Η επίθεση του «Κόκκινου Οκτώβρη»

Η επίθεση του «Κόκκινου Οκτώβρη» Facebook Twitter
2

 Anti-virus εμπειρογνώμονες εντόπισαν ένα εξελιγμένο δίκτυο μόλυνσης υπολογιστών και διαδικτυακής κατασκοπείας σε υπολογιστές, κυρίως στη Ρωσία και την Κεντρική Ασία αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, έχουν κλαπεί σε μεγάλη κλίμακα αρχεία και e-mail από στόχους, στους οποίους περιλαμβάνονται κυβερνήσεις, πρεσβείες, ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και στρατιωτικές και ενεργειακές βιομηχανίες.

Οι ειδικοί της ρωσικής εταιρείας λογισμικού ασφαλείας Kaspersky ανέφεραν ότι το τεράστιο δίκτυο «δούλευε» για πέντε χρόνια ερευνώντας συστηματικά  εξαιρετικά ευαίσθητα εμπιστευτικά έγγραφα, με συχνά γεωπολιτικό περιεχόμενο. Οι ειδικοί βάφτισαν αυτό το δίκτυο "Κόκκινος Οκτώβρης", όπως το σιωπηλό υποβρύχιο στο θρίλερ του Tom Clancy.

Σύμφωνα με το Spiegel, oι Ρώσοι ειδικοί εντυπωσιάστηκαν από την υποδομή που χρησιμοποιήθηκε και την  πολυπλοκότητα του κακόβουλου λογισμικού.  

Οι ειδικοί της Kaspersky ανακάλυψαν "αρκετές εκατοντάδες" μολυσμένους υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Κυρίως υπολογιστές σε κυβερνητικές υπηρεσίες, διπλωματικές αποστολές, ερευνητικά ιδρύματα, στον πυρηνικό τομέα, στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε αεροπορικές εταιρείες και στο στρατό.

Από τα στοιχεία που αναλύθηκαν, βρέθηκαν μολυσμένοι υπολογιστές στις εξής χώρες (σε παρένθεση είναι ο αριθμός των μολυσμένων υπολογιστών):

Ρωσία (35)

Καζακστάν (21)

Αζερμπαϊτζάν (15)

Βέλγιο (15)

Ινδία (14)

Αφγανιστάν (10)

Αρμενία (10)

Ιράν (7)

Τουρκμενιστάν (7)

Επίσης επηρεάστηκαν ανάλογα υπολογιστές ή δίκτυα στην Ουκρανία, τις ΗΠΑ, το Βιετνάμ, τη Λευκορωσία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Μαρόκο, το Πακιστάν, την Ελβετία, την Ουγκάντα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η προσβολή από το κακόβουλο λογισμικό δεν περιοριζόταν μόνο σε υπολογιστές αλλά και σε smartphones και ήταν στοχευμένη. Σύμφωνα με τις αναλύσεις, οι επιθέσεις προσαρμόζονταν στο συγκεκριμένο θύμα με αποστολή με e-mail εγγράφων τα οποία εμφάνιζαν ενδιαφέρον για τα θύματα. Π.χ. σε μια περίπτωση είχαν στείλει σε διπλωμάτη, «μολυσμένη» διαφήμιση με όχημα που χρησιμοποιείται από το διπλωματικό σώμα.  

Οι ειδικοί δεν μπορούν λόγω της πολυπλοκότητας και της πληθώρας των κακών λογισμικών, να εντοπίσουν τους δράστες. Κάνουν λόγο για αναφορές κακόβουλου λογισμικού από τουλάχιστον δύο έθνη. "Φαίνεται να έχουν αναπτυχθεί από Κινέζους χάκερ που τα εκμεταλλεύονται», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης ενώ αναφέρουν και "ρωσόφωνους" προγραμματιστές.

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο θηλασμός ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μικροβιώματος και της υγείας των πνευμόνων

Τech & Science / Ο θηλασμός ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μικροβιώματος και της υγείας των πνευμόνων

Τα δεδομένα μελέτης επέτρεψαν στους ερευνητές να αποσυνδέσουν την επίδραση του θηλασμού στο μικροβίωμα του βρέφους από μια σειρά άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων
LIFO NEWSROOM
Είχε η Γη δακτύλιο όπως ο Κρόνος; - Τι αποκαλύπτουν οι κρατήρες στην επιφάνεια του πλανήτη

Τech & Science / Είχε η Γη δακτύλιο όπως ο Κρόνος; - Τι αποκαλύπτουν οι κρατήρες στην επιφάνεια του πλανήτη

Επιστήμονες θεωρούν ότι οι ανώμαλες θέσεις των κρατήρων πρόσκρουσης, τα συντρίμμια μετεωριτών σε ιζηματογενή πετρώματα, τα τσουνάμι και η σύντομη έκθεση μετεωριτών σε διαστημική ακτινοβολία σχετίζονται
LIFO NEWSROOM
Έρχονται αλλαγές στο Instagram με στόχο την προστασία των εφήβων

Διεθνή / Έρχονται αλλαγές στο Instagram με στόχο την προστασία των εφήβων

Η εφαρμογή θα εμποδίζει τους εφήβους να βλέπουν ευαίσθητες φωτογραφίες και βίντεο - Οι γονείς θα βλέπουν σε ποιους λογαριασμούς στέλνει μηνύματα το παιδί τους - Οι έφηβοι θα λαμβάνουν επίσης μια ειδοποίηση για έξοδο από την εφαρμογή μετά από 60 λεπτά χρήσης κάθε μέρα
LIFO NEWSROOM
Ατλάντα: Τα βαγόνια του μετρό μετατράπηκαν σε υφάλους για κοράλια και θαλάσσιες χελώνες

Τech & Science / Ατλάντα: Βαγόνια τρένων μετατράπηκαν σε υφάλους για κοράλλια και θαλάσσιες χελώνες

«Ο τεχνητός ύφαλος φαίνεται υπέροχος και μας ενθαρρύνει η ποσότητα της ανάπτυξης των κοραλλιών και της δραστηριότητας της θαλάσσιας άγριας ζωής», δήλωσε ο Κάμερον Μπρίντον, θαλάσσιος βιολόγος
LIFO NEWSROOM