αυτήν την εξαιρετική εμπειρία φοίτησης, και ας μην ήταν τύποις διαβαθμισμένη η σχολή. Στα ΑΕΙ επικρατεί πλέον μεγάλη ελευθερία στην επιλογή μαθημάτων, δεν υπάρχουν πολλά προαπαιτούμενα μαθήματα κορμού, γραμμική και συνολική σφαιρική κατάρτιση. Ο φοιτητής εξειδικεύεται ήδη από το 3ο έτος σπουδών του, και συνεχίζει με μια εν πολλοίς ερευνητική λογική. Η συμμετοχή σε ανασκαφές είναι επιλεκτική (και είναι άλλη μια πονεμένη ιστορία). Επίσης, επικρατεί ο "αναστοχασμός", που συχνά αφήνει στην άκρη τη διδασκαλία βασικών γνώσεων υποδομής. Εύκολη η κριτική και η αποδόμηση, αλλά επι ποίας βάσης; Λέμε τώρα... Αλήθεια, σε πόσα ΑΕΙ διδάσκεται συστηματικά η μνημειακή τοπογραφία, η ιστορία διαχρονικά και ισότιμα για όλες τις περιόδους; Ποιός εξασφαλίζει ότι ο κάθε πτυχιούχος τα έχει παρακολουθήσει όλα αυτά, και επιπλέον, ότι δεν πήρε το πτυχίο του με το «δημοκρατικό πέντε» και κατόπιν εισέρχεται με κοινωνικά μόρια στα σεμινάρια; Στα περισσότερα μαθήματα η παρακολούθηση είναι προαιρετική, και οι σημειώσεις δίνουν και παίρνουν στα φοιτητικά τραπεζάκια, ιδίως παλαιότερα... Λόγω κρίσης και κατάρρευσης της κομματικής αίγλης, τελευταία έχουν κάπως ατονήσει, όχι όμως εξαφανιστεί... Δεν είναι όλοι οι πτυχιούχοι αριστούχοι, ή σχετικοί με αυτό που σπούδασαν. Υπάρχουν βέβαια και οι άριστοι, πάντα και παντού θα υπάρχουν... Αλλά η απλοϊκή αναγωγή του κάθε «πτυχιούχου» σε εν δυνάμει ειδήμονα, δίχως επιπλέον ουσιαστική επιμόρφωση, δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι γίνεται με καλές προθέσεις, πέραν της επιβολής της μετριότητας και της κατάργησης των δυσκολιών που συνεπάγεται πάντοτε η στόχευση των αυξημένων προσόντων.Το πρόγραμμα σπουδών των Σχολών Ξεναγών, δημιούργημα εμπειρίας πολλών δεκαετιών, με επιστημονικούς διευθυντές πρωτοβάθμιους καθηγητές ΑΕΙ διεθνούς κύρους, ήταν προσαρμοσμένα σε μια λογική εξερεύνησης και hands-on εκπαίδευσης στα μνημεία, στα αξιοθέατα, στα τοπία φυσικού κάλλους, στη γεωγραφία του τόπου, σε κάθε δυνατόν πτυχή πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Πέραν των πολλών θεωρητικών μαθημάτων, οι 100 και πλέον ημέρες ταξιδίων και εκδρομών προσέφεραν αυτό που σε ΚΑΝΕΝΑ ΑΕΙ της χώρας δεν προσφέρεται στους φοιτητές Αρχαιολογίας & Ιστορίας: την εντατική επίσκεψη στα μνημεία, συστηματική και πλήρη, από άκρη σε άκρη της πανέμορφης και πλούσιας χώρας μας... και όχι μόνο στα μνημεία, αλλά και στους τόπους, τις σύγχρονες πόλεις και στους οικισμούς (όπως π.χ. Πομακοχώρια Θράκης, χωριά Πρεσπών, παραδοσιακούς οικισμούς Σάμου, καραβοστάσια και ταρσανάδες, και διάφορα άλλα...). Και αυτό αποσιωπάται συστηματικά στα επιχειρήματα όσων προσπαθούν να μειώσουν της αξία της παραδοσιακής εκπαίδευσης των ξεναγών... Δεν έχουν όλοι «οι απόφοιτοι των ΑΕΙ διδαχθεί την πολλαπλάσια ύλη των σχολών ξεναγών», σε καμμία περίπτωση... Οι «κρατικές μη διαβαθμισμένες σχολές» παρείχαν δωρεάν εκπαίδευση, κυρίως για ένα σπουδαστικό κοινό ήδη πτυχιούχων. Και μόνο εκεί μπορεί να μιλάμε πράγματι για «μάθηση», εφόσον υπήρχε και ο αναγκαίος χρόνος αφομοίωσης της γνώσης, όχι στα ταχύρρυθμα σεμινάρια που λειτουργούν υπό εξαντλητικούς και εντελώς αντιεκπαιδευτικούς ρυθμούς. Fast food – slow food, fast tourism – slow tourism, fast school – slow school..., θα έλεγα, και ας κρίνει ο αναγνώστης τι είναι το καλύτερο και πιο ποιοτικό.Στην Ελλάδα, αυτό το στοιχείο της Σχολής Ξεναγών (που αποκαλείται απλουστευτικά «πρόγραμμα στοιχειώδους ή μεταλυκειακής εκπαίδευσης» από τους εμπνευστές των ρηξικέλευθων αλλαγών) ήταν ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ. Μπορούσε να συγκριθεί μόνο με το μοναδικής σύλληψης Reisestipendium του DAI (Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο), ή με το πρόγραμμα ταξιδίων των μελών της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα. Μακάρι να είχαν τη δυνατότητα τα ελληνικά ΑΕΙ να προσφέρουν ένα τόσο πλούσιο πρόγραμμα εκδρομών στους φοιτητές τους. Δεν είναι πρακτικά και οικονομικά εφικτό, ωστόσο αυτό το μικρό θαύμα συντελούνταν για χρόνια στις αδιαβάθμητες-πλην όμως υψηλότατου επιπέδου- σχολές ξεναγών του ΕΟΤ/ΟΤΕΚ, ή όπως αλλιώς κατά εποχές ονομαζόταν. Και φυσικά, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορεί να είναι παντογνώστης, αλλά η σφαιρική γνώση της χώρας είναι απαραίτητη ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για να μπορεί κανείς να μιλήσει με κύρος και γνώση για οποιοδήποτε θέμα, ακόμη και την αρχιτεκτονική του μεσοπολέμου, τους λογοτεχνικούς περιπάτους ή άλλα «εναλλακτικά θέματα». Διότι η περαιτέρω εξειδίκευση είναι εφικτή, και φυσικά επιθυμητή, όταν κανείς έχει το βασικό υπόβαθρο, που είναι πρωτίστως η ενδελεχής γνώση της ΧΩΡΑΣ, της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.Η παραδοχή της διαφορετικής προσέγγισης στα εκπαιδευτικά σεμινάρια ξεναγών από κάθε ΑΕΙ που πιλοτικά και πειραματικά τα υλοποιεί, δείχνει και την ανομοιογένεια στην εκπαίδευση που θα προκύψει από αυτά... Ο βασικός κορμός γνώσεων δεν διδάσκεται, αλλά τα μαθήματα προσαρμόζονται στα διαθέσιμα στην περιοχή μνημεία και αξιοθέατα. Η προσθήκη και εισαγωγή νέων μαθημάτων και διδακτικών μεθόδων (όπως μουσειοπαιδαγωγική π.χ.) είναι απολύτως θεμιτή, κανείς δεν υποστηρίζει το αντίθετο, τα πράγματα αλλάζουν και εξελίσσονται. Είναι ορθό ότι χρειάζεται η επεξεργασία ενός νέου οράματος, ο εμπλουτισμός των μνημείων της διδακτέας ύλης ή η αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων, η επαύξηση ωρών διδασκαλίας για το αστικό τοπίο, τη λογοτεχνία, την βιομηχανική ιστορία και άλλα πολλά... Η ιδέα δημιουργίας νέων ομάδων με εναλλακτικές προτάσεις είναι θετική, δίχως αμφιβολία. Είναι σίγουρο ότι και πολλοί ξεναγοί θα ενδιαφέρονταν για μια συστηματική δια βίου μετεκπαίδευση, το πράττουν εξάλλου ήδη με τα υψηλού επιπέδου ετήσια πολυήμερα επιμορφωτικά σεμινάριά τους. Η αναμφισβήτητη ανάγκη αναμόρφωσης και ανανέωσης του προγράμματος σπουδών δεν δικαιολογεί ωστόσο το εκ βάθρων ξερίζωμα της παλαιάς συστηματικής εκπαίδευσης, και την αντικατάστασή του με μια ΑΓΟΡΑΙΑ άδεια, που πίσω από την επίφαση της «πρωτοτυπίας» αποκρύπτει την απόλυτη κατάργηση του βασικού κορμού της εκπαιδευτικής διαδικασίας... Πολλές ειδικότητες προϋποθέτουν μεταπτυχιακές σπουδές, πέραν του πτυχίου: για παράδειγμα, οι μουσειολόγοι ή οι διαχειριστές πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα –για την ώρα- εκπαιδεύονται σε επίπεδο μεταπτυχιακού (δεν αναφέρομαι εδώ στα λίγα τμήματα πολιτιστικής διαχείρισης προπτυχιακού επιπέδου, που ωστόσο έχουν ακόμη ελλείψεις και ζητήματα επαγγελματικών δικαιωμάτων και κατάρτισης στις βασικές κατευθύνσεις). Αυτές οι μεταπτυχιακές σπουδές διαρκούν 1-2 έτη. Πώς θα φαινόταν στους μουσειολόγους εάν ο κάθε αρχαιολόγος θα μπορούσε να αποκτήσει την εξειδίκευση μουσειολόγου με ένα δίμηνο ταχύρρυθμο σεμινάριο; Θα επέτρεπαν οι ειδικοί κεραμικών αναλύσεων, ή οι γνώστες εφαρμοσμενων gis, ή οι διαχειριστές πολιστικής κληρονομιάς να πιστοποιούνται ταχύρρυθμα αρχαιολόγοι ή ιστορικοί στις ειδικότητές τους, δίχως εξειδικευμένες σπουδές; Μην υποκρινόμαστε λοιπόν ότι η ειδικότητα του ξεναγού είναι τόσο εύκολη, ή ότι το πολιτιστικό προϊόν της χώρας μας τόσο απλό, ώστε αυτό να αφομοιώνεται πλήρως σε ένα δίμηνο... Απλώς βρισκόμαστε σε κρίση, και ξαφνικά η άδεια ξεναγού έγινε πιο περιζήτητη από ποτέ.Η κατάργηση του παλαιού διετούς (2,5 για την ακρίβεια) μοντέλου σπουδών έχει μια πολύ απλή εξήγηση, που τεχνιέντως αποκρύπτεται μέσα σε όλη αυτή τη συζήτηση: η διάρκειά της, που κοστίζει σε χρόνο, όπως και το υψηλό κόστος της...! Μια πλήρης εκπαίδευση που παλαιότερα προσφερόταν δωρεάν, σήμερα έπαψε να προσφέρεται ελεύθερα, αλλά διατίθεται έναντι υψηλού αντιτίμου, στο ένα δέκατο της διάρκειας (διότι και οι σπουδές στις Σχολές Ξεναγών ήταν «εντατικές», με καθημερινά επτάωρα μαθήματα, συν επισκέψεις σε μουσεία τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα...), και χωρίς τον βασικό εκπαιδευτικό κορμό, που ήταν τα ταξίδια σε ΟΛΗ την επικράτεια. Σήμερα επιστρέφουμε κατά βάσει σε μια συνοπτική εκδοχή της τοπικής εκπαίδευσης ξεναγών, άλλοι στη Θεσσαλονίκη, άλλοι στην Αθήνα, άλλοι στην Κέρκυρα, τη Μυτιλήνη ή την Καλαμάτα. Το μοντέλο αυτό είχε εγκαταληφθεί από τη δεκαετία του ’90... Ποιός σπουδαστής διμήνου από την Καλαμάτα θα επισκεφτεί άραγε τη Βεργίνα στο πλαίσιο της εκπαίδευσής του; Ποιός σπουδαστής από τη Μυτιλήνη θα γνωρίζει σε βάθος το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ακροπόλεως, τη Φαιστό (για να περιοριστώ στα αμιγώς αρχαιολογικά). Τι ακριβώς θα γνωρίζει π.χ. για το έργο του Βαλσαμάκη ή του Πικιώνη στην Αττική ένας απόφοιτος του Ιστορικού Ιωαννίνων, που παρακολούθησε το δίμηνο ταχύρρυθμο πρόγραμμα στη Μυτιλήνη, με εκπαιδευτικές εκδρομές που υλοποιήθηκαν στη γείτονα χώρα, στην Πέργαμο και αλλού; Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν πτυχιούχοι αρχαιολόγοι που δεν έχουν ποτέ επισκευτεί σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της Αττικής; Πώς μπορεί ένας ξεναγός στην Αττική να μιλήσει για τον ναό του Σουνίου, όταν δεν έχει επισκεφτεί καν την Αίγινα; Για ποιά δεδομένη γνώση μιλάμε εδώ; Πώς θα ξεναγήσει κανείς σωστά τον Μυστρά, όταν δεν τον έχει ποτέ επισκεφτεί; Όποιος τα παραβλέπει αυτά, απλά υποστηρίζει την ισοπέδωση και την εύκολη γνώση... Υπάρχουν easy german, easy chinese; Δυστυχώς, όχι ακόμη...Αυτή η αλήθεια αποκρύπτεται πίσω από μια δήθεν «νέα εκπαιδευτική πρόταση», «εναλλακτική προσέγγιση» κτλ. Υπάρχει μια βασική και αδιαπραγμάτευτη πραγματικότητα, που συνίσταται στο ότι η ουσιαστική γνώση αποκτάται αργά, με τον χρόνο. Οι απόφοιτοι των ΑΕΙ έχουν σπουδάσει με άλλο σκεπτικό, σε καμία περίπτωση δεν έχουν με το βασικό τους πτυχίο τη σφαιρικότητα της γενικής γνώσης που χρειάζεται για έναν καταρτισμένο ξεναγό. Φυσικά, μπορούν να επεξεργαστούν κάποιες εναλλακτικές ξεναγήσεις, να οργανώσουν αστικούς περιπάτους, να επιδοθούν στην αφήγηση, στην απαγγελία, στην θεατρική προσέγγιση πρωτότυπων θεματικών. Πολλοί εξάλλου τα κάνουν έτσι και αλλιώς, σε μια αγορά εξαιρετικά πολυσύνθετη και διαφοροποιημένη. Όλα αυτά είναι επίκαιρα, πρωτότυπα και οπωσδήποτε θα έχουν μερίδιο ανταπόκρισης στην αγορά. Αλλά αυτό είναι διαφορετικό από το έργο του σφαιρικά καταρτισμένου ξεναγού, που μπορεί επιπλέον να αντιμετωπίσει και την «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού, που είναι –ακόμη- οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μεγάλα μνημεία της χώρας. Είναι ανέφικτο να εκπαιδευτεί κανείς με πληρότητα, επί τόσο πολλών θεμάτων, σε ένα δίμηνο, όσο πυκνό και εντατικό και αν είναι το πρόγραμμα... Κατ’εμέ, υπάρχει μόνο μια ορθή μακροπρόθεσμα λύση: η μετακίνηση της εκπαίδευσης ξεναγών σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών, στα ΑΕΙ (εφ’όσον οι Σχολές Ξεναγών για λόγους κόστους έκλεισαν και η Ρόδος δεν μπορεί να αποτελέσει πειστική λύση, καθώς το επιβαρμενο κόστος των ταξιδίων με έδρα ένα νησί αποκλείει εκ των προτέρων κάθε επαναφορά του προγράμματος εκδρομών), με ετήσια τουλάχιστον διάρκεια, για εντατικό πλήρες πρόγραμμα ταξιδίων. Θα μπορούσαν πράγματι οι διδασκαλίες δεδομένων παρατακτικών πληροφοριών να περιοριστούν δραστικά -ζούμε στην εποχή του internet και την ελεύθερης κυκλοφορίας της γνώσης- αλλά τα βιωματικά μαθήματα, τα ταξίδια, η εξοικείωση με μνημεία, μουσεία, τόπους, διαδρομές και τοπία θα έπρεπε να επανέλθουν πολύ πιο εντατικά. Και στο τέλος η άδεια να δίδεται κατόπιν σοβαρών τελικών εξετάσεων, που να ελέγχουν το βασικό έστω επίπεδο γενικών γνώσεων για την τουριστική τοπογραφία της χώρας. Αυτήν, που τώρα θεωρείται δεδομένη. Αφού όλα είναι γνωστά, γιατί να μην υπάρξει και μια τελική εξέταση για την απόκτηση της επαγγελματικής άδειας;Τέλος, η απλή πιστοποίηση γνώσης των ξένων γλωσσών δεν αρκεί... Ο ξεναγός χρειάζεται άριστη προφορική χρήση της γλώσσας, που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζεται από την κατοχή ενός Proficiency. Παλαιότερα, η άριστη γνώση της γλώσσας ήταν προαπαιτούμενο για την εισαγωγή στη σχολή. Τουλάχιστον θα έπρεπε να επανέλθει κάποιου τύπου εξέταση, που να ελέγχει την ικανότητα ελεύθερης έκφρασης και χειρισμού της ξένης γλώσσας, είτε κατά την εισαγωγή είτε μέσα στο πρόγραμμα σπουδών (ξενόγλωσσσες ασκλησεις ξενάγησης). Διότι όσο και αν αναπτυχθεί ο εγχώριος τουρισμός –μακάρι!- δεν παύει ο κύριος όγκος των ξεναγούμενων πελατών να είναι, ακόμη, ξένοι. Και δεν μπορεί να μιλά κανείς για πολιτισμό όταν δεν κατέχει σε ικανοποιητικό βαθμό τον προφορικό λόγο.Βρισκόμαστε σε κρίση, και ο τουρισμός εμφανίζεται ως πανάκεια, ως μοναδική ρεαλιστική λύση για την ανάκαμψη της χώρας. Ας τον αντιμετωπίσουμε επιτέλους με σοβαρότητα και ποιότητα, σε συνεργασία με έμπειρους ανθρώπους που γνωρίζουν τον χώρο σε βάθος, είναι επαγγελματίες. Οι αυτοσχεδιασμοί και τα πειράματα μπορεί να αναδείξουν δημιουργικά στοιχεία, αναμφισβήτητα, αλλά ας συνδυαστούν με μια σοβαρή διαμόρφωση των εκπαιδευτικών υποδομών, ρεαλιστικά προσαρμοσμένων στην πολύπλοκη, πλούσια φυσιογνωμία της χώρας μας... Ας μην γίνει η ποιοτική εκπαίδευση των ξεναγών, ενός ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ για την προβολή του εγχώριου πολιτισμού, βορρά στους ανταγωνισμούς, όπως και στις ατομικές φιλοδοξίες όσων καιροσκοπούν με τον τουρισμό και την συνυφασμένη με αυτόν εκπαίδευση, μονάχα επειδή έγινε και πάλι –όπως και σε κάθε περίοδο εθνικής κρίσης- της μοδός.
Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα συνάδελφε. Όταν έγραψα παραπάνω για μια αναπροσαρμογή της εκπαίδευσης των ξεναγών κάτι τέτοιο είχα κατά νου. Η ιδέα ενός μεταπτυχιακού προγράμματος για την κατάρτιση των ξεναγών θα ήταν ένα βήμα προς μια πιο σοβαρή αντιμετώπιση του τουριστικής εκπαίδευσης γενικοτερα. Μήπως να προτείνουμε κάτι τέτοιο στο υπουργείο τουρισμού;
Δηλαδή θέλετε να μας πείτε ότι ενώ δεν μπορεί κανείς να αφομοιώσει τη μάθηση αναφορικά με τις πρακτικές της ξενάγησης σε "ταχύρρυθμα σεμινάρια που λειτουργούν υπό αντιεκπαιδευτικούς ρυθμούς" αλλά χρειάζεται 2.5 χρόνια, μπορεί να καλύψει με εντατικές ώρες μαθημάτων σε 2.5 χρόνια τη διδακτέα ύλη ενός τετραετούς ΑΕΙ. Εκεί δεν τίθεται θέμα αφομοίωσης δηλαδή; Φάσκετε και αντιφάσκετε νομίζω...Αλήθεια, από πού προκύπτει το 90% των σπουδαστών των σχολών ξεναγών με πτυχία και μεταπτυχιακά, γιατί εγώ έχω αρκετά διαφορετική εικόνα. Και έτσι να είναι, τώρα θα είναι το 100% πτυχιούχοι και νομίζω συμφωνούμε ότι αυτό είναι το επιθυμητο. Θα ήθελα όμως να δω κάποιες στατιστικές που να αποδεικνύουν τα ποσοστά που αναφέρετε.
Συμφωνώ με τον Michael01. Θεωρώ ότι είναι δεν είναι συμφέρον κανενός να μπαίνουν δύο κλάδοι σε αντιπαράθεση. Έτσι πετυχαίνουν οι tour operators αυτά που θέλουν.Ως απόφοιτος αρχαιολογίας, διπλωματούχος ξεναγός των σχολών του ΟΤΕΚ και κάτοχος μεταπτυχιακού στην πολιτιστική διαχείριση καταννοώ αυτο που λέει η κυρία Σκαλτσά. Χρειαζόταν μία αναπροσαρμογή της εκπαίδευσης των ξεναγών. Το είχαν ανάγκη και οι σχολές ξεναγών του ΟΤΕΚ. Ο τουριστικός κλάδος γενικά έχει μείνει στάσιμος προοθώντας ακόμα παρωχημένα τουριστικά προιόντα παλαιότερων δεκαετιών. Το θέμα είναι ότι 2 μήνες των σεμιναρίων δεν είναι αρκετοί. Μου το λένε και πολλοί απόφοιτοι των δίμηνων σεμιναρίων. Το αναφέρει και η κυρία Σκαλτσά στη συνέντευξη. Θα πρέπει, νομίζω, να γίνει αναπροσαρμογή του προγράμματος και να επιμηκυνθεί ο χρόνος των σεμιναρίων. Επίσης όπως λέει ο Κρίτωνας, το επάγγελμα του ξεναγού είναι ένα επάγγελμα που ανήκει στον κλάδο του τουρισμού και ώς τέτοιο θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται. Οι γνώσεις όντως αποτελούν ένα μικρό κομμάτι της δοευλειάς του ξεναγού. Καλό θα ήταν η κατάρτιση των ξεναγών να αντιμετωπιστεί λίγο πιο σφαιρικά και να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει περισσότερα μαθήματα από τον κλάδο του τουρισμού και περισσότερη πρακτική.Μέχρι να δούμε όμως πως θα αναδιαμορφώσουμε τον κλάδο, καλό θα ήταν να μην ερχόμαστε σε αντιπαράθεση. Ας αγαπήσουμε αυτό που κάνουμε, ας συνεργαστούμε μεταξύ μας για το καλό του ελληνικού τουρισμού. Περισσότερος τουρισμός σημαίνει αρκετή δουλειά για όλους
[...] Η κυρία Σκαλτσά, παρέλειψε να αναφέρει, οτι, ενώ στην ομάδα εργασίας που κατάρτισε τα -πολλής θεωρίας και καθόλου πρακτικής -μαθήματα τών ταχύρρυθμων το υπουργείο τουρισμού δεν περιέλαβε κανέναν απο το καταξιωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό τών σχολών ξεναγών, ούτε εκπρόσωπο της ΠΟΞΕΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών) ως κατ εξοχήν γνώστες τού αντικειμένου, εν τούτοις κάλεσε την εν λόγω κυρία και οικονομικούς(!) υπαλλήλους του ΥΠΟΤ, με αποτέλεσμα τα μαθήματα που διδάσκονται να απευθύνονται σε μουσειολόγους (τυχαίο?) τών οποίων είναι πρόεδρος(!) και παρέλειψε επίσης να πεί οτι τά ταχύρρυθμα αυτά γίνονται για τρίτη φορά στο Αριστοτέλειο μέσα σε ένα χρόνο, στο οποίο πανεπιστήμιο διδάσκει η έν λόγω κυρία η οποία βέβαια διδάσκει ΚΑΙ τα μαθήματα ταχυρρύθμων. Διέφυγε επίσης της προσοχής της οτι το "κλειστό" επάγγελμα ουδέποτε ήταν κλειστό μιά πού ο μόνος περιορισμός του ήταν, άκουσον-ακουσον, ότι έπρεπε, γιά να το ασκήσει κάποιος, να τό σπουδάσει σέ εξιδεικευμένη σχολή! Πού ξανακούστηκε, γιά ένα επάγγελμα να πρέπει να το σπουδάσεις και να μήν αρκεί ένα πτυχίο κάποιων γνώσεων!! Παρέλειψε επίσης να αναφέρει ότι το υπουργείο κρατά κλειστές τίς κρατικές σχολές ξεναγών απο τό 2010 (σχολές αναγνωρισμένες διεθνώς και βραβευμένες με το CEDEFOP ως οί καλύτερες επαγγελματικές σχολές της Ευρώπης). Λησμόνησε επίσης να πεί ότι στίς σχολές ξεναγών διάρκειας 2,5 χρόνων, διδάσκονται 26 διαφορετικά μαθήματα πού καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα, από προιστορική αρχαιολογία μέχρι σπηλαιολογία, λαογραφία, θρησκειολογία κλπ , με πάνω από 110 ημέρες εκπαιδευτικών εκδρομών σε όλη την Ελλάδα για να έχουν γνώση οι μελλοντικοί ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΞΕΝΑΓΟΙ όλων τών αρχαιολογικών χώρων και μουσείων ακόμα και τών πιό μικρών και τών διαδρομών πρός αυτούς. Ξέχασε επίσης να αναφέρει, οτι στίς σχολές ξεναγών, πτυχιούχοι αρχαιολογίας, ιστορίας τέχνης κλπ απαλάσσοντια τών εισαγωγικών εξετάσεων εκτός από τής ξένης γλώσσας (εξετάσεις προφορικές γιά να αποδεικνύει κάποιος τη πραγματική γνώση μιάς γλώσσας, ενώ στα ταχύρρυθμα δέχονται ένα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας επιπέδου proficiency χωρίς εξέταση!) και γεωγραφίας, ενώ απαλλάσσονταν από μαθήματα πού είχαν διδαχθεί. Τόσο κλειστό επάγγελμα δηλαδή! Η ουσία πίσω από όλα αυτά, με την αμέριστη συμπαράσταση του ΥΠΟΤ ήταν η διάλυση τού επαγγέλματος για να δημιουργήσουμε και καλά νέες θέσεις εργασίας (σε ένα κλάδο πού έχει ποσοστό ανεργίας πάνω από 40%), ξοδεύοντας χρήματα τού ΕΣΠΑ και διαλύοντας την εκπαίδευση τού κλάδου με fast track ημιμάθεια γιά να δείξει κέρδος στίς περικοπές εξόδων καταργώντας τίς κρατικές σχολές.
Ω ναι, είναι ημιμαθείς οι απόφοιτοι αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και κοινωνικής ανθρωπολογίας. Ενώ οι αδιαβάθμητες μεταλυκειακές σχολές του ΟΤΕΚ ήταν το Χάρβαρντ. Έλεος με την εμπάθεια, σώνει και καλά πρέπει να φανεί το άσπρο μαύρο.
ναί αγαπητό μου ποντίκι, είναι ημιμαθείς στό επάγγελμα τού ξεναγού. Αν γνωρίζατε έστω ελάχιστα ποιό είναι αυτό, θά γνωρίζατε ότι οί γνώσεις δέν είναι παρά ένα πολύ μικρό κομμάτι ενός δύσκολου καί απαιτητικού επαγγέλματος, γιά τό οποίο χρειάζεται εξιδικευμένες σπουδές! Τόσο απλό πού θά έπρεπε νά είναι πασιφανές, σέ αυτούς πού δέν είναι εμπαθείς. Ρωτήστε τούς διμηνίτες νά σάς πούν. Εμάς πάντως μάς είπαν!
Επιτέλους με το άνοιγμα του κλειστού επαγγέλματος. Δε βρήκα, όσο κι αν έψαξα, τι σημαίνει κλειστό επάγγελμα, οπότε θα υποθέσω ότι σημαίνει το επάγγελμα που έχουν την ευκαιρία να το εξασκήσουν μόνο λίγοι ή μόνο πλούσιοι ή μόνο κληρονόμοι ή τελοσπάντων κάποια κατηγορία ανθρώπων που δίπλα ταιριάζει το "μόνο". Με το ξεναγηλίκι, αυτό δε συνεβαινε ποτέ: μπορούσες να γίνεις ξεναγός στα 18 ή στα 32 ή στα 56, είτε ήσουν πάμφτωχος είτε ήσουν πλούσιος είτε ήσουν γιος ξεναγού ή ανιψιά φούρναρη. Μπορούσες να γίνεις ξεναγός είτε είχες σπουδάσει αρχαιολογία ή χημεία ή γαλλική φιλολογία. Τώρα, για να γίνεις ξεναγός, πρέπει απαραιτήτως να γίνεις αρχαιολόγος και να έχεις περισσευάμενα κάνα δυο χιλιάρικα ευρώ ή έστω 800. Λοιπόν, με το χέρι στην καρδιά, άνοιξε ή έκλεισε το ρημάδι;
καλό θά ήταν goldfinch νά μιλούσατε επώνυμα, όπως εγώ. Τά συμφεροντά μας πώς ακριβώς θίγονται όταν πάγιο αίτημα τών διπλωματούχων ξεναγών ήταν ή συνεχής καί αδιάκοπη λειτουργία τών σχολών ξεναγών ανά τήν Ελλάδα? Από 5 σχολές, φτάσαμε στή μία, ή οποία καταργήθηκε καί αυτή. Μέ ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης πού καλύπτει όλα αυτά τά οποία ή κα Σκαλτσά πρόσφατα ανακάλυψε, καί τά οποία τό υπουργείο δέν έλαβε κάν υπ¨΄οψιν του, μέ μείωση τού κόστους τών σχολών κατά 40%, γιά νά μή τρώνε οί διάφοροι επιτήδειοι τά κονδύλια τής εκπαίδευσης. Πώς ακριβώς θίγονται τά συμφεροντά μας όταν ζητάμε λειτουργία σχολών γιά σωστή εκπαίδευση? Δέ θέλουμε τούς διμηνήτες αλλά θέλουμε λειτουργία τών σχολών πού ανά 2,5 χρόνια θά βγάζουν 400 νέους ξεναγούς πλήρως καταρτισμένους καί έν φύση ανταγωνιστές μας? Εμάς, μάς πονάει τό επάγγελμα καί προσπαθούμε γιά τή σωστή εκπαίδευση καί όχι πασαλείματα. Μάλλον δέ σκεφτήκατε καλά τή καραμέλα τών "συμφερόντων" καί τών "συντεχνιών", αλλά έν κατακλείδι, βλέπω ότι γιά τή ταμπακιέρα, δέ μιλάτε καθόλου.
Εγώ δεν εκπροσωπώ κανένα σωματείο για να ομιλώ επώνυμα. Εκπαιδευτικός είμαι, απλώς τυχαίνει να γνωρίζω αρκετά για το χώρο από γνωστούς, είτε επαγγελματίες ξεναγούς είτε αρχαιολόγους "διμηνίτες" και μη, γιαυτό και θυμήθηκα το όνομά σας (καθότι σπάνιο). Αν διαβάσετε τα σχόλιά μου θα δείτε ότι μιλώ για την ουσία του θέματος, την ποιότητα και τη μόρφωση των ξεναγών. Οι 400 νέοι ξεναγοί κάθε 2.5 χρόνια δεν αποτελούν ανταγωνισμό για ανθρώπους καταξιωμένους στο χώρο. Αντιθέτως, οι αρχαιολόγοι πανεπιστημιακής μόρφωσης με δίπλωμα ξεναγού κατά τη γνώμη μου είναι σοβαρός ανταγωνισμός, τον οποίο και φοβούνται πολλοί συνάδελφοί σας. Γνωρίζω ότι εσείς προσωπικά είστε αξιόλογος επαγγελματίας και σίγουρα καιαρκετοί άάλλοι. Γνωρίζω όμως και νέους ανθρώπους που μετά το λύκειο μπήκαν στη σχολή ξεναγών, την τελείωσαν αποκομίζοντας λίγα παραπάνω από αποστηθισμένα κείμενα και δεν δύνανται σε καμία περίπτωση να ξεναγήσουν σε κάποιον αρχαιολογικό χώρο εμπνευσμένα και επιμορφωτικά. Θεωρώ λοιπόν ότι με τα νέα δεδομένα, ως ταξιδιώτης που περιμένει ουσία και ποιότητα από μια ξενάγηση, έχω πλέον μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής στο ποιος θα με ξεναγήσει μιας και είναι πιο εύκολο και πιο γρήγορο για ανθρώπους με πανεπιστημιακή μόρφωση να αποκτήσουν την άδεια.Όσο για το κλειστό επάγγελμα, όταν ξεναγεί ακαδημαϊκός ξένους φοιτητές αρχαιολογίας στη Επίδαυρο (με ειδική άδεια από το υπουργείο πολιτισμού) και διακόπτεται εν μέσω ομιλίας από μέλος του σωματείου ξεναγών η οποία ζητάει επιτακτικά να δει τα χαρτιά του, ή όταν επισκέπτεται φίλος αρχαιολόγος την Ακρόπολη με τους γονείς του και του ζητούν να μην εξηγεί στους ανθρώπους τι βλέπουν γιατί δεν έχει άδεια ξεναγού, ναι είναι κλειστό το επάγγελμα και παρανοϊκές οι καταστάσεις που δημιουργούνται εξαιτίας αυτού.
Αφού μου κάνετε την τιμή να μου απαντήσετε, επιτρέψτε μου να ανταπαντήσω: 1ον φαίνεται ότι γνωρίζετε εξαιρετικά καλά τόσο τα πανεπιστημιακά σεμινάρια, όσο και τους διδάσκοντες, διαφορετικά δεν αναφερόσαστε τόσες φορές στη συγκεκριμένη καθηγήτρια που δίνει τη συνέντευξη. Δηλαδή τι κάνατε; Περάσατε τους απόφοιτους των σεμιναρίων ξανά από εξετάσεις για να δείτε αν τα έμαθαν καλά και αποφανθήκατε ότι είναι ημιμαθείς; 2ον, στον τύπο διαπιστώνω ότι και άλλες πανεπιστημιακές σχολές πήραν την άδεια διοργάνωσης παρόμοιων σεμιναρίων, αλλά βλέπω ότι όποιος αποκτά δημοσιότητα, απολαμβάνει και τα πυρά. 3ον, αφού μιλήσατε για την ταμπακιέρα, θα μιλήσω κι εγώ γι' αυτήν: το πρόβλημά είναι ότι δίνεται άδεια σε κατεξοχήν επαγγελματίες του πολιτισμού να μιλήσουν γι' αυτόν, ύστερα από εκπαίδευση, τονίζω, και αυτό προφανέστατα θίγει συμφέροντα. Μου έχει τύχει να ακούσω ξενάγηση από ξεναγό σχολής ΟΤΕΚ και να μαγευτώ και να ακούσω άλλη ξενάγηση από άλλο ξεναγό της ίδιας σχολής και να θέλω να φύγω τρέχοντας από τις κοτσάνες. Και στις δύο περιπτώσεις τις σπουδές τους τις πλήρωσα ως Έλληνας φορολογούμενος, αφού οι σχολές του ΟΤΕΚ είναι κρατικές. Είναι παράλογο να υπάρχει τόση εχθρότητα για νέους ανθρώπους που απλώς τους δίνεται η δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμα του ξεναγού υπό προϋποθέσεις. Κανείς δεν λέει ότι είναι a priori αστέρια, αλλά να επιμένετε ότι είναι a priori ημιμαθείς δεν το βρίσκετε λίγο τραβηγμένο; Και κάτι τελευταίο: κάθε επάγγελμα ανεξαιρέτως μαθαίνεται στο πεδίο, όσες σπουδές και να κάνει κανείς. Αυτό είναι αξίωμα. Αν αποδειχθούν κακοί ξεναγοί, θα τους ξεράσει ο ίδιος ο χώρος. Αλλά μήπως κάποιοι φοβούνται την - ασύγκριτη - σύγκριση;
Όπως προκύπτει και από τη συνέντευξη το επάγγελμα ήταν απολύτως κλειστό και τώρα είναι λίγο κλειστό. Υπάρχουν και απόφοιτοι πολλών άλλων κλάδων που θα μπορούσαν να κάνουν εξειδικευμένες ξεναγήσεις. Σε ελεύθερες χώρες τέτοιοι περιορισμοί δεν υφίστανται. Καλή μετανάστευση :)
Ως διπλωματούχος ξεναγός, πρέπει να πω ότι ξαφνιάστηκα ευχάριστα με το επίπεδο των σχολίων των νέων μας συναδέλφων στο συγκεκριμένο άρθρο. Και συμφωνώ απόλυτα σε δύο σημεία που είπωθηκαν: ότι όποιος πραγματικά αξίζει και αγαπάει το επάγγελμα, θα συνεχίσει να εργάζεται και στο ότι είναι πραγματικά λυπηρό που υπάρχει τέτοια έχθρα ανάμεσα στους δύο κλάδους καθώς πολλοί από τους διπλωματούχους ξεναγούς (συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντα) έχουν πτυχίο αρχαιολογικής σχολής.Πρέπει να καταλάβετε και εσείς ότι ήταν αδιανόητο εκ φύσεως να μην υπάρχουν αρχικές αντιδράσεις στο νέο νόμο, αλλά η διατήρηση εχθρικής συμπεριφοράς εναντίον των απόφοιτων σεμιναρίων εκ μέρους μας ήταν άσκοπη. Εύχομαι καλή επιτυχία και αγάπη/ενδιαφέρον για το σημαντικό επάγγελμά μας.Υ.Γ. προσωπικά είμαι πιο προβληματισμένος με τον αυξανόμενο αριθμό παρανόμων και μη αδειούχων ξεναγών (-οδηγών;), που πραγματικά ζημιώνουν τον κλάδο.
Μερικές παρατηρήσεις από την ίδια τη συνέντευξη:Η καθηγήτρια τονίζει ότι δεν πρόκειται για ανταγωνιστικό πρόγραμμα προς τις υπάρχουσες σχολές του ΟΤΕΚ. Αφορά αποκλειστικά απόφοιτους πανεπιστημιακών σχολών όπου σπουδάζεται ο υλικός και άυλος πολιτισμός. Αυτοί οι απόφοιτοι δεν έχουν ανάγκη να ξαναμάθουν ιστορία, αρχαιολογία και κοινωνική ανθρωπολογία στις σχολές ΟΤΕΚ. Πρέπει να μάθουν πώς να μεταφέρουν τις επιστημονικές - το τονίζω - γνώσεις τους στο κοινό και αυτό διδάσκονται.Στις σχολές του ΟΤΕΚ μπορεί να πάει όποιος θέλει, μόνο με το απολυτήριο του Λυκείου και εφόσον γίνει δεκτός, παρακολουθεί τα μαθήματα, δίνει εξετάσεις και παίρνει την άδεια. Δεν υπάρχει πεδίο ανταγωνισμού, από τη στιγμή που όσοι μαθητεύουν στις σχολές ΟΤΕΚ και στα πανεπιστημιακά σεμινάρια προέρχονται από διαφορετικές δεξαμενές. Καμιά διάλυση της παιδείας δεν υπάρχει σε αυτή την περίπτωση. Απλώς δίνεται η δυνατότητα σε επιστήμονες - το τονίζω - του πολιτισμού να εκπαιδευτούν στην επικοινωνία του πολιτισμού με το κοινό.Και μια απορία: γιατί τόσο άγχος με τα πανεπιστημιακά σεμινάρια των ξεναγών; Το επάγγελμα του ξεναγού είναι ένα ελεύθερο επάγγελμα, όπως τόσα άλλα. Ας δοθεί η δυνατότητα και στους επιστήμονες να καταρτιστούν και να δουλέψουν και αν δεν είναι καλοί, θα αποδειχθεί στην πράξη. Επιθέσεις σε νέα, μορφωμένα και καταρτισμένα παιδιά, που επιδιώκουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια από τις πολύχρονες και συχνά πολύ δαπανηρές σπουδές τους, μόνο άδικες είναι και τελικά ανούσιες.
Φυσικά το επάγγελμα πρέπει να είναι ελεύθερο, υπό προϋποθέσεις σωστής κατάρτισης όμως. Το άγχος εκφράζεται, διότι απλά και οι περισσότεροι ξεναγοί είναι "επιστήμονες, μορφωμένα και καταρτιδμένα παιδιά", που όμως επένδυσαν μια πλήρη τριετία σπουδών προκειμένου να εξασκήσουν το επάγγελμα με σοβαρότητα.
Οι πτυχιούχοι αρχαιολόγοι συμμετέχουν σε ανασκαφές και περνούν μήνες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους κάνοντας έρευνα πανεπιστημιακού επιπέδου, δεν έχουν απλώς υποχρεωτικές εκδρομές 100 ημερών. Είναι προφανές ότι οι απόφοιτοι των σχολών ξεναγών έδωσαν αγώνα για να διατηρήσουν το επάγγελμά τους κλειστό. Ευτυχώς για την ποιότητα του τουρισμού σε αυτή τη χώρα δεν τα κατάφεραν. Όσοι από αυτούς είναι πραγματικά αξιόλογοι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Οι υπόλοιποι είναι καιρός να καταλάβουν ότι παπαγαλίζοντας και στη συνέχεια απαγγέλλοντας κατεβατά για την Ακρόπολη σε ανίδεους τουρίστες δεν συνεισφέρουν πραγματικά στην ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού.
Υπάρχουν πτυχιούχοι αρχαιολόγοι που δεν έχουν πατήσει ποτέ πόδι σε ανασκαφή, μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο, καθώς δεν υπάρχει υποχρεωτικό μάθημα πρακτικής εξάσκησης! Είναι τραγικό αυτό το πράγμα αλλά απόλυτα αληθινό. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος της Θεσσαλονίκης, (και του μεταπτυχιακού της Μουσειολογίας που διευθύνει η κυρία Σκαλτσά- αλλά αυτό είναι άλλη, πονεμένη, ιστορία), πήγα τρια καλοκαίρια σε πανεπιστημιακές ανασκαφές αλλά θα μπορούσα να μην έχω πάει και καθόλου και να μην έχω καμιά αρνητική συνέπεια.
Οι πτυχιούχοι αρχαιολόγοι που περνούν αυτους τους μήνες εκεί που αναφέρεις, είναι πραγματικά ελάχιστοι. Επίσης, κλειστό δεν ήταν ποτέ το επάγγελμα του ξεναγού, πραγματικά όποιος ήθελε μπορούσε να γίνει ξεναγός, οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του. Νομίζω πως τώρα ακριβώς έκλεισε το επάγγελμα, που υποχρεωτικά πρέπει να γίνεις πρώτα αρχαιολόγος και μετά ξεναγός (άσχετα αν συμφωνώ με αυτό). Τέλος, όντως οι άξιοι θα τα καταφέρουν. Αλλά, πίστεψέ με, και αρχαιολόγος είμαι και ξεναγός, και σε ανασκαφή έχω δουλέψει και σε μουσείο και σε λεωφορείο και σε λιμάνι, αν δεν είχα κάνει τη Σχολή Ξεναγών, θα τα είχα βρει πολύ σκούρα.
Η εικόνα που παρουσιάζετε είναι εντελώς εξωπραγματική. Ίσως υπάρχουν ορισμένοι απαρχαιωμένοι παλαιού τύπου ξεναγοί, που ξεκίνησαν πριν απο πολλές δεκαετίες και ακόμη εργάζονται με τέτοιους τρόπους. Δεκτό. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των νεότερων δεν είναι έτσι, δεν "παπαγαλίζουν απλώς και απαγγέλλουν κατεβατά". Η συμμετοχή των -κάποιων- αρχαιολόγων σε ανασκαφές και μουσειακές εργασίες ουδεμία σχέση έχει με την σφαιρική άποψη που αποκομίζει κανείς όταν περιηγείται συστηματικά ανά την επικράτεια. Έχω διατελέσει και αρχαιολόγος εν δράσει, πριν γίνω ξεναγός, και γνωρίζω άριστα ότι το οπτικό μου πεδίο ήταν πολύ πιο περιορισμένο τότε, παρά τις θεωρητικές γνώσεις που οπωσδήποτε ήδη είχα. Δεν χρειάζεται αυτός ο απαξιωτικός τόνος. Η αποστολή του ξεναγού είναι τελείως διαφορετική απο αυτήν του αρχαιολόγου. Τόσα χρόνια, που οι αρχαιολόγοι είχαν εργασία στον δημόσιο χώρο, δεν διεκδικούσαν το ψωμί των ξεναγών, που αγωνίζονται στην ελεύθερη αγορά, χωρίς καμία εξασφάλιση, περνώντας τα χρόνια τους καθ'οδόν, στον ήλιο, γερνώντας όρθιοι, με συνεχές άγχος να διατηρούν την υγεία τους προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν σωματικά στις σκληρές απαιτήσεις της εργασίας τους... Γιατί οι ξεναγήσεις δεν είναι μόνο περίπατοι πόλης με άρωμα λογοτεχνίας...Παλαιότερα μάλιστα, υπήρχε και γενική απαξία (έχω τύχει μάρτυρας μειωτικών εκφράσεων αρχαιολόγων απέναντι στο έργο που επιτελούν οι ξεναγοί, πολλάκις). Τώρα ξαφνικά, διεκδικούν να κάνουν -περιστασιακά ίσως- τη δουλειά των ξεναγών, χωρίς μάλιστα την πλήρη ειδική εκπαίδευση. Χωρίς να γνωρίζουν σε βάθος τη χώρα, τους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, και τα άλλα αξιοθέατα. Τι γνωρίζει ο αρχαιολόγος από φυτολογία, γεωλογία, γεωπολιτική, διπλωματικά ζητήματα, λογοτεχνία των ξένων χωρών (ανάλογα με τη γλώσσα ξενάγησης) ; Πόσο έτοιμος είναι να απλοποιεί τις γνώσεις του, σε μια γλώσσα απλή και κατανοητή, χωρίς επιστημονικούς όρους; Πόσο καλά γνωρίζει τα μονοπάτια των πεζοποριών, τις πρώτες βοήθειες ή τα νομικά ζητήματα σε περίπτωση ατυχημάτων; Και πόσο καλά κινείται σε σειρά πόλεων-οικισμών, εκτός της κύριας πόλης στην οποία υλοποιεί "εναλλακτικούς περιπάτους"; Δεν θα ήταν καλύτερο -και πιο δίκαιο- να του χορηγείται απλώς κατά περίπτωση μια τοπική άδεια ξεναγού πόλης, για παράδειγμα, εάν επιθυμεί να ξεναγεί σε στενά θέματα της επιστημονικής του ειδικότητας; Ένας ιστορικός νεότερων χρόνων, πώς -μα το θεό !- θα ξεναγήσει με σοβαρότητα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα μεταλλεία του Λαυρίου ή το μυκηναϊκό ανάκτορο της Πύλου; Ή, τις τοιχογραφίες της Μονής Λουκούς, στην Κυνουρία; Πόσοι πράγματι πτυχιούχοι αρχαιολογίας έχουν επισκεφτεί την αρχαία Σπάρτη, έχουν περάσει τον Ταΰγετο, για να κατανοήσουν τοπογραφικά την ιστορία των Μεσσηνιακών πολέμων; Πόσοι ξέρουν να περιηγηθούν στον αχανή αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης ή της Νικόπολης, ή προσανατολίζονται στον ερειπιώνα των Φθιώτιδων Θηβών; Πόσοι άραγε γνωρίζουν τον δρόμο για το λουτρό της αρχαίας Γόρτυνας, ή μπορούν να υποδείξουν την ακριβή θέση εύρεσης ενός σημαντικού ευρήματος στον αρχαιολογικό χώρο; Γιατί μην ξεχνιόμαστε, με το τωρινό νέο σύστημα, πανελλήνια άδεια ξεναγού λαμβάνουν και οι ιστορικοί, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, κτλ. Θα περιοριστούν αυτοί με τη λήψη της αδείας τους σε ξεναγήσεις της στενής τους ειδικότητας; Θα αρνηθούν την ξενάγηση στην Ακρόπολη, εάν τους προταθεί; Δεν νομίζω, μάλλον για "παπαγαλία και απαγγελία κατεβατών" τους κόβω.... Και πολλή χρήση gps, με τη βοήθεια και του γκρούπ τους !
Σας διαβεβαιώνω ότι δεν προσπαθώ να παρουσιάσω κάποια εξωπραγματική εικόνα ούτε έχω κανένα συμφέρον επ'αυτού. Αυτά που βλέπω στον περίγυρό μου περιγράφω και γνωρίζω νέους ανθρώπους οι οποίοι τις γνώσεις γεωπολιτικής, γεωλογίας κλπ δεν τις διαθέτουν, ούτε τη δυνατότητα απλοποίησης των γνώσεών τους σε όρους κατανοητούς για το ευρύ κοινό, αν και διπλωματούχοι ξεναγοί. Αντιθέτως, γνωρίζω αρχαιολόγους με άριστη γνώση και οικειότητα με όλους τους αρχαιολογικούς χώρους που αναφέρατε, καθώς ταξιδεύω μαζί τους εκτενώς και αντλώ από τις γνώσεις τους σε κάθε ευκαιρία. Δεν λέω ότι όλοι είναι αξιόλογοι και ικανοί να ξεναγήσουν ούτε μίλησα απαξιωτικά για τους ξεναγούς στο σύνολό τους. Η απαξίωση έχει να κάνει με όποιον δεν είναι αρκετά σοβαρός και αξιόλογος σε όποιον κλάδο δραστηριοποιείται, ας είναι και ψαράς ή και ο Πάπας της Ρώμης.Αυτό που λέω λοιπόν είναι πως είναι σωστό να μπορεί όποιος έχει τις θεωρητικές γνώσεις να αποκτήσει την πιστοποίηση του ξεναγού χωρίς να χρειάζεται να αφιερώσει 2.5 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων πρέπει να καταφέρει να επιβιώσει χωρίς να δουλεύει. Πραγματικά δεν έχω πειστεί από τα σχόλια ότι οι 2 μήνες δεν επαρκούν. Αποδομήσατε με επιτυχία στα σχόλιά σας τα ελληνικά ΑΕΙ και δεν αμφιβάλλω ότι έχετε δίκιο. Υπάρχουν όμως και απόφοιτοι ΑΕΙ με μεταπτυχιακά σε καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στην Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή, το πρόγραμμα της οποίας τόσο θαυμάζετε, ή στην Βρετανική ή σε όποια άλλη ξένη αρχαιολογική σχολή. Ας έχουν και αυτοί την ευκαιρία να καταρτιστούν ως ξεναγοί, όπως μέχρι πρότινος την είχαν και οι απόφοιτοι λυκείου. Όποιος είναι αξιόλογος θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό και δεν θεωρώ ότι η ύπαρξη ανταγωνισμού είναι κάτι αρνητικό.Αντίστοιχα, ενώ σαφώς η κατοχή πτυχίου Proficiency δεν σημαίνει απαραίτητα και ικανότητα άπταιστης χρήσης της Αγγλικής (ως καθηγήτρια Αγγλικών το γνωρίζω καλά το θέμα), δεν νομίζω ότι είναι δουλειά του πανεπιστημίου ή του ΟΤΕΚ να ελέγξει την πραγματική γνώση της ξένης γλώσσας, καθώς είναι κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό σε μια συνέντευξη για δουλειά.
Όλη η ιοτορία αφορά αυτό:"Κατά συνέπεια, δεν χρειάζονται οι απίθανες ώρες διδασκαλίας σε κρατικές μη διαβαθμισμένες σχολές τις οποίες οι Έλληνες φορολογούμενοι συντηρούμε"Προφανώς στα πλαίσιο της διάλυσης της παιδείας σε όλα τα επίπεδα θεωρείται λογικό να υποκατασταθούν τα 2,5 έτη φότησης με δύο μήνες.Επειδή φαντάζομαι οι πραγματικά ξεναγοί μπορούν να σας τα εξηγήσουν καλύτερα εγώ το μόνο που θα αναφέρω είναι ότι στις σχολές ξεναγών οι υποχρεωτικές εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ήταν 100 ημέρες. Οι εκπαιδευτικές εκδρομές πραγματοποιούνταν συνοδεία των καθηγητών της σχολής (κορυφαίοι πανεπιστημιακοί) και η διδασκαλία στους χώρους ξεκινούσε από το πρωί και τελείωνε πολλές φορές αργά το βράδυ.Στη διάρκεια της φοίτησης καλύφθηκε όλο το εύρος της ελληνικής ιστορίας και αρχαιολογίας, με πολλές εργασίες, εξετάσεις δύο φορές σε κάθε ενότητα και εξετάσεις επί του συνόλου της ύλης στο τέλος.Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η ποιότητα της διδισκαλίας και η σφαιρική κάλυψη του ελληνικού πολιτισμού ξεπερνούσε πολλές φορές το πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών, είναι αστείο να γράφεται ότι οι πτυχιούχοι των ιστορικών και αρχαιολογικών τμημάτων υποτιμούνταν. Αντίθετα ήρθαμε σε επαφή με το ίδιο το αντικείμενο σπουδών, καλύψαμε πολλά κενά που οι ισορροπίες στα μοιράσματα των καθηγητών στο πανεπιστήμιο δημιουργούσαν στο πρόγραμμα σπουδών. Είναι πάρα πολλά ακόμα, για να υπάρχει ισορροπία στην ενημέρωση του τι ίσχυε, για ποιους λόγους καταργούνται οι σχολές ξεναγών και ποιους πραγματικά εξυπηρετεί η ανύπαρκτη δίμηνη "σεμιναριακού τύπου" εκπαίδευση θα πρέπει να συζητήσετε με κάποιους ξεναγούς που ασκούν το επάγγελμα και είναι απόφοιτοι των σχολών.
Δεκτά αυτά που λες και συμφωνώ ότι το επίπεδο των σπουδών των σχολών Ξεναγών είναι υψηλό και απαιτητικό για τα 2 χρόνια που διαρκεί η φοίτηση.Αλλά αντίστοιχα δυστυχώς δε μπορεί να ακυρωθεί πως κάποιος απόφοιτος Ιστορίας-Αρχαιολογίας ελληνικού πανεπιστημίου είχε αντίστοιχα 4 χρόνια (αν πρόκειται για κάτοχο μεταπτυχιακού ακόμη περισσότερα) κατάρτισης στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι καταρτίζεται σε "δίμηνο".Το λυπηρό είναι που αναγκάζονται να συγκρουστούν δυο κλάδοι που και οι δυο αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα απαξίωσης και ανεργίας.
Αντιθέτως, τα 2.5 έτη φοίτησης αντικαθίστανται πλέον από 4 χρόνια φοίτησης σε πανεπιστημιακό επίπεδο (ή και περισσότερα αν κάποιος έχει μεταπτυχιακές σπουδες) συν την δίμηνη σεμιναριακή εκπαίδευση. Τα νέα προγράμματα απευθύνονται σε αποφοίτους πανεπιστημίου και όχι σε αποφοίτους λυκείου. Είναι αστείο να γράφεται ότι το πρόγραμμα των σχολών ξεναγών ήταν δυνατόν να ξεπερνά ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών. Οι πτυχιούχοι αρχαιολόγοι
Στις σχολές ξεναγών φοιτούσαν απόφοιτοι λυκείου και πτυχιούχοι αρχαιολογίας. Η πρόσβαση στις σχολές για τους πτυχιούχους των τμημάτων ιστορίας και αρχαιολογίας ήταν πιο εύκολη, εξεταζόμασταν μόνο στη γεωγραφία και τις ξένες γλώσσες.Όπως αντιλαμβάνεσαι το επιχείρημά σου για τα 2,5 έτη φοίτησης που αντικαθίστανται από 4 χρόνια φοίτησης του πανεπιστημίου δεν ισχύει.Αυτό που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι ότι ένα απόφοιτος του ιστορικού και αρχαιολογικού τμήματος δε μπορεί να γίνει ξεναγός. Η ποιότητα της σχολής ξεναγών ήταν εντυπωσιακή, συμπλήρωσε ιδανικά τα εφόδια από το πανεπιστήμιο και μας έδωσε την ευκαιρία να έρθουμε πραγματικά σε επαφή με το πολιτισμό και τη κουλτούρα της πατρίδας μας.Ο φίλος ή συνάδελφος που ανέφερε ότι στο πανεπιστήμιο οι φοιτητές συμμετέχουν σε ανασκαφές πιθανόν ή σπούδασε σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού ή πραγματικά άλλαξαν δραματικά τα πράγματα μιας και έχω πάρει το πτυχίο αρκετά χρόνια. Από το τμήμα μου ζήτημα είναι αν μετρούνταν στα δάκτυλα του χεριού οι φοιτητές που συμμετείχαν σε ανασκαφές.Αν δε περπατήσεις τους χώρους, αν δε διαβάσεις πολύ, αν δεν συμμετέχεις στη διαδικασία κλείνω διαμονή, φροντίζω όλα να πάνε καλά, να ξυπνήσουν όλοι το πρωί, να ξεκινήσει η ξενάγηση στη ώρα της, να αντιμετωπίσω τα προβλήματα που ανακύπτουν χωρίς να διαταράζεται η εκδρομή, αν δεν ακούσεις ξεναγό, αν τη διδασκαλία δε στη κάνει ο πανεπιστημιακός που ζει και αναπνέει στο χώρο και έχει αντίληψη των αναγκών της ξενάγησης τότε σε δύο μήνες ούτε μυρωδιά δεν έχεις πάρει.Η μαγεία της σχολής ήταν ότι τελειώνοντας ένα απόφοιτος λυκείου και ένα πτυχιούχος είχαν όλα τα εφόδια για να γίνουν καλοί ξεναγοί και τέλος πάντων τελειώνοντας της σχολή και δουλεύοντας σε κανενός το μυαλό δεν υπήρχε αυτός ο διαχωρισμός.Το επάγγελμα δεν είναι κλειστό, είναι λογικό ότι ο καθένας δε μπορεί να πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ξεναγού και να λέει ότι μπούρδα θέλει στην Ακρόπολη, τους Δελφούς, τις Μυκήνες.Αυτό το θέλουν και το επιδιώκουν πολλά χρόνια οι tour operator προκειμένου οι συνοδοί να υποκαταστήσουν τους ξεναγούς, τζάμπα τους έρχεται. Τα δίμηνα σεμινάρια δε γίνονται για να βρουν δουλειά οι χιλιάδες άνεργοι αρχαιολόγοι.Τέλος κάποιος έγραψε περί κλειστού επαγγέλματος και ότι σε ελεύθερες χώρες αυτά δεν υφίστανται. Στις περισσότερες χώρες μόνο αδειούχοι ξεναγοί επιτρέπεται να ξεναγούν. Μάλιστα η εξειδίκευση είναι τέτοια ώστε η άδεια ισχύει μόνο για τη πόλη για την οποία έχει εκπαιδευθεί/δοθεί η άδεια και αντίθετα με το όργιο των παράνομων ξεναγήσεων εκεί σε μαζεύουν αμέσως.
Προφανώς το επιχείρημα για τα 2.5 χρόνια φοίτησης αφορά στους αποφοίτους λυκείου και ισχύει απόλυτα. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει διαχωρισμός, εκτός αν θεωρείς την πανεπιστημιακή μόρφωση αχρείαστη. Το πόσο καλά είναι τα τμήματα ιστορίας-αρχαιολογίας στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν το γνωρίζω (και αν δεν είναι αυτό είναι άλλο θέμα), υπάρχουν όμως και τα ξένα πανεπιστήμια. Όσο για το να κλείσεις διαμονή και να φροντίσεις να ξυπνήσουν όλοι το πρωί, θεωρώ ότι 2 μήνες αρκούν για να μάθεις πώς γίνεται. Η γνώση την οποία πρέπει να μεταδώσεις απαιτεί σαφώς διάβασμα και κόπο και 2.5 χρόνια σίγουρα δεν είναι αρκετά για την απόκτησή της.
Μέγα λάθος! οι περισσότεροι σπουαστές σχολών ξεναγών ήταν ήδη πτυχιούχοι -αρχαιολόγοι συνήθως. Και τα 2.5 έτη φοίτησης ήταν εντατικά και καθημερινά, με ώρες εφάμιλλες ενός 4ετούς προγράμματος σπουδών. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα... Άρα, τα 2.5 έτη φοίτησης ήταν ΕΠΙΠΛΕΟΝ των βασικών σπουδών, στο 90% των περιπτώσεων...