Υγειονομική «βόμβα»: Επικίνδυνα απόβλητα από πετρελαιοειδή στο ρέμα της Πικροδάφνης

Υγειονομική «βόμβα»: Επικίνδυνα απόβλητα από πετρελαιοειδή στο ρέμα της Πικροδάφνης Facebook Twitter
0

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρύπανση που παρατηρείται στο ρέμα της Πικροδάφνης στην Αθήνα κρούουν τα μέλη του «Δικτύου πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης», χαρακτηρίζοντας την κατάσταση υγειονομική «βόμβα».

Στις 8 Δεκεμβρίου παρατηρήθηκε εκτεταμένη ρύπανση του ρέματος Πικροδάφνης από πετρέλαιο. Η ρύπανση προερχόταν από το υπογειοποιημένο τμήμα του ρέματος Καλογήρων, που καταλήγει στην Πικροδάφνη.

 

Το «Δίκτυο», είχε προχωρήσει σε καταγγελίες και παλιότερα. «Το 2016-2017 καταγγείλαμε στους αρμόδιους εκτεταμένη ρύπανση της Πικροδάφνης από λύματα, που είχε προκαλέσει φαινόμενα δυσοσμίας και ανάπτυξης μαύρων φυκών που προερχόταν:


• Από απευθείας διάθεση βόθρων από παραρεμμάτιες κατοικίες,
• Μέσω παράνομων συνδέσεων στο δίκτυο ομβρίων
• Απευθείας από το δίκτυο ακαθάρτων με εκτόνωση, λόγω υπερφόρτωσης του Αντλιοστασίου της ΕΥΔΑΠ» αναφέρει το Δίκτυο.

«Ειδοποιήσαμε την Περιφέρεια Αττικής, ήρθε αυθημερόν η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, η οποία διαπίστωσε επικίνδυνα απόβλητα από πετρελαιοειδή που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Δυστυχώς όμως δεν έγινε τίποτα, καθώς τέτοιος μηχανισμός δεν υπάρχει», είπε στην «Καθημερινή» η κ. Ροδούλα Κωνσταντινίδου, εκπρόσωπος του Δικτύου.

Μία ημέρα μετά η βροχή παρέσυρε τους ρύπους στη θάλασσα στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου.

«Μετά και τη θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την ακύρωση των καταστροφικών έργων διευθέτησης της Πικροδάφνης, αποφασίσαμε να δούμε πιο συγκεκριμένα το θέμα της ρύπανσης του ρέματος, που είχαμε εντοπίσει από το 2016 ακόμα», αναφέρει η κ. Κωνσταντινίδου.

Τα μέλη του Δικτύου εντόπισαν οικόπεδο στον Αγιο Δημήτριο με σταθμευμένα βυτιοφόρα πετρελαίου, πάνω από τους υπόγειους κλάδους του ρέματος Πικροδάφνης.

«Η θέση του χώρου διακίνησης πετρελαίου αποτελεί υγειονομική βόμβα και μόνιμη απειλή για το ποτάμι μας, το έδαφος, τον φρεάτιο υπόγειο υδροφόρο, αλλά και τη γύρω περιοχή», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο. Μετά τις καταγγελίες, ο Δήμος Αγ. Δημητρίου ενήργησε αυτοψία και παρέπεμψε το θέμα στον εισαγγελέα.

Εκεί όμως που χρειάστηκε «κατάδυση» ήταν στο υπογειοποιημένο τμήμα του ρέματος Καλογήρων, που έχει κλειστεί σε τσιμεντένια κατασκευή και έχει μετατραπεί σε υπόγειο οχετό.

Την επομένη των Χριστουγέννων η ομάδα «Γεωμυθική» μαζί με σπηλαιολόγους μπήκαν μέσα στον αγωγό του ρέματος από την οδό Σωκράτους (Π. Φάληρο). Παλιοί σιδερένιοι αγωγοί αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ έχουν σαπίσει και ανοίξει, με αποτέλεσμα τα βοθρολύματα να πέφτουν μέσα στο τούνελ του ρέματος Καλογήρων και να φτάνουν στην Πικροδάφνη. Σε όλο σχεδόν το μήκος του τούνελ καταγράφονται παράνομες ιδιωτικές συνδέσεις. Σε ένα σημείο που από σπασμένο αγωγό της ΕΥΔΑΠ έτρεχε «καταρράκτης» βοθρολυμάτων, επενέβη συνεργείο της ΕΥΔΑΠ και προχώρησε σε προσωρινή επιδιόρθωση.

 

Μετά απ' αυτά, το «Δίκτυο Πολιτών για την Πικροδάφνη» απευθύνει έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς να ελέγξουν και να αντικαταστήσουν τους φθαρμένους αγωγούς ομβρίων και ακαθάρτων της ΕΥΔΑΠ στα ρέματα Καλογήρων και Πικροδάφνης, να σφραγίσουν όλες τις παράνομες ιδιωτικές συνδέσεις ακαθάρτων και να επιβάλουν πρόστιμα, να ελέγξουν τη νομιμότητα του οικοπέδου στάθμευσης των βυτιοφόρων πετρελαίου Αγκύρας και Ευξείνου Πόντου στον Αγιο Δημήτριο.

«Μέσα από την πολύχρονη δράση μας πολύς κόσμος αγαπάει το ρέμα της Πικροδάφνης, που έχει γίνει σύμβολο μιας άλλης σχέσης με το νερό μέσα στην πόλη. Θα κάνουμε τα πάντα για να τρέξει στο ρέμα μας και πάλι γάργαρο νερό», τονίζει η κ. Κωνσταντινίδου.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM