Μέχρι το 2050 ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει μυωπία, το 1/5 εκ των οποίων θα αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο τύφλωσης. Αυτό υποστηρίζει μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ophthalmology αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία σχεδόν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν μυωπία ως τότε.
Στη ραγδαία αύξηση θα συνεισφέρει ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, σύμφωνα με επιστήμονες του Brien Holden Vision Institute, του University of New South Wales Australia και Singapore Eye Research Institute. Ωστόσο, δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε κοντινή απόσταση, όπως η εργασία στον υπολογιστή -που απαιτεί κοίταγμα στην οθόνη για παρατεταμένο χρονικό διάστημα- θα είναι οι βασικές υπαίτιες για κάτι τέτοιο, λένε οι ερευνητές.
Τα ευρήματα καταδεικνύουν ένα τεράστιο δημόσιο πρόβλημα υγείας, με τους συγγραφείς της έρευνας να υποστηρίζουν πως αν συνεχίσει αυτή η τάση περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι μέχρι και με τον κίνδυνο να τυφλωθούν. Όταν τα επίπεδα της μυωπίας αυξάνονται πολύ, μπορεί να προκαλέσουν εκφύλιση ωχράς κηλίδος, καταρράκτη, γλαύκωμα και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε ολική τύφλωση.
Οι ερευνητές προτείνουν τακτικές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο αλλά και θεραπείες και προληπτικές ενέργειες ώστε να μην αυξάνονται πολύ οι βαθμοί της μυωπίας. Ανάμεσα δε στους τρόπους πρόληψης, αναφέρουν επίσης την αύξηση των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους σε συνδυασμό με τη μείωση εκείνων που περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές συσκευές που χρειάζονται "συνεχές κοίταγμα στην οθόνη".
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, στα παιδιά που έπαιζαν έξω τουλάχιστον για μια ώρα την ημέρα μειώνεται αισθητά η πιθανότητα να αποκτήσουν μυωπία.