Στην απόλυση 20 επιπλέον εργαζομένων προχώρησε η Google, στον απόηχο των μαζικών απολύσεων λόγω του Project Nimbus, ενός συμβόλαιο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ισραήλ, που πραγματοποιείται από κοινού με την Amazon.
Η Google νωρίτερα αυτή την εβδομάδα απέλυσε 28 εργαζόμενους, μετά τις καθιστικές διαμαρτυρίες στα γραφεία της εταιρείας στη Νέα Υόρκη και στο Σάνιβεϊλ της Καλιφόρνια για το επίμαχο συμβόλαιο. Μαζί με τις τελευταίες 20, ο αριθμός των εργαζομένων που απολύθηκαν αυξάνεται και είναι πάνω από 50, σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων.
Εκπρόσωπος της Google επιβεβαίωσε ότι απολύθηκαν κι άλλοι εργαζόμενοι μετά τη συνέχιση της έρευνας, σχετικά με τις διαμαρτυρίες της 16ης Απριλίου. Οι απολύσεις έρχονται λίγες ημέρες μετά από εταιρικό υπόμνημα του διευθύνοντα σύμβουλου Σούνταρ Πιτσάι, που ανέφερε πως οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν την εταιρεία ως «προσωπική τους πλατφόρμα» και να «μάχονται για φλέγοντα ζητήματα ή να συζητούν πολιτικά θέματα».
«Η εταιρεία προσπαθεί να καταστείλει τη διαφωνία, να φιμώσει τους εργαζομένους της και να επιβεβαιώσει εκ νέου την εξουσία της πάνω τους», κατήγγειλε από τη μεριά της η Jane Chung, εκπρόσωπος της οργάνωσης No Tech for Apartheid, ομάδας που διαμαρτύρεται για τις συμβάσεις της Google και της Amazon με την ισραηλινή κυβέρνηση από το 2021. Οι διαμαρτυρίες στη Google εντάσσονται σε ένα κύμα αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ αλλά και των εταιρειών που συνεργάζονται με την κυβέρνηση του Ισραήλ.
Στην Google, η κατάσταση πλέον έχει μετατραπεί σε μία δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των διευθυντών της Google και των απολυμένων υπαλλήλων. Η Google ισχυρίζεται ότι κάθε εργαζόμενος που απέλυσε διατάραξε την κατάσταση στα γραφεία της, ενώ οι εργαζόμενοι αμφισβητούν τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι ορισμένοι από τους απολυμένους δεν μπήκαν καν στα γραφεία της εταιρείας την ημέρα των διαδηλώσεων.
Η Google έχει απολύσει στο παρελθόν εργαζόμενους που άσκησαν δημόσια κριτική στην εταιρεία, αλλά δεν έχει απολύσει τόσους πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα. Για χρόνια μάλιστα, είχε τη φήμη της πιο ελεύθερης και ανοιχτής μεταξύ των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών όσον αφορά την κουλτούρα των γραφείων και τη συνεργασία.
Στο υπόμνημά του προς τους εργαζομένους, ο Σούνταρ Πιτσάι δήλωσε ότι η διαφάνεια της εταιρείας είναι ένα πλεονέκτημα, αλλά αφορά θέματα εργασίας και όχι πολιτικής. «Έχουμε μια κουλτούρα ανοιχτής συζήτησης που μας επιτρέπει να δημιουργούμε εκπληκτικά προϊόντα και να μετατρέπουμε σπουδαίες ιδέες σε δράση. Αλλά στο τέλος είμαστε ένας χώρος εργασίας και οι πολιτικές και οι προσδοκίες μας είναι σαφείς: πρόκειται για μια επιχείρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά στο υπόμνημα.
Τι είναι το Project Nimbus μεταξύ Google, Amazon και Ισραήλ
Το Project Nimbus φέρεται να περιλαμβάνει τη δημιουργία από την Google μιας ασφαλούς παρουσίας του Google Cloud στο ισραηλινό έδαφος, η οποία θα επιτρέψει στην ισραηλινή κυβέρνηση να εκτελεί μεγάλης κλίμακας ανάλυση δεδομένων, εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και φιλοξενία βάσεων δεδομένων, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της Google, με μικρή εποπτεία από την εταιρεία. Περαιτέρω λεπτομέρειες της σύμβασης είναι ελάχιστες ή ανύπαρκτες στη δημόσια σφαίρα, ενώ ούτε η Google, ούτε η Amazon, ούτε το Τελ Αβίβ, έχουν περιγράψει τις συγκεκριμένες δυνατότητες που προσφέρονται στο Ισραήλ στο πλαίσιο της σύμβασης.
Τον Οκτώβριο του 2021, η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσίευσε ένα άρθρο εργαζομένων της Amazon και της Google στο οποίο οι εργαζόμενοι ζητούσαν οι εταιρείες να αποσυρθούν από το Project Nimbus. Είχαν ισχυριστεί ότι είχαν συγκεντρώσει σχεδόν 400 υπογραφές και αιτιολόγησαν την μη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους υπό τον «φόβο αντιποίνων».
Έγγραφα της Google, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του Intercept το 2022, υποδηλώνουν ότι οι υπηρεσίες της Google που προσφέρονται στο Ισραήλ μέσω του Cloud της έχουν δυνατότητες όπως η ανίχνευση προσώπου μέσω τεχνητής νοημοσύνης, η αυτοματοποιημένη κατηγοριοποίηση εικόνων και η παρακολούθηση αντικειμένων. Η μερίδα εργαζομένων του ιντερνετικού κολοσσού που αντιτίθενται στο Project Nimbus, καταγγέλλουν τη χρήση εργαλειών τεχνητής νοημοσύνης στον πόλεμο στη Γάζα και στη δολοφονία αμάχων.
Σύμφωνα με το TIME, η Google έχει κατασκευάσει ειδικά εργαλεία για το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και έχει διπλασιάσει τις συμβάσεις με τον ισραηλινό στρατό, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Με πληροφορίες από Washingtonpost.com