ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Μέθοδος 4-7-8: Ίσως είναι το «μυστικό» για την αντιμετώπιση της αϋπνίας – Μειώνει και το άγχος

Μέθοδος 4-7-8: Ίσως είναι το «μυστικό» για την αντιμετώπιση της αϋπνίας – Μειώνει και το άγχος Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Το να αποκοιμηθείς ή να ξεπεράσεις το άγχος μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο όσο να μετρήσεις «1-2-3» αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αριθμοί «4-7-8» κάνουν τη διαφορά. 

Πρόκειται για μία άσκηση χαλάρωσης που περιλαμβάνει την εισπνοή για τέσσερις μετρήσεις, το κράτημα της αναπνοής για επτά μετρήσεις και την εκπνοή για οκτώ μετρήσεις, δήλωσε ο Δρ. Raj Dasgupta, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Η τεχνική είναι γνωστή και ως «χαλαρωτική αναπνοή» και έχει τις ρίζες της στην πραναγιάμα, μία πρακτική της γιόγκα, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής από το 2015. 

Πολλοί απ΄όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αϋπνία, αναφέρουν πως έχουν ένα βουητό στο κεφάλι, είπε η Rebecca Robbins, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συνεργαζόμενη επιστήμονας στο τμήμα ύπνου και κιρκαδιανών διαταραχών στο Νοσοκομείο Brigham and Women's στη Βοστώνη.

«Αλλά, ασκήσεις όπως η τεχνική 4-7-8 σού δίνουν την ευκαιρία να εξασκήσεις την κατάσταση ηρεμίας. Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε πριν πάμε για ύπνο». 

«Δεν σε κοιμίζει, αλλά μειώνει το άγχος και αυξάνει την πιθανότητα να σε πιάσει ο ύπνος» είπε ο Joshua Tal, κλινικός ψυχολόγος. 

Πώς λειτουργεί το 4-7-8;

Η μέθοδος δεν απαιτεί εξοπλισμό ή κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και κατά την αρχική εκμάθηση πρέπει να κάθεστε με ίσια την πλάτη του. Η εξάσκηση σε ένα ήρεμο, γαλήνιο περιβάλλον μπορεί να είναι επωφελής, σημείωσε η Robbins. Μόλις μάθετε την τεχνική, τότε μπορεί την εξασκείται και στο κρεβάτι. 

Κατά τη διάρκεια όλης της πρακτικής, η γλώσσα πρέπει να τοποθετείται πίσω από τα πάνω μπροστινά δόντια και οι εκπνοές να γίνονται από το στόμα, γύρω από το γλώσσα. Τα επόμενα βήματα είναι τα εξής: 

  1. Πλήρης εκπνοή από το στόμα, συνοδεία ενός ήχου χαλάρωσης
  2. Κλείσιμο στόματος και σιγανή εισπνοή από τη μύτη, ενώ μετράτε έως το 4
  3. Κράτημα της αναπνοής μέχρι να μετρήσετε έως το 7
  4. Εκπνοή από το στόμα με τη συνοδεία του ανάλογου ήχου που πρέπει να κρατήσει μέχρι να μετρήσετε έως το 8 
  5. Επανάληψη της διαδικασίας άλλες τρεις φορές 

Η επιμονή στο σωστό μέτρημα είναι σημαντικότερη από το να κατακτηθεί η τεχνική, είπε η ίδια. 

Όταν είστε στρεσαρισμένοι, το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα - είναι υπεύθυνο για τις αντιδράσεις - είναι υπερβολικά ενεργό, γεγονός που δημιουργεί υπερδιέγερση, δήλωσε ο Dasgupta. «Ένα ενεργό συμπαθητικό νευρικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει γρήγορο καρδιακό ρυθμό καθώς και γρήγορη αναπνοή». 

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η αναπνοή 4-7-8 συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους, κατάθλιψης και αϋπνίας, όταν συγκρίνεται η προ και μετά την παρέμβαση κατάσταση, ωστόσο δεν υπάρχουν μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες ελέγχου απ' όσο γνωρίζω» δήλωσε ο Tal. 

Η τεχνική είναι σχετικά ασφαλής, αλλά αν είστε αρχάριος, μπορεί να νιώσετε λίγο ζαλισμένοι στην αρχή, είπε ο Dasgupta.

Τι να περιμένετε; 

«Η φυσιολογική αναπνοή είναι μια ισορροπία μεταξύ της εισπνοής οξυγόνου και της εκπνοής διοξειδίου του άνθρακα. Όταν διαταράσσεται αυτή η ισορροπία, εκπνέοντας περισσότερο από ό,τι εισπνέετε, (αυτό) προκαλεί ταχεία μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στο σώμα» είπε ο ίδιος.

«Τα χαμηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα οδηγούν σε στένωση των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο. Αυτή η μείωση της παροχής αίματος στον εγκέφαλο οδηγεί σε συμπτώματα όπως η ζαλάδα. Γι' αυτό συνιστάται συχνά να ξεκινάτε αργά και να εξασκείστε τρεις με τέσσερις κύκλους κάθε φορά μέχρι να νιώσετε άνετα με την τεχνική».

Όσο περισσότερο εξασκείτε την τεχνική 4-7-8, τόσο το σώμα θα την εντάξει στα συνήθη εργαλεία για τη διαχείριση του στρες και του άγχους, είπε ο Dasgupta. Μερικοί άνθρωποι συνδυάζουν αυτή τη μέθοδο με άλλες πρακτικές χαλάρωσης, όπως η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, η γιόγκα κ.α. 

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ