Δέκα χιλιάδες χρόνια από την εξαφάνιση των μαμούθ από τη Γη, οι επιστήμονες ξεκινούν ένα φιλόδοξο έργο για να τα επαναφέρουν στην αρκτική τούνδρα.
Η προοπτική της αναδημιουργίας των μαμούθ και της επιστροφής τους στην άγρια φύση συζητείται - μερικές φορές σοβαρά - για πάνω από μια δεκαετία.
Σήμερα όμως οι ερευνητές ανακοίνωσαν μία νέα χρηματοδότηση που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να κάνει το όνειρό τους πραγματικότητα.
Συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν 15 εκατομμύρια δολάρια από την εταιρεία βιοεπιστήμης και γενετικής Colossal, που ιδρύθηκε από τον Ben Lamm, επιχειρηματία στον τομέα της τεχνολογίας και τον George Church, καθηγητή γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, που πρωτοστάτησε στις νέες προσεγγίσεις πάνω στην γονιδιακή επεξεργασία.
Οι επιστήμονες ξεκίνησαν αρχικά με την ελπίδα να δημιουργήσουν ένα υβρίδιο ελέφαντα-μαμούθ, φτιάχνοντας έμβρυα με DNA μαμούθ στο εργαστήριο.
Το σημείο εκκίνησης για το έργο περιλαμβάνει τη λήψη κυττάρων δέρματος από ασιατικούς ελέφαντες, τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση και τον επαναπρογραμματισμό τους σε πιο ευπροσάρμοστα βλαστικά κύτταρα που φέρουν DNA των μαμούθ.
Τα συγκεκριμένα γονίδια που είναι υπεύθυνα για το τρίχωμα των μαμούθ, τα μονωτικά στρώματα λίπους και άλλες προσαρμογές που απαιτούνται για την επιβίωση στο ψυχρό κλίμα, θα ταυτοποιηθούν συγκρίνοντας τα γονιδιώματα των μαμούθ, που εξήγαγαν από ζώα που εντοπίστηκαν στο Permafrost, με αυτά (τα γονιδιώματα) των ασιατικών ελεφάντων.
Αυτά τα έμβρυα θα μεταφερθούν στη συνέχεια σε παρένθετη μητέρα ή ενδεχομένως σε τεχνητή μήτρα. Εάν όλα πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί και ξεπεραστούν και τα πιο ασήμαντα εμπόδια, οι ερευνητές ελπίζουν να αποκτήσουν τα πρώτα ζώα τα επόμενα έξι χρόνια.
«Ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε έναν ελέφαντα ανθεκτικό στο κρύο, ο οποίος όμως θα μοιάζει και θα συμπεριφέρεται σαν μαμούθ. Όχι επειδή προσπαθούμε να ξεγελάσουμε κάποιον, αλλά επειδή θέλουμε κάτι που να ισοδυναμεί λειτουργικά με το μαμούθ. Που θα περνά τον χρόνο του στους -40 βαθμούς Κελσίου ενώ θα κάνει όλα όσα κάνουν οι ελέφαντες και τα μαμούθ, ιδίως το να γκρεμίζουν δέντρα», είπε ο Church μιλώντας στον Guardian.
Το έργο αποτελεί μια προσπάθεια να διατηρηθούν οι ασιατικοί ελέφαντες εξοπλίζοντάς τους με χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να ευδοκιμήσουν σε τεράστιες εκτάσεις της Αρκτικής, γνωστές ως στέπες.
Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι η εισαγωγή αυτών των υβριδίων κοπαδιών από ελέφαντα-μαμούθ στην τούνδρα της Αρκτικής μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του υποβαθμισμένου οικοτόπου και στην καταπολέμηση ορισμένων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
Για παράδειγμα, γκρεμίζοντας δέντρα, τα τεράστια αυτά ζώα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των πρώην λιμνών της Αρκτικής.
Ωστόσο, δεν υποστηρίζουν όλοι οι επιστήμονες την άποψη ότι η δημιουργία ζώων που μοιάζουν με μαμούθ στο εργαστήριο είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αποκατάστασης της τούνδρας.
«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι δικαιολογίες που δόθηκαν - η ιδέα δηλαδή, ότι θα μπορούσε να σχεδιαστεί γεωτεχνικά το αρκτικό περιβάλλον χρησιμοποιώντας μαμούθ - δεν είναι αληθοφανείς», δήλωσε η dr. Victoria Herridge, εξελικτική βιολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
«Η κλίμακα με την οποία πρέπει να γίνει αυτό το πείραμα είναι τεράστια. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες μαμούθ που το καθένα χρειάζεται 22 μήνες για να κυοφορήσει και 30 χρόνια για να φτάσει στην ενηλικίωση».
Ο Ben Lamm από την πλευρά του υποστηρίζει ότι «Ο στόχος μας δεν είναι μόνο να επαναφέρουμε το μαμούθ, αλλά να επαναφέρουμε διασταυρώσιμα κοπάδια που αναδιαμορφώνονται με επιτυχία στην περιοχή της Αρκτικής».
Το αν οι ασιατικοί ελέφαντες θα ήθελαν να αναπαραχθούν με τα υβρίδια παραμένει, προς το παρόν, άγνωστο. «Ίσως χρειαστεί να τους ξυρίσουμε λίγο», είπε ο Church.
Ο Gareth Phoenix, καθηγητής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δήλωσε πως «Ενώ χρειαζόμαστε πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή, πρέπει επίσης να ξεκινήσουμε υπεύθυνα λύσεις για να αποφύγουμε τις ακούσιες επιζήμιες συνέπειες.
»Αυτή είναι μια τεράστια πρόκληση στην απέραντη Αρκτική, όπου υπάρχουν διαφορετικά οικοσυστήματα υπό διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες.
»Για παράδειγμα, τα μαμούθ προτείνονται ως λύση για να σταματήσει η απόψυξη του permafrost, διότι τα νέα μαμούθ θα αφαιρέσουν δέντρα, θα ποδοπατήσουν και θα συμπιέσουν το έδαφος και θα μετατρέψουν τα τοπία σε λιβάδια, κάτι που μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί το έδαφος δροσερό.
»Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι στις δασικές περιοχές της Αρκτικής τα δέντρα και η κάλυψη των βρύων μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του μόνιμου παγετού, οπότε η αφαίρεση των δέντρων και η καταπάτηση των βρύων θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να κάνουμε».
Με πληροφορίες του Guardian